Vastuullinen ostotoiminta
Viiniateljee haluaa kantaa kortensa vastuullisuusasioissa ja niinpä olemmekin parhaillaan rakentamassa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Ekokompassi perustuu kansainväliseen ISO 14001 -standardiin, jota on sovellettu sopivaksi pienille ja keskisuurille yrityksille. Sen omistaa Suomen luonnonsuojeluliitto, joka on Suomen vanhin ympäristöjärjestö. Ekokompassilla on Suomessa jo yli 600 yritystä asiakkaanaan eri toimialoilta.
Tietoisuus viinien tuotantoprosessista asettaa myös vastuullisuuden tärkeäksi arvoksi. Pyrimme löytämään valikoimaamme uusia tuotteita viinitiloilta, jotka ottavat kestävän kehityksen toiminnassaan huomioon.
Teemme yhteistyötä lähes 100 viinitilan kanssa, joilla jokaisella on oma filosofiansa ja omat arvonsa. Näin ollen osalla tuottajistamme on esimerkiksi viralliset luomusertifikaatit, osa puolestaan viljelee palstojaan luomuviljelyn periaatteiden mukaisesti, mutta heillä ei ole virallista luomusertifikaattia. Jokaisen tuotteen kohdalla mainitsemme erikseen, mikäli tuottajalla on jokin sertifikaatti, joka kertoo talon sosiaalisesta ja/tai ympäristövastuusta.
Olemme matkalla kohti ympäristövastuullisempaa toimintatapaa. Rakennamme Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää.

Luomu
Luomuviljelyn keskiössä on luonnon ja luonnonvarojen kunnioittaminen viljelijän mahdollisimman pienellä interventiolla. Luomuviljelyssä ei käytetä synteettisiä lannoitteita eikä sieni- ja kasvimyrkkyjä, koska ne tuhoavat maaperän ja mullan sisäisen eliömaailman. Myöskään synteettisiä tuholaismyrkkyjä eikä kemikaaleja saa käyttää. Näiden sijaan käytetään luonnonmukaisia, kasvi- ja mineraalipohjaisia tuotteita haitallisia eliöitä ja kasvitauteja vastaan. Samalla nämä tuotteet parantavat kasvumaata, auttavat kasvin vastustuskyvyn kohentamisessa sekä kasvien ravinteiden otossa. Sulfiittien käyttö on sallittua ainoastaan antiseptisena (bakteereiden ja pieneliöiden poistaminen pinnoilta ja välineistä) sekä antioksidanttina (estämään viinin hapettumista).
Luomuviljelyssä biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on keskeisessä asemassa. Erilaiset kasvit houkuttelevat lintuja ja hyönteisiä, jotka toimivat luonnonmukaisina vastustajina kasvi- ja eläintaudeille.
Biodynaaminen
Biodynaamisen viljelyn filosofiana on, että viininviljelijä toimii eräänlaisena katalysaattorina, mutta antaa luonnon tehdä työnsä oman luonnollisen rytminsä mukaisesti. Näitä luonnollisia rytmejä tai kiertokulkuja ovat esimerkiksi auringon valo (vuodenajat), kuun kierto ja vuorokauden ajat (aamu, päivä, ilta ja yö). Biodynaamisessa viljelyssä otetaan nämä rytmit ja kiertokulut huomioon aina, kun se on mahdollista.
Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on avainsana. Viiniköynnösten lomassa kasvatetaan erimerkiksi hedelmäpuita, viljaa, yrttejä ja erilaisia vihanneksia. Ne puolestaan houkuttelevat hyönteisiä ja lintuja, ja näin luonto muodostaa oman ekosysteeminsä.
Kuten luomuviljelyssä, myöskään biodynaamisessa viljelyssä ei käytetä synteettisiä lannoitteita eikä tuholaismyrkkyjä tai kemikaaleja.
Organic and biodynamic practices are the means, not the result. (Enrico Rivetto)


Vegaaninen
Vegaanisuus liittyy läheisesti viinin kirkastamiseen ja stabiloimiseen. Lyhykäisyydessään tämä tarkoittaa sitä, että kuluttaja saa käsiinsä viinipullon, jossa oleva neste on kirkasta eikä siinä ole ylimääräisiä partikkeleita. Osa viinissä olevista partikkeleista on niin pieniä, että niitä ei saada suodattamalla poistettua. Viinintekijät ovat perinteisesti käyttäneet kirkastamiseen esimerkiksi albumiinia (munaperäinen), gelatiinia ja kaseiinia (maitoperäinen). Vaikka näitä ainesosia voidaan kutsua kirkastamisen apulaisiksi eikä niistä jää näennäisesti jälkiä viiniin, sitä ei pystytä todistamaan kuin kalliilla laboratoriokokeilla. Vegaani -merkintä takaa, että viinin valmistuksessa ei ole missään vaiheessa käytetty eläinperäisiä ainesosia. Lisäksi viinintuottajia vaaditaan merkitsemään etikettiin mahdolliset allergeenit (erityisesti kaseiini ja albumiini). Osa tuottajista on viime vuosina hankkinut virallisen vegaanisertifikaatin, mutta yhtä lailla etiketistä voi löytää esimerkiksi merkinnän ”vegaaniystävällinen”.
Mikä sitten on vegaaniystävällistä? Laajalti käytetty ”apulainen” kirkastamiseen on bentoniitti. Se on eräänlaista savea, mikä on muodostunut vulkaanisesta tuhkasta.
Alkon Sertifioitu vaihtoehto
Alko viestii valikoimassa oleviensa tuotteiden vastuullisuudesta niin kutsutulla Sertifioitu vaihtoehto -luokittelulla. Sertifiointiluokat muodostuvat kolmesta eri osa-alueesta: työolot, tuotanto ja viljely. Lisäksi Alko viestii tuotetietojen yhteydessä, mikäli tuote on luomu, biodynaaminen, alkuviini tai vegaaninen. Alkon Sertifioitu vaihtoehto -merkinnöistä voit lukea tarkemmin tästä linkistä.

Olemme rakentamassa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää
Viiniateljee on parhaillaan rakentamassa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Ekokompassi perustuu kansainväliseen ISO 14001 -standardiin, jota on sovellettu sopivaksi pienille ja keskisuurille yrityksille. Sen omistaa Suomen luonnonsuojeluliitto, joka on Suomen vanhin ympäristöjärjestö. Ekokompassilla on Suomessa jo yli 600 yritystä asiakkaanaan eri toimialoilta. Ekokompassiin voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.