ENATE CHARDONNAY 234

Viini on ulkonäöltään hennon vaaleankeltainen häivähdyksin. Tuoksukenttä muodostaa kypsän sitruksen, persikan ja trooppisten hedelmien kirjosta sekä hennon mausteisesta yrttisyydestä. Kuiva suutuntuma on täyteläinen ja runsaan hedelmäinen eksoottisin hedelmin. Runsasta hedelmäisyyttä ryhdittävät tasapainoiset hapot. Eleganssia tuo miellyttävä mineraalisuus. Jälkimaku on melko pitkä ja hennon kermainen. Tyylikäs harmonia pureskeltavan hedelmän ja raikkaiden happojen kesken.

Chardonnay-lajikkeen referenssitila Espanjassa

Somontano sijaitsee Pyreneiden vuoriston helmassa, missä mannerilmasto yhdistettynä korkeaan ilmanalaan (noin 550 metriä merenpinnasta) antaa viinille korkean luonnollisen hapokkuuden. Alkoholikäymisen jälkeen viiniä kypsytetään keskimäärin 3 kuukautta sakkansa päällä, mikä tuo viiniin aromien runsautta, rakennetta ja hentoa kermaisuutta. Maailmankuulu viiniasiantuntija Jancis Robinson nostaa Enaten Chardonnayn Espanjan parhaimmistoon ja viini onkin upea yhdistelmä runsasta, pureskeltavaa hedelmäisyyttä, tasapainoista hapokkuutta sekä eleganssia tuovaa mineraalisuutta. Viini on Enaten lippulaiva!

Viini ja taide

Enate on perustamisestaan lähtien yhdistänyt tuotteissaan viinin ja taiteen. Tilan jokaisen viinipullon etikettiä koristaa taiteilijan kyseiselle viinille maalaama taideteos. Chardonnay 234:n etiketissä koreilevan taideteoksen takana on Pepe Cerdá -niminen espanjalainen taiteilija, joka on kotoisin Huescan provinssista. Hänen mielestään tärkeintä on, että taideteoksissa on jotain maagista ja selittämätöntä, ja toisaalta jotain konkreettista. Viinin nimen yhteydessä olevalla lukujonolla 234 viitataan viinitarhoihin, joista viinin rypäleet ovat peräisin.

 

19.72

Vuosikerta

2023

Alkoholi %

14,00 %

Tuottaja

ENATE

Alkuperämaa

Espanja

Alue

DO Somontano

Rypäle

Chardonnay

Jäännössokeri

4,6

Hapot

4,7

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Ruokasuositukset

Äyriäiset, Kasvisruoka, Rasvainen kala, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Enaten Chardonnay on paitsi ihastuttava aperitiivi ja seurusteluviini runsaan tasapainoisen hedelmäisyytensä ja raikkautensa ansiosta, se maistuu myös monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Viini sopii erityisesti kalaruokien, äyriäisten ja simpukoiden sekä vaalean lihan kanssa nautittuna. Niin ikään viinin seuraan sopivat salaatit ja pastaruoat, joissa on edellä mainittuja raaka-aineita. Aivan erityisen hyvin viinin seuraan sopivat kampasimpukat ja etanat. Yrteillä kuten basilika ja korianteri saa rakennettua elegantin sillan viinin ja ruoan välille.

Tuottajan tarina

Bodegas Enate perustettiin Salas Bajas -nimiseen kylään Huescan provinssiin vuonna 1991. Viinit kuuluvat DO Somontano -laatuluokituksen alle, minkä perustamisvuosi on 1984. Tila halusi alusta lähtien yhdistää viinin ja taiteen. Niinpä jokainen Enaten pullo on nykytaiteen ”veistos”. Etiketeissä voi ihailla taiteilijoiden kuten Antonio Saura, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, José Beulas ja Salvador Victoria teoksia. Itse teokset luonnollisissa mitoissaan löytyvät Enaten bodegasta eli Enate on sekä viinitila että taidemuseo, missä voi tutustua yli 100 taiteilijan töihin.

Pääosin klassisia lajikkeita

Enatella on yhteensä 450 hehtaaria omia viinitarhoja Enate,- Barbastro- ja Salas Bajas- nimisissä laaksoissa. Maaperä on pääosin kalkin ja savensekaista hiekkaa, mikä läpäisee hyvin vettä. Tilan ultramodernin bodegan suunnitteli kuuluisa madridilainen arkkitehti Jesús Manzanares. Bodegan kapasiteetti on jopa 4 miljoonaa pulloa ja se on antanut kasvot sekä määritellyt korkean laadun tason alueen muille viinitiloille.

Somontanossa viljellään pääosin klassisia lajikkeita ja ne ovat Enatellakin pääroolissa. Valkoisista lajikkeista tila viljelee Chardonnayta ja Gewürztramineria, punaisista Cabernet Sauvignonia, Syrah’ta, Merlot’ta ja Tempranilloa. Tämä on pitkälti perua 1800-luvun jälkipuoliskolta, jolloin viinikirva iski Ranskaan. Ranskalaiset viljelijät toivat alueelle tietotaitoa ja lajikkeitaan, ja toisaalta kauppa kukisti molemmin puolin Pyreneiden vuoristoa.

Pyreneiden vuoriston helmassa

Somontano tarkoittaa suoraan suomennettuna ”vuoren alla”. Se sijaitseekin Pyreneiden vuoriston helmassa, korkealla tasangolla (noin 400–1000 metriä merenpinnasta). Alueella vaikuttaa mannerilmasto, mikä tarkoittaa Somontanon tapauksessa kylmiä, lumisia talvia ja kuumia kesiä. Vuorokauden väliset lämpötilavaihtelut ovat tyypillisesti suuria. Viileät tuulet pehmentävät lämpötiloja, minkä ansiosta rypäleet kypsyvät hitaasti ja viineissä on korkeampi luonnollinen hapokkuus kuin monilla muilla alueilla Espanjassa.

 

Nojatuolimatkalle Enaten maailmaan pääset tästä: Welcome to Bodega Enate

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.