AMERICAN GOTHIC LODI CABERNET SAUVIGNON

Viini on ulkonäöltään melko syvä, rubiininpunainen. Sen tuoksu muodostuu mustaherukan ja karhunvatukan hillomaisista aromeista sekä hennosta mausteisuudesta ja paahteisuudesta. Suutuntuma on täyteläisen mehevä ja hillomainen. Maku on kypsän tummamarjainen, paahteinen ja mausteinen ripauksella eukalyptusta. Tanniinit ovat pyöristyneet ja tasapainoiset. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa viinin hillomaisen hedelmäisyyden kanssa. Pitkä jälkimaku.

American Gothic Lodi Cabernet Sauvignonin etikettiä koristaa maailmankuulu taideteos nimeltään American Gothic. Se on iowalaisen Grant Woodin (1891-1942) käsialaa ja sitä pidetään yhtenä 1900-luvun yhdysvaltalaisen taiteen ikoneista. Teoksesta sanotaan, että siinä kuvattavien ihmisten harteilla on amerikkalaisen unelman rakentaminen. Elämä oli hyvin puritaanista, työn ja uskonnon täyttämää. Nautiskelulle tai hauskanpidolle ei ollut sijaa, ja nautinto saatiinkin puurtamisesta ja uskonnon määrittämien arvojen saavuttamisesta.

Itse viini on 100-prosenttinen Cabernet Sauvignon Kalifornian Lodista. Kaupungin nimi oli vuoteen 1874 asti Mokelumne, kunnes kaupunkilaiset päättivät vaihtaa sen helpompaan.  Alkuperäisten asukkaiden nimeämästä Mokelumnesta, mikä on myös lähellä virtaavan joen nimi, tuli Lodi. Lodi -nimen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Tarinat vaihtelevat paikallisen ravihevosen, Italiassa sijaitsevan sillan ja Illinois’n Lodi -nimisen kaupungin välillä, mistä muutti Kalifornian Lodiin asukkaita. Viiniä on kypsytetty 6 kuukautta tammessa.

Lodi on ollut merkittävä viininviljelyalue jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Se sijaitsee noin 145 kilometriä sisämaahan San Franciscosta. Ilmasto Lodissa on välimerellinen eli siellä on leudot, kosteat talvet ja kuivat, lämpimät kesät. Alueen monipuolinen maaperä vaihtelee vulkaanisesta maasta hiekansekaiseen savimaahan, mikä on vanhaa joenpohjaa ja on omalta osaltaan Lodin viinien erityispiirteiden takana.

Viini on tehty yhteistyössä brittiläisen 1870-luvulla perustetun Ehrmanns Winesin ja Art of Wine -nimisen yrityksen kanssa. Art of Wine on saanut neuvoteltua luvan käyttää Grant Woodin maalausta ja teoksen nimeä viinipullon etiketissä. Art of Wine -sarjassa tullaan julkaisemaan muitakin viinejä, joita koristaa kuuluisa taideteos.

16.98

Kypsytys
Tuottaja

ART OF WINE

Alkuperämaa

Yhdysvallat

Alue

Lodi, Kalifornia

Rypäle

Cabernet Sauvignon

Vuosikerta

2021

Jäännössokeri

4,2

Hapot

5,7

Alkoholi %

13.5%

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Kierrekorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Grilliruoka, Mausteiset ja lihaisat makkarat, Naudan liha

Ruokasuositukset

American Gothic Lodi Cabernet Sauvignon on kuin tehty liharuoille. Se maistuu erityisen hyvin naudan ja mausteisten makkaroiden kanssa. Liha saa mieluusti olla myös grillattua ja sen kylkeen sopivat niin ikään kypsennetyt kasvikset paprikasta ja maissista kesäkurpitsaan ja munakoisoon. Myös nyhtöpossu on kokeilemisen arvoinen. Hillomaisen mehevän rakenteensa ansiosta viini sopii myös sellaisenaan nautittavaksi.

Tuottajan tarina

American Gothic on yksi 1900-luvun tärkeimpiä ja tunnetuimpia yhdysvaltalaisia maalauksia. Sen takana on Grant Wood (1891-1942) -niminen taidemaalari Iowasta. American Gothic edustaa periamerikkalaisia arvoja ja niitä ihmisiä, joiden hartiavoimista Yhdysvallat ja sen hyvinvointi rakennettiin.

Taideteoksessa kuvataan maanviljelijä ja hänen tyttärensä ns. carpenter gothic -arkkitehtuuria edustavan talon edessä. Se heijastaa karua, yksinkertaista ja puritaanista elämää Yhdysvaltain keskilännessä. Sitä on usein pidetty satiirisena kuvauksena keskilännen asukkaista, jotka jäivät vanhoillisine arvoineen teollistumisen tarjoaman helpomman ja mukavamman elämän ulkopuolelle.

Grant Woodin sanotaan inspiroituneen goottilaistyylisestä puutalosta, jonka yhteyteen hän halusi rakentaa narratiivin ihmisistä, jotka voisivat asua kyseissä talossa. Taideteos itse asiassa sai nimensä talon arkkitehtuurisesta tyylisuunnasta, goottilaisuudesta (American Gothic). Taideteoksen mallit valittiin tarkkaan: nainen oli itse asiassa Woodin sisar ja mies hammaslääkäri Woodin kotikaupungista. Wood puetti heidät valitsemiinsa yksinkertaisiin ja karuihin vaatteisiin, jotta ne sopisivat talon tyyliin. Lisäksi hänen kerrotaan venyttäneen ja ohentaneen mallien kasvoja sekä taloa ja sen ikkunoita, jotta taideteoksen efekti olisi karmivampi.

Taideteos on esillä Art Institute of Chicagossa.

Lodi on ollut merkittävä viininviljelyalue jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Alue sai vuonna 1986 AVA eli American Viticultural Area -laatuluokituksen. Se sijaitsee noin 145 kilometriä sisämaahan San Franciscosta. Lodi on yksi Kalifornian suurimmista viinialueista. Se on jaettu 7 ala-alueeseen: Alta Mesa, Borden Ranch, Clements Hills, Cosumnes River, Jahant, Mokelumne River ja Sloughhouse. AVA itsessään tarkoittaa maantieteellisesti rajattua aluetta, jolla on erityisiä maantieteellisiä tai ilmastollisia erikoispiirteitä. Nämä erityispiirteet erottavat sen ympäröivistä alueista ja vaikuttavat siihen, millaisia rypäleitä alueella kasvaa.

Lodi on todella monipuolinen viininviljelyalue, jossa viljellään jopa 100 eri lajiketta. Näistä merkittävin on Zinfandel. Tämän lisäksi alueella viljellään erityisesti Cabernet Sauvignonia, Merlot’ta, Chardonnayta, Sauvignon Blancia ja Viognieria. Ilmasto Lodissa on välimerellinen eli siellä on leudot, kosteat talvet ja kuivat, lämpimät kesät. Alueen monipuolinen maaperä vaihtelee vulkaanisesta maasta hiekansekaiseen savimaahan, mikä on vanhaa joenpohjaa ja on omalta osaltaan Lodin viinien erityispiirteiden takana.

Viini on tehty yhteistyössä brittiläisen 1870-luvulla perustetun Ehrmanns Winesin ja Art of Wine -nimisen instanssin kanssa. Art of Wine on saanut neuvoteltua luvan käyttää Grant Woodin maalausta ja teoksen nimeä viinipullon etiketissä. Art of Wine -sarjassa tullaan julkaisemaan muitakin viinejä, joita koristaa kuuluisa taideteos.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.