Pérez Barquero Fresquito de Tinaja sopii niin aperitiiviksi kuin monipuolisesti ruoan kanssa yhdistettäväksi. Se maistuu erityisen hyvin tapasten kanssa, oli kyse oliiveista, pähkinöistä, kasviksista, lihasta, kalasta tai äyriäisistä. Viini maistuu myös puolikovien ja kovien juustojen, espanjalaiseen tyyliin erityisesti lampaanmaitojuustojen kanssa. Tapasten lisäksi viini sopii myös alku- ja pääruokien kanssa nautittavaksi ja erityismaininnan saavat kalata ja äyriäiset. Tarjoile viini hyvin viilennettynä!
PÉREZ BARQUERO FRESQUITO DE TINAJA
Viini on ulkonäöltään kirkas, hennon keltainen vihertävin häivähdyksin. Sen moniulotteinen tuoksukenttä muodostuu omenan, kuivattujen hedelmien ja pähkinän aromeista, hennosta yrttisyydestä ja sherrrymäisistä aromeista. Kuiva suutuntuma on täyteläinen ja vivahteikas tuoksun kaltaisin aromein. Tasapainoiset hapot ja hento mineraalisuus tuovat ryhdikkyyttä viiniin. Jälkimaku on pitkä pähkinäisin ja hennon sherrymäisin aromein.
Fresquito de Tinaja on 100-prosenttinen Pedro Ximénez, joka on tyypillinen valkoviinirypäle Montilla-Morilesin alueella, Etelä-Espanjan Andalucíassa. Siitä valmistetaan myös maailmankuulut, sherrytyyliset juomat. Näihin voit tutustua tästä linkistä. Rypäleet kasvavat DO Montilla-Morilesin ylängöllä (Sierra de Montilla ja Moriles Alto) noin 700 metrin korkeudelta merenpinnasta, parhailla albariza -tarhoilla. Albarizalla viitataan valkoiseen kalkkikiveen, joka on tyypillistä sekä Montilla-Morilesin että Jerezin viinialueille. Maaperä suorastaan hohtaa valkoisena paahtavassa auringonpaisteessa.
Viini käy lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa, jonka jälkeen sitä kypsytetään sakkansa päällä amforassa eli saviruukussa noin 9 kuukauden ajan. Espanjaksi näitä saviruukkuja kutsutaan nimellä tinaja tai cono. Fresquito de Tinaja voidaan suomentaa “raikas suoraan amforasta/tynnyristä”, millä viitataan siihen, että kyse on raikkaasta (ei tammikypsytetystä), nuoresta viinistä.
Viini kypsyy niin kutsutun hiivahunnun eli “florin” alla, samalla tavoin kuin fino -tyyliset sherryt. Tästä viini saa paitsi omaperäisiä aromeja myös lisää rakennetta. Erityisestä valmistustavasta johtuen viini on hieman oksidoitunut eli hapettunut, ja siinä on hennon sherrymäisiä piirteitä. Tämä voi asiaan vihkiytymättömältä tuntua virheeltä viinissä, mutta kyse on viinille ominaisesta tuoksusta ja mausta.
18.25€
Tuottaja | PÉREZ BARQUERO |
---|---|
Alkoholi % | 14,50 % |
Alkuperämaa | Espanja |
Alue | Montilla-Moriles |
Rypäle | Pedro Ximénez |
Jäännössokeri | 0,3 |
Hapot | 4,4 |
Koko | 750 mL |
Pullokoko | Normaali |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Vihreät & Eettiset | Ympäristövastuullinen pakkaus, Vegaaninen |
Ruokasuositukset | Aperitiivi, Gastronominen, Tapas ja antipasti |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Montilla-Moriles on yksi Espanjan vanhimmista viinialueista, mutta samalla yksi tuntemattomimmista. Unelma alueen tunnustamisesta laatuviinialueena alkoi elää jo 1890-luvulla. Espanjan sisällissota ja byrokraattiset ongelmat venyttivät kuitenkin DO-alueen perustamisen virallisesti vuoteen 1945.
Viinialue sijaitsee Sierra de Montilla- ja Moriles Alto- vuoristojen suojassa, Córdoban provinssissa Etelä-Espanjan Andalucíassa. Sen tärkeimmät paikkakunnat ovat Montillan ja Morilesin pikkukaupungit, joiden mukaan viinialue on myös nimetty. Köynnökset kasvavat 300–700 metrin korkeudella merenpinnasta ja alueen ilmasto on mannermainen eli kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet puolestaan kylmiä.
Montilla-Moriles vs. Jerez
Montilla-Moriles jää usein Jérezin eli sherryalueen varjoon ja siihen viitataan usein sherryalueen pikkuveljenä. Jerezin tapaan Montilla-Morilesissakin valmistetaan väkevöityjä viinejä, mutta koska ei olla virallisen sherryalueen sisällä, viinit luokitellaan DO Montilla-Morilesin alle. Molemmilla alueilla maaperä tunnetaan nimellä albariza, millä tarkoitetaan hohtavan valkoista kalkkikivimaata.
Siinä missä Jerezissä päärypäle on Palomino, Montillassa se on Pedro Ximénez. Sherrytuntijan käsi nousee pystyyn, nimittäin Jerezissäkin valmistetaan maailmankuuluja Pedro Ximénez-viinejä. Tässä kohtaa Montilla-Moriles astuukin päänäyttömälle, nimittäin Jerezin Pedro Ximénez- tai tuttavalisesti PX-viinien rypäleet ovat peräisin Montilla-Morilesista, sillä Jerezin ilmasto ei sovellu PX:n viljelyyn. Toisin kuin Jerezissä, Montilla-Morilesissa Pedro Ximénezistä tehdään niin Finot, Amontilladot kuin Olorosotkin. Viinityylien nimet ovat siis yhtenevät näillä kahdella viinialueella.
Pérez Barqueron tarina alkoi vuonna 1905, kun veljekset José, Julián ja Emilio Pérez Barquero perustivat nimeään kantavan viinitilan. Myös tilan vanhimmat viinit ovat perustamisvuodelta ja ne tunnetaan nimellä Soleras Fundacionales 1905 eli perustamisvuoden solera -tynnyrit, joita on tehty niin Amontilladosta, Olorososta kuin Pedro Ximénezistä. Vuonna 2016 Robert Parker antoi huimat 100 pistettä Soleras Fundacionales Amontilladolle! PX sai samalla kertaa 99 pistettä, Oloroso puolestaan 97 pistettä. Tilan 50-vuotisjuhlan kunniaksi lanseerattiin myös Solera Cincuentenario 1955-tuoteperhe, jotka niin ikään ovat saaneet Parkerilta 95–97 pistettä.