GRANBAZÁN VEIGALOBOS ALBARIÑO

Viini on ulkonäöltään hennon kullankeltainen. Sen huumavassa bouquet’ssa voi aistia valkoisia kivisiä hedelmiä, mangoa, vaaleita kukkia, hunajaa, miellyttävää mausteisuutta sekä pitkän sakkakypsytyksen tuomaa eleganttia kermaisuutta. Viinin suutuntuma on kuiva ja kaunis yhdistelmä pureskeltavaa hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, meren suolaa ja tasapainoista hapokkuutta. Maun aromeissa on erityisesti persikkaa ja trooppista hedelmäisyyttä sekä mausteisuutta ja vaaleita kukkia. Viipyvä, hunajainen jälkimaku.

Bodegas Granbazánilla on Rías Baixasissa pioneerin rooli ja sen viinit on valittu useaan kertaan Espanjan parhaimmistoon. Veigalobos on tilan uusin lanseeraus, palstaviini Veigalobos -nimiseltä viinitarhalta, Covas de Lobon kunnasta. Rypäleet kasvavat täysin erilaisessa mikroilmastossa kuin Val do Salnésin muut viinit, vaikka välimatka Finca Tremoedon tilalta etelään Veigalobos -tarhalle on vain nelisen kilometriä. Ilmasto on  mannermaisempaa ja maaperä graniittimaan päällä on hedelmäistä joenpohjaa. Kasvukausi on paljon pitempi Umia -joen suojaavan vaikutuksen ansiosta. Atlantin valtameri ei kuitenkaan sijaitse kaukana, joten sen viilentävä vaikutus tuo raikkautta, tasapainoisuutta ja pitkää ikää Veigalobosin rypäleille. Viini on valmistettu myöhään kerätyistä, tarkkaan valituista rypäleistä, jotka poimittiin syyskuun kahden viimeisen viikon aikana.

Rypälekuoria maseroitiin usean päivän ajan rypälemehun kanssa pienissä terästankeissa, kuivajään alla. Rypäleistä 80 % puristettiin kevyesti ja alkoholikäyminen alkoi niin, että 20 % rypäleistä oli puristamatta eli ne kävivät kuoriensa kanssa. Pitkän ja hitaan alkoholikäymisen jälkeen (joulukuuhun 2018 asti) viiniä kypsytettiin huikeat 22 kuukautta sakkansa päällä! Viini pullotettiin helmikuussa 2021. Viini edustaakin sekä kasvupaikkansa että kypsytyksensä osalta aivan erilaista Val doSalnésin viiniä kuin mihin olemme tottuneet. Se on paljon intensiivisempi, täyteläisempi ja sen aromimaailma on paljon moniulotteisempi erittäin pitkän sakkakypsytyksen ansiosta. Viinin kapseli on valmistettu vahasta ja sen saa parhaiten avattua kapselileikkurilla. Erittäin rajallinen saatavuus.

Tästä linkistä voit katsoa enologi Diego Ríosin analyysin Veigalobos Albariñosta englanniksi.

49.91

Tuottaja

BODEGAS GRANBAZAN

Alkuperämaa

Espanja

Alue

DO Rias Baixas

Rypäle

Albarino

Vuosikerta

2018

Jäännössokeri

1,0

Hapot

5,0

Alkoholi %

14,00 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Äyriäiset, Rasvainen kala, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Veigalobos on erittäin rajallisen saatavuuden viini, mitä on mielenkiintoista maistella sellaisenaan ja yhdistää monipuolisesti erilaisten raaka-aineiden kanssa.  Viini sopii erinomaisesti kalaruoille (sekä rasvainen että vähärasvainen), äyriäisille, mustekalalle ja simpukoille. Granbazánin enologi Diego Ríos suosittelee viiniä myös mausteisille ruoille kuten gulassi, currya sisältäville ruoille sekä esimerkiksi ankalle. Viinin rakenne tukee kermaisia, runsaita kastikkeita, savustusta sekä friteerausta.

Tuottajan tarina

Bodegas Granbazánin viinejä löytyy miltei mistä tahansa arvonsa tuntevasta ravintolasta Espanjasta ja sen viinit ovat jo vuosia nauttineet arvostusta kansainvälisillä kentillä. Vuonna 1981 perustettu bodega oli vuoden 2017 syksyyn asti Oteron perheen käsissä, jolloin se siirtyi Riojassa päämajaansa pitävän, perheomisteisen Bodegas Baigorrin omistukseen. Bodegas Granbazánin tilukset ja tarhat sijaitsevat Rías Baixasin sydämessä, Valle del Salnésissa, missä on koko alueen viilein ilmasto.

Viinitarhat olivat ensimmäisten joukossa Salnésin laaksossa ja ne istutettiin tieteelliseltä pohjalta. Laakson ilmasto-olosuhteet, kuten Rías Baixasissa yleensäkin, ovat hyvin vaativat. Viiniköynnökset istutettiin pergola -tyylisesti, jotta lehvästö suojelee rypäleitä sateilta. Vuotuinen sademäärä alueella on jopa yli 1500 mm ja kosteus tuo mukanaan sienitauteja, jotka ovat suurin uhka rypäleille. Bodegalla on yhteensä 17 hehtaaria omia viinitarhoja ja niiden lisäksi sillä on pitkäaikaisia sopimuksia pienten paikallisten viljelijöiden kanssa Valle de Salnésissa. Maaperä alueella on graniittia.

Bodegas Granbazán oli mukana perustamassa DO Rías Baixasia ja vaikka bodega on suhteellisen nuori, se on ehtinyt tehdä paljon töitä ja toimia pioneerina DO -alueella. Se on muun muassa kehittänyt kylmämaseraatiota ja valmistanut alueen sekä ensimmäisen sakkakypsytetyn että ensimmäisen ranskalaisessa tammessa kypsytetyn Albariñon Rías Baixasissa.

1

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.