Cave de Ribeauvillé Clos du Zahnacker on upea elämys kaikille aisteille. Se sopii paitsi aperitiiviksi ja nautiskeluun, se on myös monipuolinen ruokaviini. Aivan erityisen hyvin se sopii rasvaiselle kalalle kuten lohi tai meriantura, riistalinnuille kuten ankka tai hanhi tai siipikarjalle. Viini kestää mausteita ja mausteisia kastikkeita, ja tuottaja suositteleekin viiniä runsaille, mausteisille kastikkeille. Tämä palstaviini maistuu myös foie gras’n (hanhenmaksan) sekä juustojen kanssa kuten Münster ja Brie.
CAVE DE RIBEAUVILLÉ CLOS DU ZAHNACKER
Viini on ulkonäöltään melko syvä kullankeltainen. Sen moniulotteinen bouquet muodostuu kypsän hedelmäisistä aromeista yhdistettynä petrolin, savun, mausteisten ja kukkaisten aromien vivahteisiin. Puolikuiva suutuntuma on täyteläinen ja siinä voi aistia kypsän persikan ja sitruksen aromeita sekä petrolisuutta, kukkaisuutta ja mausteisuutta. Tasapainoiset hapot tuovat ryhtiä hedelmäisyydelle, samoin kuin tyylikäs mineraalisuus. Jälkimaku on erittäin pitkä. Kokonaisuus on harmonisen elegantti.
Clos du Zahnacker on paitsi viinin nimi, myös legendaarinen viinitarha. Nimen viinitarhalle antoi munkki nimeltä Martin Zahn, joka omisti tarhan 700-luvulla. Nimi tulee sanoista: Clos du ”Zahn Acker”, mikä tarkoittaa ”Zahnin puutarhaa”.
Aurinkokuninkaan nauttima viini
Vuosisatojen kuluessa viinitarhan omistajina ovat toimineet vuorotellen aateliset ja kirkonmiehet. Historian mukaan itse aurinkokuningas Ludvig XIV piti viinistä, ja hän pysähtyi eräällä matkallaan Ribeauvilléssä. Tarinan mukaan hän maistoi Clos du Zahnackerin viiniä kirkon maljasta, joka koristaa viinin etikettiä.
Vuonna 1965 Clos du Zahnacker siirtyi Cave de Ribeauvillén omistukseen. Kooltaan 1.24 hehtaarin kokoinen tarha sijaitsee Grand Cru Osterbergin sydämessä, Ribeauvilléssä. Tarha sijaitsee noin 280-320 metrin korkeudella merenpinnasta ja se antaa kaakkoon. Maaperä on savensekaista kalkkia. Rypäleet kerätään käsin. Kaikki 3 rypälettä kerätään samaan aikaan ja vinifioidaan myös samaan aikaan. Alkoholikäymisen jälkeen viiniä kypsytetään sakkansa päällä keskimäärin 9-11 kuukautta. Suodatuksen jälkeen viiniä kypsytetään Cave de Ribeauvillén kellarissa vähintään 5 vuotta.
Viinin takana on Cave de Ribeauvillé, Ranskan vanhin osuuskunta, joka perustettiin vuonna 1895. Osuuskunta sijaitsee nimeään kantavassa Ribeauvilléssä, mikä on yksi Alsacen vanhimmista keskiaikaisista kaupungeista.
Viini tulee Alkon verkkokauppaan marraskuun alussa 2025.
69.53€
| Tuottaja | CAVE DE RIBEAUVILLÉ |
|---|---|
| Vuosikerta | 2013 |
| Alkoholi % | 13.00% |
| Alkuperämaa | Ranska |
| Alue | AOC Alsace |
| Rypäle | Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris |
| Jäännössokeri | 10,0 |
| Hapot | 5,0 |
| Koko | 750 mL |
| Pullokoko | Normaali |
| Suljenta | Luonnonkorkki |
| Vastuullisuus | Haute Valeur Environmentalle -ympäristösertifikaatti |
| Ruokasuositukset | Aperitiivi, Fiilistelyyn, Rasvainen kala, Voimakkaat juustot |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Cave de Ribeauvillé perustettiin vuonna 1895, mikä tekee siitä Ranskan vanhimman osuuskunnan. Osuuskunta sijaitsee nimeään kantavassa Ribeauvilléssä, mikä on yksi Alsacen vanhimmista keskiaikaisista kaupungeista. Kaupungissa on viljelty viiniä aina keskiajan alusta lähtien ja aikanaan ne olivat tärkeä tulonlähde alueen aatelisille. Ribeauvillé tunnetaan viinipiireissä erityisesti arvostetuista Grand Cru -tarhoistaan: Kirchberg de Ribeauvillé, Giersberg ja Osterberg.
Tänä päivänä osuuskuntaan kuuluu yhteensä 41 viljelijää ja 245 hehtaaria viinitarhoja, joita viljellään kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti vuodesta 2004. Paitsi vanhin, Cave de Ribeauvillé on yksi Ranskan pienimmistä osuuskunnista ja yksi viidestä ensimmäisestä osuuskunnasta, jotka saivat arvostetun HVE -sertifikaatin (Haute Valeur Environmentalle).
Cave de Ribeauvillén viinitarhat ulottuvat 10 Grand Cru -tarhalle sekä lukuisiin erilaisiin mikroilmastoihin 5 kilometriä pohjoiseen ja 8 kilometriä etelään Ribeauvillén kunnasta. Rypäleet kasvavat Ribeauvillén kylää ympäröivillä rinteillä geologisen siirroslinjan alueella, mikä tarjoaa geologisesti monipuolisen maaperän.
