PANNONHALMI APÁTSÁGI INFUSIO

Viinin ulkonäkö on melko syvä, rubiininpunainen. Sen ihastuttavassa bouquet’ssa voi aistia erityisesti kypsän karhunvatukkaisia, mausteisia, vaniljaisia sekä kahvin ja suklaan aromeja. Täyteläinen suutuntuma on samalla suuntäyttävä ja samettisen pehmeä. Tasapainoiset hapot ovat ryhdikkäästi tasapainossa kypsän hedelmäisten ja paahteisten aromien kanssa. Tanniinit ovat pyöristyneet ja tasapainoiset.  Kokonaisuus on elegantin herkullinen.

Pannonhalmi Apátsági Infusio on tilan lippulaiva, jota valmistetaan rajallisesti ja vain parhaina vuosina. Se on sekoite Merlot’ta (80 %) ja Cabernet Francia (20 %). Viini käy alkoholikäymisen terästankeissa ja kuorikontakti kestää noin 10 päivää. Käymisen jälkeen viiniä kypsytetään 19 kuukauden ajan uudessa ja toista kertaa käytössä olleissa tammitynnyreissä, joista suurin osa on unkarilaista tammea ja pieni osa amerikkalaista tammea (228 litran barrique-tynnyrit). Tuottajan mukaan viinin kypsytyspotentiaali on optimaalisesti säilöttynä vuosikerrasta 12 vuotta.

Pannonhalman luostaritila on perustettu jo vuonna 996 ja se on yksi Euroopan vanhimpia edelleen toimivia luostariviinitiloja. Viinitila kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1996 lähtien. Tilan enologi, Liptai Zsolt, palkittiin vuonna 2024 Unkarin vuoden viinintekijänä. Infusio tarkoitti benediktiinimunkkien perinteessä erityisen hyvää viiniä, joka laitettiin talteen erityisiä juhlia ja tilaisuuksia varten. Perinne alkoi jo keskiajalla ja sitä on dokumentoitu 1700-luvun alusta lähtien. Pannonhalman viinitila nimesi lippulaivaviininsä tämän perinteen kunniaksi.

Viini tulee Alkon verkkokauppaan lokakuussa 2025.

 

59.95

Tuottaja

PANNONHALMI APATSAGI PINCESZET

Vuosikerta

2022

Alkoholi %

14,50 %

Alkuperämaa

Unkari

Alue

Pannonhalma

Rypäle

Cabernet Franc, Merlot

Hapot

5,3

Jäännössokeri

3,4

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Kypsytys

19 kk tammessa

Ruokasuositukset

Naudan liha, Riista, Sienet

Ruokasuositukset

Pannonhalmi Apátsági Infusio on Bordeaux -tyylinen viinitilan lippulaiva, joka maistuu erityisen hyvin suurriistan ja laadukkaan punaisen lihan kanssa. Kypsennetyt kasvikset sopivat sen makumaailmaan, samoin kuin sienet ja yrtit. Viini sopii hyvin myös tärkeisiin, tunnelmallisiin hetkiin sellaisenaan nautittuna.

Tuottajan tarina

Pannonhalmi Apátsági Pincészet -luostari perustettiin vuonna 996 Pyhän Martin (Saint Martin) kunniaksi. Missiona oli unkarilaisten kääntäminen kristinuskoon. Unkarin kuningas Tapani I virallisti benediktiiniluostarin perustamisen vuonna 1001 virallisella perustamiskirjalla. Perustamiskirjasta käy ilmi, että luostarin maihin kuului jo tuolloin viinitarhoja. Kirjallisen perimätiedon mukaan Pannonhalmssa oli 1100-luvun tienoilla 74 viinitarhaa ja 88 työntekijää! Pannonhalmi Apátsági Pincészet onkin yksi Euroopan vanhimpia viinitilaluostareita. Se on lisäksi Monte Cassinon luostarin jälkeen maailman toiseksi suurin luostari pinta-alaltaan.

Yksi Euroopan vanhimpia, edelleen toimivia luostariviinitiloja

Viininvalmistus pysähtyi suunnitelmatalouden aikana. Vuonna 1945 munkit karkotettiin ja valtio otti luostarin maat haltuunsa. Uudelleenistutus ja -tuotanto aloitettiin vuonna 2001 ns. rautaesiripun romahdettua ja tuhatvuotinen viinitila sai uuden alun. Kolmella kukkulalla sijaitseva luostari maineen ja rakennuksineen on restauroitu arvonsa mukaisesti. Partneriksi Pannonhalman luostaritilalle (Pannonhalma Archabbey) tähän vaativaan projektiin lähti mukaan MBH investointipankki.

Munkit eivät koskaan menettäneet toivoaan ja tänä päivänä luostarissa on yli 40 munkkia, jotka hoitavat muun muassa luostarin yhteydessä olevaa koulua, 1400-luvun lopulta peräisin olevaa basilikakirkkoa sekä sen yhteydessä olevaa vanhaa kirjastoa, jonka teosto kattaa yli 360 000 teosta. Lisäksi munkit huolehtivat yrtti- ja laventeliviljelmistä.

Viinitarhoja on pikku hiljaa hankittu takaisin ja nykyään Pannonhalman luostaritilalla on 54 hehtaaria viljeltyjä viinitarhoja. Viinitarhat sijaitsevat samannimisellä laatuviinialueella eli Pannonhalmassa ja myös itse kylän nimi on Pannonhalma. Viinialue on Unkarin 22 laatuviinialueesta pienin. Tilan vuotuinen tuotanto on noin 300 000 pulloa.

Viinitila sijaitsee nimensä mukaisesti Pannonhalman viinialueella pääkaupunki Budapestista luoteeseen. Budapestiin on matkaa 130 kilometria ja suunnilleen samanlainen matka Itävallan Wieniin. Maaperä on kalkkipitoista ja mineraalista. Pannonhalman ilmasto-olosuhteet vastaavat hyvin pitkälti Ranskan Alsacen tai Loiren ilmastoa, ja sen pohjalta noin 2/3 viinitarhoista hallitsevat Rheinriesling, Sauvignon Blanc ja Gewürztraminer. Unkarin kotoperäisenä lajikkeena kunnioitetaan Welshrieslingiä. Lisäksi tilalla viljellään kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Franc ja Pinot Noir, josta valmistetaan upeita Bourgogne -tyyppisiä punaviinejä.

Viinitilan korkeasta laadusta kertoo myös upea kunnianosoitus vuodelta 2024. Nmittäin tilan enologi, Liptai Zsolt, palkittiin vuonna 2024 Unkarin vuoden viinintekijä -tittelillä.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.