GILLARDI CURSALET DOGLIANI

Viini on ulkonäöltään lähes läpinäkymätön, tumman rubiininpunainen.  Sen moniulotteisessa tuoksussa on erityisesti kypsää punamarjaisuutta, mustikkaa, karhunvatukkaa, luumua, mausteisuutta, tupakkaa sekä hentoa orvokkia. Suutuntuma on täyteläinen. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja niin ikään kuivattavat tanniinit ovat tasapainoiset. Pitkä jälkimaku. Kokonaisuus on vivahteikkaan maistuva, elegantin kuivattava ja ryhdikäs.

Gillardi Cursalet Dogliani saa nimensä viinitarhalta, jonka nimi on Cursalet. Sillä viitataan paikallisella dialektilla Corsaletto -nimiseen kukkulaan, jonka laella Gillardin viinitila sijaitsee. Kyse on siis palstaviinistä ja sen rypäleet ovat keskimäärin yli 90-vuotiaita. Barolon kylästä lounaaseen sijaitsevalla alueella viljellään pääasiassa Dolcetto -rypälettä, mikä on Dogliani DOCG:n päärypälelajike. Vaikka Dolcettoa yleisesti pidetään arkisena, nuorena nautittavana viininä, Gillardi vie rypäleen uusiin ulottuvuuksiin. Gillardi Cursalet Doglianilla on huikea kypsytyspotentiaali; parhaimpina vuosina jopa 20 vuotta vuosikerrasta, ja tietysti optimaalisesti varastoituna.

Viini on terästankkikypsytetty ja rypäleitä viljellään luomuperiaatteiden mukaisesti, vaikka tilalla ei ole virallista luomusertifikaattia.

Gillardin tilalla on mielenkiintoinen historia ja siitä voit lukea tarkemmin tästä blogikirjoituksestamme. 

 

20.33

Tuottaja

GILLARDI

Vuosikerta

2019

Alkoholi %

14,00 %

Alkuperämaa

Italia

Alue

DOCG DOGLIANI

Rypäle

Dolcetto

Jäännössokeri

0,2

Hapot

5,6

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Luomu

Ruokasuositukset

Italialainen keittiö, Juustot, Naudan liha, Pataruoka

Ruokasuositukset

Gillardi Cursalet Dogliani on upea ruokaviini, mikä maistuu erityisen hyvin naudan, lampaan ja riistaruokien kanssa. Liha voi olla paistettua, grillattua tai padassa haudutettua. Mukana saa olla mieluusti yrttejä, valkosipulia ja mahdollisuuksien mukaan myös tryffeliä! Viini maistuu myös kovien, kypsytettyjen juustojen kanssa. Yleisesti ottaen italialaisen keittiön suolaiset herkut arkiruoasta fine diningiin sopivat tämän rustiikin vivahteikkaan viinin kanssa nautittaviksi.

Tuottajan tarina

Gillardin perheen historia Piemontessa alkoi vuonna 1928, kun perhe muutti Barolon kylästä lounaaseen, mutkittelevien teiden päässä sijaitsevaan Fariglianon kylään ja siellä Corsaletton kukkulalla sijaitsevaan maatilaan. Perhe alkoi viljellä viiniä tilaa ympäröivillä viinitarhoilla. Kokemusta viininviljelystä oli jo valmiina, sillä Giacomo Gillardi oli paitsi syntynyt Ranskassa, myös hankkinut kokemusta viinin saralla Côtes du Rhônen alueella. Kaipuu perheen italialaisia sukujuuria kohtaan sai Giacomon kuitenkin asettumaan Italiaan.

Vasta kolmas sukupolvi alkoi pullottaa viiniä ja ajankohta oli 1980-luku. Tuolloin perheen poika Giacolino opiskeli Alban Enologisessa Instituutissa ja koko Langhen alueella oli nousevana trendinä valmistaa viiniä omista rypäleistä. Niinpä 1980-luvulla tilalla, jota kutsuttiin Cascina Cursalet’ksi vieressä olevan Corsaletton (paikallisella dialektilla Cursalet) johdosta, alettiin valmistaa omaa viiniä eikä rypäleitä enää myyty muille viljelijöille. Ensimmäinen Gillardin oma viini pullotettiin vuonna 1980. Seuraavina vuosina viininvalmistustekniikoita kehitettiiin pieteetillä ja hankittiin myös uusia viinitarhoja.

Piemonte Syrah’n pioneeri

Giacolino Gillardi nosti tilan tunnetuksi niin Italiassa kuin merkittävillä vientimarkkinoilla istuttamalla ensimmäisenä Syrah -rypäleitä Dolcetton sydänmaalle vuonna 1990. Harys -nimellä tunnettu viini on noussut legendaaristen viinien joukkoon, ja Giacolinoa pidetään Piemonten Syrah’n isänä. Lue blogikirjoituksestamme lisää!

Vuosituhannen vaihteessa Gillardin perheen yksi iso unelma toteutui, kun uusi cantina saatiin valmiiksi. 2000-luvulla oli aika myös kääntää katseet kohti Baroloa, jossa Gillardin perhe alkoi valmistaa viiniä vuonna 2011. Puolet viinitarhoista sijaitsee Barolon kylässä (Cru Vignane, kuuluisan Cannubin edessä ) ja puolet La Morrassa (Cru Boiolo). Kyse on hyvin rajallisen saatavuuden viineistä, nimittäin niitä valmistetaan noin 3000 pulloa vuositasolla.

Uusi sukupolvi ja Elena Gillardi

Tällä hetkellä vetovastuussa ovat Elena Gillardi ja hänen miehensä Danilo. Gillardin tilalla perinteisiä viljelyn ”kaavoja” on rikottu perusteellisesti, nimittäin Elena on puolisoista maanviljelijä ja viininvalmistaja, kun taas hänen miehensä Danilo on pankissa töissä. Mies on tietysti myös tilan työskentelyssä vahvasti mukana, vaimonsa opissa! Jatkoa varmasti riittää tällä perinteikkäällä, laatuun keskittyvällä perhetilalla, sillä nuori perhe on hiljaittain täydentynyt viidennellä sukupolvella.

Corsaletton kukkula sijaitsee noin 500 metrin korkeudessa merenpinnasta. Lähellä virtaava joki lauhduttaa ilmastoa, joskin yön ja päivän väliset lämpötilaerot ovat suuria. Tilalla on yhteensä 8 hehtaaria viinitarhoja, joita viljellään luomuviljelyn periaatteiden mukaisesti. Gillardi tuottaa vuosittain noin 45 000 pulloa. Tuotannosta noin 50 % myydään Piemonten alueella, 20 % muualla Italiassa ja viennin osuus on noin 30 %. Päämarkkina-alueet ovat olleet viime vuosina Japani ja Yhdysvallat.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.