PANNONHALMI RAJNAI RIZLING

Viini on ulkonäöltään kirkas, vaaleankeltainen vihertävin häivähdyksin. Raikkaan hedelmäisestä tuoksusta voi aistia erityisesti kypsän sitruksen (erityisesti greippi ja lime) ja vihreän omenan aromeja yhdistettynä hentoon yrttisyyteen ja kukkaisiin elementteihin. Kuiva suuntuntuma on keskitäyteläisen täyteläinen ja sitä ryhdittävät tuntuvat, tasapainoiset hapot. Hennon mineraalinen. Kokonaisuus on raikkaan hedelmäinen.

Viini on peräisin Pannonhalman laatuviinialueelta Luoteis-Unkarista, mikä sijaitsee kuta kuinkin puolivälissä Budapestiä ja Wieniä. Se on 100-%:nen Riesling, mikä Unkarissa tunnetaan Rajnai Rizlingin (=Rheinriesling) nimellä. Rajnai tarkoittaa siis Rein -jokea. Lajike on viinitilan viljellyin rypäle. Rypäleet kasvavat hiekka-, lössi- ja savimassa etelään ja lounaaseen antavilla rinteillä ja niiden läheisellä tasankomaalla.

Pannonhalman luostaritila on perustettu jo vuonna 996 ja se on yksi Euroopan vanhimpia edelleen toimivia luostariviinitiloja. Se on osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Pannonhalman ilmasto-olosuhteet vastaavat pitkälti Ranskan Alsacen tai Loiren ilmastoa.

18.99

Tuottaja

PANNONHALMI APATSAGI PINCESZET

Vuosikerta

2021

Alkoholi %

12,50 %

Alkuperämaa

Unkari

Alue

Pannonhalma

Rypäle

Rajnai Rizling

Hapot

6,1

Jäännössokeri

2,3

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Kierrekorkki

Vastuullisuus

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Aperitiivi, Äyriäiset, Salaatit, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Rajnai Rizling on erinomainen aperitiivi ja monipuolinen ruokaviini. Viini maistuu erityisesti vähärasvaisen kalan ja äyriäisten kanssa. Myös raikkaat salaatit edellä mainituin lisukkein, feta -tyylisellä juustolla tai siipikarjalla varustettuna sopivat myös viinin makumaailmaan. Eikä sovi unohtaa myöskään tankoparsaa, mikä on tuottajan erityissuositus. Raikkaan hedelmäisen luonteensa ansiosta viini sopii hyvin myös seurusteluun.

Tuottajan tarina

Pannonhalmi Apátsági Pincészet -luostari perustettiin vuonna 996 Pyhän Martin (Saint Martin) kunniaksi. Missiona oli unkarilaisten kääntäminen kristinuskoon. Unkarin kuningas Tapani I virallisti benediktiiniluostarin perustamisen vuonna 1001 virallisella perustamiskirjalla. Perustamiskirjasta käy ilmi, että luostarin maihin kuului jo tuolloin viinitarhoja. Kirjallisen perimätiedon mukaan Pannonhalmssa oli 1100-luvun tienoilla 74 viinitarhaa ja 88 työntekijää! Pannonhalmi Apátsági Pincészet onkin yksi Euroopan vanhimpia viinitilaluostareita. Se on lisäksi Monte Cassinon luostarin jälkeen maailman toiseksi suurin luostari pinta-alaltaan.

Yksi Euroopan vanhimpia, edelleen toimivia luostariviinitiloja

Viininvalmistus pysähtyi suunnitelmatalouden aikana. Vuonna 1945 munkit karkotettiin ja valtio otti luostarin maat haltuunsa. Uudelleenistutus ja -tuotanto aloitettiin vuonna 2001 ns. rautaesiripun romahdettua ja tuhatvuotinen viinitila sai uuden alun. Kolmella kukkulalla sijaitseva luostari maineen ja rakennuksineen on restauroitu arvonsa mukaisesti. Partneriksi Pannonhalman luostaritilalle (Pannonhalma Archabbey) tähän vaativaan projektiin lähti mukaan MBH investointipankki.

Munkit eivät koskaan menettäneet toivoaan ja tänä päivänä luostarissa on yli 40 munkkia, jotka hoitavat muun muassa luostarin yhteydessä olevaa koulua, 1400-luvun lopulta peräisin olevaa basilikakirkkoa sekä sen yhteydessä olevaa vanhaa kirjastoa, jonka teosto kattaa yli 360 000 teosta. Lisäksi munkit huolehtivat yrtti- ja laventeliviljelmistä.

Viinitarhoja on pikku hiljaa hankittu takaisin ja nykyään Pannonhalman luostaritilalla on 54 hehtaaria viljeltyjä viinitarhoja. Viinitarhat sijaitsevat samannimisellä laatuviinialueella eli Pannonhalmassa ja myös itse kylän nimi on Pannonhalma. Viinialue on Unkarin 22 laatuviinialueesta pienin. Tilan vuotuinen tuotanto on noin 300 000 pulloa.

Viinitila sijaitsee nimensä mukaisesti Pannonhalman viinialueella pääkaupunki Budapestista luoteeseen. Budapestiin on matkaa 130 kilometria ja suunnilleen samanlainen matka Itävallan Wieniin. Maaperä on kalkkipitoista ja mineraalista. Pannonhalman ilmasto-olosuhteet vastaavat hyvin pitkälti Ranskan Alsacen tai Loiren ilmastoa, ja sen pohjalta noin 2/3 viinitarhoista hallitsevat Rheinriesling, Sauvignon Blanc ja Gewürztraminer. Unkarin kotoperäisenä lajikkeena kunnioitetaan Welshrieslingiä. Lisäksi tilalla viljellään kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Franc ja Pinot Noir, josta valmistetaan upeita Bourgogne -tyyppisiä punaviinejä.

Viinitilan korkeasta laadusta kertoo myös upea kunnianosoitus vuodelta 2024. Nmittäin tilan enologi, Liptai Zsolt, palkittiin vuonna 2024 Unkarin vuoden viinintekijä -tittelillä.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.