GILLARDI LANGHE HARYS

Viini on ulkonäöltään syvän rubiininpunainen. Sen elegantista, moniulotteisesta tuoksusta löytyy tummia kypsiä marjoja, mausteisuutta, lääkemäisyyttä ja lakritsaaa sekä hentoa nahkaa ja kukkaisuutta. Suussa viini on täyteläinen, tummanpuhuva ja mausteinen. Tuntuvat hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja tanniinit ovat samettiset, mutta hieman kuivattavat. Erittäin pitkä jälkimaku.

Gillardin kolmannen sukupolven edustaja, Giacolino Gillardi, nosti tilan tunnetuksi niin Italiassa kuin merkittävillä vientimarkkinoilla istuttamalla ensimmäisenä Piemontessa Syrah -rypäleitä. Ajankohta oli 1990-luvun alkupuoli. Harys -nimellä tunnettu viini (Syrah väärinpäin kirjoitettuna) on noussut legendaaristen viinien joukkoon, ja Giacolinoa pidetään Piemonten Syrah’n isänä. Giacolino Gillardi halusi näyttää ihmisille, että Piemontessa on hyvin samanlaiset maaperä ja mikroilmasto kuin Côtes du Rhônen alueella Ranskassa.

Syrah nostettiin vasta vuonna 2005 DOC Langhe -laatuluokkaan ja viiniä valmistettiinkin yli 10 vuotta ilman varsinaista lupaa, sillä etikettiin ei saanut merkitä Syrah -rypälettä. Ennen vuotta 2005 Harys -viinin vuosikerta oli mahdollista selvittää kahdella koodilla: etiketin väri (vaihtui vuosikerrasta toiseen) ja eränumero. Tapa on jäänyt elämään, nimittäin viinin etiketin värimaailma vaihdetaan vuosikerrasta toiseen.

Viiniä kypsytetään 18 kuukautta tammessa. Se muistuttaa paljon enemmän Ranskan Rhônen Syrah’ta kuin Etelä-Italian Syrah -viinejä.

64.59

Tuottaja

GILLARDI

Alkuperämaa

Italia

Alue

DOC Langhe

Rypäle

Syrah

Vuosikerta

2016

Jäännössokeri

0,4

Hapot

6,6

Alkoholi %

14,50 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Luomu

Ruokasuositukset

Lammas, Pataruoka

Tarjoilu

Dekantoi

Ruokasuositukset

Harys on kuin tehty punaisen lihan, riistan sekä lihapatojen kanssa nautittavaksi. Lisukkeeksi sopivat sienet, kypsennetyt kasvikset ja valkosipuli sekä yrtit. Niin ikään viini maistuu kypsien, voimakkaiden juustojen kanssa kuten pecorino ja parmesan. Tämä viini sopii niin sanotuksi meditaatioviiniksi takkatulen ääreen. Viinille kannattaa antaa hetki aikaa puhjeta kukkaansa.

Tuottajan tarina

Gillardin perheen historia Piemontessa alkoi vuonna 1928, kun perhe muutti Barolon kylästä lounaaseen, mutkittelevien teiden päässä sijaitsevaan Fariglianon kylään ja siellä Corsaletton kukkulalla sijaitsevaan maatilaan. Perhe alkoi viljellä viiniä tilaa ympäröivillä viinitarhoilla. Kokemusta viininviljelystä oli jo valmiina, sillä Giacomo Gillardi oli paitsi syntynyt Ranskassa, myös hankkinut kokemusta viinin saralla Côtes du Rhônen alueella. Kaipuu perheen italialaisia sukujuuria kohtaan sai Giacomon kuitenkin asettumaan Italiaan.

Vasta kolmas sukupolvi alkoi pullottaa viiniä ja ajankohta oli 1980-luku. Tuolloin perheen poika Giacolino opiskeli Alban Enologisessa Instituutissa ja koko Langhen alueella oli nousevana trendinä valmistaa viiniä omista rypäleistä. Niinpä 1980-luvulla tilalla, jota kutsuttiin Cascina Cursalet’ksi vieressä olevan Corsaletton (paikallisella dialektilla Cursalet) johdosta, alettiin valmistaa omaa viiniä eikä rypäleitä enää myyty muille viljelijöille. Ensimmäinen Gillardin oma viini pullotettiin vuonna 1980. Seuraavina vuosina viininvalmistustekniikoita kehitettiiin pieteetillä ja hankittiin myös uusia viinitarhoja.

Giacolino Gillardi nosti tilan tunnetuksi niin Italiassa kuin merkittävillä vientimarkkinoilla istuttamalla ensimmäisenä Syrah -rypäleitä Dolcetton sydänmaalle vuonna 1990. Harys -nimellä tunnettu viini (Syrah väärinpäin kirjoitettuna) on noussut legendaaristen viinien joukkoon, ja Giacolinoa pidetään Piemonten Syrah’n isänä. Giacolino Gillardi halusi näyttää ihmisille, että Piemontessa on hyvin samanlaiset maaperä ja mikroilmasto kuin Côtes du Rhônen alueella Ranskassa. Lisäksi molemmissa paikoissa joen vaikutus ilmastoon on merkittävä.

Vuosituhannen vaihteessa Gillardin perheen yksi iso unelma toteutui, kun uusi cantina saatiin valmiiksi. 2000-luvulla oli aika myös kääntää katseet kohti Baroloa, jossa Gillardin perhe alkoi valmistaa viiniä vuonna 2011. Puolet viinitarhoista sijaitsee Barolon kylässä (Cru Vignane, kuuluisan Cannubin edessä ) ja puolet La Morrassa (Cru Boiolo). Kyse on hyvin rajallisen saatavuuden viineistä, nimittäin niitä valmistetaan noin 3000 pulloa vuositasolla.

Tällä hetkellä vetovastuussa ovat Elena Gillardi ja hänen miehensä Danilo. Gillardin tilalla perinteisiä viljelyn ”kaavoja” on rikottu perusteellisesti, nimittäin Elena on puolisoista maanviljelijä ja viininvalmistaja, kun taas hänen miehensä Danilo on pankissa töissä. Mies on tietysti myös tilan työskentelyssä vahvasti mukana, vaimonsa opissa! Jatkoa varmasti riittää tällä perinteikkäällä, laatuun keskittyvällä perhetilalla, sillä nuori perhe on hiljaittain täydentynyt viidennellä sukupolvella.

Corsaletton kukkula sijaitsee noin 500 metrin korkeudessa merenpinnasta. Lähellä virtaava joki lauhduttaa ilmastoa, joskin yön ja päivän väliset lämpötilaerot ovat suuria. Tilalla on yhteensä 8 hehtaaria viinitarhoja, joita viljellään luomuviljelyn periaatteiden mukaisesti. Gillardi tuottaa vuosittain noin 45 000 pulloa. Tuotannosta noin 50 % myydään Piemonten alueella, 20 % muualla Italiassa ja viennin osuus on noin 30 %. Päämarkkina-alueet ovat olleet viime vuosina Japani ja Yhdysvallat.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.