GRANBAZÁN DON ÁLVARO DE BAZÁN

Viini on ulkonäöltään keltainen kultaisin häivähdyksin. Moniulotteisesta tuoksusta voi aistia erityisesti trooppisia ja kivisiä hedelmiä, vaaleita kukkia, hunajaa ja merensuolaa. Täyteläisen pehmeä suutuntuma on niin ikään monikerroksinen. Hedelmäiset aromit ovat kauniissa tasapainossa pirteän hapokkuuden kanssa. Oman ripauksensa ryhtiä tuovat maaperän mineraalisuus ja suolaisuus. Erittäin pitkä jälkimaku.

Don Álvaro de Bazánin rypäleet ovat peräisin tilan korkeimmalta palstalta, vanhoista köynnöksistä. Maaperä viinitarhalla on hiekan sekaista graniittia. Köyhässä maaperässä köynnösten täytyy tehdä paljon töitä saadakseen tarvittavat ravintoaineet, ja rypäleet ovat huomattavasti pienempiä kuin tilan muilla viinitarhoilla. Rypäleitä kylmämaseroidaan 8-10 tuntia, jonka jälkeen ne puristetaan ja rypälemehu siirretään käymään 17 asteen lämpötilaan. Viiniä kypsytetään yhteensä 24 kuukautta sakkansa päällä, jonka ansiosta se saa uuden ulottuvuuden paitsi aromimaailmansa, myös rakenteensa pyöreyden osalta. Viiniä valmistetaan vain parhaina vuosina.

Don Álvaro on tilan top-Albariño ja se osoittaa hyvin Albariñon potentiaalin. Albariñoa voidaankin kuvailla espanjalaiseksi Rieslingiksi: se kypsyy kauniisti ja sen piirteet vain kaunistuvat viinin ikääntyessä. Hedelmäisyys syvenee, aromien kirjo moninaistuu ja terävät hapot tasoittuvat, mutta tuovat edelleen ryhtiä viinille.

Viini on saanut nimensä 1500-luvulla eläneen Espanjan laivaston amiraalin, Don Álvaro de Bazánin mukaan. Santa Cruzin markiisin arvonimen saanut voittamaton “merikarhu” on vuosisatojen kuluessa muuttunut legendaariseksi henkilöksi, josta on kirjoitettu useita kirjoja ja jonka kasvot pääsivät koristamaan vuonna 1953 yhden pesetan seteliä. Rías Baixasissa ollaan paitsi valtameren vieressä myös maailman äärellä, joten siitä tulee yhteys tämän top-viinin ja historiallisen henkilön välille.

Viini sai marraskuussa 2022 uskomattoman hienon meriitin, kun se rankattiin Wine Enthousiastin vuoden 2022 TOP 100 -listalle sijalle 15! Don Álvaro on listan ensimmäinen espanjalainen viini. Se sai myös upeat 95 pistettä.

49.00

Tuottaja

BODEGAS GRANBAZAN

Vuosikerta

2019

Alkoholi %

13,50 %

Alkuperämaa

Espanja

Alue

DO Rias Baixas

Rypäle

Albarino

Jäännössokeri

0,9

Hapot

7,8

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Äyriäiset, Rasvainen kala, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Don Álvaro de Bazán on monikäyttöinen, gastronominen viini. Se sopii erityisen hyvin kalaruoille (sekä rasvainen että vähärasvainen kala) ja äyriäisille, mukaan lukien simpukat, ravut, mustekala ja osterit. Viinin hapokkuus sopii hyvin leikkaamaan kermaisia kastikkeita. Sen rakenne tukee myös savustusta.

Tuottajan tarina

Bodegas Granbazánin viinejä löytyy miltei mistä tahansa arvonsa tuntevasta ravintolasta Espanjasta ja sen viinit ovat jo vuosia nauttineet arvostusta kansainvälisillä kentillä. Vuonna 1981 perustettu bodega on tänä päivänä Riojassa päämajaansa pitävän, perheomisteisen Bodegas Baigorrin omistuksessa. Bodegas Granbazánin tilukset ja tarhat sijaitsevat Rías Baixasin sydämessä, Valle del Salnésissa, missä on koko alueen viilein ilmasto.

Viinitarhat olivat ensimmäisten joukossa Salnésin laaksossa ja ne istutettiin tieteelliseltä pohjalta. Laakson ilmasto-olosuhteet, kuten Rías Baixasissa yleensäkin, ovat hyvin vaativat. Vuotuinen sademäärä alueella on jopa 2000 mm ja kosteus tuo mukanaan sienitauteja, jotka ovat suurin uhka rypäleille. Viiniköynnökset kasvavat pergola -tyylisesti, jotta lehvästö suojelee rypäleitä sateilta. Ideaalitilanteessa lehvästö on noin 1.8-2 metrin korkeudella, jotta tuuli pääsee puhaltamaan köynnösten alta ja omalta osaltaan kuivaamaan kosteutta. Köynnökset painavat paljon ja pergolaan istuttaminen vaatii massiivista tukea. Rautakehikot köynnösten tukemiseksi ovatkin suurin yksittäinen investointi viinitarhoilla.

Valle del Salnésin ja Rías Baixasin pioneeri

Bodegalla on yhteensä 15 hehtaaria omia viinitarhoja ja niiden lisäksi sillä on pitkäaikaisia sopimuksia pienten paikallisten viljelijöiden kanssa Valle de Salnésissa. Lisäksi tilalla on 5 hehtaaria uusia viinitarhoja, joiden sadosta päästään nauttimaan muutaman vuoden päästä. Maaperä tarhoilla on graniittia ja siinä on vain 3 % orgaanista materiaalia. Viinitarhoilla kasvaa kukkia ja yrttejä eikä siellä käytetä kasvimyrkkyjä tai kemiallisia torjunta-aineita. Kasvuympäristö on kaikin puolin mahdollisimman luonnonmukainen.

Bodegas Granbazán oli mukana perustamassa DO Rías Baixasia (perustamisvuosi oli 1988) ja vaikka bodega on suhteellisen nuori, se on ehtinyt tehdä paljon töitä ja toimia pioneerina DO -alueella. Se on muun muassa kehittänyt kylmämaseraatiota ja valmistanut alueen sekä ensimmäisen sakkakypsytetyn että ensimmäisen ranskalaisessa tammessa kypsytetyn Albariñon Rías Baixasissa.

Fair N’ Green -kestävän kehityksen sertifikaatti ensimmäisenä Espanjassa

Joulukuussa 2022 Bodegas Granbazán sai ensimmäisenä koko Espanjassa arvostetun Fair N’ Green -kestävän kehityksen sertifikaatin.

Fair N’ Green on saksalainen vuonna 2013 perustettu järjestö, jonka kokonaisvaltainen lähestymistapa kattaa niin viininviljelyn, valmistuksen, operaatiot kuin johdon. Tavoitteena on auttaa viininviljelijöitä siirtymään kohti kestävää kehitystä pienin askelin. Sertifikaatti kattaa yhteensä noin 200 kriteeriä, joiden pohjalta viinitila saa raportit kestävästä kehityksestä ja ympäristöjalan-jäljestä. Raportoinnin ja tulosten analysoinnin hoitaa ulkopuolinen taho.

Fair N’ Green -järjestöön voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.