CHÂTEAU MARTINET SAINT-ÉMILION GRAND CRU

Château Martinet Saint-Émilion Grand Cruon ulkonäöltään melko syvä, tummankirsikanpunainen. Viinin moniulotteisessa bouquet’ssa voi aistia tummia kypsiä marjoja, erityisesti mustaviinimarjaa, hennon kukkaisia ja mausteisia aromeja sekä tammikypsytyksestä tyylikästä vaniljaa ja paahteisuutta. Suutuntuma on täyteläisen tummamarjainen yhdistettynä tummansuklaan ja pähkinän aromeihin sekä hentoon lääkemäisyyteen.  Tanniinit ovat tuntuvat ja tasapainoiset. Ryhdikäs hapokkuus toimii hyvänä selkärankana ja mineraaliset elementit tuovat oman silauksensa. Pitkä jälkimaku on hiilimäinen. Kokonaisuus on harmoninen ja tyylikäs.

Viini on sekoite Merlot’ta (65 %) ja Cabernet Francia (35 %). Maaperä tarhoilla on kalkinsekaista hiekkaa ja savea. Köynnökset ovat keskimäärin 40-vuotiaita. Viiniä kypsytetään 18 kuukauden ajan ranskalaisessa tammessa, josta kolmasosa on uutta tammea.

Château Martinet on 1700-luvulta peräisin olevan kartano Libournen kaupungin kupeessa. Tilaan kuuluu yhteensä 25 hehtaaria maata, joista 17 hehtaaria on omistettu viiniköynnöksille. Château Martinet’n omistaa Pradel de Lavaux’n perhe, joka on ollut mukana viininviljelyssä aina 1740-luvulta lähtien. Jo aurinkokuningas Ludvig XIV ”fanitti” alueen viinejä ja nimitti niitä jumalan nektariksi. Saint-Émilion liitettiin vuoden 1955 Bordeaux’n kasvuluokkaan. Unescon maailmanperintöluetteloon alue on kuulunut vuodesta 1999.

Viini tulee saataville Alkon verkkokauppaan lokakuussa 2025.

 

44.49

Vuosikerta

2019

Alkoholi %

14,00 %

Tuottaja

CHÂTEAU MARTINET

Alkuperämaa

Ranska

Alue

AOC Saint-Émilion Grand Cru

Rypäle

Cabernet Franc, Merlot

Jäännössokeri

0,4

Hapot

6,4

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vastuullisuus

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Lammas, Naudan liha, Riistalinnut

Ruokasuositukset

Château Martinet Saint-Émilion Grand Cru on monipuolinen gastronominen viini, mikä sopii erityisen hyvin naudan, lampaan ja pienriistan (riistalinnut mukaan lukien) kanssa nautittavaksi. Kypsennetyt kasvikset, yrtit ja sienet sopivat lisukkeiksi. Viinin rakenne kestää myös mausteisempia kastikkeita. Juustoista erityisesti pehmeät lehmänmaitojuustot sopivat viinin kumppaniksi.

Tuottajan tarina

Château Martinet on 1700-luvulta peräisin oleva kartano upeine rakennuksineen ja puutarhoineen, mikä sijaitsee Libournen kaupungin kupeessa. Sitä voidaankin luonnehtia kaupunkilaisviinitarhaksi (city vineyard). Ennen viininviljelyä Château Martinet toimi ”metsästysmajana” aikakauden tyyliin.  Tilaan kuuluu yhteensä 25 hehtaaria maata, joista 17 hehtaaria on omistettu viiniköynnöksille. Maaperä tarhoilla on kalkinsekaista hiekkaa ja savea. Köynnökset ovat keskimäärin 40-vuotiaita.

Château Martinet’n omistaa Pradel de Lavaux’n perhe, joka on ollut mukana viininviljelyssä aina 1740-luvulta lähtien. Perhe omistaa yhteensä 9 taloa, jotka valmistavat viiniä 5 apellaation eli laatuluokan alueella: Saint-Émilion, Pomerol, Fronsac, Lalande de Pomerol ja Bordeaux.

Jumalan nektari

Saint-Émilion keskiaikainen kaupunki Libournen maakunnassa, Dordogne -joen pohjoispuolella, niin sanotusti Bordeaux’n oikealla rannalla (englanniksi right bank), on antanut nimensä tälle maailmankuululle viinialueelle. Jo Aurinkokuningas Ludvig XIV ”fanitti” Saint-Emilionin viinejä ja nimitti niitä jumalan nektariksi. Saint-Émilion on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1999.

Vuoden 1955 kasvuluokitus

Viinialue sai 100 vuotta Médocia myöhemmin, vuonna 1955, oman virallisen kasvuluokituksensa, jonka mukaisesti talot, tai bordeaux’laisittain châteaut, jaettiin seuraaviin luokkiin: AC Saint-Émilion, Saint-Émilion Grand Cru, Saint-Émilion Grand Cru Classé ja Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé.

Toisin kuin Médocissa, Saint- Émilionin luokitukset tarkastetaan kymmenen vuoden välein. Viimeisin kasvuluokitus on vuodelta 2012. Siinä listattiin 82 taloa, joista 64 luokiteltiin Grand Cru Classé -luokkaan ja 18 Premier Grand Cru Classé -luokkaan.  Seuraava tarkastus on vuonna 2022 ja se tapahtuu täysin INAO:n (Institut national des appellations d’origine) eli Ranskan virallisen viini-instituutin valvonnassa.

Merlot on hallitseva lajike Saint- Émilionin alueella. Muita merkittäviä lajikkeita ovat Cabernet Franc ja Cabernet Sauvignon. Pintamaa on paksuhkoa soraa, karkeaa hiekkaa, savea ja kalkkikiveä. Alue tuottaa vain punaviinejä.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.