PÉREZ BARQUERO LA CAÑADA PEDRO XIMÉNEZ

Viini on ulkonäöltään läpinäkymätön, mustaan vivahtava. Sen upea bouquet on elegantti yhdistelmä kuivatetun Pedro Ximénez -rypäleen tuoksuja ja oksidoituneita aromeja: viikunoita, taateleita, luumua, tummaa suklaata, lääkemäisyyttä ja hentoa tervaa. Suutuntuma on makea, suuntäyttävä ja moniulotteinen. Hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Jälkimaku on erittäin pitkä.

Pérez Barqueron La Cañada Pedro Ximénez valmistetaan auringon alla kuivatuista, rusinoituneista Pedro Ximénez- eli PX-rypäleistä. Tämän ns. apassimento -menetelmän ansiosta rypäleistä haihtuu suuri osa nestettä ja niiden sisältämä rypälemehu on erittäin konsentroitunutta. Viiniä kypsytetään sherryalueelle tyypillisessä criaderas ja soleras -järjestelmässä, missä lyhykäisyydessään eri ikäisiä viinejä kypsytetään ja sekoitetaan päällekkäin olevissa tynnyreissä. La Cañadaa kypsytetään amerikkalaisissa 500-600 litran vetoisissa tammitynnyreissä huikeat 25 vuotta! Lopputulos onkin suussa sulavaa nektaria; tai “moottoriöljyä”. Rakkaalla lapsella on monta kuvaustyyliä.

Montilla-Moriles on yksi Espanjan vanhimmista viinialueista, mutta samalla yksi tuntemattomimmista. Se sijaitsee Córdoban provinssissa Etelä-Espanjan Andalucíassa. Sen tärkeimmät paikkakunnat ovat Montillan ja Morilesin pikkukaupungit, joiden mukaan viinialue on myös nimetty. Pérez Barquero on laatuviinialueen tunnetuimpia ja arvostetuimpia tuottajia, jonka sherrytyyliset viinit saavat vuosittain suitsutusta maailman arvostetuimmilta viinikriitikoilta.

Sherryalueen PX -rypäleet ovat kotoisin Montilla-Morilesista

Montilla-Morilesissa valmistetaan samanlaisia viinejä kuin sherryalueella (Jerez), mutta koska aluetta ei lueta sherryalueeseen mukaan, Montilla-Morilesin viinejä tyydytään kutsumaan väkevöidyiksi viineiksi. Paitsi maantieteellisen sijainnin puolesta (Montilla-Moriles sijaitsee sisämaassa, kauempana Atlantista kuin esimerkiksi Jerezin kaupunki), myös raaka-aineiden puolesta näiden kahden alueen juomat eroavat toisistaan. Siinä missä sherryalueen viinit on pääosin valmistettu Palomino -rypäleestä, Montilla-Morilesin viinien pääraaka-aine on Pedro Ximénez. Sherryalueen makeat jälkiruokaviinit valmistetaan kuitenkin Pedro Ximénez -rypäleestä ja nämä rypäleet ovat yleensä peräisin Montilla-Morilesista.

La Cañada ei parane pullokypsytyksessä, sillä se on oksidoitunut (eli hapettunut) ja sen käyminen on lopetettu lisäämällä alkoholia. Se kuitenkin säilyy vuosia avaamattomana ja useamman kuukauden myös avattuna.

77.98

Tuottaja

PÉREZ BARQUERO

Alkoholi %

15,00 %

Alkuperämaa

Espanja

Alue

Montilla-Moriles

Rypäle

Pedro Ximénez

Jäännössokeri

160,0

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Korkkitulppa

Ruokasuositukset

Fiilistelyyn, Jälkiruoka, Juustot, Suklaaherkut

Ruokasuositukset

Pérez Barquero La Cañada Pedro Ximénez on kuin tehty tummasta suklaasta valmistetuille jälkiruoille ja ylipäätään laadukkaalle tummalle suklaalle. Sen makumaailmaan sopivat myös pähkinät ja kuivatut hedelmät. Lisäksi se maistuu jäätelön kanssa nautittuna. Voimakkaat sinihomejuustot sopivat niin ikään viinille.

Makean ystävälle La Cañada on ihana vaihtoehto myös sellaisenaan nautittuna.

Tuottajan tarina

Montilla-Moriles on yksi Espanjan vanhimmista viinialueista, mutta samalla yksi tuntemattomimmista. Unelma alueen tunnustamisesta laatuviinialueena alkoi elää jo 1890-luvulla. Espanjan sisällissota ja byrokraattiset ongelmat venyttivät kuitenkin DO-alueen perustamisen virallisesti vuoteen 1945.

Viinialue sijaitsee Sierra de Montilla- ja Moriles Alto- vuoristojen suojassa, Córdoban provinssissa Etelä-Espanjan Andalucíassa. Sen tärkeimmät paikkakunnat ovat Montillan ja Morilesin pikkukaupungit, joiden mukaan viinialue on myös nimetty. Köynnökset kasvavat 300–700 metrin korkeudella merenpinnasta ja alueen ilmasto on mannermainen eli kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet puolestaan kylmiä.

Montilla-Moriles vs. Jerez

Montilla-Moriles jää usein Jérezin eli sherryalueen varjoon ja siihen viitataan usein sherryalueen pikkuveljenä. Jerezin tapaan Montilla-Morilesissakin valmistetaan väkevöityjä viinejä, mutta koska ei olla virallisen sherryalueen sisällä, viinit luokitellaan DO Montilla-Morilesin alle. Molemmilla alueilla maaperä tunnetaan nimellä albariza, millä tarkoitetaan hohtavan valkoista kalkkikivimaata.

Siinä missä Jerezissä päärypäle on Palomino, Montillassa se on Pedro Ximénez. Sherrytuntijan käsi nousee pystyyn, nimittäin Jerezissäkin valmistetaan maailmankuuluja Pedro Ximénez-viinejä. Tässä kohtaa Montilla-Moriles astuukin päänäyttömälle, nimittäin Jerezin Pedro Ximénez- tai tuttavalisesti PX-viinien rypäleet ovat peräisin Montilla-Morilesista, sillä Jerezin ilmasto ei sovellu PX:n viljelyyn. Toisin kuin Jerezissä, Montilla-Morilesissa Pedro Ximénezistä tehdään niin Finot, Amontilladot kuin Olorosotkin. Viinityylien nimet ovat siis yhtenevät näillä kahdella viinialueella.

Pérez Barqueron tarina alkoi vuonna 1905, kun veljekset José, Julián ja Emilio Pérez Barquero perustivat nimeään kantavan viinitilan. Myös tilan vanhimmat viinit ovat perustamisvuodelta ja ne tunnetaan nimellä Soleras Fundacionales 1905 eli perustamisvuoden solera -tynnyrit, joita on tehty niin Amontilladosta, Olorososta kuin Pedro Ximénezistä. Vuonna 2016 Robert Parker antoi huimat 100 pistettä Soleras Fundacionales Amontilladolle! PX sai samalla kertaa 99 pistettä, Oloroso puolestaan 97 pistettä. Tilan 50-vuotisjuhlan kunniaksi lanseerattiin myös Solera Cincuentenario 1955-tuoteperhe, jotka niin ikään ovat saaneet Parkerilta 95–97 pistettä.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.