Veigalobos Albariño on erittäin rajallisen saatavuuden viini, mitä on mielenkiintoista maistella sellaisenaan ja yhdistää monipuolisesti erilaisten raaka-aineiden kanssa. Viini sopii erinomaisesti kalaruoille (sekä rasvainen että vähärasvainen), äyriäisille, mustekalalle ja simpukoille. Granbazánin enologi Diego Ríos suosittelee viiniä myös mausteisille ruoille kuten gulassi, currya sisältäville ruoille sekä esimerkiksi ankalle. Viinin rakenne tukee kermaisia, runsaita kastikkeita, savustusta sekä friteerausta.
GRANBAZÁN VEIGALOBOS ALBARIÑO
Veigalobos Albariño on ulkonäöltään hennon kullankeltainen. Sen huumavassa bouquet’ssa voi aistia valkoisia kivisiä hedelmiä, mangoa, vaaleita kukkia, hunajaa, miellyttävää mausteisuutta sekä pitkän sakkakypsytyksen tuomaa eleganttia kermaisuutta. Viinin suutuntuma on kuiva ja kaunis yhdistelmä pureskeltavaa hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, meren suolaa ja tasapainoista hapokkuutta. Maun aromeissa on erityisesti persikkaa ja trooppista hedelmäisyyttä sekä mausteisuutta ja vaaleita kukkia. Viipyvä, hunajainen jälkimaku.
Bodegas Granbazánilla on Rías Baixasissa pioneerin rooli ja sen viinit on valittu useaan kertaan Espanjan parhaimmistoon. Tällä kertaa Granbazán yllättää tuomalla markkinoille viinin, jonka kasvuympäristö on ainutkertainen Valle de Salnésisssa. Veigalobos Albariño on palstaviini Veigalobos -nimiseltä viinitarhalta, Covas de Lobon kunnasta. Rypäleet kasvavat täysin erilaisessa mikroilmastossa kuin Val do Salnésin muut viinit, vaikka välimatka Finca Tremoedon tilalta etelään Veigalobos -tarhalle on vain nelisen kilometriä. Ilmasto on mannermaisempaa ja maaperä graniittimaan päällä on hedelmäistä joenpohjaa. Kasvukausi on paljon pitempi Umia -joen suojaavan vaikutuksen ansiosta. Atlantin valtameri ei kuitenkaan sijaitse kaukana, joten sen viilentävä vaikutus tuo raikkautta, tasapainoisuutta ja pitkää ikää Veigalobosin rypäleille. Viini on valmistettu myöhään kerätyistä, tarkkaan valituista rypäleistä, jotka poimittiin syyskuun kahden viimeisen viikon aikana.
Rypälekuoria maseroitiin usean päivän ajan rypälemehun kanssa pienissä terästankeissa, kuivajään alla. Rypäleistä 80 % puristettiin kevyesti ja alkoholikäyminen alkoi niin, että 20 % rypäleistä oli puristamatta eli ne kävivät kuoriensa kanssa. Pitkän ja hitaan alkoholikäymisen jälkeen viiniä kypsytettiin huikeat 22 kuukautta sakkansa päällä! Viini edustaakin sekä kasvupaikkansa että kypsytyksensä osalta aivan erilaista Val doSalnésin viiniä kuin mihin olemme tottuneet. Se on paljon intensiivisempi, täyteläisempi ja sen aromimaailma on paljon moniulotteisempi erittäin pitkän sakkakypsytyksen ansiosta. Viinin kapseli on valmistettu vahasta ja sen saa parhaiten avattua kapselileikkurilla. Erittäin rajallinen saatavuus.
Tästä linkistä voit katsoa enologi Diego Ríosin analyysin Veigalobos Albariñosta englanniksi.
Veigalobos Albariño tulee verkkokauppaan tilattavaksi 27.11.2023.
