BUENOS AIRES CHARDONNAY TORRONTÉS BAG-IN-BOX

Viini on väriltään vaaleankeltainen hennon vihertävin säivähdyksin. Tuoksussa voi aistia erityisesti trooppisia hedelmiä, kypsää sitruunaa, hentoa hunajaisuutta ja vaaleaa kukkaisuutta. Suutuntuma on kuiva, keskitäyteläisen hedelmäinen ja hennon kukkea. Raikkaat hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Keskipitkä jälkimaku. Kokonaisuus on raikkaan hedelmäinen.

Viini on valmistettu Chardonnay- (60 %) ja Torrontés- (40 %) lajikkeista. Chardonnay tuo viiniin trooppista hedemäisyyttä, Torrontés puolestaan vaaleakukkaisuutta ja sitrushedelmiä. Siinä missä Malbec on Argentiinan punaisista lajikkeista numero 1, Torrontés on Argentiinan valkoisten lajikkeiden ykköslajike. Harvat tietävät, että Torrontés on Argentiinan ainoa kotoperäinen lajike. Se on Moscatel de Alejandriá- lajikkeen ja Criolla Chican risteytys. Lajikkeelle tyypillisiä aromeja ovat vaaleat kukat (erityisesti jasminin- ja appelsiininkukka), sitruuna, lime ja keltainen omena.

Rypäleet kasvavat Mendozassa hiekka- ja hiesumaassa, 600-700 m korkeudessa. Jopa 15-20 asteen lämpötilaerot yön ja päivän välillä mahdollistavat rypäleiden hitaan kypsymisen ja aromien konsentroitumisen. Huarpe-intiaanien aikanaan rakentamien kastelujärjestelmien ansiosta viininviljely on alueella mahdollista. Viinin tuottaja, Fecovita-osuuskunta, kuuluu volyymiltaan maailman 10 suurimman viinintuottajan joukkoon. Se on myös Argentiinan suurin viinintuottaja ja kokoaa yhteen 54 viinitilaa.

Viini on saanut nimensä Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin mukaan. Hanapakkausta kuvittaa postikorttimainen kuva Buenos Airesin Caminito -nimisestä kadusta La Bocan kaupunginosassa.  Se oli aikanaan hylättyä aluetta, mutta joka lähti elpymään paikallisen taiteilija Benito Quinquela Martínin ansiosta.  Hän alkoi käyttää talojen julkisivuja canvaksenaan eli maalauspohjanaan tavoitteenaan tehdä kadusta iloinen katu, “calle alegre”. Taideteoksia seurasivat tangoshowt, ravintolat ja taiteilijat, jotka täyttivät alueen kadut värillä ja hyvällä meiningillä. Tänä päivänä alue ja katu tunnetaan Buenos Airesin hipsteri -alueena.

34.90

Rypäle

Chardonnay, Torrontés

Vuosikerta

2022

Jäännössokeri

4,0

Hapot

6,6

Alkoholi %

13,00 %

Koko

3.0 L

Pullokoko

Iso

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Kana, kalkkuna, Salaatit, Seurustelujuoma, Vähärasvainen kala

Ruokasuositukset

Buenos Aires Chardonnay Torrontés sopii raikkaan hedelmäisenä viininä niin seurusteluun kuin ruoan kanssa yhdistettäväksi. Se sopii erityisen hyvin vaalealle lihalle ja vähärasvaiselle kalalle sekä äyriäisille. Myös raikkaat salaatit edellä mainituilla lisukkeilla sopii viinin makumaailmaan. Niin ikään esimerkiksi fetasalaatti ja halloumi maistuvat myös tämän viinin kanssa. Tuottaja suosittelee testaamaan viiniä myös aasialaisen ruoan kanssa, joskin kannattaa huomioida, että mausteisemmille ruoille kannattaa valita viini, missä on hieman enemmän jäännössokeria.

Tuottajan tarina

Argentiina on lyhyessä ajassa noussut maailman merkittävimpien viinintuottajamaiden joukkoon. Tänä päivänä tuo Ranskaa neljää kertaa suurempi maa, jonka talous oli suljettu 1990-luvulle asti, on maailman viidenneksi suurin viinintuottaja. Argentiinan tunnetuin, suurin ja merkittävin viinialue on Mendoza, joka sijaitsee pääkaupunki Buenos Airesista koilliseen aivan Andien vuoriston tuntumassa. Siellä tuotetaan yli 60 % maan viineistä ja alueen viinit kattavat noin 80 % vientiin menevistä viineistä. Mendoza on karu ja kuiva alue, jossa ei kasva mitään ilman kastelua. Kasteluvesi on pääosin peräisin Andien vuoriston sulamisvedestä.

Buenos Aires -viinin takana on Fecovita-niminen tuottaja, johon kuuluu yhteensä 54 viinitilaa sekä noin 25 000 hehtaaria viljelysmaita. Fecovita on Argentiinan sisämarkkinoiden ykkönen myydyissä litroissa ja sen vuotuinen tuotanto on valtavat 300 miljoonaa litraa vuodessa.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.