PÉREZ BARQUERO G1 BRUT NATURE

Kuohuviini ulkonäöltään kirkas, vaaleankeltainen hennon vihertävin häivähdyksin. Pienet kuplat ovat runsaan pyörremäiset. Kuohuviinin vivahteikkaassa tuoksussa voi aistia erityisesti omenaa, pähkinää, hentoa yrttisyyttä ja rusinaisuutta, tyylikkään paahteisia sekä hennon sherrymäisiä aromeja. Keskitäyteläinen suuntuma on runsaan hedelmäinen, hennon pähkinäinen ja sherrymäinen. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja hento mineraalisuus tuo lisää ryhtiä kuohuviinille. Jälkimaku on pitkä.

Ainutkertainen tuote koko maailmassa

Pérez Barquero G1 Brut Nature on ainutkertainen tuote koko maailmassa! Paitsi että se on valmistettu Pedro Ximénez -eli PX-rypäleestä, mikä on kuohuviineille harvinainen raaka-aine, sen valmistamisessa käytetään Fino -tyylisestä, kuivasta sherrystä eristettyä hiivaa (Fino -sherry kypsyy flor (kukka) -nimellä tunnetun hiivakerroksen alla/suojassa tammitynnyreissä). Pérez Barquero on tehnyt 1980-luvulta lähtien yhteistyötä Córdoban yliopiston kanssa ja ensimmäinen hiiva eristettiin 1980-luvun puolivälissä.

Viinin rypäleet ovat peräisin Montillan kaupunkia ympäröiviltä vuorilta eli Sierra de Montillasta, hohtavan valkoisesta kalkkikivimaasta, joka tunnetaan nimellä albariza. Koska köynnökset ovat rinteiltä kotoisin (keskimäärin 500-600 metrin korkeudelta merenpinnasta), rypäleisiin saadaan hyvä, luonnollinen hapokkuus. Kuohuviini käy toisen käymisen omassa myyntipullossaan eli se on samppanjamenetelmällä valmistettu. Espanjassa etikettimerkintä Método Tradicional (perinteinen menetelmä) kertoo valmistusmenetelmästä.

Toisen käymisen eli pullokäymisen aloittamiseksi viiniin lisätään Fino -sherrytyylisestä juomasta eristettyä hiivaa (huom. Montilla-Morilesin viinit eivät lukeudu sherryiksi, vaikka alueella valmistetaan samantyylisiä viinejä kuin Jerezissä eli sherryalueella). Tämä tuo viiniin selkesti sherrytyylisiä aromeja. Tanssituksen jälkeen, viinin nestemäärää tasattaessa siihen lisätään vanhaa väkevää viiniä, mikä entisestään lisää sherrytyylisten aromien läsnäoloa kuohuviinissä. Siihen ei lisätä lainkaan sokeria eli kyse on Brut Nature -kuohuviinistä (jäännössokeria on alle 1 g / l). Mikäli haluat lukea tarkemmin samppanjamenetelmästä, tutustu tähän blogikirjoitukseemme.

Ei Cavaa eikä DO Montilla-Morilesin viinejä

Montilla-Moriles on yksi Espanjan vanhimmista viinialueista, mutta samalla yksi tuntemattomimmista. Se sijaitsee Córdoban provinssissa Etelä-Espanjan Andalucíassa. Sen tärkeimmät paikkakunnat ovat Montillan ja Morilesin pikkukaupungit, joiden mukaan viinialue on myös nimetty. Pérez Barquero on laatuviinialueen tunnetuimpia ja arvostetuimpia tuottajia, jonka sherrytyyliset viinit saavat vuosittain suitsutusta maailman arvostetuimmilta viinikriitikoilta. Pérez Barquero G1 Brut Nature kuuluu laatuluokkaan “Vino Espumoso de Calidad” eli kyseessä on laatukuohuviini suoraan suomennettuna. Se ei voi kuulua DO Cava -laatuluokkaan, sillä Montilla-Morilesissa ei ole sallittua valmistaa cavaa (eikä PX kuulu edes DO Cavan sallittuihin rypälelajikkeisiin). Viiniä ei voida laskea kuuluvaksi myöskään DO Montilla-Morilesin laatuluokkaan, sillä laatuluokka ei kata kuohuviinejä.

