Klassinen Rioja: alue, jossa on eniten tammitynnyreitä koko maailmassa
Espanjalaisista punaviineistä meistä monelle tulee ensimmäiseksi mieleen Rioja ja sen hedelmäiset, mausteisen vaniljaiset punaviinit. Tämän kertaisen blogikirjoituksen aihe onkin klassinen Rioja, joka on kansainvälisesti tunnetuin Espanjan viinialueista. Alueella ovat vaikuttaneet niin roomalaiset kuin ranskalaiset, jotka ovat jättäneet kädenjälkensä historiaan. Niin ikään tuhotöitä Euroopan viinitarhoilla tehnyt viinikirva phylloxera vastatrix on niin “hyvis” kuin “pahis” Riojan historiassa. Hyppää mukaan lukumatkalle Riojaan!
PS Riojasta puhuttaessa iskee myös espanjan open vikaa eli muistathan, että espanjassa j -kirjain äännetään h-kirjaimena eli Rioja lausutaan [rioha] 😉
Riojan nimen takana on joki
Riojan viinialue on saanut nimensä alueen halki virtaavasta pienestä Río Oja -nimisestä joesta. Joki syntyy Haron kaupungin eteläpuolella ja yhtyy Tirón -nimiseen jokeen kaupungin länsipuolella. Tirón -joki puolestaan yhtyy Ebro -jokeen, mikä on yksi Espanjan pisimmistä joista, ja matkallaan kohti Välimerta tuo vettä ja ravinteita merkittävälle osalle pohjoisen Espanjan viinitarhoja. Kukaan ei tiedä, minkä vuoksi viinialue nimettiin pienen Oja -joen mukaan, mutta toisaalta eihän moni edes tiedä, että nimen takana on joki.
Maantieteellisesti Riojan viinialue sijaitsee kolmella autonomisella alueella: Rioja, Navarra ja Baskimaa eli espanjalaisittain País Vasco. Suurin osa viinialueeseen kuuluvista kunnista sijaitsee Riojan alueella (118 kuntaa). Baskimaan Álavan provinssissa kuntia on 18 ja Navarran alueella 8. Riojan viinitarhat sijaitsevat länsi-itä suunnassa noin 40 kilometrin levyisellä alueella: lännessä sijaitsevasta Haron kaupungista idässä sijaitsevaan Alfaron kaupunkiin.
Ilmasto-olosuhteet
Riojassa on erityiset ilmasto-olosuhteet, johon niin Atlantti, Välimeri kuin mannerilmasto vaikuttavat kaikki yhdessä. Ebro -joen jokilaakso johtaa lämpimiä ilmavirtauksia Välimereltä aina maan sisäosiin saakka. Myös Atlantin valtameri vaikuttaa alueen ilmastoon, vaikka pohjoisen Cordillera Cantábrica eli Cantabrian vuoristo suodattaakin pohjoisen kylmiä tuulia. Viinialueen korkeassa ilmanalassa sijaitsevat viinitarhat ovat osittain myös mannerilmaston piirissä. Keskimäärin viinialueella sataa noin 400 mm vuodessa: Rioja Orientalissa noin 300 mm, Altan ja Alavesan alueella noin 500 mm. Seuraavaksi siirrytäänkin tutustumaan viinialueisiin!
Klassinen Rioja: alue jaetaan kolmeen viinialueeseen
Viinitarhat sijaitsevat Ebro -joen ja sen sivujokien muodostamassa laaksossa. Viinialue jaetaan tyypillisesti kolmeen osaan: Rioja Alta, Rioja Alavesa ja Rioja Oriental, joka korvaa aikaisemmin Rioja Baja -nimellä tunnetun alueen. ”Baja” tarkoittaa espanjaksi ”matala” ja ”alhainen”, joten tuo tietty pejoratiivinen merkitys haluttiin korvata maantieteellisellä ”itä” eli oriental -nimellä. Mainittakoon vielä, että ”alta” puolestaan tarkoittaa ”korkea” ja ”ylhäinen” eli nimenmuutokselle oli hyvät perusteet.
Ala-alueilla on luonnollisesti useita, toisistaan eroavia mikroilmastoja, joten alla olevat alueiden luonnehdinnat ovat yleistyksiä.
