MONTE REAL RIOJA TEMPRANILLO BLANCO

Viini on ulkonäöltään kirkas, hennon kullankeltainen. Sen tuoksussa voi aistia trooppisia hedelmiä, hennon kukkaisia aromeita sekä tammen tuomaa mausteisuutta ja paahteisuutta. Suutuntuma on kuiva ja täyteläisen hedelmäinen. Tammi on kauniisti integroitunut viiniin. Raikkaat hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja ryhdittävät kokonaisuutta. Pitkä, hedelmäisen mausteinen ja hennon paahteinen jälkimaku.

Tempranillo Blanco on punaisen Tempranillon luonnollinen mutaatio

Tempranillo Blanco on Tempranillo Tinton eli punaisen lajikkeen mutaatio, joka löytyi sattumalta 1988. Viiniä kypsytetään 3 kuukauden ajan tammessa, jotta sille saadaan lisää rakennetta, aromien kompleksisuutta ja runsautta. Cenicerossa päämajaansa pitävä tila perustettiin 1890 ja se on yksi 13:sta Riojan yli 100-vuotiaasta tilasta. Lisäksi se on yksi 4:stä, joka saa käyttää nimessään sanaa “Rioja”. Marraskuussa 2022 tila sai arvostetun Wineries for Climate Protection -sertifikaatin.

Cenicerossa päämajaansa pitävä Bodegas Riojanas perustettiin 1890 ja se on yksi 13:sta Riojan yli 100-vuotiaasta tilasta. Lisäksi se on yksi neljästä tilasta, joka saa käyttää nimessään sanaa “Rioja”. Tämä johtuu siitä, että tila perustettiin ennen kuin alueen laatuviinialue eli Denominación de Origen Rioja ja sitä valvova elin, Consejo Regulador, perustettiin vuonna 1925.

Monte Real -viinisarja on jo lähes 100-vuotias

Monte Real -viinisarja lanseerattiin vuonna 1933. Viinin kehittäneen ranskalaisen enologin, Gabriel Larrendat’n kunniaksi viinille valittiin burgundin mallinen pullo. Rypäleet ovat peräisin Cenicerosta, Rioja Altan alueelta ja ne sijaitsevat 430-530 metrin korkeudella merenpinnasta. Köynnökset ovat yli 45 vuotta vanhoja ja ne kasvavat pensaina, mikä ilmaistaan espanjaksi en vaso eli maljana. Lähellä virtaavan Ebro -joen ansiosta vuorokauden väliset lämpötilavaihtelut ovat suuria, jonka ansiosta rypäleiden aromeista tulee konsentroituneita. Joen läheisyys vaikuttaa myös positiivisesti ympäri kasvukauden saataviin vesisateisiin.

Bodegas Riojanas sai marraskuussa 2022 arvostetun Wineries for Climate Protection -serfitifikaatin.

21.90

Tuottaja

BODEGAS RIOJANAS

Vuosikerta

2021

Alkoholi %

12,50 %

Alkuperämaa

Espanja

Alue

DOCa RIOJA

Rypäle

Tempranillo Blanco

Jäännössokeri

<1,0

Hapot

6,5

Koko

750 mL

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Wineries for Climate Protection -ympäristösertifikaatti, Vegaaninen

Ruokasuositukset

Äyriäiset, Gastronominen, Sienet, Vähärasvainen kala

Tarjoilu

Dekantoi

Ruokasuositukset

Monte Real Tempranillo Blanco on monikäyttöinen ruokaviini. Se maistuu erityisesti kalan (sekä vähärasvainen että rasvainen) ja äyriäisten kanssa. Runsaat salaatit höystettynä kalalla, äyriäisillä tai vaalealla lihalla sopivat myös viinin makumaailmaan. Ceasar -salaatti esimerkiksi saa tästä viinistä upean kumppanin! Tammikypsytyksen ansiosta viini kestää myös kermaisia kastikkeita, savustusta ja runsaampia annoksia. Niin ikään se maistuu juustojen ja pateiden kanssa.

Tuottajan tarina

Bodegas Riojanas perustettiin vuonna 1890, mutta Artachon perhe oli mukana viininviljelyssä jo kauan ennen sitä. Bodegan pihalla oleva kivinen portti vuodelta 1799 johdatti kulkijan aikanaan perheen viinitarhoille ja tänä päivänä tuo portti johtaa bodegaan, missä Bodegas Riojanas pitää päämajaansa.

Yksi neljästä tilasta, jonka nimessä on laatuviinialueen nimi

Bodegas Riojanas on yksi 13:sta Riojan yli 100-vuotiaasta tilasta. Lisäksi se on yksi 4:stä, joka saa käyttää nimessään sanaa “Rioja”. Tämä johtuu siitä, että tila perustettiin ennen kuin alueen laatuviinialue eli Denominación de Origen Rioja ja sitä valvova elin, Consejo Regulador, perustettiin vuonna 1925.

Bodegas Riojanas alkoi myydä viiniä ulkomaille, Amerikan mantereelle jo 1930-luvulla. Tuolloin elettiin vaurauden aikaa; oltiin selvitty viinikirvan eli phylloxera vastatrix, tuhoista. 1930-luvulla lanseerattiin myös Monte Real -viinisarja. Viinin kehittäneen ranskalaisen enologin, Gabriel Larrendat’n kunniaksi viinille valittiin burgundin mallinen pullo. 1940-luvulla tila tuotti jo 2 miljoonaa litraa viiniä vuodessa ja sen bodegassa oli jopa 4000 tammitynnyriä. Aika 1940-luvulta aina 1980-luvun alkuun on jäänyt historiaan vaikeana aikana. Espanja oli toipumassa sisällissodasta (1936–1939), jota seurasi Francisco Francon diktatuuri aina vuoden 1975 loppuun asti.

Kasvun aikaa

Kasvu alkoi uudestaan 1980-luvulla: silloin laajennettiin toimitiloja ja parannettiin tekniikkaa niin viininvalmistuskoneiston osalta kuin varsinaisten valmistustekniikoidenkin osalta. Kasvu ja investoinnit jatkuivat 1990-luvulla Bodegas Riojanasin osalta. Koko laatuviinialue koki ison muutoksen vuonna 1991, kun Rioja nostetiin ylempään laatuluokkaan eli DOCa (Denominación de Origen Calificada). Vuosituhannen lopulla, vuonna 1997, bodega listattiin pörssiin. Tilan johtoportaassa on edelleen perustajaperheiden jälkeläisiä, joten heidän kädenjälkensä on vahvasti mukana bodegan toiminnassa tänäkin päivänä.

Cenicerossa, Rioja Altan alueella toimivat Bodega Riojanas lähti vuonna 1999 kasvattamaan toimintaansa ja tänä päivänä se tuottaa viiniä Riojan lisäksi Torossa, Ruedassa, Rías Baixasissa, Monterreissä ja Ribera del Duerossa. Tila on vahvasti sitoutunut kestävään kehitykseen, mistä kertoo esimerkiksi marraskuussa 2022 saatu Wineries for Climate Protection -serfitifikaatti.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.