MARTHA’S 10 YEARS OLD TAWNY PORT

Martha’s 10 Years Old Tawny Port on ulkonäöltään meripihkanruskea. Sen moniulotteisesta aromikentästä löytyy erityisesti kuivattuja hedelmiä, taateleita sekä pähkinäisiä ja paahteisia aromeja. Suutuntuma on makea ja täyteläinen. Raikas hapokkuus tasapainottaa maun runsasta makupalettia. Erittäin pitkä, viipyvä jälkimaku.

Martha’s Porton tila sijaitsee Peso da Réguassa, Baixo Corgon ala-alueella, Douron jokilaaksossa, missä maaperä on graniitin ja liuskekiveä. Portviinin valmistuksessa on käytetty perinteisiä Douron alueen rypäleitä: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Amarela ja Tinta Roriz. Portviiniä on kypsytetty nimensä mukaisesti 10 vuoden ajan tammessa. Martha’s Porto on dourolainen portviinituottaja jo kuudennessa sukupolvessa. Perheen historia portviinien parissa alkoi jo vuonna 1727 ja se ylpeileekin yhtenä vanhimmista, edelleen perheomisteisista portviinitaloista.  Tila tunnetaan erityisesti vanhoista tawny -porteistaan. Ne saavat vuosittain arvostusta ja kunniaa osakseen kansallisissa ja kansainvälisissä viinikilpailuissa.

10-vuotiaat tawny portviinit ovat eri ikäisten kypsytettyjen viinien sekoitteita.  Ne ovat pääsääntöisesti kevyempiä ja helpommin lähestyttäviä kuin vuosikertaportviinit. Vanhat tawnyt ovat valmiita nautittavaksi eivätkä ne siis parane pullossa.

34.89

Tuottaja

MARTHA'S WINES AND SPIRITS

Alkuperämaa

Portugali

Alue

Douro

Rypäle

Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional

Jäännössokeri

132

Hapot

3,8

Alkoholi %

19,5 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Ruokasuositukset

Fiilistelyyn, Jälkiruoka, Juustot

Tarjoilu

Tarjoile hieman viilennettynä

Ruokasuositukset

Martha’s 10 Years Old Tawny Port sopii erityisesti hedelmäisille, pähkinäisille ja mantelia sisältäville jälkiruoille. Myös créme brûlée -tyyppiset paahdetut vanukkaat sopivat portviinin makumaailmaan. Kokeilemisen arvoisia ovat myös pateet (erityisesti ankan maksa) sekä ilmakuivatut kinkut. Juustolautaselta  kypsytetyt juustot kuten esimerkiksi gruyère, cheddar ja kermainen sinihomejuusto sopivat hyvin tämän tyylikkään portviinin kumppaniksi. Herkullinen silta löytyy esimerksi taateli- tai viikunahillosta. Suklaan faneille maitosuklaa ja praline -tyyliset suklaat sopivat tämän portviinin kylkeen. Martha’s 10 Years Old Tawny Port sopii myös fiilistelyyn hyvän kirjan tai takkatulen ääreen.

Tuottajan tarina

Martha’s Porto on dourolainen portviinituottaja jo kuudennessa sukupolvessa. Perheen historia portviinien parissa alkoi jo vuonna 1727 ja se ylpeileekin yhtenä vanhimmista, edelleen perheomisteisista portviinitaloista.

Tilan perustamisvuoteen osuu toinenkin merkkipaalu, nimittäin vuonna 1727 perustettiin Oporton kaupunkiin Feitoria Inglesa do Porto. Se oli brittiläisten kauppiaiden rahoittama ”klubi”, jonka tarkoituksena oli toimia tapaamispaikkana ulkomaisille kauppiaille. Feitoria Inglesa toisaalta symboloi englantilaisten kauppiaiden valtaa ja asemaa menneinä vuosisatoina, mutta sen ansiosta kaupankäynnistä tuli myös säännöllistä.

Martan perheen toinen sukupolvi aloitti omien rypäleiden kaupallistamisen. Neljäs sukupolvi Manuel Nogueiran johdolla alkoi tuottaa ja myydä bulkkiviiniä viinikauppiaille. Manuel Nogueiran nuorin lapsi, Margarida Nogueira de Jesus meni naimisiin Manuel de Almeida Martan kanssa. He alkoivat yhdessä pullottaa ja markkinoida omia portviinejään. Näin ympyrä sulkeutui ja perhe keskittyi huolehtimaan koko prosessista viinitarhoilta loppuasiakkaille.

Martha’s Porton tila sijaitsee Peso da Réguassa, Baixo Corgon ala-alueella, Douron jokilaaksossa, mikä tänä päivänä kuuluu Unescon maailmanperintölistaan. Tila tunnetaan erityisesti vanhoista tawny -porteistaan. Ne saavat vuosittain arvostusta ja kunniaa osakseen kansallisissa ja kansainvälisissä viinikilpailuissa.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.