Roomalaisten ja ranskalaisten merkitys Riojan historiassa
Riojassa on valmistettu viiniä yli 2000 vuotta, mutta nykyisyyden kannalta merkittävimmät historian merkkipaalut löytyvät 1800-luvulta. Itse asiassa aina 1850-luvulle asti viininvalmistuksen tekniikat olivat hyvin pitkälti samanlaisia kuin roomalaisten ajalla. Riojan viinien nykyaikaistamisen takana on kaksi miestä, joista molemmat olivat poliittisen suuntauksensa ja mielipiteidensä vuoksi maanpaossa Bordeaux’ssa, Ranskassa. Sekä Luciano de Murrieta García-Lemone, joka myöhemmin tunnetaan Marqués de Murrietan nimellä, sekä Don Camilo Hurtado de Améxaga, myöhempi Marqués de Riscal, olivat molemmat tahollaan oleskelleet Bordeaux’ssa ja opiskelleet siellä viininvalmistusta ja viinikauppaa. Poliittisen ilmapiirin sallittua paluun Espanjaan 1850-luvun tuntumassa, molemmat herrat aloittivat omat projektinsa. Niiden innoittamina Álavan provinssin hallitus päätti palkata ranskalaisia viinintekijöitä auttamaan paikallisia paitsi parantamaan viinien laatua, myös saamaan viineistään paremman hinnan ja kehittämään ulkomaan markkinoita. Paikallisten vastaanotto oli suurelta osin hyvin kylmää, mutta hyvien tulosten rohkaisemina vastustus alkoi laantua.
Viinikirvan positiivinen vaikutus Pohjois-Espanjassa
1800-luvun puolivälistä loppuun ajoittuvat myös viinikirvan tuhotyöt Euroopassa. Espanjalaisille viinikirvasta oli monessa mielessä hyötyä, sillä tuholaisen saavuttua Ranskaan, monet ranskalaiset viinikauppiaat ja viinialan ammattilaiset muuttivat Espanjaan ja toivat mukanaan arvokasta tietoa viininviljelystä ja -valmistuksesta. Kauppiaat tietysti etsivät viiniä janoiselle kansalle rajan toiselle puolelle. Ranskalaiset toivat mukanaan omia rypälelajikkeitaan, kuten Cabernet Sauvignon ja Merlot. Tässä kohtaa onkin mielenkiintoista tuoda esille, että Riojan ensimmäiset huomiota saaneet viinit olivat 100-prosenttisia Cabernet Sauvignoneja!
Ranskalaiset asettuivat erityisesti Riojan ja Navarran alueille, mutta viinibisneksen näkökulmasta Rioja selviytyi voittajana. Tähän löytyy looginen selitys. Nimittäin Riojassa sijaitsevaan Haron kaupunkiin oli valmis rautatieyhteys Bordeaux’sta eli Riojan viinejä saatiin helposti kuljetettua Ranskan markkinoille. Riojasta kuljetettiin junalla huimat noin 50 000 hehtolitraa kuukausittain Bordeaux’hon 1800-luvun loppupuolella. Espanjan viininviljely kukoisti, kunnes viinikirva rantautui Iberian niemimaalle. Köynnökset vartettiin amerikkalaisiin juurakoihin, ja viinikauppa selvisi melko nopeasti viinikirvan aiheuttamista tuhoista.
DO Riojan perustaminen vuonna 1926
Denominación de Origen (DO) eli alkuperäismerkittyjen viinien laatuluokka perustettiin vuonna 1926. Laatuluokitusta valvoo kullakin DO -alueella laaduntarkkailijaelin, Consejo Regulador. Rioja sai virallisen laatuluokituksen, DO Rioja, ensimmäisenä Espanjassa heti vuonna 1926. Vuosituhannen lopulla, tarkemmin ottaen vuonna 1991, Rioja nostettiin ylempään laatuluokkaan ja nykyään alue tunnetaan DOCa Rioja -nimellä. Lyhenne tulee sanoista Denominación de Origen Calificada. Riojan lisäksi ylempään DOCa -laatuluokkaan kuuluu tänä päivänä ainoastaan Priorat. Laatuluokkaan ei ole valtavan byrokratian vuoksi tunkua, olen ymmärtänyt käydessäni keskusteluja espanjalaisten enologien kanssa.
Tässä kohtaa on hyvä tuoda myös esille, että kansallinen laki turvasi Riojan viinien nimen, alkuperän ja etikettimerkinnät vuonna 1902.
Tempranillo on klassisen Riojan rypäleiden kuningatar
Riojassa on 14 hyväksyttyä rypälelajiketta. Näistä punaisia ovat Tempranillo, Garnacha Tinta, Graciano, Mazuelo (Cariñena tai Carignan) ja Maturana Tinta. Valkoisia lajikkeita ovat puolestaan Viura, Tempranillo Blanco, Malvasía, Garnacha Blanca, Maturana Blanca, Turruntés, Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Verdejo. Vaikka sallittujen rypäleiden määrä on tuplaantunut noin 15 vuodessa, lähes 75 % Riojan viiniviljelmistä on Tempranilloa. Valkoisista lajikkeista viljellyin on Viura, joka tunnetaan myös Macabeo -nimellä. Eniten jalansijaa viime vuosina on saanut Tempranillo Blanco, mikä on syntynyt luonnollisen geneettisen muutoksen kautta punaisesta Tempranillosta ja ”löydytty” vuonna 1988. Viimeisin trendi on Garnacha Blanca, mistä varmasti saamme kuulla lähivuosina.
