KIMÉRIDE POUILLY-FUMÉ

Viini on ulkonäöltään kirkas, kullankeltainen. Sen tuoksussa voi aistia erityisesti kypsää sitrusta, persikkaa, vaaleita kukkia, kivimäisiä, mineraalisia aromeja sekä Pouilly-Fumén Sauvignon Blancille tyypillistä ruutia aromia, joka ilmentää kalkkikivistä maaperää. Suutuntuma on täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja tyylikkään mineraalinen. Viinin tuntuvat hapot ovat tasapainossa sitruksen ja persikan aromien sekä mineraalisuuden ja hennon suolaisuuden kanssa. Kokonaisuudessaan viini on todella elegantti ja tasapainoinen.

Kiméride -nimi on johdettu alueen arvostetuimmasta maaperästä, joka tunnetaan Kimmeridge -nimellä. Se on vanhaa merenpohjaa, jossa on paljon fossiileja eli maaperä on todella kalkkikivipitoista (josta saadaan viiniin mineraalisuutta). Kimmeridge on alueen arvostetuinta – ja kalleinta -viljelyaluetta, josta tulee huippu-viinejä! Viiniä kypsytetään 9 kuukauden ajan sakkansa päällä.

Jean Pabiot on viinitila viidennessä sukupolvessa. Se sijaitsee Itä-Ranskan Loiressa ja tarkemmin katsottuna Pouilly-Fumén laatuviinialueella. Sitä vastapäätä sijaitsee Sancerren laatuviinialue ja yhdessä ne ovat Ranskan arvostetuimpia valkoviinialueita. Molempien päärypälelajike on Sauvignon Blanc.

Kiméride Pouilly-Fumé 2022 on palkittu muun muassa arvostetussa ranskalaisessa Vinalies- kilpailussa kultamitalilla.

 

Viini tulee tilattavaksi Alkon verkkokauppaan maanantaina 7.10.2024.

38.89

Vuosikerta

2022

Alkoholi %

14,00 %

Tuottaja

JEAN PABIOT ET FILS

Alkuperämaa

Ranska

Alue

AOC POUILLY-FUMÉ

Rypäle

Sauvignon Blanc

Jäännössokeri

0,6

Hapot

3,6

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

HVE -kestävän kehityksen sertifikaatti, Terra Vitis -kestävän kehityksen sertifikaatti, Vegaaninen

Ruokasuositukset

Äyriäiset, Rasvainen kala, Simpukat ja osterit, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Kiméride Pouilly-Fumén kanssa maistuvat erityisen hyvin äyriäiset, simpukat ja kalaruoat vähärasvaisista rasvaisiin ja savustettuihin. Viinin runsas happorakenne tukee hyvin myös erilaisia kastikkeita kermasta tomaattiin. Vuohenjuusto eri tavoin tarjottuna sopii myös hyvin tälle elegantille Pouilly-Fumélle, unohtamatta toista klassikkoa, tankoparsaa.

Tuottajan tarina

Domaine de Fines Caillottes on viinitila viidennessä sukupolvessa. Suvun tarina viinin parissa alkoi 1800-luvun lopulla, kun viinintekijänä työskennellyt Louis Pabiot alkoi vapaa-aikanaan viljellä viiniä omiin tarkoituksiinsa. Louis’n poika Gaston kasvatti viljelyalaa ja hankki yhdessä veljensä kanssa hevosen, mistä oli iso apu töissä viinitarhoilla. Hevonen oli iso investointi, mihin Louis Pabiot’n rahat eivät riittäneet, mutta tarinan mukaan Louis’n molemmat pojat pärjäsivät niin hyvin, että saivat lopulta hankittua omat hevosensa. Seuraavan sukupolven edustaja, Jean, teki ison harppauksen, kun hän osti traktorin vuonna 1958. Investoinnin avulla aikaa jäi paljon muuhunkin ja tila kehittyi isoin askelin.

Maaperä ikivanhaa merenpohjaa

Jean Pabiot on kulmakivi tilan historiassa ja hänen nimensä esiintyy niin viinien etiketeissä kuin tilan virallisessa nimessä: Jean Pabiot et fils (Jean Pabiot ja pojat). Nykyiset vetäjät isä-Alain ja poika-Jérôme ovat vieneet tilaa eteenpäin kasvattamalla viinitarhojen määrää. Tänä päivänä Domaine de Fines Caillottes -tilaan kuuluu yhteensä 42 hehtaaria viinitarhoja 5 eri viljelyalueella Pouilly-Fumén laatuviinialueella. Maaperä viinitarhoilla on pääasiassa kalkinsekaista savea, mutta erilaisin komponentein. Alueelle tyypillisesti maaperässä on paljon vanhasta ns. Kimmeridgen merenpohjasta peräisin olevia fossiileja, piikiveä sekä valkoisia kalkkikiviä, jotka tunnetaan ranskaksi nimellä ”caillottes”. Viinitilan nimi viittaa siis maaperään. Erilaisen maaperän ja kasvuympäristön (terroir) ansiosta viinit ovat moniulotteisia.

Alain ja Jérôme ovat luotsanneet määrätietoisesti tilaa kohti kestävää kehitystä ja tänä päivänä tilalla on kaksi kestävän kehityksen sertifikaattia: Haute Valeur Environmentalle (HVE) ja Terra Vitis. HVE -sertifikaatti tarkoittaa käytännössä ympäristön ja biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden arvostamisesta sekä kestävän kehityksen mukaisesta viljelystä ja viinin valmistuksesta.

Kaikki viinit pullotetaan tilalla. Noin 300 000 pullon vuotuisesta tuotannosta lähes 60 % myydään Ranskassa ja reilu 40 % menee vientiin.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.