RIVETTO BAROLO SERRALUNGA D’ALBA

Viini on ulkonäöltään melko syvä granaatinpunainen. Viinin eleganttia tuoksukenttää siivittävät tummakirsikkaiset, mausteiset, paahteiset ja kauniit ruusun ja orvokin aromit. Täyteläinen suutuntuma on samalla rotevan tiivis että viinillisen tyylikäs. Korkea hapokkuus on tasapainossa tummakirsikkaisen, mausteisen ja paahteisen suutuntuman kanssa. Tanniinit ovat pyöristyneet. Jälkimaku on viipyvä. Kokonaisuudessaan viiniä voisi luonnehtia karun ryhdikkääksi ja samalla samettiseksi.

Barolo di Serralunga d’Alban rypäleet tulevat nimensä mukaisesti Serralunga d’Albasta (Serran, Manocinon ja San Bernardon tarhoilta), 340-420 metriä merenpinnan korkeudesta. Tarhat antavat itään, koilliseen ja kaakkoon. Maaperä tarhoilla on savensekaista kalkkia ja pohjamaassa on monia eri mineraaleja kuten kalkkia, magnesiumia ja rautaa. Rypäleet kerätään käsin mahdollisimman myöhään ja ne valikoidaan tarkoin kolmessa eri erässä. Maseraatio kestää yhteenstä 20–25 päivää. Alkoholikäymisen jälkeen viini käy myös malolaktisen käymisen ennen kuin se siirretään kypsymään slavonialaisiin tammitynnyreihin. Viiniä kypsytetään slavonialaisesssa tammessa vähintään 30 kk ja sen jälkeen vähintään 10 kk pullossa ennen myyntiin laskua. Viini saa vuosittain erinomaiset arvostelut muun muassa Wine Enthusiastilta, Wine Spectatorilta, Decanterilta ja Ian D’Agatalta (Best Wines of Italy).

Rivetto on huippuviinitila neljännessä sukupolvessa arvostetusta Serralunga d’Albasta. Tila siirtyi luomuviljelyyn 2011 (sertifiointi 2016) ja biodynaamiseen viljelyyn 2015 (sertifiointi 2019). Barolo Serralunga d’Alba on tilan perus-Barolo, minkä esimerkiksi Decanter valitsi vuoden Baroloksi (vk 2006) ja Wine Enthusiast listasi sijalle 16 maailman top-100-listalla. Suosittelemme viinin dekantoimista.

70.00

Tuottaja

RIVETTO

Vuosikerta

2020

Alkoholi %

14,50 %

Alkuperämaa

Italia

Alue

DOCG Barolo

Rypäle

Nebbiolo

Jäännössokeri

1

Hapot

5,9

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Kypsytys

30 kk tammessa

Vihreät & Eettiset

Luomu

Ruokasuositukset

Gastronominen, Tunnelmointiin

Tarjoilu

Dekantoi

Ruokasuositukset

Rivetton Barolo di Serralunga d’Alba on erinomainen ruokaviini, mikä maistuu suurriistan, naudan, härän ja lampaan kanssa eri tavoin valmistettuna. Myös tuhdit pataruoat, pastat ja risotot sopivat viinin makumaailmaan. Unohtaa ei sovi sieniä ja tryffeleitä eikä kovia kypsytettyjä juustoja. Viini sopii erityisen hyvin myös täyteläisten, rodukkaiden viinien ystäville tunnelmallisiin hetkiin.

Tuottajan tarina

Rivetto on viinitila neljännessä sukupolvessa Piemonten sydämessä. Tilan nykyisen omistajan, Enricon, isoisoisä perusti tilan vuonna 1902. Vuonna 1938 oli aika laajentaa liiketoimintaa ja silloin hankittiin Tenuta Lirano, joka sijaitsee Serralunga d’Alban ja Sinion kukkuloiden välissä. Vuonna 1970 Enricon isä, Sergio, rakensi uuden kellarin Liranoon ja istutti uusia köynnöksiä sen ympärille. Vuonna 1999 kuvaan astui virallisesti Enrico. Hän aloitti luomuviljelyn vuonna 2011 (virallinen sertifiointi vuonna 2016) ja siitä hän jatkoi biodynaamiseen viljelyyn vuonna 2015 (virallinen sertifiointi 2019).

Enricon ajatuksena on kehittää biodiversiteettiä niin pitkälle kuin mahdollista. 15 hehtaarin viinitarhoilla kasvaa köynnösten lomassa hedelmäpuita, viljaa, yrttejä ja erilaisia vihanneksia. Ne puolestaan houkuttelevat hyönteisiä ja lintuja, ja näin luonto muodostaa oman ekosysteeminsä. Eli toisin sanoen Rivetton tilalla arvostetaan luontoa minimaalisella interventiolla. Enricon sanojen mukaisesti luomu ja biodynaamisuus ovat keinoja eivät tuloksia. Ja näistä työn ”hedelmistä” Enrico valmistaa upeita viinejä, jotka ovat saaneet sekä Italiassa että kansainvälisillä markkinoilla erinomaisen vastaanoton. Vuosien saatossa Rivetton viinejä on muun muassa valittu ”Vuoden Baroloksi” ja listattu maailman parhaimpien viinien TOP100-listalle. Tila valmistaa noin 100 000 pulloa vuodessa.

Enricoa voisi kuvailla luovaksi vallankumoukselliseksi. Hänen ajatus-maailmansa luonnon biodiversiteetista on vastaan nykypäivän tehotuotannon ajattelumallia. Hänen kilpailijansa pitävät häntä suorastaan hulluna, kun hän on istuttanut mailleen viinitarhojen sijaan muuta kasvillisuutta.

Tilaan voit tutustua tarkemmin seuraavasta linkistä: Barolon pioneeri luomu- ja biodynaamisessa viininviljelyssä

Rivetton fiiliksiin pääset esimerkiksi seuraavan videon kautta: Enrico Rivetto’s Way of Thinking

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.