Terredoran Fatica Contadina Taurasi sopii monipuolisesti punaiselle lihalle paistettuna, grillattuna tai padassa valmistettuna. Erityismaininnan tuottaja antaa lampaan kareelle ja rib-eye -tyylisille pihveille. Viini maistuu tietysti myös riistalihan kanssa. Lisukkeena saa mieluusti olla sieniä. Juustoista erityisesti Parmigiano ja Gorgonzola sopivat viinin makumaailmaan.
TERREDORA FATICA CONTADINA TAURASI
Viini on ulkonäöltään lähes läpinäkymätön, rubiininpunainen tiilenpunaisin häivähdyksin. Viinin tyylikäs tuoksukenttä muodostuu tummista kirsikoista, mausteisuudesta, hennosta orvokista ja tervasta sekä mineraalisista elementeistä. Suussa viini on erittäin täyteläinen, kypsän tummamarjainen ja mausteinen ripauksella tallimestaria. Tuntuvat hapot ovat tasapainossa moniulotteisen hedelmäisyyden kanssa ja niin ikään tanniinit ovat tasapainoiset ja tuntuvat. Jälkimaku on uskomattoman pitkä. Tyylikäs kokonaisuus, mikä kannattaa ehdottomasti dekantoida. Viini pääsee kauniisti avautumaan, kun se saa olla kosketuksissa hapen kanssa.
Taurasin rypälelajike, Aglianico, on eteläisen Italian punaviinien kuningas siinä, missä Nebbiolo on pohjoisen kruununpää. Taurasit ovat todella rotevia punaviinejä, jotka vaativat pitkän kypsytyksen. Terredora di Paolon Aglianico -köynnökset kasvavat vulkaanisessa maaperässä. Fatica Contadina Taurasia on kypsytetty 24 kk ranskalaisessa ja slavonialaisessa tammessa ja 2-3 vuotta pullossa ennen myyntiin laskua. Lopputuloksena on täyteläinen ja moniulotteinen viini, mikä on samalla roteva, mutta silkkinen. Campanian sydämessä, Irpiniassa sijaitseva Terredora di Paolo on perhetila 11. sukupolvessa.
Viinin kypsytyspotentiaali on 20-25 vuotta vuosikerrasta, kun sitä säilyttää optimaalisissa olosuhteissa. Tuottajan mukaan viini on optimaalisimmillaan noin 15-vuotiaana.
Joulun ajan Terredoran Fatica Contadina Taurasi myydään lahjapakkauksessa.
29.44€
Tuottaja | TERREDORA DI PAOLO |
---|---|
Vuosikerta | 2015 |
Alkoholi % | 13,50 % |
Alkuperämaa | Italia |
Alue | DOCG Taurasi |
Rypäle | Aglianico |
Jäännössokeri | 0,2 |
Hapot | 5,9 |
Koko | 750 mL |
Pullokoko | Normaali |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Vihreät & Eettiset | Vegaaninen |
Ruokasuositukset | Juustot, Lammas, Naudan liha, Pataruoka, Riista, Sienet |
Tarjoilu | Dekantoi |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Terredora di Paolo sijaitsee keskellä Apenniinien vuoristoa, Irpiniassa, Campanian sydämessä. Siellä jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät viiniä ja nykyisen tiedon mukaan ensimmäiset köynnökset istutettiin alueelle 800-750 eaa. Alueelle tyypillisesti köynnökset kasvavat rinteillä ja niitä viljellään 2–3 tasossa. Näin ollen kokonaisviljelyala on paljon suurempi kuin mitä se ensikatsomalta näyttää.
Viinitila 11. sukupolven käsissä
Terredora di Paolo perustettiin vuonna 1994, jolloin jo 60 vuoden ikään ehtinyt Walter Mastroberardino perusti tilan yhdessä vaimonsa Doran ja lastensa Danielan, Lucion ja Paolon kanssa. Perhe kuuluu arvostettuun Mastroberardinon perheeseen, joka on viljellyt viiniä Campaniassa jo 11 sukupolven ajan. 1900-luvun loppupuolella perheriita ajoi veljekset Walterin ja Antonion erilleen. Antonio sai pitää perheen nimen ja viinitilan, kun taas Walter vei mukanaan perheen parhaimpia viinitarhoja. Terredora di Paolon nimi tulee Walterin vaimon, Dora di Paolon nimestä yhdistettynä terre- sanaan, mikä viiittaa maahan.
Tilalla on yhteensä 200 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään erityisesti valkoisia Grecoa, Fianoa ja Falanghinaa sekä punaisia Aglianicoa ja Piedirossoa. Viinit on luokiteltu Campanian arvostetuimpiin laatuluokkiin: Fiano di Avellino DOCG, Greco di Tufo DOCG ja Taurasi DOCG. Näistä ensimmäiset ovat koko eteläisen manner-Italian ainoat ylemmän laatuluokan valkoviinit. Niin ikään Terredora di Paololla on viinitarhoja Vesuvius -tulivuoren ympäristössä, missä valmistetaan muun muassa Lacryma del Christi del Vesuvio -viinejä.
Köynnökset kasvavat vulkaanisessa maaperässä
Viiniköynnökset kasvavat rinteillä noin 400–650 metrin korkeudella merenpinnasta. Kasvupaikkana on useasti nukkuvien tulivuorten rinteet. Campanian alue onkin yksi Euroopan tuliperäisimmistä alueista ja maaperä on tyypillisesti vulkaanista. Pohjamaa on savipitoista kalkkikiveä. Alueelle ovat tunnusomaisia kuumat kesät ja kylmät, lumiset talvet. Vuorien ja kukkuloiden rinteillä on lauhkean ja jopa viileän ilmaston mikroilmastoja ja näiden ansiosta rypäleiden laatu on korkea. Lisäksi viileiden kesäöiden ansiosta rypäleiden aromeista tulee konsentroituneita.