APULANTA TINTO

Viini on ulkonäöltään syvä runsaanpunainen. Viinin tuoksua siivittävät tummakirsikkaiset, karhunvatukkaiset, miellyttävän mausteiset ja lakritsaiset aromit. Pehmeän täyteläisestä suutuntumasta löytyy erityisesti kypsää kirsikkaa ja karhuvatukkaa sekä mausteisuutta ja hentoa mokkaa. Ryhdikäs, tasapainoinen hapokkuus on tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja pyöristyneet tanniinit tuovat niin ikään ryhtiä viinille. Pitkä, lakritsainen jälkimaku. Kokonaisuus on pehmeän mausteinen ja harmoninen.

Apulanta Tinto on Suomen tunnetuimpiin rock-yhtyeisiin lukeutuvan Apulannan virallinen faniviini. Viinin kutsumanimi on Pirun morsian, mikä on yksi yhtyeen lauluista (julkaistu vuonna 2002). “Pirun morsiamen luonteikkaaseen makuun on kiedottu ripaus yhtyeemme villiä mystiikkaa” on yhtyeen solistin Toni Wirtasen kuvaus viinistä. Viiniä on kypsytetty noin 4 kk tammessa ja se on 100-prosenttinen Bobal.

13.98

Tuottaja

PAGO DE THARSYS

Alkuperämaa

Espanja

Alue

DO Utiel-Requena

Rypäle

Bobal

Vuosikerta

2019

Jäännössokeri

0,7

Hapot

4,9

Alkoholi %

13,00 %

Koko

750 mL

Pullokoko

Normaali

Suljenta

Luonnonkorkki

Vihreät & Eettiset

Vegaaninen

Ruokasuositukset

Fiilistelyyn, Tapas ja antipasti

Ruokasuositukset

Apulanta Tinto sopii niin seurusteluun kuin monipuolisesti ruoan kanssa yhdistettäväksi. Viini maistuu niin punaisen lihan, possun, lampaan kuin kanan kanssa. Kypsennetyt kasvikset sopivat myös sen makumaailmaan, samoin kuin perinteiset espanjalaiset pata- ja riisiruoat. Juustoista erityisesti puolikovat lampaanmaitojuustot istuvat viinin seuraan. Pehmeän hedelmäisen luonteensa ansiosta viini maistuu monipuolisesti noutopöydän antimien ja tapas -tyylisten annosten kanssa. Näihin lukeutuvat esimerkiksi oliivit, kypsennetyt paprikat (pimientos de padrón) ja munakoiso, kroketit, montaditos -pikkuleipäset sekä ilmakuivattu kinkku ja salamit. Parhaimmistoon lukeutuu tietysti fiilistely Apulanta -yhtyeen biisien parissa.

Tuottajan tarina

Ana Suria ja Vicente García päättivät alkaa kunnostaa 1800-luvun alusta peräisin olevaa bodegaa vuonna 1991. Tila sijaitsee Requenan viinikaupungissa, Itä-Espanjassa ja se sai nimekseen Pago de Tharsys. Requenan kaupungin historia ulottuu 1500-luvulle e.Kr., jolloin Tharsys -niminen kreikkalainen valloittaja perusti kaupungin. Viinitila on valinnut nimensä kyseisen valloittajan kunniaksi, sillä hän yhdisti viinin juhlintaan ja tärkeisiin hetkiin.

Pago de Tharsyksen viinitarhat sijaitsevat keskimäärin 650 metrin korkeudessa merenpinnasta ja ne antavat pohjoiseen ja etelään. Maaperä tarhoilla on hiekansekaista kalkkia. Utiel-Requenan viinialueella vaikuttaa mannerilmasto, jossa on piirteitä Välimeren ilmastosta. Talvet ovat kylmiä ja kesät puolestaan kuumia. Lämpötilaerot yön ja päivän välillä ovat suuret, minkä ansiosta köynnökset joutuvat tekemään enemmän töitä ja aromeista tulee hyvin konsentroituneita. Keskilämpötila on 13°C. Vuotuinen sademäärä on noin 350-400 millimetriä.

Pago de Tharsys valmistaa sekä kuohuviiniä että muita viinejä. Se on tunnettu sekä Espanjassa että ulkomailla tuotteidensa korkeasta laadusta, innovaatioista ja omaperäisistä etiketeistä. Tänä päivänä tilan viinejä ja kuohuviinejä viedään yli 30 maahan. Vicente García on palkittu useaan otteeseen muun muassa ”merkittävän viinintekijän” tittelillä meriiteistään alueen viininvalmistuksen kehittämisestä. Työskenneltyään vuosikaudet teknisenä johtajana suurilla cava -tiloilla, Vicente kaipasi synnyinseudulleen Requenaan. Siellä hän pääsi käyttämään tietotaitoaan erityisesti cavan valmistuksessa ja hänet tunnetaan pioneerina nimenomaan Requenan kuohuviinin valmistuksessa. Pago de Tharsys valmistaa viinejä paitsi DO Utiel-Requena ja DO Cava -laatuluokissa, myös château -tyylisessä DO Vinos de Pago -laatuluokassa.

Bobal -lajike on Utiel-Requenan viinialueen tähti ja se on alueen kotoperäinen lajike. Aikaisemmin rypäleestä valmistettiin lähinnä perusviinejä, mutta viime vuosina laatutietoiset bodegat ovat huomanneet lajikkeen potentiaalin ja panostaneet sen viljelyyn ja valmistukseen. Bobalista valmistetaankin tänä päivänä korkealaatuisia, persoonallisia viinejä, jotka ovat syvän värisiä, ryhdikkäitä ja harmonisia, ja joilla on hyvä kypsytyspotentiaali.

Viini on Apulanta -yhtyeen virallinen faniviini.

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.