PANNONHALMI HEMINA

Ulkonäöltään viini on kullankeltainen. Runsas bouquet muodostuu trooppisista hedelmistä, erityisesti persikasta ja limestä, voin, vaniljan ja pähkinän aromeista. Tammi onkin upeasti integroitunut tuoksuun ja antaa elegantin vaikutelman. Suussa viini on kuiva ja täyteläinen. Maussa voi aistia niin ikään trooppisia hedelmiä, vaniljaa, kermaisuutta ja tammikypsytyksen tuomaa tyylikästä paahteisuutta. Runsasta suutuntumaa piristävät tuntuvat hapot, jotka tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen. Pitkä jälkimaku elää ja vaihtelee persikasta ja limestä vanijlaan ja kermaisuuteen.

Heminan rypäleet ovat peräisin Pannonhalman laatuviinialueelta kalkkipitoisilta tarhoilta. Viini käy sekä alkoholikäymisen että malolaktisen käymisen tammessa, jonka jälkeen sitä kypsyttetään vielä 6 kk ajan tammessa. Pannonhalman luostaritila on perustettu jo vuonna 996 ja se on yksi Euroopan vanhimpia edelleen toimivia luostariviinitiloja. Luostarin perustamissääntöjen mukaisesti munkit olivat oikeutettuja nauttimaan tietyn määrän viiniä päivässä. Määrä jätettiin jokaisen munkin omaan harkinnanvaraan ja tämä määrä nimettiin HEMINAKSI. Siis hemina viiniä päivässä! 

19.99

Tuottaja

PANNONHALMI APATSAGI PINCESZET

Alkuperämaa

Unkari

Alue

Pannonhalma

Rypäle

Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier

Vuosikerta

2019

Hapot

5,2

Jäännössokeri

2

Alkoholi %

14,50 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Kierrekorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Porsaan liha, Rasvainen kala

Ruokasuositukset

Hemina on upea ruokaviini, mikä maistuu monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Se on omiaan vaaleiden liharuokien ja kalan (erityisesti lohi ja lohensukuiset rasvaiset kalat) kanssa sekä kypsennettyjen kasvisten ja sieniruokien kanssa. Viinin rakenne tukee kermaisia kastikkeita ja se maistuu myös pehmeiden juustojen kanssa.

Tuottajan tarina

Pannonhalmi Apátsági Pincészet -luostari perustettiin vuonna 996 Pyhän Martin (Saint Martin) kunniaksi. Missiona oli unkarilaisten kääntäminen kristinuskoon. Unkarin kuningas Tapani I virallisti benediktiiniluostarin perustamisen vuonna 1001 virallisella perustamiskirjalla. Perustamiskirjasta käy ilmi, että luostarin maihin kuului jo tuolloin viinitarhoja. Kirjallisen perimätiedon mukaan Pannonhalmssa oli 1100-luvun tienoilla 74 viinitarhaa ja 88 työntekijää! Pannonhalmi Apátsági Pincészet onkin yksi Euroopan vanhimpia viinitilaluostareita.

Viininvalmistus pysähtyi suunnitelmatalouden aikana, jolloin munkit karkotettiin ja valtio otti luostarin maat haltuunsa. Uudelleenistutus ja -tuotanto aloitettiin vuonna 2001 ns. rautaesiripun romahdettua. Kolmella kukkulalla sijaitseva luostari maineen ja rakennuksineen on restauroitu arvonsa mukaisesti. Munkit ovat palanneet luostariin, ja tänä päivänä luostarissa on yli 40 munkkia! Viinitarhoja on pikku hiljaa hankittu takaisin ja nykyään Pannonhalman luostaritilalla on 54 hehtaaria viljeltyjä viinitarhoja. Tilan vuotuinen tuotanto on noin 300 000 pulloa.

Viinitila sijaitsee nimensä mukaisesti Pannonhalman viinialueella pääkaupunki Budapestista luoteeseen. Budapestiin on matkaa 130 kilometria ja suunnilleen samanlainen matka Itävallan Wieniin. Maaperä on kalkkipitoista ja mineraalista. Pannonhalman ilmasto-olosuhteet vastaavat hyvin pitkälti Ranskan Alsacen tai Loiren ilmastoa, ja sen pohjalta noin 2/3 viinitarhoista hallitsevat Rheinriesling, Sauvignon Blanc ja Gewürztraminer. Unkarin kotoperäisenä lajikkeena kunnioitetaan Welshrieslingiä. Lisäksi tilalla viljellään kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Franc ja Pinot Noir, josta valmistetaan upeita Bourgogne -tyyppisiä punaviinejä.

Luostarin munkit olivat oikeutettuja nauttimaan tietyn määrän viiniä päivässä. Perustamissäännöissä määrä jätettiin munkkien oman harkinnan varaan ja nimettiin Heminaksi. Munkit siis saivat nauttia viiniä Heminan päivässä; mikä lie kenenkin oma Hemina?!

1

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.