Brega soveltuu erinomaisesti punaisen lihan, riistan sekä lihapatojen kanssa nautittavaksi. Myös juustot, sekä pehmeät että pitkään kypsytetyt, sopivat tälle espanjalaiselle premium -viinille. Aivan oivallinen viini on niin sanottuna meditaatioviininä takkatulen ääressä. Viinille kannattaa antaa aikaa hetki avautua kukkaansa, ja tarjota isoista punaviinilaseista.
BREGA
Brega on ulkonäöltään syvä, runsaanpunainen. Sen moniulotteisessa tuoksussa voi aistia tummien kypsien marjojen lisäksi erityisesti mausteisia aromeita, lääkemäisyyttä ja kahvimokkaa. Täyteläinen ja roteva suutuntuma on yhdistelmä kypsiä tummia marjoja, mausteita ja lääkemäisyyttä sekä mineraalisuutta. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja tanniinit ovat kuivattavat. Jälkimaku on erittäin pitkä ja kokonaisuus on elegantin rodukas.
Suosittelemme dekantoimaan viinin, jotta sen aromit pääsevät kunnolla avautumaan.
Brega on valmistettu yhdestä maailman vanhimmista Garnachan klooneista. Rypäleet kasvavat Munébregassa, Zaragozan provinssissa, Vicor-, Pardos- ja Armantes -vuorien välissä eteläisessä Calatayudissa. Rypäleet tulevat kahdelta pieneltä viinitarhalta, jotka on istutettu vuosina 1900 ja 1911. Köynnökset kasvavat pensaina ja viinitarhoja hoidetaan luomuperiaattein, joskaan niitä ei ole sertifioitu. Maaperä tarhoilla on liuskekiveä ja kvartsiittia, ja se on osittain peittynyt ohuella kalkkipitoisella kerroksella. Alueella vaikuttaa äärimmäisyyksien mannerilmasto, jolle on tunnusomaista jopa 25 asteen lämpötilaerot yön ja päivän välillä.
Sadetta saadaan äärimmäisen vähän. Rypäleet poimitaan käsin. Viiniä käy spontaanisen käymisen avoimissa 2500 litran terästankeissa. Kuorikontakti on lyhyt, sillä rypäleet ovat pieniä ja erittäin vanhojen köynnösten marjoja. Alkoholikäymisen jälkeen viini käy malolaktisen käymisen ranskalaisessa tammessa. Viiniä kypsytetään tammessa yhteensä noin 20 kuukauden ajan: ensimmäisten 10 kuukauden aikana 40 % tynnyreistä on uusia ja viimeiset 10 kuukautta viini kypsyy käytetyissä 600 litran tynnyreissä.
Brega on tilan huippucuvée, viini, joka on peräisin erittäin vanhoilta ja korkealla sijaitsevilta viinitarhoilta, jotka määrittelevät kypsän ja voimakkaan, mutta raikkaan ja mineraalisen Garnachan Calatayudista.
Brega 2021 on saanut mm. seuraavat pisteet: 94 pistettä Guía Peñín ja 94 pistettä Guía Gourmet.
Viinin takana on Grupo Jorge Ordóñez, vuonna 1987 perustettu viinitilarypäs, joka kattaa tänä päivänä kuusi viinitilaa eri puolilla Espanjaa. Yrityksen takana on Jorge Ordóñez, joka on yksi Espanjan kuuluisimpia viinialan henkilöitä.
59.52€
| Tuottaja | BODEGAS BRECA, JORGE ORDÓÑEZ |
|---|---|
| Vuosikerta | 2021 |
| Alkoholi % | 15,00 % |
| Alkuperämaa | Espanja |
| Alue | Calatayud |
| Rypäle | Garnacha |
| Jäännössokeri | 3,4 |
| Hapot | 5,1 |
| Koko | 750 mL |
| Pullokoko | Normaali |
| Suljenta | Luonnonkorkki |
| Kypsytys | 20 kk ranskalaisessa tammessa |
| Ruokasuositukset | Fiilistelyyn, Naudan liha, Pataruoka |
| Tarjoilu | Dekantoi |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Bodegas Breca sijaitsee keskisessä Koillis-Espanjan Aragónissa, Calatayudin alueella, pienessä uinuvassa Munébregan kylässä. Tila perustettiin vuonna 2010 ja tavoitteena oli valmistaa Aragónin alueen hienointa Garnacha-viiniä. Alue on Garnacha-rypäleen synnyinseutua ja Bodegas Brecan käyttämät köynnökset ovat Garnachan vanhimpien kloonien joukossa.
Bodegas Brecan takana on Grupo Jorge Ordóñez, vuonna 1987 perustettu viinitilarypäs, joka kattaa tänä päivänä kuusi viinitilaa eri puolilla Espanjaa. Yrityksen takana on Jorge Ordóñez, joka on yksi Espanjan kuuluisimpia viinialan henkilöitä. Hän perusti muun muassa legendaarisen Bodegas Numanthian Torossa ja oli ensimmäinen laatuviinien viejä Yhdysvaltojen markkinoille. Omien viiniensä lisäksi Grupo Jorge Ordónez edustaa myös pieniä, perheomisteisia, laatuun keskittyviä viinitiloja. Tänä päivänä tilaa vetävät Jorgen lapset Víctor ja Mónica.