Perinteiset Riojan punaviinit ovat Tempranillo -pohjaisia sekoitteita, joihin lisätään Garnachaa, Mazueloa (vertaa synonyymi Cariñena- eli Carignan -lajikkeelle) ja Gracianoa. Tänä päivänä useat tuottajat valmistavat myös 100 %:ia Tempranillo -viinejä. Kaiken kaikkiaan uuden tyylin viinit ovat usein hedelmäisempiä ja vähemmän tammitettuja kuin perinteiset Rioja -viinit. Onneksi, sillä klassinen Rioja -viini olikin helposti tammesta tunkkainen.
Gracianoa käytetään tyypillisesti huippuviineissä. Sitä viljeltiin aikoinaan paljon, mutta pienen sadon vuoksi se korvattiin monin paikoin satoisemmilla lajikkeilla. Graciano tuo viiniin väriä, haAppoja, aromaattisuutta ja kypsytyspotentiaalia eli rypälettä käytetään erityisesti Riojassa Gran Reserva -viineissä.
Suurin osa viineistä on vuosikertaviinejä, mutta myös vuosikerrattomia on markkinoilla. Tärkein jako eri viinien välille tehdään kypsytyksen mukaan, mutta myös maantieteelliset jaottelut kasvattavat merkitystään koko ajan.
Riojan klassinen jaottelu kypsytysluokkiin
Koska Rioja on nostettu DOCa -laatuluokkaan, sen alueella viinintuotantoa kontrolloidaan tarkemmin kuin muita viinialueita (pois lukien Priorat, joka myös kuuluu ylempään DOCa -laatuluokkaan). Tärkeimmät erot DO -alueisiin verrattuna on satomäärien pienentäminen ja pakollinen pullotus Riojan alueella. Myös viinien kypsytysajat ovat osittain tiukemmat kuin muualla Espanjassa:
- Crianza -luokiteltuja punaviinejä tulee kypsyttää vähintään 24 kuukautta. Kun muualla Espanjassa Crianza -punaviinien kypsytysaika tammessa on vähintään 6 kuukautta, Riojassa (ja Navarrassa) se on 12 kuukautta.
- Reserva -luokiteltuja punaviinejä tulee kypsyttää vähintään 36 kuukautta. Niitä tulee kypsyttää tästä ajasta vähintään 12 kuukautta tammitynnyreissä, joiden vetoisuuden yläraja on 330 litraa.
- Gran Reserva -luokiteltuja punaviinejä tulee kypsyttää vähintään 60 kuukautta. Niitä tulee kypsyttää tästä ajasta vähintään 18 kuukautta tammitynnyreissä, joiden vetoisuuden yläraja on 330 litraa.
Jaottelu maantieteellisen sijainnin mukaan
Perinteisten kypsytysmerkintöjen lisäksi Riojan viinien etiketeistä löytyy kasvavassa määrin tietoa viljelyalueista:
- Vinos de zona tarkoittaa suoraan suomennettuna alueviinejä. Viini voi saada ao. merkinnän, mikäli vähintään 85 % rypäleistä tulee yhdeltä alueelta eli joko Rioja Altasta, Alavesasta tai Orientalista.
- Vinos de municipio puolestaan tarkoittaa, että vähintään 85 % viinin rypäleistä pitää tulla kylästä, missä viinitila sijaitsee – ja jonka nimi on esillä etiketissä. Loput 15 % viinin rypäleistä voi tulla lähikylistä.
- Vuonna 2017 lisättiin Viñedos Singulares -merkintä. Viini, jonka rypäleet tulevat selkeästi määritellyltä yhdeltä palstalta, voi saada ao. merkinnän. Lisäksi köynnösten tulee olla vähintään 35-vuotiaita, rypäleet tulee poimia käsin ja niille asetetaan tarkemmat satorajoitteet kuin muille viineille. Näiden lisäksi viinin tulee läpäistä kaksi tasting -paneelia, ennen kuin se voi saada Viñedos Singulares -merkinnän.
Klassinen Rioja on palaamassa juurilleen
Riojassa on tänä päivänä 567 viinitilaa ja huimat 14 800 viininviljelijää! Viinitarhoja on yhteensä noin 66 000 hehtaaria ja alueelle onkin tyypillistä suuri määrä pienviljelijöitä, jotka myyvät satonsa isoille toimijoille. Riojassa on myös eniten tammitynnyreitä koko maailmassa!
