CHAMPAGNE PALMER COLLECTION VINTAGE BLANC DE BLANCS MAGNUM 1985

Palmer Collection Vintage Blanc de Blancs Magnum 1985 on ulkonäöltään kullankeltainen ja siinä on pieniä, elegantteja kuplia. Samppanjan kannattaa antaa hengittää hetken ja avautua kaikessa rauhassa, jolloin sen aromien moniulotteisuus pääsee parhaiten esille. Tyylikkäässä bouquet’ssa voi aistia kypsän hedelmäisiä aromeja kuten omenaa, ananasta ja sitruksen eri kirjoja, hennon  vaaleakukkaisia ja hunajaisia sekä kermaisia, paahteisia ja pähkinäisiä aromeja. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on moniulotteisen hedelmäinen paahteisin, kermaisin ja pähkinäisin aromein. Hedelmäisyys on kauniisti tasapainossa raikkaiden happojen kanssa. Hennon mineraalinen. Täyteläinen, tasapainoinen ja elegantti kokonaisuus.

Vuosi 1985 alkoi erittäin hankalissa merkeissä. Champagnessa mitattiin kylmin lämpötilaennätys 150 vuoteen, kun lämpötilat laskivat jopa -25 Celsius -asteeseen. Kylmä sää jatkui helmikuussa ja viinitarhat olivat lumivaipan alla koko talvikauden. Vaikka lumi suojasi osaltaan köynnöksiä, noin puolet köynnöksistä menetettiin hallalle talven ja kevään aikana. Heinäkuussa alkoi kaunis sää ja alkuvuoden painajaisesta huolimatta sadosta tuli poikkeuksellisen hyvä: erinomainen. Vuosikerran 1985 samppanjoita kuvaillaan yhdistelmäksi eleganssia, hedelmäisyyttä ja tasapainoista hapokkuutta. Erityisesti Chardonnay saa ylistystä. Se kypsyi optimaalisesti ja tuloksena saatiin hienostunut ja elegantti viini.

Palmer Blanc de Blancs Magnum 1985 on 100-prosenttinen Chardonnay. Se on valmistettu pääosin (85 %) Montage de Reimsin 1er Cru -rypäleistä (Trepail ja Villers-Marmery) ja Côte de Sézannen rypäleistä (15 %). Montage de Reims tunnetaan yleisesti Pinot Noirin valta-alueena, kun taas Chardonnayn oppikirjamaiseksi kasvualueeksi nimetään Côtes de Blancs. Montagne de Reimsin Chardonnay on hyvin erilainen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen, ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen.

Samppanja pullotettiin 30.6.1986 (toista käymistä eli pullokäymistä varten, jonka samppanja käy varsinaisessa myyntipullossaan) ja sitä kypsytettiin sakkansa päällä aina 23.6.2021 asti. Tällöin samppanjasta poistettiin sakka (dégorgement) ja sen makeusaste määriteltiin (sokeria lisättiin 5,6 g / l; ranskalaisittain termi on dosage). Samppanjaa kypsytettiin siis  yhteensä huikeat 35 vuotta! Ensin samppanjaa kypsytettiin sakkansa päällä vaakatasossa (sur latte), sen jälkeen sur point eli kaula alaspäin, jonka ansiosta viini säilyttää raikkautensa pitkänkin kellarikypsytyksen aikana. Kellarimestari arvioi aistinvaraisesti jokaisen pullon korkituksen yhteydessä.

Champagne Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista ja vanhoista vuosikerroista. Vuosikertaa 1985 pidetään yleisesti erinomaisena. Upean tasapainoinen ja elegantti kokonaisuus: kypsiä ja kuivattuja hedelmiä, paahteisuutta ja hapokkuutta.

Samppanja on pakattu tyylikkääseen puulaatikkoon. Samppanjalle kannattaa antaa aikaa avautua rauhassa; toki sitä kannattaa nuuhkia ja maistella matkan varrella. Tätä myöhään korkitettua samppanjaa voi huoletta säilöä asianmukaisissa olosuhteissa ainakin noin 10 vuoden ajan.

 

 

608.00

Vuosikerta

1985

Alkoholi %

12,00 %

Alue

AOC Champagne, Montagne de Reims

Rypäle

Chardonnay

Jäännössokeri

5,2

Hapot

4,8

Koko

1500 mL

Pullokoko

Iso

Suljenta

Luonnonkorkki

Ruokasuositukset

Gastronominen, Juhlapöytään, Tunnelmointiin

Ruokasuositukset

Palmer Blanc de Blancs Magnum 1985 sopii juhlaviin hetkiin, yksin, kaksin tai porukalla, ja juhla-aterian kruunaajaksi. Sen kanssa maistuvat laadukkaat raaka-aineet, esimerkiksi kampasimpukat ja hummeri, mutta ikääntynyt samppanja on jo itsessään elämys, mikä ei välttämättä kaipaa ruokaa seurakseen. Pienet suolaiset suupalat ovat tosin aina paikallaan.

Tuottajan tarina

La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän grand cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959.

Pitkät kypsytysajat

Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan viiden enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista.  Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa.

Vuonna 2012 Palmer lähti samppanja-expertti Tom Stevensonin houkuttelemana ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin. Menestys arvostetuissa kilpailuissa, kuten International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition ja Champagne & Sparkling Wine World Championships, on ollut päätähuimaavaa. Lyhyessä ajassa Champagne Palmer on ajanut tiensä maailmankartalle ja samppanjan ystävien sydämeen.

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2020 talo alkoi kasvattaa mehiläisiä biodiversiteetin lisäämiseksi. Vuonna 2023 Palmerin431 hehtaarista jo 83 % oli sertifioitu Haute Valeur Environmentalle eli HVE -ympäristösertifikaatilla. Viticulture Durable en Champagne eli VDC -sertifikaatti täydentää omalta osaltaan kestävän kehityksen HVE -sertifikaattia.

Näiden sertifikaattien lisäksi Palmerilla on mukana muun muassa Responsibility Europe -yhteiskuntavastuuohjelmassa ja se on saanut ISO14001 -sertifikaatin. Talo voi ylpeästi kutsua itseään ranskalaisittain Société à Mission eli kestävän kehityksen tiellä.

Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat pääosin Grand Cru- ja Premier Cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 429 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 431 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.