Les Brugueres Blanc suorastaan huutaa kumppanikseen ruokaa ja se sopiikin monenlaisten ruokien kanssa yhdistettäväksi. Viini sopii erinomaisesti kalaruoille, äyriäisille, ostereille sekä vaalealle lihalle. Pienriistasta erityisesti peltokanalinnut (fasaani ja peltopyy) sopivat viinin makumaailmaan. Viinin runsaan hapokkuuden ja täyteläisen rakenteen ansiosta ruoan lisukkeena voi olla myös kermaisia kastikkeita. Tähän kategoriaan sopivat hyvin myös blinit, joiden rasvaisuutta ja makujen moninaisuutta tarvitaaan harmonisoimaan hapokas, laadukas viini. Les Brugueres Blanc maistuu niin ikään pateiden kanssa. Esimerkiksi tuorepasta foie -kastikkeella on taivaallinen yhdistelmä.
LES BRUGUERES BLANC
Viini on ulkonäöltään kuulas, hennon kullankeltainen. Runsas bouquet muodostuu trooppisista hedelmistä (erityisesti persikka ja elegantti litsiluumu), vahamaisen hunajaisista aromeista, mineraalisuudesta, hennon yrttisistä ja kukkeista aromeista. Tuntuva hapokkuus ryhdittää kuivaa, täyteläistä suutuntumaa. Jälkimaku on pitkä ja suuntäyttävä, ja jättää hieman öljymäisen, glyseriinisen jälkimaun. Tässä viinissä on luonnetta ja eleganssia!
Les Brugueres on palstaviini La Creuta -nimiseltä, terassoidulta tarhalta Scala Dein kylästä, noin 500 metrin korkeudelta merenpinnasta. Rypäleet ovat peräisin yli 100-vuotiaista köynnöksistä. Viiniä kypsytetään sakkansa päällä keskimäärin 5 kuukautta, kylmien talvikuukausien ajan. Sakkakypsytyksen ansiosta viini saa kauniin hennon kermaisen rakenteen. Valkoviinien osuus Prioratin viineistä on vain 5 %, joten kyseessä on harvinaisuus, jota asiantuntijatkin arvostavat. Esim. Robert Parker on antanut sille 93 pistettä ja vertaa sitä Châteauneuf-du-Papen huippuvalkoviineihin. Tila on keskisuuri tuottaja 52 hehtaarin tarhoillaan historiallisesta Scala Dein kylästä.
38.49€
Kypsytys | |
---|---|
Tuottaja | LA CONRERIA SCALA DEI |
Vuosikerta | 2021 |
Alkoholi % | 13,50 % |
Alkuperämaa | Espanja |
Alue | DOQ Priorat |
Rypäle | Garnatxa Blanca |
Jäännössokeri | 1 |
Hapot | 5,4 |
Koko | 750 mL |
Pullokoko | Normaali |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Vihreät & Eettiset | Vegaaninen |
Ruokasuositukset | Äyriäiset, Gastronominen, Vähärasvainen kala |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
La Conreria D’Scala Dei on vuonna 1997 perustettu laatuun keskittyvä tila, jonka vuosituotanto on noin 130 000 pulloa. Bodegalla on yhteensä 35 hehtaaria omia viinitarhoja ja sen lisäksi sillä on pitkäaikaiset sopimukset yhteensä 27 hehtaarin viinitarhojen viljelyyn. Tila hallinnoi siis yhteensä 52 hehtaaria viinitarhoja ja se on keskisuuri tuottaja Prioratissa, missä on rekisteröitynä tällä hetkellä noin 100 bodegaa.
Karut viljelyolosuhteet Serra de Monsant -vuoriston huomassa antavat oman leimansa alueen viineille, jotka on Espanjassa luokiteltu DOCa -luokkaan, johon kuuluvat ainoastaan Rioja ja Priorato. Katalaanin kielellä laatuluokkaa vastaa DOQ Priorat -kirjoitusasu.
Sadonkorjuu tapahtuu useassa erässä, sillä eri mikroilmastoissa rypäleet kypsyvät hyvin eri aikaan. Enologi/omistaja Jordi Vidalin mukaan karusta ja vuoristoisesta ilmanalasta johtuen Prioratissa saadaan 4-6 vähemmän satoa kuin muualla Espanjassa ja kulut ovat noin 2 kertaa suuremmat kuin muualla maassa. Viinitila on huippumoderni ja siellä käytetään painovoimaa hyväksi kahden eri kerroksen välissä. Tila käyttää pääasiassa ranskalaista tammea.
La Conreria d’Scala Dei sijaitsee piskuisessa Scala Dein kylässä, missä asuu vakituisesti vain 7 ihmistä. Alueen viininviljely sai alkunsa Scala Deissä vuosisatoja sitten, kun tarinan mukaan paimentolaispoika näki näyn taivaasta laskeutuvista portaista. Siihen kohtaan perustettiin luostari vuonna 1194 ja ajan henkeen munkit alkoivat viljellä viiniä. Luostarin sääntökirjan mukaisesti munkit saivat keskustella toistensa kanssa vain puolituntia viikossa. Loppuaika oli varattu jumalan palvelemiseen ja luostarin töihin, mihin viininviljely lukeutui mukaan. Munkit karkotettiin luostarista 1800-luvulla, mutta Prioratin viininviljely kukoistaa edelleen.