Martha’s Colheita 2006 on monipuolinen juustojen ja jälkiruokien kumppani. Portviinin runsaus ja makeus tekevät siitä loistokumppanin esimerkiksi pitkään kypsytetyille lampaanmaitojuustoille, cheddar -juustoille, pitkään kypsytetylle goudalle ja sinihomejuustoille, joiden suolaisuus sulaa yhteen portviinin makeuden ja runsauden kanssa. Suklaassa (mielellään tummaa suklaata) saa olla kyytipoikana pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai mausteita. Niin ikään suklaakakut ja -fondantit sekä creme brulée -tyyliset jälkiruoat maistuvat tämän single harvest colheita tawnyn kanssa. Portviinien ystäville myös sellaisenaan nauttittavaksi tunnelmallisiin hetkiin.
MARTHA’S SINGLE HARVEST TAWNY PORT COLHEITA 2006
Martha’s Colheita 2006 on ulkonäöltään kastanjanruskea. Moniulotteinen bouquet muodostuu erityisesti kuivatuista hedelmistä sekä pähkinäisistä ja karamellimaisista aromeista yhdistettynä pitkän tammikypsytyksen tuomiin aromeihin. Suussa portviini on makea. Runsasta makupalettia, mikä vaihtelee kuivattujen hedelmien, mausteiden ja toffeen välillä, tasapainottaa raikas, tasapainoinen hapokkuus. Jälkimaku on erittäin pitkä.
Martha’s Wines and Spirits -tila sijaitsee Peso da Réguassa, Baixo Corgon ala-alueella, Douron jokilaaksossa, missä maaperä on graniitin ja liuskekiveä. Portviinin valmistuksessa on käytetty perinteisiä Douron alueen rypäleitä: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Amarela ja Tinta Roriz. Portviiniä on kypsytetty 12 vuoden ajan tammessa ja se on pullotettu vuonna 2018.
Martha’s Wines and Spirits on dourolainen portviinituottaja jo kuudennessa sukupolvessa. Perheen historia portviinien parissa alkoi jo vuonna 1727 ja se ylpeileekin yhtenä vanhimmista, edelleen perheomisteisista portviinitaloista. Tila tunnetaan erityisesti vanhoista tawny -porteistaan. Ne saavat vuosittain arvostusta ja kunniaa osakseen kansallisissa ja kansainvälisissä viinikilpailuissa.
Colheita -portviinit ovat melko harvinaista herkkua portviinitalojen valikoimassa. Yhden vuoden sadosta tehtyä colheita tawnya on kypsytetty tynnyrissä vähintään 7 vuotta ennen pullotusta. Pullossa pitää olla merkintä sekä satovuodesta että pullotusvuodesta. Pitkän tynnyrikypsytyksen ansiosta colheitaa ei tarvitse dekantoida ja se säilyy pidempään avattuna kuin monet muut portviinit. Tämä johtuu tynnyrikypsytyksen aikana tapahtuneesta oksidoitumisesta eli hapettumisesta. Colheita -portviinit ovat pääsääntöisesti erinomaisia laadultaan ja niissä yhdistyvät kypsytetyn tawny portviinin makeus ja tyylikkyys yhdistettynä kyseessä olevan vuosikerran erityispiirteisiin.
49.99€
Tuottaja | MARTHA'S WINES AND SPIRITS |
---|---|
Vuosikerta | 2006 |
Alkoholi % | 19,50 % |
Alkuperämaa | Portugali |
Alue | Douro |
Rypäle | Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional |
Jäännössokeri | 133 |
Koko | 750 mL |
Pullokoko | Normaali |
Suljenta | Luonnonkorkki |
Ruokasuositukset | Fiilistelyyn, Jälkiruoka, Suklaaherkut |
Tarjoilu | Tarjoile hieman viilennettynä |
Ruokasuositukset
Tuottajan tarina
Martha’s Wines and Spirits on dourolainen portviinituottaja jo kuudennessa sukupolvessa. Perheen historia portviinien parissa alkoi jo vuonna 1727 ja se ylpeileekin yhtenä vanhimmista, edelleen perheomisteisista portviinitaloista.
Tilan perustamisvuoteen osuu toinenkin merkkipaalu, nimittäin vuonna 1727 perustettiin Oporton kaupunkiin Feitoria Inglesa do Porto. Se oli brittiläisten kauppiaiden rahoittama ”klubi”, jonka tarkoituksena oli toimia tapaamispaikkana ulkomaisille kauppiaille. Feitoria Inglesa toisaalta symboloi englantilaisten kauppiaiden valtaa ja asemaa menneinä vuosisatoina, mutta sen ansiosta kaupankäynnistä tuli myös säännöllistä.
Martan perheen toinen sukupolvi aloitti omien rypäleiden kaupallistamisen. Neljäs sukupolvi Manuel Nogueiran johdolla alkoi tuottaa ja myydä bulkkiviiniä viinikauppiaille. Manuel Nogueiran nuorin lapsi, Margarida Nogueira de Jesus meni naimisiin Manuel de Almeida Martan kanssa. He alkoivat yhdessä pullottaa ja markkinoida omia portviinejään. Näin ympyrä sulkeutui ja perhe keskittyi huolehtimaan koko prosessista viinitarhoilta loppuasiakkaille.
Martha’s Wines and Spirits -tila sijaitsee Peso da Réguassa, Baixo Corgon ala-alueella, Douron jokilaaksossa, mikä tänä päivänä kuuluu Unescon maailmanperintölistaan. Tila tunnetaan erityisesti vanhoista tawny -porteistaan. Ne saavat vuosittain arvostusta ja kunniaa osakseen kansallisissa ja kansainvälisissä viinikilpailuissa.