Philippe Le Hardi Saint-Aubin en Vesveau on upea gastronominen ja tyylikäs viini, jonka kanssa maistuvat erityisen hyvin merenelävät vähärasvaisesta rasvaiseen kalaan ja kampasimpukoihin. Kermaiset kastikkeet sekä manteli ja pähkinät sopivat viinin seuraan. Viinin rakenne ja aromimaailma tukee myös foie gras’ta. Juustotarjottimelta viinin seuraan sopivat miedot, pehmeät, brie-tyyliset juustot.
PHILIPPE LE HARDI SAINT-AUBIN EN VESVEAU
Viini on ulkonäöltään kirkas, kullankeltainen. Sen tyylikäs tuoksu on kypsän hedelmäinen sitruksen ja omenan aromein yhdistettynä pähkinän, briossin ja upean paahteisiin aromeihin. Kuiva suutuntuma on niin ikään kaunis yhdistelmä kypsän hedelmäisiä, paahteisia ja pähkinäisiä aromeja. Tammi on tyylikkäästi integroitunut viiniin. Tasapainoiset hapot tuovat ryhtiä ja mineraalisuus tuo pisteen i:n päälle. Pitkä jälkimaku siivittää kohti harmonista kokonaisuutta.
Philippe Le Hardi omistaa 4 hehtaaria tarhoja Côte de Beaunen alueella sijaitsevalla AOP Saint-Aubinin ”en Vesveau”-viinitarhalla. Sitä pidetään erittäin haluttuna paikkana, sillä se sijaitsee Montrachet’n maailmankuulujen viinitarhojen vieressä. Viinitarhat on istutettu vuosina 1989-2000 ja ne sijaitsevat jyrkillä rinteillä noin 300 metrin korkeudella merenpinnasta saven- ja kivensekaisesssa kalkkimaassa.
Saint-Aubin ”en Vesveau” -viinit tunnetaan elegantteina, mineraalisina ja moniulotteisina viineinä. Alkoholikäymisen jälkeen viini käy malolaktisen käymisen. Viiniä kypsytetään 16 kk ranskalaisessa tammessa, josta 20 % on uutta tammea.
Domaine du Château Philippe le Hardin (entinen Château de Santenay) juuret ulottuvat vuoteen 1342. Se oli aikoinaan Burgundin ensimmäisen herttuan majesteettinen kartano. Philippe le Hardi sai herttuakunnan isältään, Ranskan kuninkaalta, ja hänestä tuli kuuluisa kieltäessään Gamay-rypäleiden viljelyn Côte d’Orissa. Hän määräsi vuonna 1395 antamassaan ediktissä, että vain Pinot Noir -rypäleitä saa käyttää punaviinien tuotannossa jo ennestään legendaarisilla rinteillä.
Vuosi 2022 oli monenkirjava ja se sisälsi niin hallaa, kuumuutta kuin kuivuutta. Normaalia myöhäisempi kukinta oli monin paikoin pelastus. Vuosikertaa 2022 luonnehditaan yleisesti ottaen erinomaiseksi. Tuottajan mukaan viini on parhaimmillaan 3-7 vuotta vuosikerrasta.
64.90€
Tuottaja | DOMAINE DU CHÂTEAU PHILIPPE LE HARDI |
---|---|
Vuosikerta | 2022 |
Alkoholi % | 13,00 % |
Alkuperämaa | Ranska |
Alue | AOP Saint-Aubin, Bourgogne |
Rypäle | Chardonnay |
Jäännössokeri | 2,6 |
Hapot | 3,3 |
Koko | 750 mL |
Pullokoko | Normaali |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Kypsytys | 16 kk ranskalaisessa tammessa |
Vastuullisuus | Haute Valeur Environmentalle -ympäristösertifikaatti, Terra Vitis -kestävän kehityksen sertifikaatti |
Ruokasuositukset | Äyriäiset, Rasvainen kala |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Domaine du Château Philippe le Hardin (entinen Château de Santenay) juuret ulottuvat vuoteen 1342. Se oli aikoinaan Burgundin ensimmäisen herttuan majesteettinen kartano. Philippe le Hardi (suomeksi Rohkea) sai Burgundin herttuakunnan syntymälahjaksi isältään, Ranskan kuningas Juhana II:lta (Jean II le Bon). Philippe sai lisänimen Rohkea poikkeuksellisesta urheudestaan Poitiers’n taistelussa ollessaan vasta 14-vuotias. Hän oli keskiajalla vaikutusvaltainen ruhtinas, joka yhdessä veljiensä kanssa vaikutti syvästi sekä politiikkaan että kulttuuriin.
Burgundin ensimmäinen herttua ja Pinot Noir -edikti
Philippe Rohkeasta tuli kuuluisa kieltäessään Gamay-rypäleiden viljelyn Côte d’Orissa. Hän määräsi vuonna 1395 antamassaan ediktissä, että vain Pinot Noir -rypäleitä saa käyttää punaviinien tuotannossa jo ennestään legendaarisilla rinteillä.
Tila oli Ranskan kuningassuvun, Valois’n hallussa vuoteen 1443, jonka jälkeen se oli eri aatelisperheiden omistuksessa Ranskan vallankumoukseen asti. Vasta 1960-luvulla tilalla aloitettiin mittavat kunnostustyöt ja Domaine du Château Philippe Le Hardi nousi uuteen kukoistukseensa, kun Crédit Agricole -pankki osti sen vuonna 1997.
Viinitilalla on yhteensä noin 100 hehtaaria viinitarhoja Côtes des Nuits’n, Côtes de Beaunen ja Chalonnais’n alueilla. Domaine du Château Philippe Le Hardilla on viinitarhoja 35 kylässä. Tarhoista noin 65 %:lla viljellään Pinot Noiria ja 35 %:lla Chardonnayta. Viinitila sai luomusertifikaatin vuonna 2024. Lisäksi sillä on kestävän kehityksen sertifikaatit Terra Vitis ja HVE (Haute Valeur Environmentalle).