TERREDORA FIANO DI AVELLINO

Viini on ulkonäöltään kirkas, oljenkeltainen. Viinissä tuoksuvat kypsä sitrus ja persikka, herkän kukkaiset aromit, manteli ja mineraaliset elementit. Kuiva suutuntuma on melko täyteläinen. Moniulotteista hedelmäisyyttä tasapainottavat ryhdikkäät hapot. Pitkä, mineraalinen ja hieman suolainen jälkimaku, missä on myös pehmeyttä tuovaa glyseriinisyyttä. Viehkeän tyylikäs kokonaisuus.

Fiano di Avellino DOCG on eteläisen Italian valkoviinien huippuluokitus ja sen tähti on Fiano -niminen rypälelajike. Viiniköynnökset kasvavat rinteillä noin 400–650 metrin korkeudella merenpinnasta. Kasvupaikkana on useasti nukkuvien tulivuorten rinteet eli maaperä on vulkaanista. Viiniä on kypsytetty noin 6 kk sakkansa päällä. Fiano -rypäle on nuorena todella hapokas ja se sopii silloin parhaiten mereneläville, joiden seurassa viini pääsee uusiin ulottuvuuksiin.  Fianot ikääntyvät todella kauniisti ja ikääntyessään niiden hapokkuus tasaantuu ja hedelmäisyydestä tulee uskomattoman moniulotteinen ja pureskeltava. Campanian sydämessä, Irpiniassa sijaitseva Terredora di Paolo on perhetila 11. sukupolvessa!

22.99

Tuottaja

TERREDORA DI PAOLO

Alkuperämaa

Italia

Alue

DOCG Fiano di Avellino

Rypäle

Fiano

Vuosikerta

2019

Jäännössokeri

0,4

Hapot

5,9

Alkoholi %

13,00 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Äyriäiset, Simpukat ja osterit, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Terredora di Paolon Fiano di Avellino on monipuolinen ruokaviini, mikä maistuu erityisen hyvin meren herkkujen kanssa vähärasvaisesta kalasta, rapuihin, simpukoihin, ostereihin ja mustekalaan. Myös tartarille ja sushille. Viini sopii monipuolisesti myös kasviksille salaateista italialaisen keittiön herkkuihin. Eikä sovi unohtaa antipastoja ja mozzarella di bufalaa! Raikkaan hedelmäisen rakenteen ansiosta myös aperitiiviksi.

Tuottajan tarina

Terredora di Paolo sijaitsee keskellä Apenniinien vuoristoa, Irpiniassa, Campanian sydämessä. Siellä jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät viiniä ja nykyisen tiedon mukaan ensimmäiset köynnökset istutettiin alueelle 800-750 eaa. Alueelle tyypillisesti köynnökset kasvavat rinteillä ja niitä viljellään 2–3 tasossa. Näin ollen kokonaisviljelyala on paljon suurempi kuin mitä se ensikatsomalta näyttää.

Terredora di Paolo perustettiin vuonna 1994, jolloin jo 60 vuoden ikään ehtinyt Walter Mastroberardino perusti tilan yhdessä vaimonsa Doran ja lastensa Danielan, Lucion ja Paolon kanssa. Perhe kuuluu arvostettuun Mastroberardinon perheeseen, joka on viljellyt viiniä Campaniassa jo 11 sukupolven ajan. 1900-luvun loppupuolella perheriita ajoi veljekset Walterin ja Antonion erilleen. Antonio sai pitää perheen nimen ja viinitilan, kun taas Walter vei mukanaan perheen parhaimpia viinitarhoja. Terredora di Paolon nimi tulee Walterin vaimon, Dora di Paolon nimestä yhdistettynä terre- sanaan, mikä viiittaa maahan.

Tilalla on yhteensä 200 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään erityisesti valkoisia Grecoa, Fianoa ja Falanghinaa sekä punaisia Aglianicoa ja Piedirossoa. Viinit on luokiteltu Campanian arvostetuimpiin laatuluokkiin: Fiano di Avellino DOCG, Greco di Tufo DOCG ja Taurasi DOCG. Näistä ensimmäiset ovat koko eteläisen manner-Italian ainoat ylemmän laatuluokan valkoviinit. Niin ikään Terredora di Paololla on viinitarhoja Vesuvius -tulivuoren ympäristössä, missä valmistetaan muun muassa Lacryma del Christi del Vesuvio -viinejä.

Viiniköynnökset kasvavat rinteillä noin 400–650 metrin korkeudella merenpinnasta. Kasvupaikkana on useasti nukkuvien tulivuorten rinteet. Campanian alue onkin yksi Euroopan tuliperäisimmistä alueista ja maaperä on tyypillisesti vulkaanista. Pohjamaa on savipitoista kalkkikiveä. Alueelle ovat tunnusomaisia kuumat kesät ja kylmät, lumiset talvet. Vuorien ja kukkuloiden rinteillä on lauhkean ja jopa viileän ilmaston mikroilmastoja ja näiden ansiosta rypäleiden laatu on korkea. Lisäksi viileiden kesäöiden ansiosta rypäleiden aromeista tulee konsentroituneita.

1

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.