CHAMPAGNE PALMER COLLECTION VINTAGE 1980

Palmer Collection Vintage 1980 on ulkonäöltään kullankeltainen ja siinä on pieniä, elegantteja kuplia. Samppanjan kannattaa antaa hengittää hetken ja avautua kaikessa rauhassa, jolloin sen aromien moniulotteisuus pääsee parhaiten esille. Upeassa, moniulotteisessa bouquet’ssa yhdistyvät kypsä omena ja sitrushedelmät, kuivatut hedelmät sekä pähkinäiset, kermaiset ja paahteiset aromit. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on tyylikkään hedelmäinen paahteisin, kermaisin ja pähkinäisin aromein. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Hennon mineraalinen. Täyteläinen, harmoninen ja elegantti kokonaisuus.

Rypäleet ovat peräisin Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru -kylistä (Pinot Noir: Verzenay ja Mailly (Grand Cru), Chardonnay: Trepail ja Villers-Marmery (1er Cru). Pullotus 1.6.1981, degorgement 3.7.2023 eli samppanjaa kypsytettiin sakkansa päällä huikeat 42 vuotta! Pitkä kypsytys kaula alaspäin (sur point) ja myöhäinen korkitus mahdollistavat hitaan kypsymisen ja samppanjan pysymisen raikkaana ja eloisana iästään huolimatta. Toki tuoksu- ja makupuolella samppanjassa on ikääntyneen samppanjan aromipaletti.

Palmer valmistaa vuosikertasamppanjoita vain parhaina vuosina

Palmer valmistaa vuosikertassamppanjoita vain parhaina vuosina ja silloin kuin sato luokitellaan Palmerin tarhoilla erinomaiseksi. Vuosikertaa 1980 ei lasketa Champagnen suuriin vuosiin, mutta esimerkiksi Roedererin Cristal, Dom Pérignon Brut ja Rosé sekä Krugin Vintage ja Blanc de Blancs on arvostettu todella korkealle.

Yleisesti ottaen vuosikerta oli haastava, sillä kylmän ja märän sään vuoksi köynnösten kukinta oli haastavaa. Vuosikerran pelasti syyskuun “intiaanikesä”, joka toi köynnöksille tarvittavan lämmön ja auringonvalon, jotta rypäleet kypsyivät optimaalisesti. Sato oli historiallisen pieni ja laatu vaihteli huomattavasti kasvupaikasta riippuen. Siellä, missä saatiin hyvä sato, rypäleistä saatiin todella konsentroituneita ja laadukkaita.

Champagne Palmer on vuonna 1947 perustettu laatuun keskittyvä osuuskunta, joka tunnetaan erityisesti pitkistä kypsytysajoista ja vanhoista vuosikerroista. Palmerilla ei ole kiire ja tämän ohjenuoran mukaisesti samppanjoita kypsytetään ennemmin pitempään kuin lyhemmän aikaa. Kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta käyvät toisen käymisen myyntipullossaan eli Palmer ei käytä siirtomenetelmää (transfer method).

Palmer Collection Vintage 1980 on pakattu tyylikkääseen puulaatikkoon. Samppanjalle kannattaa antaa aikaa avautua rauhassa; toki sitä kannattaa nuuhkia ja maistella matkan varrella. Tätä myöhään korkitettua samppanjaa voi huoletta säilöä asianmukaisissa olosuhteissa ainakin noin 10 vuoden ajan.

258.00

Vuosikerta

1980

Alkoholi %

12,00 %

Alue

AOC Champagne, Montagne de Reims

Rypäle

Chardonnay, Pinot Noir

Jäännössokeri

5,6

Hapot

8,2

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Ruokasuositukset

Gastronominen, Juhlapöytään, Tunnelmointiin

Ruokasuositukset

Palmer Collection Vintage 1980 sopii juhlaviin hetkiin, yksin, kaksin tai porukalla, ja juhla-aterian kruunaajaksi. Sen kanssa maistuvat laadukkaat raaka-aineet, esimerkiksi kampasimpukat ja hummeri, mutta ikääntynyt samppanja on jo itsessään elämys, mikä ei välttämättä kaipaa ruokaa seurakseen. Pienet suolaiset suupalat ovat tosin aina paikallaan.

Tuottajan tarina

La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän grand cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959.

Pitkät kypsytysajat

Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan viiden enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista.  Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa.

Vuonna 2012 Palmer lähti samppanja-expertti Tom Stevensonin houkuttelemana ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin. Menestys arvostetuissa kilpailuissa, kuten International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition ja Champagne & Sparkling Wine World Championships, on ollut päätähuimaavaa. Lyhyessä ajassa Champagne Palmer on ajanut tiensä maailmankartalle ja samppanjan ystävien sydämeen.

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2020 talo alkoi kasvattaa mehiläisiä biodiversiteetin lisäämiseksi. Vuonna 2023 Palmerin431 hehtaarista jo 83 % oli sertifioitu Haute Valeur Environmentalle eli HVE -ympäristösertifikaatilla. Viticulture Durable en Champagne eli VDC -sertifikaatti täydentää omalta osaltaan kestävän kehityksen HVE -sertifikaattia.

Näiden sertifikaattien lisäksi Palmerilla on mukana muun muassa Responsibility Europe -yhteiskuntavastuuohjelmassa ja se on saanut ISO14001 -sertifikaatin. Talo voi ylpeästi kutsua itseään ranskalaisittain Société à Mission eli kestävän kehityksen tiellä.

Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat pääosin Grand Cru- ja Premier Cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 429 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 431 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.