GUERRIERI RIZZARDI 3 CRU AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO

Viini on ulkonäöltään melko syvä, rubiininpunainen. Moniulotteinen tuoksukenttä on kypsän tummakirsikkainen, kahvimokkainen, maitosuklainen ja hennon balsaminen sekä yrttinen. Suussa viini on täyteläisen pehmeä ja kypsän tummamarjainen. Tuntuva alkoholi on tasapainossa samettisen hedelmäisyyden, balsamisten ja portviinityylisten aromien kanssa. Tanniinit ovat pyöristyneet, mutta kuivattavat. Tuntuva hapokkuus on tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja tuo rakennetta viinille. Pitkä, viipyvä jälkimaku.

3 Cru Amarone on nimensä mukaisesti sekoite 3 palstan (cru) rypäleitä: Calcarole, Pojega ja Rovereti. Näiden palstojen rypäleistä valmistetaan parhaimpina vuosina myös tilan top-amaronet (Villa Rizzardi ja Calcarole) eli viinissä on huippuraaka-aineet. 3 Cru Amarone on neljän rypälelajikkeen sekoite: Corvina & Corvinone 80 %, Rondinella 10 % ja Barbera 10 %. Amaronen perinteisistä rypäleistä Corvina tuo blendiin eleganssia, aromaattisuutta ja hapokkuutta. Corvinone puolestaan tuo väriä, tanniineja ja sokeria (=potentiaalinen alkoholi). Rondinellasta saadaan kukkeita aromeja, kun taas Barbera tuo viiniin hapokkuutta, väriä, rakennetta ja hedelmäisyyttä.

Amarone valmistetaan rusinoituneista rypäleistä. Tämän niin kutsutun apassimento -menetelmän ansiosta rypäleet menettävät noin 40 % painostaan. Rusinoituneet rypäleet puristetaan ja kuorien annetaan maseroitua rypälemehussa noin 20 päivän ajan. Alkoholikäymisen jälkeen viiniä kypsytetään noin 36 kk tammessa ja vähintään 3 kk pullossa ennen myyntiin laskua.

Rizzardin perhe hankki Negrarista, Valpolicella Classicon sydämestä viinitarhoja jo vuonna 1649. Se yhdistyi Guerrierin aatelisperheeseen avioliitolla 1913. Käsillä oleva vuosikerta 3 Cru Amaronea palkittiin Decanterissa Best Amarone -tittelillä ja platinamitalilla v. 2017.

Pienessä pullossa viini kehittyy aina nopeammin, mutta pienestä pullokoosta huolimatta viini kypsyy optimaalisesti varastoituna vähintään 5 vuotta pullotuksesta eli aina vuoteen 2026 asti.

19.98 /375ml

Tuottaja

GUERRIERI RIZZARDI

Alkuperämaa

Italia

Alue

DOCG Amarone della Valpolicella Classico

Rypäle

Barbera, Corvinone & Corvina, Rondinella

Vuosikerta

2016

Jäännössokeri

6,3

Hapot

5,8

Alkoholi %

16,00 %

Koko

375 mL

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Suljenta

Luonnonkorkki

Ruokasuositukset

Lammas, Naudan liha, Voimakkaat juustot

Ruokasuositukset

Guerrieri Rizzardi 3 Cru Amarone on monipuolinen ruokaviini. Se maistuu erityisen hyvin härän, naudan, lampaan, hirven, peuran ja villisian kanssa. Myös riistalinnut sopivat viinin makumaailmaan. Niin ikään se maistuu lihapatojen, tuhtien pasta-annosten ja risottojen kanssa. Juustolautaselta tämän amaronen kanssa toimivat erityisen hyvin Pecorino Vecchio, Parmesan, Gorgonzola ja lehmänmaidosta valmistettu Cimbro. Viini tomii myös sellaisenaan kesäiltana laiturin nokassa tai kylmänä talvi-iltana takkatulen ääressä.

Tuottajan tarina

Guerrieri Rizzardin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Suvut yhdistyivät avioliiton voimalla vuonna 1914, jolloin sai alkunsa Guerrieri Rizzardin tarina. Mutta jo kauan sitä ennen molemmilla suvuilla oli pitkät perinteet viininviljelyssä. Guerrierin perhe omisti 600 vuotta vanhan tilan Bardolinossa, jonka tiluksiin kuuluu alueen parhaita viinitarhoja. Rizzardin perhe puolestaan hankki omistukseensa Negrarin viinitarhat Valpolicellan alueella vuonna 1649. Perhe rakensi Pojegan kellarit sekä kuuluisan villan ja puutarhan amfiteattereineen hieman tämän jälkeen. Mainittakoon, että Pojegan puutarha on kuuluisa nähtävyys, viimeinen aikakautenaan rakennettu italialaistyylinen puutarha. Perheen ylläpitämä puutarha on avoinna yleisölle pientä sisäänpääsymaksua vastaan.

Guerrieri Rizzardi kuuluu edelleen perheen omistukseen. Tällä hetkellä tilaa vetää kreivi Giuseppe Rizzardi. Guerrieri Rizzardin ”päämaja” sijaitsee Bardolinossa, Garda -järven rantamilla. Uusiin tiloihin he muuttivat vuonna 2011 Bardolinon keskustassa olevista tiloista, joissa talo oli pitänyt päämajaansa aina vuodesta 1450.

Bardolinon viininvalmistamo on suunniteltu viimeisen päälle ympäristöystävällisten standardien mukaan. Siellä käytetään muun muassa painovoimaa hyväksi rypälemehun siirtämisessä terästankkeihin. Tila käyttää myös aurinkoenergiaa, mitä aurinkoisessa Bardolinossa kertyy niin paljon, että siitä riittää vielä muillekin myytäväksi! Viinitarhoilla arvostetaan biodiversiteettia eli luonnon monimuotoisuutta, ja niinpä tarhojen reunuksille on istutettu puita ja pensaita, ja köynnösten väliin aluskasvillisuutta. Näiden tarkoituksena on houkutella hyönteisiä ja lintuja sekä vahvistaa mullan alla asustavaa pieneliökuntaa.

Guerrieri Rizzardi on erityisen kuuluisa amaroneistaan ja se kuuluukin Amarone Families -nimiseen järjestöön. Siihen kuuluu perheomisteisia, top -tuottajia, joiden joukossa siis on Guerrieri Rizzardi. Amarone -viinien lisäksi Guerrieri Rizzardi valmistaa muun muassa Ripassoa ja muita Valpolicellan alueen punaviinejä, Soave -valkoviinejä, kuohuviinejä sekä Bardolino -laatuluokiteltuja viinejä.

1

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.