GRANBAZÁN ETIQUETA ÁMBAR ALBARIÑO

Viini on ulkonäöltään hennon kullankeltainen vihertävin häivähdyksin. Siinä tuoksuvat kypsän sitruksen aromit, vaaleat kukat, hento hunajaisuus sekä yrttisyys. Suussa viini on melko täyteläinen. Sen pureskeltavan hedelmäiset aromit sekä kukkeat elementit muodostavat yhdessä mineraalisuuden kanssa elegantin makupaletin, jota ryhdittävät tuntuvat hapot. Pitkä jälkimaku on alueelle tyypillisesti hieman suolainen ja glyseriininen.

Granbazán Ámbarin rypäleet ovat peräisin Valle de Salnésin Vilanova de Arousasta, mikä tunnetaan köyhästä, graniittipitoisesta maaperästään sekä aurinkoisesta mikroilmastostaan. Viinitarhoilla kasvaa kukkia ja yrttejä eikä siellä käytetä kasvimyrkkyjä tai kemiallisia torjunta-aineita. Kasvuympäristö on kaikin puolin mahdollisimman luonnonmukainen. Granbazán Ámbar saa vuodesta toiseen suitsutusta kansainvälisillä foorumeilla ja se on valittu kaksi kertaa Espanjan parhaimmaksi valkoviiniksi (2003 ja 2007). Granbazán Ámbar on ensimmäinen Rías Baixasin alueella valmistettu sakkakypsytetty Albariño. Ámbar tarkoittaa espanjaksi ”meripihkaa” ja se kuvastaa viiniin käytettävien rypälekuorien väriä sadonkorjuun aikaan. Lisäksi pullo on ulkoasultaan perinteisesti meripihkan värinen. Ámbaria on kypsytetty sakkansa päällä keskimäärin 8 kuukautta.

Albariñoa voidaan kuvailla espanjalaiseksi Rieslingiksi: se kypsyy kauniisti ja sen piirteet vain kaunistuvat viinin ikääntyessä. Hedelmäisyys syvenee, aromien kirjo moninaistuu ja terävät hapot tasoittuvat, mutta tuovat edelleen ryhtiä viinille.

Ámbar 2019 valittiin toukokuussa 2021 Espanjan parhaaksi valkoviiniksi ja samalla se sai huikeat 95 pistettä arvostetussa International Wine Challenge -kilpailussa.

21.99

Tuottaja

BODEGAS GRANBAZAN

Alkuperämaa

Espanja

Alue

DO Rias Baixas

Rypäle

Albarino

Vuosikerta

2020

Jäännössokeri

3

Hapot

6,6

Alkoholi %

13,50 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Äyriäiset, Sushi, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Tämä tyylikäs albariño sopii erinomaisesti kalaruoille ja äyriäisille. Aivan erityisen hyvin se sopii sekä rasvaisille että vähärasvaisille kaloille, simpukoille, ravuille sekä mustekalalle. Myös erilaiset carpacciot kalasta sekä japanilaisen keittiön herkut sushi mukaan lukien sopivat viinin kanssa nautittavaksi. Niin ikään tapakset, joissa on edellä mainittuja raaka-aineita sopivat viinin makumaailmaan. Viinin hapokkuus sopii hyvin leikkaamaan esimerkiksi friteerattujen äyriäisten tai kalan rasvaisuutta sekä kermaisia kastikkeita. Sen rakenne tukee myös savustusta.

Tuottajan tarina

Bodegas Granbazánin viinejä löytyy miltei mistä tahansa arvonsa tuntevasta ravintolasta Espanjasta ja sen viinit ovat jo vuosia nauttineet arvostusta kansainvälisillä kentillä. Vuonna 1981 perustettu bodega oli vuoden 2017 syksyyn asti Oteron perheen käsissä, jolloin se siirtyi Riojassa päämajaansa pitävän, perheomisteisen Bodegas Baigorrin omistukseen. Bodegas Granbazánin tilukset ja tarhat sijaitsevat Rías Baixasin sydämessä, Valle del Salnésissa, missä on koko alueen viilein ilmasto.

Viinitarhat olivat ensimmäisten joukossa Salnésin laaksossa ja ne istutettiin tieteelliseltä pohjalta. Laakson ilmasto-olosuhteet, kuten Rías Baixasissa yleensäkin, ovat hyvin vaativat. Viiniköynnökset istutettiin pergola -tyylisesti, jotta lehvästö suojelee rypäleitä sateilta. Vuotuinen sademäärä alueella on jopa yli 1500 mm ja kosteus tuo mukanaan sienitauteja, jotka ovat suurin uhka rypäleille. Bodegalla on yhteensä 17 hehtaaria omia viinitarhoja ja niiden lisäksi sillä on pitkäaikaisia sopimuksia pienten paikallisten viljelijöiden kanssa Valle de Salnésissa. Maaperä alueella on graniittia.

Bodegas Granbazán oli mukana perustamassa DO Rías Baixasia ja vaikka bodega on suhteellisen nuori, se on ehtinyt tehdä paljon töitä ja toimia pioneerina DO -alueella. Se on muun muassa kehittänyt kylmämaseraatiota ja valmistanut alueen sekä ensimmäisen sakkakypsytetyn että ensimmäisen ranskalaisessa tammessa kypsytetyn Albariñon Rías Baixasissa.

1

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.