LA CONRERIA D’SCALA DEI NONA

Viini on ulkonäöltään syvä, kirsikanpunainen. Tummat kypsät marjat, mausteisuus, hento lääkemäisyys ja paahteisuus sekä mineraaliset elementit muodostavat viinin tyylikkään aromimaailman. Suutuntuma on täyteläinen tummamarjaisin, mausteisin ja paahteisin aromein. Tuntuvat, ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Tanniinit ovat kuivattavat, mutta jo hieman pyöristyneet ja ne ovat hyvin tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Pitkä, hieman lämmittävä jälkimaku. Tyylikäs suuntäyttävä, mutta samalla pehmeä kokonaisuus.

Nona on valmistettu luomuviljellystä Garnachasta (60 %), Syrah’sta (25 %) ja Merlot’sta (15 %). Rypäleet kasvavat Prioratin historiallisessa Scala Dein kylässä, mihin perustettiin vuonna 1194 luostari paimentolaispojan näyn perusteella. Aina 1830-luvulle asti munkit paitsi harjoittivat hartautta, viljelivät ja kehittivät viininviljelyä alueella ja näin loivat upean perustan Prioratin viininviljelylle. Nona -viinin etiketti henkii näitä historiallisia aikoja ja myös viinin nimi on valikoitu munkkien maailmasta. Nimittäin Nona oli yksi luostarin munkkien hartauksista.

Karut ja vuoristoiset viljelyolosuhteet antavat oman leimansa viineille ja tekevät viininviljelystä keskimääräistä kallimpaa kuin suurimmassa osassa Espanjaa. Maaperä on mustaa liuskekiveä, missä on mukana kvartsiittia eli kansanomaisesti kissankultaa. Tämä Prioratille ominainen maaperä, mikä tuoksuu ja maistuu viineissä, tunnetaan Llicorella -nimellä. Se tarkoittaa tiikerinnahkaa suomeksi. Nonaa kypsytetään 10 kuukautta uudessa ranskalaisessa tammessa.

32.34

Tuottaja

LA CONRERIA SCALA DEI

Vuosikerta

2020

Alkoholi %

14.50%

Alkuperämaa

Espanja

Alue

DOQ Priorat

Rypäle

Garnacha, Merlot, Syrah

Kypsytys

10 kk tammessa

Jäännössokeri

0,4

Hapot

6,2

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen, Luomu

Ruokasuositukset

Lammas, Naudan liha, Pataruoka, Riista

Ruokasuositukset

Nona, rodukas Prioratin viini, maistuu erityisesti lampaan, naudan ja suurriistan kanssa eri tavoin valmistettuna. Pataruoat espanjalaiseen tyyliin esimerkiksi pavuilla, paprikalla ja valkosipulilla sopivat täydellisesti viinin makumaailmaan. Myös koville, kypsytetyille juustoille kuten manchego.

Tuottajan tarina

La Conreria D’Scala Dei on vuonna 1997 perustettu laatuun keskittyvä tila, jonka vuosituotanto on noin 130 000 pulloa. Bodegalla on yhteensä 35 hehtaaria omia viinitarhoja ja sen lisäksi sillä on pitkäaikaiset sopimukset yhteensä 27 hehtaarin viinitarhojen viljelyyn.
Tila hallinnoi siis yhteensä 52 hehtaaria viinitarhoja ja se on keskisuuri tuottaja Prioratissa, missä on rekisteröitynä tällä hetkellä noin 100 bodegaa.

Prioratille tyypillisesti maisemaa hallitsevat karu, vaikeakulkuinen vuoristo. Viinitarhat sijaitsevat vuorten rinteille pengerretyillä terasseilla tai alhaalla laaksoissa. Keskimääräinen korkeus on noin 500 metriä, ja korkeimmat viinitarhat sijaitsevat 780 metrin korkeudessa. Maaperä on mustaa liuskekiveä, missä on mukana kvartsiittia eli kansanomaisesti kissankultaa. Tämä Prioratille ominainen maaperä, mikä tuoksuu ja maistuu viineissä, tunnetaan Llicorella -nimellä. Se tarkoittaa tiikerinnahkaa suomeksi.

Priorat on kuulunut vuodesta 2000 lähtien ylempään DOCa -laatuluokkaan. Sama laatuluokka tunnetaan katalaanin kielellä nimellä DOQ Priorat. Prioratin lisäksi ainoastaan Riojan viinit ovat saaneet DOCa -statuksen.

Sadonkorjuu tapahtuu useassa erässä, sillä eri mikroilmastoissa rypäleet kypsyvät hyvin eri aikaan. Enologi/omistaja Jordi Vidalin mukaan karusta ja vuoristoisesta ilmanalasta johtuen Prioratissa saadaan 4-6 vähemmän satoa kuin muualla Espanjassa ja kulut ovat noin 2 kertaa suuremmat kuin muualla maassa. Viinitila on huippumoderni ja siellä käytetään painovoimaa hyväksi kahden eri kerroksen välissä. Tila käyttää pääasiassa ranskalaista tammea.

La Conreria d’Scala Dei sijaitsee piskuisessa Scala Dein kylässä, missä asuu vakituisesti vain 7 ihmistä. Alueen viininviljely sai alkunsa Scala Deissä vuosisatoja sitten, kun tarinan mukaan paimentolaispoika näki näyn taivaasta laskeutuvista portaista. Siihen kohtaan perustettiin luostari vuonna 1194 ja ajan henkeen munkit alkoivat viljellä viiniä. Luostarin sääntökirjan mukaisesti munkit saivat keskustella toistensa kanssa vain puolituntia viikossa. Loppuaika oli varattu jumalan palvelemiseen ja luostarin töihin, mihin viininviljely lukeutui mukaan. Munkit karkotettiin luostarista 1800-luvulla, mutta Prioratin viininviljely kukoistaa edelleen.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.