Champagne Palmerin Vintage eli vuosikertasamppanja saa kesällä 2022 uuden nimen Grands Terroirs, millä halutaan tuoda paremmin esille samppanjan alkuperä Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru -tarhoilta. Tarkoituksena on paitsi viestiä Palmerin vuosikertasamppanjoiden korkeaa laatua ja tyyliä, myös mielikuvaa vuosikertasamppanjan alkuperästä eli viinitarhoilta; sieltä, missä kaikki saa alkunsa.

Mikäli et vielä tunne Palmerin vuosikertasamppanjoita, tervetuloa tutustumismatkalle Champagne Palmerin maailmaan! Vaikka nimi vaihtuu, tyyli ja laatu pysyvät samoina. Grands Terroirs on siis vain uusi nimi Palmerin vuosikertasamppanjalle.

Grands Terroirs – Montagne de Reimsin kasvuolosuhteiden ilmentymä

Champagne Palmer perustettiin vuonna 1947 ja alunperin se rekisteröitiin Société des Grands Terroirs de la Champagne -toiminimen alle. Nimellä korostetaan Champagnen mahtavia, “suuria” viljelymaita ja sen kasvuolosuhteita, ranskalaisittain terroirs.

Koska jo samppanjatalon perustajat olivat nimenomaan Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru -tarhojen viljelijöitä, Grands Terroirs oli luonnollinen valinta vuosikertasamppanjan nimeksi. Nimellä makusteltiin jo vuonna 2019, kun Champagne Palmer lanseerasi Grands Terroirs 2003 Magnumin. Tämä äärimmäisten sääolosuhteiden vuosikertasamppanja sai huippuarvostelut ja palkittiin muun muassa arvostetulla Chairman’s Trophy -palkinnolla The Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) -kilpailussa vuonna 2019. Samppanjaan voit tutustua tästä linkistä. Uusi nimi Champagne Palmerin vuosikertasamppanjalle oli valmiina.

Vuonna 2022 Palmer täyttää 75 vuotta ja perustajiensa kunniaksi Palmer vaihtaa vuosikertasampppanjansa nimen ilmentämään rypäleiden alkuperää ja talon historiaa: Grands Terroirs. Samppanjan nimi ilmentää kaikin puolin Champagne Palmerin vuosikertasamppanjoiden alkuperää Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru -tarhoilta sekä perustajiensa käyttämää reseptiikkaa.

Vain parhaina vuosina

Champagne Palmer valmistaa vuosikertasamppanjoita vain parhaina vuosina. Vuosikertasamppanjan tulee ilmentää paitsi kyseisen vuoden ilmastollisia olosuhteita myös talon tyyliä. Se on sekoite Grand ja Premier Cru -tarhojen rypäleitä Montagne de Reimsista.

Chardonnay -rypäleet ovat peräisin Trépail’n ja Villers-Marmeryn Premier Cru -tarhoilta, Montage de Reimsista, mikä tunnetaan Pinot Noirin valta-alueena. Siellä Chardonnay on hyvin erilainen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen. Oman sinettinsä, pitkän elämän eliksiirin, tuo ripaus tammikypsytettyä Chardonnay -viiniä, mikä lisätään korkinvaihdon yhteydessä tasaamaan pullon vajaus ja määrittämään samppanjan makeusaste. Tästä liquer d’expédition -“cocktailista” voit lukea tarkemmin samppanjaa käsittelevästä blogikirjoituksestamme.

Pinot Noir -rypäleet ovat puolestaan peräisin Maillyn ja Verzenayn Grand Cru -palstoilta sekä Rilly-la-Montagnen, Ludes’n ja Chigny les Roses’n Premier Cru -tarhoilta. Nämä kaikki sijaitsevat Montagne de Reimsin alueella, mitä pidetään Pinot Noirin oppikirjamaisena viljelyalueena. Meunier -rypäleet ovat niin ikään peräisin Rilly-la-Montagnen, Ludes’n ja Chigny les Roses’n Premier Cru -tarhoilta.

Vuosikerrasta riippuen Chardonnayn ja Pinot Noirin osuus on noin 50 %. Meunier edustaa pienempää osaa samppanjasta ja sitä on keskimäärin 5-10 % samppanjasta.

Palmerilla ei ole kiire; samppanjat kypsyvät hitaasti ja varmasti

Champagne Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista. Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa.

Kypsytysaika riippuu paitsi samppanjasta, myös pullokoosta. Vuosikerta Magnum -samppanjaa kypsytetään sakkansa päällä noin 10 vuotta. Palmerilaisittain tämä on noin puolet pitempi aika kuin 0.75 litran pulloissa, joita kypsytetään keskimäärin 5 vuotta.

Vuosikertasamppanjat eivät siis mene käsi kädessä. Toisin sanoen, Magnum on aina vanhempaa vuosikertaa kuin litran “half magnum”.