Klassinen Rioja -viinityyli on vuosien saatossa vaihtunut raskaista, tammitetuista viineistä hedelmäisempään ja raikkaampaan suuntaan. Mielenkiintoinen noppitieto DOCa Rioja -sivustolta on, että Riojassa on eniten tammitynnyreitä koko maailmassa!
Riojassa on alettu yhä enemmän kääntää katsetta menneisyyteen. Rypäleiden alkuperä ja siis kasvupaikka on tullut entistä tärkeämmäksi ja etikettimerkinnöissä maantieteellisen sijainnin huomioiminen on trendikästä. Geneeristen yleisviinien lisäksi halutaan tuoda esille rypäleiden alkuperää ja niiden ainutkertaista kasvupaikkaa, mikroilmastoa. Paluu juurille näkyy myös muun muassa hiilihappokäymisellä valmistettujen viinien suosion kasvamiseen. Samalla tavalla kuin Ranskan Beaujolaisn’n nuoret viinit, myös Riojassa on perinteisesti valmistettu viiniä hiilihappokäymisellä (maceración carbónica). Hedelmäisenä rypäleenä Tempranillo on kuin tehty sitä varten.
Lopuksi tietysti myös muutama viinisuositus! Riojassa on 4 viinitilaa, jotka saavat käyttää nimessään viinialueen nimeä ”Rioja”. Tämä johtuu siitä, että tilat on perustettu ennen kuin Riojan DO -alue ja laadunvalvontaelin Consejo Regulador perustettiin. Meillä on Viiniateljeessa ilo edustaa näistä kahta viinitilaa: Bodegas Riojanas ja Rioja Vega. Molemmat ovat lisäksi yli 100-vuotiaita tiloja, joita Riojassa on tätä kirjoitettaessa 13.
Alla olevat viinit ovat molemmat Gran Reserva -luokiteltuja ja ne tulevat eri ala-alueilta: Monte Real on Rioja Altasta ja Rioja Vega Rioja Orientalista. Lisäksi tätä kirjoitettaessa molemmilta tiloilta on saatavilla vuosikerta 2015 eli niistä saa järjestettyä pienen vertailevan tastingin esimerkiksi illallisen yhteydessä.
Ja jos vierailet alueella, visiitti Logroñon kaupungin Calle Laurelin tapas -alueelle on ehdoton must! Siellä pääsee testaamaan paitsi upeita tapaksia, myös laajasti eri tuottajien viinejä. Tässä hieman esimakua Calle Laurelin tarjonnasta.
Monte Real Gran Reserva 2015
Vivahteikas & ryhdikäs Monte Real Gran Reserva on 100-prosenttinen Tempranillo Rioja Altasta. Gran Reserva -säädösten mukaisesti viiniä on kypsytetty vähintään 36 kuukautta tammessa (puolet ranskalaista ja puolet amerikkalaista tammea) ja 24 kuukautta pullossa ennen myyntiinlaskua.
Täyteläisellä viinillä on moniulotteinen bouquet, jossa yhdistyvät kauniisti kypsä tummamarjaisuus, mausteisuus sekä tammen tuoma paahteisuus ja hento nahka.
Monte Real -tuotesarja lanseerattiin jo lähes 100 vuotta sitten, 1930-luvulla. Huomiota herättävä burgundin pullo valittiin tuotesarjan kehittäneen ranskalaisen enologin kunniaksi.
Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.
Rioja Vega Gran Reserva 2015
Vivahteikas & ryhdikäs Rioja Vega Gran Reserva on sekoite Tempranilloa (75 %), Gracianoa (20 %) ja Mazueloa (5 %). Viiniä on kypsytetty Gran Reserva -kypsytysluokan mukaisesti vähintään 36 kuukautta amerikkalaisessa tammessa ja 24 kuukautta pullossa ennen myyntiinlaskua.
Viinin tyylikäs bouquet on upea yhdistelmä kypsää hedelmäisyyttä, mausteisuutta, hentoa lääkemäisyyttä ja paahteisuutta. Suussa viini on täyteläinen ja samettinen. Suosittelemme viinin dekantointia!
Viini on valittu useampaan kertaan DOCa Riojan institutionaaliseksi viiniksi eli paikallisten tuottajien yhdessä valitsemaksi, Gran Reserva -kypsytysluokan edustavimmaksi viiniksi. Näitä institutionaalisia viinejä tarjoillaan DOCa Riojan virallisissa tilaisuuksissa ja illallisilla.
Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.
Tässä oli tämänkertainen blogikirjoitus aiheesta klassinen Rioja; kiitos, kun olit mukana!
Viinillisin terveisin,
Päivi Eklund
Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)