GILLARDI MAESTRA DOLCETTO DI DOGLIANI

Viini on ulkonäöltään lähes läpinäkymätön, tumman kirsikanpunainen. Sen tuoksua siivittävät tumman kirsikan ja lakritsan aromit sekä mausteisuus. Suussa viini on täyteläinen tai pikemminkin suuntäyttävä. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja niin ikään kuivattavat tanniinit ovat tasapainoiset. Uskomattoman pitkä, moniulotteinen jälkimaku, mikä muuttuu mausteisista ja lakritsaisista elementeistä tummaan suklaaseen ja kirsikoihin. Kokonaisuus on todella harmoninen ja elegantti.

Maestra -viinin nimen takana on mielenkiintoinen tarina. Nimittäin 1970-luvun alussa Giacomo Gillardi sai ostettua Luigia -nimisen naisopettajan omistaman ja viljelemän viinitarhan, mikä sijaitsi aivan perheen omistamien viinitarhojen vieressä. Luigia oli vuosien varrella kieltäytynyt hyvin anteliaista tarjouksista, sillä hän halusi taata jatkumon viiniköynnöstensä viljelylle. Gillardin perhe päätti nimetä tarhalta tulevan viinin Luigian kunniaksi Maestraksi eli opettajaksi. Maaperä tarhoilla on savensekaista kalkkia. Viini on terästankkikypsytetty ja rypäleitä viljellään luomuperiaatteiden mukaisesti, vaikka tilalla ei ole virallista luomusertifikaattia.

19.99

Tuottaja

GILLARDI

Alkuperämaa

Italia

Alue

DOCG DOGLIANI

Rypäle

Dolcetto

Vuosikerta

2018

Jäännössokeri

0,6

Hapot

5,7

Alkoholi %

13,50 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Luomu

Ruokasuositukset

Italialainen keittiö, Mausteiset ja lihaisat makkarat

Ruokasuositukset

Maestra Dogliani on erinomainen ruokaviini, mikä maistuu naudan, lampaan ja riistan kanssa sekä mausteisten makkaroiden ja salamien seurassa. Liha voi olla eri tavoin valmistettua (jopa grillistä) ja myös tartar sekä ilmakuivattu kinkku sopivat viinin makumaailmaan. Ensiluokkaisen hyvin viini sopii maksan kanssa, minkä seurassa on pekonia, sipulia ja kaprista. Viinin kylkeen sopivat lisäksi sienet, tomaatti ja mausteisemmat lisukkeet. Kokeilemisen arvoisia ovat niin ikään anjovista sisältävät ruoat ja kastikkeet.

Tuottajan tarina

Gillardin perheen historia Piemontessa alkoi vuonna 1928, kun perhe muutti Barolon kylästä lounaaseen, mutkittelevien teiden päässä sijaitsevaan Fariglianon kylään ja siellä Corsaletton kukkulalla sijaitsevaan maatilaan. Perhe alkoi viljellä viiniä tilaa ympäröivillä viinitarhoilla. Kokemusta viininviljelystä oli jo valmiina, sillä Giacomo Gillardi oli paitsi syntynyt Ranskassa, myös hankkinut kokemusta viinin saralla Côtes du Rhônen alueella. Kaipuu perheen italialaisia sukujuuria kohtaan sai Giacomon kuitenkin asettumaan Italiaan.

Vasta kolmas sukupolvi alkoi pullottaa viiniä ja ajankohta oli 1980-luku. Tuolloin perheen poika Giacolino opiskeli Alban Enologisessa Instituutissa ja koko Langhen alueella oli nousevana trendinä valmistaa viiniä omista rypäleistä. Niinpä 1980-luvulla tilalla, jota kutsuttiin Cascina Cursalet’ksi vieressä olevan Corsaletton (paikallisella dialektilla Cursalet) johdosta, alettiin valmistaa omaa viiniä eikä rypäleitä enää myyty muille viljelijöille. Ensimmäinen Gillardin oma viini pullotettiin vuonna 1980. Seuraavina vuosina viininvalmistustekniikoita kehitettiiin pieteetillä ja hankittiin myös uusia viinitarhoja.

Giacolino Gillardi nosti tilan tunnetuksi niin Italiassa kuin merkittävillä vientimarkkinoilla istuttamalla ensimmäisenä Syrah -rypäleitä Dolcetton sydänmaalle 1990-luvulla. Harys -nimellä tunnettu viini (Syrah väärinpäin kirjoitettuna) on noussut legendaaristen viinien joukkoon, ja Giacolinoa pidetään Piemonten Syrah’n isänä. Giacolino Gillardi halusi näyttää ihmisille, että Piemontessa on hyvin samanlaiset maaperä ja mikroilmasto kuin Côtes du Rhônen alueella Ranskassa. Lisäksi molemmissa paikoissa joen vaikutus ilmastoon on merkittävä.

Vuosituhannen vaihteessa Gillardin perheen yksi iso unelma toteutui, kun uusi cantina saatiin valmiiksi. 2000-luvulla oli aika myös kääntää katseet kohti Baroloa, jossa Gillardin perhe alkoi valmistaa viiniä vuonna 2011. Puolet viinitarhoista sijaitsee Barolon kylässä (Cru Vignane, kuuluisan Cannubin edessä ) ja puolet La Morrassa (Cru Boiolo). Kyse on hyvin rajallisen saatavuuden viineistä, nimittäin niitä valmistetaan noin 3000 pulloa vuositasolla.

Tällä hetkellä vetovastuussa ovat Elena Gillardi ja hänen miehensä Danilo. Gillardin tilalla perinteisiä viljelyn ”kaavoja” on rikottu perusteellisesti, nimittäin Elena on puolisoista maanviljelijä ja viininvalmistaja, kun taas hänen miehensä Danilo on pankissa töissä. Mies on tietysti myös tilan työskentelyssä vahvasti mukana, vaimonsa opissa! Jatkoa varmasti riittää tällä perinteikkäällä, laatuun keskittyvällä perhetilalla, sillä nuori perhe on hiljaittain täydentynyt viidennellä sukupolvella.

Corsaletton kukkula sijaitsee noin 500 metrin korkeudessa merenpinnasta. Lähellä virtaava joki lauhduttaa ilmastoa, joskin yön ja päivän väliset lämpötilaerot ovat suuria. Tilalla on yhteensä 8 hehtaaria viinitarhoja, joita viljellään luomuviljelyn periaatteiden mukaisesti. Gillardi tuottaa vuosittain noin 45 000 pulloa. Tuotannosta noin 50 % myydään Piemonten alueella, 20 % muualla Italiassa ja viennin osuus on noin 30 %. Päämarkkina-alueet ovat olleet viime vuosina Japani ja Yhdysvallat.

1

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.