60.99€
Tuottaja | BODEGAS GRANBAZAN |
---|---|
Vuosikerta | 2019 |
Alkoholi % | 13,00 % |
Alkuperämaa | Espanja |
Alue | DO Rias Baixas |
Rypäle | Albarino |
Jäännössokeri | 1,8 |
Hapot | 5,1 |
Koko | 750 mL |
Pullokoko | Normaali |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Vihreät & Eettiset | Vegaaninen |
Ruokasuositukset | Äyriäiset, Rasvainen kala, Vähärasvainen kala |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Bodegas Granbazánin viinejä löytyy miltei mistä tahansa arvonsa tuntevasta ravintolasta Espanjasta ja sen viinit ovat jo vuosia nauttineet arvostusta kansainvälisillä kentillä. Vuonna 1981 perustettu bodega on tänä päivänä Riojassa päämajaansa pitävän, perheomisteisen Bodegas Baigorrin omistuksessa. Bodegas Granbazánin tilukset ja tarhat sijaitsevat Rías Baixasin sydämessä, Valle del Salnésissa, missä on koko alueen viilein ilmasto.
Viinitarhat olivat ensimmäisten joukossa Salnésin laaksossa ja ne istutettiin tieteelliseltä pohjalta. Laakson ilmasto-olosuhteet, kuten Rías Baixasissa yleensäkin, ovat hyvin vaativat. Vuotuinen sademäärä alueella on jopa 2000 mm ja kosteus tuo mukanaan sienitauteja, jotka ovat suurin uhka rypäleille. Viiniköynnökset kasvavat pergola -tyylisesti, jotta lehvästö suojelee rypäleitä sateilta. Ideaalitilanteessa lehvästö on noin 1.8-2 metrin korkeudella, jotta tuuli pääsee puhaltamaan köynnösten alta ja omalta osaltaan kuivaamaan kosteutta. Köynnökset painavat paljon ja pergolaan istuttaminen vaatii massiivista tukea. Rautakehikot köynnösten tukemiseksi ovatkin suurin yksittäinen investointi viinitarhoilla.
Valle del Salnésin ja Rías Baixasin pioneeri
Bodegalla on yhteensä 15 hehtaaria omia viinitarhoja ja niiden lisäksi sillä on pitkäaikaisia sopimuksia pienten paikallisten viljelijöiden kanssa Valle de Salnésissa. Lisäksi tilalla on 5 hehtaaria uusia viinitarhoja, joiden sadosta päästään nauttimaan muutaman vuoden päästä. Maaperä tarhoilla on graniittia ja siinä on vain 3 % orgaanista materiaalia. Viinitarhoilla kasvaa kukkia ja yrttejä eikä siellä käytetä kasvimyrkkyjä tai kemiallisia torjunta-aineita. Kasvuympäristö on kaikin puolin mahdollisimman luonnonmukainen.
Bodegas Granbazán oli mukana perustamassa DO Rías Baixasia (perustamisvuosi oli 1988) ja vaikka bodega on suhteellisen nuori, se on ehtinyt tehdä paljon töitä ja toimia pioneerina DO -alueella. Se on muun muassa kehittänyt kylmämaseraatiota ja valmistanut alueen sekä ensimmäisen sakkakypsytetyn että ensimmäisen ranskalaisessa tammessa kypsytetyn Albariñon Rías Baixasissa.
Fair N’ Green -kestävän kehityksen sertifikaatti ensimmäisenä Espanjassa
Joulukuussa 2022 Bodegas Granbazán sai ensimmäisenä koko Espanjassa arvostetun Fair N’ Green -kestävän kehityksen sertifikaatin.
Fair N’ Green on saksalainen vuonna 2013 perustettu järjestö, jonka kokonaisvaltainen lähestymistapa kattaa niin viininviljelyn, valmistuksen, operaatiot kuin johdon. Tavoitteena on auttaa viininviljelijöitä siirtymään kohti kestävää kehitystä pienin askelin. Sertifikaatti kattaa yhteensä noin 200 kriteeriä, joiden pohjalta viinitila saa raportit kestävästä kehityksestä ja ympäristöjalanjäljestä. Raportoinnin ja tulosten analysoinnin hoitaa ulkopuolinen taho.
Fair N’ Green -järjestöön voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.