Palmer Vintage Magnum 1999 sopii juhlaviin hetkiin, yksin, kaksin tai porukalla, ja juhla-aterian kruunaajaksi. Sen kanssa maistuvat laadukkaat raaka-aineet, esimerkiksi kampasimpukat ja hummeri, mutta ikääntynyt samppanja on jo itsessään elämys, mikä ei välttämättä kaipaa ruokaa seurakseen. Pienet suolaiset suupalat ovat myös aina paikallaan.
CHAMPAGNE PALMER COLLECTION VINTAGE MAGNUM 1999
Palmer Vintage Magnum 1999 on ulkonäöltään kullankeltainen ja siinä on pieniä, elegantteja kuplia. Kun samppanja pääsee avautumaan, sen tuoksusta löytyy useita eri aromikerroksia. Moniulotteisessa bouquet’ssa voi aistia kypsää hedelmäisyyttä, kuten ananasta ja limeä, kuivattuja hedelmiä, kuten aprikoosia ja ananasta sekä kermaisia, paahteisia, pähkinäisiä ja voimaisia aromeja. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on niin ikään moniulotteisen hedelmäinen paahteisin ja pähkinäisin aromein. Hedelmäisyys on kauniisti tasapainossa raikkaiden happojen kanssa. Hennon mineraalinen. Kokonaisuus on uskomattoman tasapainoinen ja elegantti.
Vuosikertaa 1999 kuvastavat monenlaiset haasteet. Toukokuussa raekuurot tuhosivat köynnöksiä ja kauniin, lupaavan kesän jälkeen rankkasateet tekivät tuhojaan syyskuun puolessa välissä. Sateesta huolimatta rypäleet ehtivät kypsyä optimaalisesti aurinkoisen heinä- ja elokuun aikana, eikä sade päässyt laimentamaan rypäleiden aromeita, vaikka siitä oltiin ennakkoon huolestuneita. Vuosikerta 1999 on rankattu pääosin hyväksi, mutta osa asiantuntijoista arvottaa vuosikerran korkealle. Erityisesti Chardonnay -vetoiset samppanjat ovat yleisesti osoittaneet kestävän kellarointia.
Palmer Collection Vintage Magnum 1999 on sekoite Grand ja Premier Cru -tarhojen rypäleitä Montagne de Reimsista. Chardonnay -rypäleet (49%) ovat peräisin Trépail’n ja Villers-Marmeryn Premier Cru -tarhoilta, Montage de Reimsista, mikä tunnetaan Pinot Noirin valta-alueena. Siellä Chardonnay on hyvin erilainen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen, ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen.
Pinot Noir -rypäleet (38 %) ovat peräisin puolestaan Maillyn ja Verzenayn Grand Cru -palstoilta sekä Rilly-la-Montagnen, Ludes’n ja Chigny les Roses’n Premier Cru -tarhoilta. Nämä Crut eli tarhat sijaitsevat Montagne de Reimsin alueella, mikä on siis oppikirjamaisesti Pinot Noirin valtaviljelyaluetta. Edellisiltä Premier Cru -tarhoilta ovat peräisin myös Meunier -rypäleet (13 %).
Samppanja pullotettiin 23.6.2000 (toista käymistä eli pullokäymistä varten, jonka samppanja käy varsinaisessa myyntipullossaan) ja sitä kypsytettiin sakkansa päällä aina 20.9.2022 asti. Tällöin samppanjasta poistettiin sakka (dégorgement) ja sen makeusaste määriteltiin (sokeria lisättiin 4,3 g / l; ranskalaisittain termi on dosage). Samppanjaa kypsytettiin siis yhteensä 22 vuotta! Ensin samppanjaa kypsytettiin sakkansa päällä vaakatasossa (sur latte), sen jälkeen sur point eli kaula alaspäin, jonka ansiosta viini säilyttää raikkautensa pitkänkin kellarikypsytyksen aikana. Kellarimestari arvioi aistinvaraisesti jokaisen pullon korkituksen yhteydessä.
Champagne Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista ja vanhoista vuosikerroista. Palmer valmistaa vuosikertasamppanjoita vain parhaina vuosina ja vaikka 1999 ei yleisesti ottaen ole korkealle arvostettu vuosikerta, Palmerilla tulokset ovat erinomaisia! Collection Vintage 1999 on upea yhdistelmä kypsää hedelmäisyyttä ja kaunista paahteisuutta. Se on upea lahja samppanjaa arvostavalle kuluttajalle tai itselle <3
Palmer Vintage Magnum 1999 on pakattu tyylikkääseen puulaatikkoon. Samppanjalle kannattaa antaa aikaa avautua rauhassa; toki sitä kannattaa nuuhkia ja maistella matkan varrella. Tätä myöhään korkitettua samppanjaa voi huolettaa säilöä asianmukaisissa olosuhteissa ainakin noin 10 vuoden ajan.
455.00€
Tuottaja | CHAMPAGNE PALMER |
---|---|
Vuosikerta | 1999 |
Alkoholi % | 12,00 % |
Alkuperämaa | Ranska |
Alue | AOC Champagne, Montagne de Reims |
Rypäle | Chardonnay, Pinot Noir |
Jäännössokeri | 6,0 |
Hapot | 6,0 |
Koko | 1500 mL |
Pullokoko | Iso |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Ruokasuositukset | Gastronominen, Juhlapöytään, Tunnelmointiin |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän grand cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959.
Pitkät kypsytysajat
Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan viiden enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista. Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa.
Vuonna 2012 Palmer lähti samppanja-expertti Tom Stevensonin houkuttelemana ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin. Menestys arvostetuissa kilpailuissa, kuten International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition ja Champagne & Sparkling Wine World Championships, on ollut päätähuimaavaa. Lyhyessä ajassa Champagne Palmer on ajanut tiensä maailmankartalle ja samppanjan ystävien sydämeen.
Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys
Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2020 talo alkoi kasvattaa mehiläisiä biodiversiteetin lisäämiseksi. Vuonna 2023 Palmerin431 hehtaarista jo 83 % oli sertifioitu Haute Valeur Environmentalle eli HVE -ympäristösertifikaatilla. Viticulture Durable en Champagne eli VDC -sertifikaatti täydentää omalta osaltaan kestävän kehityksen HVE -sertifikaattia.
Näiden sertifikaattien lisäksi Palmerilla on mukana muun muassa Responsibility Europe -yhteiskuntavastuuohjelmassa ja se on saanut ISO14001 -sertifikaatin. Talo voi ylpeästi kutsua itseään ranskalaisittain Société à Mission eli kestävän kehityksen tiellä.
Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat pääosin Grand Cru- ja Premier Cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 429 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 431 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.