CHAMPAGNE PALMER COLLECTION VINTAGE 1997

Champagne Palmer Collection Vintage 1997 on ulkonäöltään kullankeltainen ja siinä on pieniä, elegantteja kuplia. Samppanjan kannattaa antaa hengittää hetken ja avautua kaikessa rauhassa, jolloin sen aromien moniulotteisuus pääsee parhaiten esille. Upeassa, moniulotteisessa bouquet’ssa yhdistyvät kypsä omenaisuus ja sitrushedelmät, kuivattu aprikoosi ja ananas sekä pähkinäiset, kermaiset ja paahteiset aromit. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on tyylikkään hedelmäinen paahteisin, kermaisin ja pähkinäisin aromein. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Hennon mineraalinen. Täyteläinen, harmoninen ja elegantti kokonaisuus.

Vuosikertaa 1997 pidetään yleisesti hyvänä, muttei erinomaisena. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä huomioida, että Champagne Palmer valmistaa vuosikertasamppanjoita vain parhaina vuosina. Vaikka jokin tietty vuosikerta ei olisi yleisesti ottaen erityinen, laatu voi tietyillä kasvualueilla yltää korkealle. Erityisesti vuosikerran 1997 Chardonnay -rypäleiden laatua pidetään korkeana. Niissä yhdistyvät hyvä hedelmäisyys, hapokkuus ja rakenne.

Painajaismainen viljelyvuosi

Viininviljelijän näkökulmasta vuotta 1997 voidaan pitää painajaismaisena. Samaan kasvukauteen mahtui niin hallaa, raekuuroja kuin sateesta ja kosteudesta aiheutuvia home- ja kasvisairauksia. Vaikean alun jälkeen heinä- ja elokuu tarjosivat vakaampia sääolosuhteita: heinäkuu oli kuuma ja elokuu lämmin.

Palmer Vintage 1997 on sekoite Grand ja Premier Cru -tarhojen rypäleitä Montagne de Reimsista. Chardonnay -rypäleet (53 %) ovat peräisin Trépail’n ja Villers-Marmeryn Premier Cru -tarhoilta, Montage de Reimsista, mikä tunnetaan Pinot Noirin valta-alueena. Siellä Chardonnay on hyvin erilainen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen, ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen.

Pinot Noir -rypäleet (24 %) ovat peräisin puolestaan Maillyn ja Verzenayn Grand Cru -palstoilta sekä Rilly-la-Montagnen, Ludes’n ja Chigny les Roses’n Premier Cru -tarhoilta. Nämä Crut eli tarhat sijaitsevat Montagne de Reimsin alueella, mikä on siis oppikirjamaisesti Pinot Noirin valtaviljelyaluetta. Edellisiltä Premier Cru -tarhoilta ovat peräisin myös Meunier -rypäleet (23 %).

Samppanja pullotettiin 30.6.1998 (toista käymistä eli pullokäymistä varten, jonka samppanja käy varsinaisessa myyntipullossaan) ja sitä kypsytettiin sakkansa päällä aina 28.6.2022 asti. Tällöin samppanjasta poistettiin sakka (dégorgement) ja sen makeusaste määriteltiin (sokeria lisättiin 4,3 g / l; ranskalaisittain termi on dosage). Samppanjaa kypsytettiin siis  yhteensä 24 vuotta! Ensin samppanjaa kypsytettiin sakkansa päällä vaakatasossa (sur latte), sen jälkeen sur point eli kaula alaspäin, jonka ansiosta viini säilyttää raikkautensa pitkänkin kellarikypsytyksen aikana. Kellarimestari arvioi aistinvaraisesti jokaisen pullon korkituksen yhteydessä.

Samppanja on pakattu tyylikkääseen puulaatikkoon. Samppanjalle kannattaa antaa aikaa avautua rauhassa; toki sitä kannattaa nuuhkia ja maistella matkan varrella. Tätä myöhään korkitettua samppanjaa voi huoletta säilöä asianmukaisissa olosuhteissa ainakin noin 10 vuoden ajan.

 

 

249.00

Vuosikerta

1997

Alkoholi %

12,00 %

Alue

AOC Champagne, Montagne de Reims

Rypäle

Chardonnay, Meunier, Pinot Noir

Jäännössokeri

5,2

Hapot

5,0

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Ruokasuositukset

Gastronominen, Juhlapöytään, Tunnelmointiin

Ruokasuositukset

Champagne Palmer Collection Vintage 1997 sopii juhlaviin hetkiin, yksin, kaksin tai porukalla, ja juhla-aterian kruunaajaksi. Sen kanssa maistuvat laadukkaat raaka-aineet, esimerkiksi kampasimpukat ja hummeri, mutta ikääntynyt samppanja on jo itsessään elämys, mikä ei välttämättä kaipaa ruokaa seurakseen. Pienet suolaiset suupalat ovat tosin aina paikallaan.

Tuottajan tarina

La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän grand cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959.

Pitkät kypsytysajat

Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan viiden enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista.  Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa.

Vuonna 2012 Palmer lähti samppanja-expertti Tom Stevensonin houkuttelemana ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin. Menestys arvostetuissa kilpailuissa, kuten International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition ja Champagne & Sparkling Wine World Championships, on ollut päätähuimaavaa. Lyhyessä ajassa Champagne Palmer on ajanut tiensä maailmankartalle ja samppanjan ystävien sydämeen.

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2020 talo alkoi kasvattaa mehiläisiä biodiversiteetin lisäämiseksi. Vuonna 2023 Palmerin431 hehtaarista jo 83 % oli sertifioitu Haute Valeur Environmentalle eli HVE -ympäristösertifikaatilla. Viticulture Durable en Champagne eli VDC -sertifikaatti täydentää omalta osaltaan kestävän kehityksen HVE -sertifikaattia.

Näiden sertifikaattien lisäksi Palmerilla on mukana muun muassa Responsibility Europe -yhteiskuntavastuuohjelmassa ja se on saanut ISO14001 -sertifikaatin. Talo voi ylpeästi kutsua itseään ranskalaisittain Société à Mission eli kestävän kehityksen tiellä.

Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat pääosin Grand Cru- ja Premier Cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 429 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 431 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.