Villa Rizzardi Amarone Riserva on upea ruokaviini. Se maistuu erityisen hyvin härän, naudan, lampaan sekä suurriistan kanssa. Viinin makumaailma saa tukea erityisesti kastikkeen makeudesta ja runsaista lisukkeista. Juustolautaselta tämän amaronen kanssa toimivat erityisen hyvin Pecorino Vecchio ja lehmänmaidosta valmistettu Cimbro. Viini on myös erinomainen meditaatioviini tunnelmallisiin hetkiin.
VILLA RIZZARDI AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO RISERVA
Viini on ulkonäöltään melko syvä, tiilenpunainen. Sen upeassa tuoksussa voi aistia muun muassa kypsiä tummia kirsikoita, kahvimokkaa, tummaa suklaata sekä lääkemäisiä aromeja. Viinin suutuntuma on täyteläisen samettinen. Sen maun aromeista löytyy salmiakkia, lääkemäisyyttä ja tyylikästä, mausteista paahteisuutta. Tuntuva hapokkuus on tasapainossa tummien kypsien marjojen verhoaman hedelmäisyyden kanssa. Tanniinit ovat pyöristyneet. Pitkä, lämmittävä jälkimaku, missä lääkemäiset ja lakritsin aromit kantavat pitkään. Upea, tyylikäs, harmoninen Amarone!
Villa Rizzardi Amarone Riservan rypäleet ovat peräisin Pojega- ja Rovereti -nimisiltä tarhoilta Negrarista, Valpolicella Classicon sydämestä. Rypäleitä viljellään luomuperiaatteiden mukaisesti. Amarone valmistetaan rusinoituneista rypäleistä, joita tässä tapauksessa kuivatetaan 3-5 kuukautta. Tämän niin kutsutun apassimento -menetelmän ansiosta rypäleet menettävät noin 40 % painostaan. Rusinoituneet rypäleet puristetaan ja kuorien annetaan maseroitua rypälemehussa noin 20 päivän ajan. Alkoholikäymisen jälkeen viini käy malolaktisen käymisen, jonka jälkeen sitä kypsytetään ensin 12 kuukautta 2.25 hehtolitran tammitynnyreissä (74 % ranskalaista tammea ja 26 % amerikkalaista tammea). Tämän jälkeen sitä kypsytetään vielä 24 kuukautta 25 hehtolitran tammitynnyreissä. Viiniä kypsytetään pullossa vähintään 6 kuukautta. Riserva -kypsytysluokan mukaan viinin saa pullottaa aikaisintaan 4. vuotena sadonkorjuusta.
Villa Rizzardi Riserva Amarone on Riserva -luokiteltu vuosikerrasta 2015 lähtien. Viinin ensimmäinen vuosikerta lanseerattiin 1960-luvulla, mutta nimensä, Villa Rizzardin, se sai vasta vuonna 2001. Samana vuonna viini sai ensimmäisen tre bicchieriensä eli arvostetun Gambero Rosson ”kolme lasia” (paras mahdollinen meriitti Gambero Rossossa). Vuosikerta 2015 Riserva -luokituksella palkittiin myös Gambero Rosson tre bicchierillä. Villa Rizzardi on yksi kolmesta Guerrieri Rizzardin amaronesta Calcarolen ja 3 Crun rinnalla.
Viiniä valmistetaan vain parhaina vuosina eli sitä on rajallisesti saatavilla. Villa Rizzardi on saanut nimensä 1870-luvulla rakennetusta samaa nimeä kantavasta villasta, joka sijaitsee viinitarhojen vieressä. Villan suunnitteli arkkitehti Filippo Messedaglia.
Viinin kypsytyspotentiaali on 15-20 vuotta vuosikerrasta, kun sitä säilytetään optimaalisissa olosuhteissa. Viiniä ei tarvitse dekantoida.
69.99€
Alkuperämaa | Italia |
---|---|
Vuosikerta | 2016 |
Alkoholi % | 16,50 % |
Tuottaja | GUERRIERI RIZZARDI |
Alue | DOCG Amarone della Valpolicella Classico |
Rypäle | Barbera, Corvina, Corvinone, Rondinella |
Jäännössokeri | 3,8 |
Hapot | 5,7 |
Koko | 750 mL |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Vihreät & Eettiset | Vegaaninen |
Ruokasuositukset | Gastronominen, Naudan liha, Voimakkaat juustot |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Guerrieri Rizzardin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Suvut yhdistyivät avioliiton voimalla vuonna 1914, jolloin sai alkunsa Guerrieri Rizzardin tarina. Mutta jo kauan sitä ennen molemmilla suvuilla oli pitkät perinteet viininviljelyssä.
Guerrierin perhe omisti 600 vuotta vanhan tilan Bardolinossa, jonka tiluksiin kuuluu alueen parhaita viinitarhoja. Rizzardin perhe puolestaan hankki omistukseensa Negrarin viinitarhat Valpolicellan alueella vuonna 1649. Perhe rakensi Pojegan kellarit sekä kuuluisan villan ja puutarhan amfiteattereineen hieman tämän jälkeen. Mainittakoon, että Pojegan puutarha on kuuluisa nähtävyys, viimeinen aikakautenaan rakennettu italialaistyylinen puutarha. Perheen ylläpitämä puutarha on avoinna yleisölle pientä sisäänpääsymaksua vastaan.
Edelleen perheen omistuksessa
Guerrieri Rizzardi kuuluu edelleen perheen omistukseen. Tällä hetkellä tilaa vetää kreivi Giuseppe Rizzardi. Guerrieri Rizzardin ”päämaja” sijaitsee Bardolinossa, Garda -järven rantamilla. Uusiin tiloihin he muuttivat vuonna 2011 Bardolinon keskustassa olevista tiloista, joissa talo oli pitänyt päämajaansa aina vuodesta 1450.
Bardolinon viininvalmistamo on suunniteltu viimeisen päälle ympäristöystävällisten standardien mukaan. Siellä käytetään muun muassa painovoimaa hyväksi rypälemehun siirtämisessä terästankkeihin. Tila käyttää myös aurinkoenergiaa, mitä aurinkoisessa Bardolinossa kertyy niin paljon, että siitä riittää vielä muillekin myytäväksi!
Biodiversiteetti ja ympäristöystävällisyys
Viinitarhoilla arvostetaan biodiversiteettia eli luonnon monimuotoisuutta, ja niinpä tarhojen reunuksille on istutettu puita ja pensaita, ja köynnösten väliin aluskasvillisuutta. Näiden tarkoituksena on houkutella hyönteisiä ja lintuja sekä vahvistaa mullan alla asustavaa pieneliökuntaa.
Guerrieri Rizzardi on erityisen kuuluisa amaroneistaan ja se kuuluukin Amarone Families -nimiseen järjestöön. Siihen kuuluu perheomisteisia, top -tuottajia, joiden joukossa siis on Guerrieri Rizzardi. Amarone -viinien lisäksi Guerrieri Rizzardi valmistaa muun muassa Ripassoa ja muita Valpolicellan alueen punaviinejä, Soave -valkoviinejä, kuohuviinejä sekä Bardolino -laatuluokiteltuja viinejä.