Palmer vintage 1999 sopii juhlaviin hetkiin, yksin, kaksin tai porukalla, ja juhla-aterian kruunaajaksi. Sen kanssa maistuvat laadukkaat raaka-aineet, esimerkiksi kampasimpukat ja hummeri, mutta ikääntynyt samppanja on jo itsessään elämys, mikä ei välttämättä kaipaa ruokaa seurakseen. Pienet suolaiset suupalat ovat tosin aina paikallaan.
CHAMPAGNE PALMER COLLECTION VINTAGE 1999
Palmer vintage 1999 on ulkonäöltään kullankeltainen ja siinä on pieniä, elegantteja kuplia. Kun samppanja pääsee avautumaan, sen tuoksusta löytyy useita eri aromikerroksia. Moniulotteisessa bouquet’ssa voi aistia kypsää hedelmäisyyttä, kuten ananasta ja limeä, kuivattuja hedelmiä, kuten aprikoosia ja ananasta sekä kermaisia, paahteisia, pähkinäisiä ja voimaisia aromeja. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on niin ikään moniulotteisen hedelmäinen paahteisin ja pähkinäisin aromein. Hedelmäisyys on kauniisti tasapainossa raikkaiden happojen kanssa. Hennon mineraalinen. Kokonaisuus on uskomattoman tasapainoinen ja elegantti.
Haasteiden vuosikerta 1999
Vuosikertaa 1999 kuvastavat monenlaiset haasteet. Toukokuussa raekuurot tuhosivat köynnöksiä ja kauniin, lupaavan kesän jälkeen rankkasateet tekivät tuhojaan syyskuun puolessa välissä. Sateesta huolimatta rypäleet ehtivät kypsyä optimaalisesti aurinkoisen heinä- ja elokuun aikana, eikä sade päässyt laimentamaan rypäleiden aromeita, vaikka siitä oltiin ennakkoon huolestuneita. Vuosikerta 1999 on rankattu pääosin hyväksi, mutta osa asiantuntijoista arvottaa vuosikerran korkealle. Erityisesti Chardonnay -vetoiset samppanjat ovat yleisesti osoittaneet kestävän kellarointia.
Palmer Collection Vintage 1999 on valmistettu Grand Cru Pinot Noir -rypäleistä (Mailly ja Verzenay) ja 1er Cru Chardonnaysta (Trepail ja Villers-Marmery). Se pullotettiin 23.6.2000 (toista käymistä silmällä pitäen) ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä (sur lie) yhteensä yli 20 vuotta!
Ensin samppanjaa kypsytetään sakkansa päällä vaakatasossa (sur latte), sen jälkeen sur point eli kaula alaspäin, jonka ansiosta viini säilyttää raikkautensa pitkänkin kellarikypsytyksen aikana. Samppanjat nostettiin Palmerin kellarista syksyllä 2022. Kellarimestari on aistinvaraisesti arvioinut jokaisen pullon korkituksen yhteydessä.
Champagne Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista ja vanhoista vuosikerroista. Collection Vintage 1999 on upea yhdistelmä kypsää hedelmäisyyttä ja kaunista paahteisuutta. Se on upea lahja samppanjaa arvostavalle kuluttajalle tai itselle <3
Palmer tekee vuosikertasamppanjoita vain parhaina vuosina
Palmer valmistaa vuosikertasamppanjoita vain parhaina vuosina ja vaikka 1999 ei yleisesti ottaen ole korkealle arvostettu vuosikerta, Palmerilla tulokset ovat erinomaisia! Talon tyylin mukaisesti se on sekoite Grand ja Premier Cru -tarhojen rypäleitä Montagne de Reimsista. Sekä Chardonnay- että Pinot Noir -rypäleet ovat peräisin Montagne de Reimsistä, mikä antaa Palmerin samppanjalle oman leimansa. Nimittäin Montage de Reims tunnetaan yleisesti Pinot Noirin valta-alueena, kun taas Chardonnayn oppikirjamaiseksi kasvualueeksi nimetään Côtes de Blancs. Montagne de Reimsin Chardonnay on hyvin erilainen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen, ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen.
Palmer vintage 1999 on pakattu tyylikkääseen puulaatikkoon. Samppanjalle kannattaa antaa aikaa avautua rauhassa; toki sitä kannattaa nuuhkia ja maistella matkan varrella. Tätä myöhään korkitettua samppanjaa voi huolettaa säilöä asianmukaisissa olosuhteissa ainakin noin 10 vuoden ajan.
Palmer Collection Vintage 1999 -samppanjasta tulee pieni erä verkkokauppaan arviolta huhtikuun puolivälissä.
185.00€
Tuottaja | CHAMPAGNE PALMER |
---|---|
Vuosikerta | 1999 |
Alkoholi % | 12,00 % |
Alkuperämaa | Ranska |
Alue | AOC Champagne, Montagne de Reims |
Rypäle | Chardonnay, Pinot Noir |
Jäännössokeri | 6,0 |
Hapot | 6,0 |
Koko | 750 mL |
Pullokoko | Normaali |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Ruokasuositukset | Gastronominen, Juhlapöytään, Tunnelmointiin |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän grand cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959.
Pitkät kypsytysajat
Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan viiden enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista. Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa.
Vuonna 2012 Palmer lähti samppanja-expertti Tom Stevensonin houkuttelemana ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin. Menestys arvostetuissa kilpailuissa, kuten International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition ja Champagne & Sparkling Wine World Championships, on ollut päätähuimaavaa. Lyhyessä ajassa Champagne Palmer on ajanut tiensä maailmankartalle ja samppanjan ystävien sydämeen.
Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys
Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2020 talo alkoi kasvattaa mehiläisiä biodiversiteetin lisäämiseksi. Vuonna 2023 Palmerin431 hehtaarista jo 83 % oli sertifioitu Haute Valeur Environmentalle eli HVE -ympäristösertifikaatilla. Viticulture Durable en Champagne eli VDC -sertifikaatti täydentää omalta osaltaan kestävän kehityksen HVE -sertifikaattia.
Näiden sertifikaattien lisäksi Palmerilla on mukana muun muassa Responsibility Europe -yhteiskuntavastuuohjelmassa ja se on saanut ISO14001 -sertifikaatin. Talo voi ylpeästi kutsua itseään ranskalaisittain Société à Mission eli kestävän kehityksen tiellä.
Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat pääosin Grand Cru- ja Premier Cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 429 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 431 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.