Tätä upeaa tuotetta on rajallisesti saatavilla.

29.99

Tuottaja

PÉREZ BARQUERO

Alkuperämaa

Espanja

Alue

Montilla-Moriles

Rypäle

Pedro Ximénez

Alkoholi %

12,50 %

Jäännössokeri

1,0

Hapot

5,3

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Aperitiivi, Gastronominen, Keitot, Tapas ja antipasti

Ruokasuositukset

Pérez Barquero G1 Brut Nature -kuohuviini sopii niin aperitiiviksi kuin monipuolisesti ruoan kanssa yhdistettäväksi. Se maistuu erityisen hyvin tapasten kanssa, mutta sopii myös liharuokien ja kypsennettyjen kasvisten kanssa nautittavaksi. Rasvaiset kalat sopivat myös viinin seuraan. Ryhdikkään hapokkaana kuohuviininä viini sopii myös kermaisille kastikkeille sekä keitoille, kuten esimerkiksi sienikeitto.

Tuottajan tarina

Montilla-Moriles on yksi Espanjan vanhimmista viinialueista, mutta samalla yksi tuntemattomimmista. Unelma alueen tunnustamisesta laatuviinialueena alkoi elää jo 1890-luvulla. Espanjan sisällissota ja byrokraattiset ongelmat venyttivät kuitenkin DO-alueen perustamisen virallisesti vuoteen 1945.

Viinialue sijaitsee Sierra de Montilla- ja Moriles Alto- vuoristojen suojassa, Córdoban provinssissa Etelä-Espanjan Andalucíassa. Sen tärkeimmät paikkakunnat ovat Montillan ja Morilesin pikkukaupungit, joiden mukaan viinialue on myös nimetty. Köynnökset kasvavat 300–700 metrin korkeudella merenpinnasta ja alueen ilmasto on mannermainen eli kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet puolestaan kylmiä.

Montilla-Moriles vs. Jerez

Montilla-Moriles jää usein Jérezin eli sherryalueen varjoon ja siihen viitataan usein sherryalueen pikkuveljenä. Jerezin tapaan Montilla-Morilesissakin valmistetaan väkevöityjä viinejä, mutta koska ei olla virallisen sherryalueen sisällä, viinit luokitellaan DO Montilla-Morilesin alle. Molemmilla alueilla maaperä tunnetaan nimellä albariza, millä tarkoitetaan hohtavan valkoista kalkkikivimaata.

Siinä missä Jerezissä päärypäle on Palomino, Montillassa se on Pedro Ximénez. Sherrytuntijan käsi nousee pystyyn, nimittäin Jerezissäkin valmistetaan maailmankuuluja Pedro Ximénez-viinejä. Tässä kohtaa Montilla-Moriles astuukin päänäyttömälle, nimittäin Jerezin Pedro Ximénez- tai tuttavalisesti PX-viinien rypäleet ovat peräisin Montilla-Morilesista, sillä Jerezin ilmasto ei sovellu PX:n viljelyyn. Toisin kuin Jerezissä, Montilla-Morilesissa Pedro Ximénezistä tehdään niin Finot, Amontilladot kuin Olorosotkin. Viinityylien nimet ovat siis yhtenevät näillä kahdella viinialueella.

Pérez Barqueron tarina alkoi vuonna 1905, kun veljekset José, Julián ja Emilio Pérez Barquero perustivat nimeään kantavan viinitilan. Myös tilan vanhimmat viinit ovat perustamisvuodelta ja ne tunnetaan nimellä Soleras Fundacionales 1905 eli perustamisvuoden solera -tynnyrit, joita on tehty niin Amontilladosta, Olorososta kuin Pedro Ximénezistä. Vuonna 2016 Robert Parker antoi huimat 100 pistettä Soleras Fundacionales Amontilladolle! PX sai samalla kertaa 99 pistettä, Oloroso puolestaan 97 pistettä. Tilan 50-vuotisjuhlan kunniaksi lanseerattiin myös Solera Cincuentenario 1955-tuoteperhe, jotka niin ikään ovat saaneet Parkerilta 95–97 pistettä.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.