Champagne Palmer loistaa vuodesta toiseen vuosikertasamppanjoiden kärkikastissa. Esimerkiksi Essi Avellanin luotsaamassa Fine Champagne Magazine & Tasting Bookissa Palmerin vuosikertasamppanja on useampaan kertaan valittu parhaimmaksi vuosikertasamppanjaksi.

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys stragisia arvoja

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Esimerkiksi Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2021 Palmerin 415 hehtaarista jo 220 hehtaaria oli sertifioitu Haute Valeur Environmentalle -ympäristösertifikaatilla ja kunnianhimoisena tavoitteena on sertifioida kaikki viinitarhat vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tämä Ranskassa virallinen ympäristösertifikaatti kertoo ympäristön ja biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden arvostamisesta sekä kestävän kehityksen mukaisesta viljelystä ja viinin valmistuksesta. Ranskan maatalousministeriössä lanseerattiin Haute Valeur Environmentalle -sertifioinnit vuonna 2012 ja kunnianhimoisena tavoitteena on, että kaikki Ranskan viljelymaa olisi sertifioitu vuoteen 2025 mennessä.

Grands Terroirs -vuosikertasamppanjoiden lahjalaatikoissa on myös otettu huomioon ympäristöystävällisyys. Nimittäin lahjapakkaukset on paitsi valmistettu 100-prosenttisesti FSC -sertifioitujen metsien kuidusta, ne ovat myös täysin kierrätettäviä, ja valmistettu paikallisesti. “Emme voi huomioida kestävän kehityksen arvoja pelkästään viinitarhoilla, vaan meidän on tuotava ne myös markkinoinnin ja myynnin puolelle”, toteaa Palmerin toimitusjohtaja, enologi Rémi Vervier.

QR -koodin kautta tarkemmat tuotetiedot

Palmerin samppanjoiden takaetiketeissä on qr -koodit, joiden kautta pääsee käsiksi tuotteen tarkempiin tietoihin. Se onnistuu helposti seuraavasti: skannaa qr -koodi ja kirjoita takaetiketistä löytyvä eränumero (L -kirjain ja sitä seuraava numerosarja) kenttään.

Voit hakea tietoa eränumerosta myös Palmerin verkkosivuilta: https://www.champagne-palmer.fr/en/bottle-id/.

Tuotetiedoista löydät muun muassa seuraavat tiedot:

  • pullotuspäivä
  • korkinvaihdon päivämäärä
  • dosage eli korkinvaihdon yhteydessä lisätty sokeri
  • rypälelajikkeiden prosenttiosuudet
  • reserviviinien määrä

Palmer & Co. Grands Terroirs 2015

Samppanja on ulkonäöltään kirkas, hennon kullankeltainen. Samppanjan moniulotteisesta tuoksukentästä löytyy kypsän omenan, sitruksen ja kivisten hedelmien aromeja sekä eleganttia paahteisuutta, vaaleita kukkia ja mineraalisuutta. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on pehmeän silkkinen ja sitä tasapainottavat ryhdikkäät hapot ja mineraalisuus. Kypsän sitruksen aromit ovat kauniisti tasapainossa briossin ja kuivattujen hedelmien kanssa. Kokonaisuus on harmoninen, elegantti ja uskomattoman raikas varustettuna pitkällä jälkimaulla.

Lue lisää tuotteesta ja vuosikerrasta Viiniateljeen tuotesivulta.

Samppanja tulee Alkoon heinäkuun alkupuolella. Samppanja on pakattu eleganttiin, täysin kierrätettävään lahjalaatikkoon, mitä kuvittaa Montagne de Reimsin kartta.

Palmer & Co. Grands Terroirs Magnum 2012

Samppanja on ulkonäöltään kirkas, hennon kullankeltainen. Samppanjan upeasta aromimaailmasta löytyy kypsän sitruksen ja kuivattujen hedelmien aromeja sekä eleganttia paahteisuutta, hasselpähkinöitä, hunajaa sekä mineraalisia elementtejä. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on pehmeän silkkinen ja sitä tasapainottavat ryhdikkäät hapot ja suolainen mineraalisuus. Kypsien sitrushedelmien ja kuivattujen hedelmien aromit ovat upeassa tasapainossa pitkän sakkakypsytyksen paahteisten aromien kanssa. Kokonaisuus on palmerilaisittain erittäin harmoninen ja elegantti.

Lue lisää tuotteesta ja vuosikerrasta Viiniateljeen tuotesivulta.

Samppanja tulee Alkoon heinäkuun alkupuolella. Samppanja on pakattu eleganttiin, täysin kierrätettävään lahjalaatikkoon, mitä kuvittaa Montagne de Reimsin kartta.

Pääsimme toukokuussa Saksan ProWein -messuilla näkemään livenä uudet Grands Terroirs -pullot ja kyllähän ne olivat molemmat todella upeita! Odotamme kollegoideni kanssa innolla, että saamme uudet tuotteet esille myös Alkoon.

Aurinkoisia ja kuplivia kesäpäiviä toivotellen,

Sinun viinimestarisi

Päivi Eklund

Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.