Tunnetko rypäleen? Pinot Noir

Pinot Noirin alkuperä on edelleen hämärän peitossa. Siitä on olemassa monta legendaa, joiden mukaan lajike olisi kotoisin, milloin Egyptistä, milloin Rein -joen rantamilta. Myös muinaiset roomalaiset on liitetty tarinaan mukaan, mutta nykytiedon mukaan kyse ei ollut Pinot Noirista. Joka tapauksessa lajike on vanha ja sillä on pitkä historia vanhassa maailmassa.

Se miksi Pinot Noirista on olemassa niin monta erilaista tarinaa johtunee osittain siitä, että lajike on hyvin altis mutaatioille. Tosin osa tutkijoista selittää kloonien suuren lukumäärän sillä, että lajikkeen pitkällä olemassaololla. Nimittäin nykytiedon mukaan Pinot Noir on ollut olemassa jo noin 2000 vuotta!

Vuosituhannen vaihteeseen asti Pinot Noir-, Pinot Gris-, Pinot Blanc- ja (Pinot) Meunier -lajikkeita pidettiin kuuluvaksi ns. Pinot -perheeseen. Uusien tutkimusten mukaan yllä olevilla lajikkeilla on sama geeniperimä eli ne ovat kaikki saaneet alkunsa yhdestä ja samasta lajikkeesta – Pinot’sta.

Itse asiassa jopa 156 Länsi-Euroopan lajikkeen alkuperä on luonnollinen risteytys, joissa on mukana merkitttävässä roolissa Savagnin, Gouais Blanc ja Pinot! Tiede ja tutkimukset kehittyvät koko ajan, joten luultavasti lähitulevaisuudessa saamme Pinot Noirin alkuperästä tarkempaa tietoa.

Viljelyalueet ja synonyymit

Pinot Noir on tärkein punainen lajike niin Ranskan Bourgognessa kuin Champagnessa, missä se on yksi samppanjan päärypälelajikkeita. Se on myös Saksan tärkein punainen lajike. Muita tärkeitä viljelyalueita ovat esimerkiksi Uusi-Seelanti ja Yhdysvaltain Oregon ja Kalifornia, missä Sideways -elokuva 2000-luvun alussa sai aikaan varsinaisen buumin niin viljelijöiden kuin kuluttajien keskuudessa.

Pinot Noir on yksi rakkaista lapsista, joilla on monen monta nimeä. Se tunnetaan muun muassa seuraavilla synonyymeillä: Auvernat tai Auvernas (Pohjois-Ranska ja Baden-Württemberg Saksassa), Noirien tai Noirin (Bourgogne), Plant Doré (Champagne), Spätburgunder (Itävalta ja Saksa), Blauburgunder ja Blauer Spätburgunder (Itävalta, Saksa ja Sveitsi) ja Pinot Nero (Italia). Näiden lisäksi lajikkeen vanhoja, jo lähes unohtuneita kutsumanimiä ovat Clävner ja Morillon.

Kasvuolosuhteet ja ominaisuudet

Pinot Noir on melko vaativa lajike. Se viihtyy parhaiten kalkkikiveä sisältävässä, hyvin vettä läpäisevässä maaperässä, mutta liiallista kosteutta se ei siedä. Parhaat tulokset saadaan viileähkössä ilmastossa, jossa vuodenajat vaihtuvat. Poikkeavissa olosuhteissa lajike muuntautuu nopeasti.

Rypäleet ovat pieniä, väriltään mustia ja melko ohutkuorisia, mistä johtuen viinit ovat vähätanniinisia ja hennon värisiä. Tertut ovat yleensä pienehköjä, sylinterin muotoisia ja erittäin tiiviitä. Pinot Noir kukkii ja kypsyy varhain. Lajike on pienisatoinen ja erittäin altis paitsi homeelle ja kasvitaudeille myös keväthallalle. Rypäleet sisältävät paljon sokeria ja happoja.

Viinien maku vaihtelee huomattavasti kasvupaikasta riippuen. Siitä valmistetaan niin punaviiniä, kuohuviinejä (mukaan lukien samppanja) kuin roseeviinejä. Punaviinit voivat olla niin lajikeviinejä kuin sekoitteita.

Lajikkeen tyypillisiä aromeja: kirsikka, mansikka, vadelma, karpalo, pippuri, lievä imelyys, mausteisuus, savu, orvokki, ruusu, syreeni, minttu, toffee, suklaa ja riista.

Pflüger Tradition Pinot Noir

Pflüger Tradition Pinot Noir on luomusertifioitu punaviini Saksan Pfalzista. Se on tyylikäs ja pehmeän täyteläinen punamarjaisin, kypsän kirsikkaisin, lääkemäisin, mausteisin ja hennon tammisin aromein.

Perheomisteinen Pflüger on saksalaisen luomuviininviljelyn pioneereja ja yksi Ecovin -yhdistyksen perustajista.  Rypäleet ovat peräisin köynnöksistä, jotka ovat Ranskan Bourgognen klooneja. Osa viinistä käytetään ja kypsytetään terästankissa, osa toisen tai kolmannen kerran käytössä olleissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan.

Tutustu viiniin tästä linkistä.

Alkon verkkosivuille pääset tästä linkistä.

Champagne Palmer Rosé Solera

Champagne Palmer Rosé Solera on valmistettu harvinaisella solera -menetelmällä, missä non-vintage samppanjaan lisätään solera kypsytettyä punaviiniä. Soleran vanhimmat viinit ovat jopa 40-vuotiaita!

Samppanja itsessään on vadelmainen, yrttisen rehevä, hennon mausteinen ja kauniin kermainen ryhdikkäällä hapokkuudella ja hennolla mineraalisuudella. 75 cl:n half magnumissa samppanjaa kypsytetään noin 48 kk sakkansa päällä.

Lue lisää samppanjasta, sen valmistustavasta ja tuottajasta tästä linkistä.

Alkon verkkosivuille pääset tästä linkistä. 

Tuote on saatavilla 37.5 cl:n, 75 cl:n ja 150 cl:n pulloissa.

Ihanaa viikonloppua!

 

Aurinkoisin terveisin,

Päivi Eklund

Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.