Tiesitkö kuohuviinistä? Corpinnat -kuohuviinit, Katalonian lahja laatutietoisille kuluttajille

Toukokuussa 2021 kirjoitin cavasta, espanjalaisesta perinteisellä menetelmällä valmistetusta kuohuviinistä. Kirjoitukseen voit tutustua tästä linkistä. Tällä kertaa aiheena on niin ikään espanjalainen, samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini, joka tunnetaan nimellä Corpinnat. Laatuluokitus on toistaiseksi melko tuntematon, joten se ansaitsee ehdottomasti oman kirjoituksensa Tiesitkö kuohuviinistä ? -sarjassa.

Espanjalaisena fanina olin heti innoissani, kun Torelló -niminen Corpinnat -tuottaja otti maahantuontiyritykseemme yhteyttä. Olin toki luokituksesta lukenut ja siihen kuuluvat tuottajat olivat suurelta osin entuudestaan tuttuja, mutta halusimme ehdottomasti päästä pieneen piiriin mukaan. Snobbailut sikseen, mutta piiri on melkoisen pieni, sillä Corpinnat -luokitus kattaa tällä erää vain 11 tuottajaa. Lähdetään tutustumaan luokitukseen tarkemmin! Ensin käydään läpi lyhyesti taustoja uuden luokituksen tarpeelle ja sen jälkeen päästää itse asiaan.

Tarve uudelle laatuluokitukselle

Cava -tuottajien riveissä oli kuohunut jo pitemmän aikaa. Markkinoita hallitsevat muutamat isot toimijat ja niiden suuret volyymit ja hintojen polkeminen eivät luonnollisestikaan miellytä kaikkia, ja ainakaan niitä, jotka keskittyvät tuotannossaan korkeaan laatuun. Sanna Pöyry kirjoittaa Viinilehden (3/2021) artikkelissa Myrsky kuohuviinilasissa – cava vai corpinnat?, että nykyisille Corpinnat -tuottajille ”ei jäänyt vaihtoehtoa, koska DO [Cava] ei neuvotteluista huolimatta sallinut Corpinnat -nimeä cava-pulloihin”. Erimielisyyksistä johtuen 9 tuottajaa jätti DO Cava -laatuluokituksen taakseen vuonna 2019. Viinilehden artikkelissa on kerrottu mielenkiintoisesti muutenkin Corpinnatin taustasta; kannattaa lukea!

Torellón perhe on viljellyt viiniköynnöksiä Penedèsin alueella jo vuodesta 1395. Kuva on Torellón viinitalon.

Uusi kuohuviiniluokitus ei syntynyt hetkessä. Ryhmä eli perustajajäsenet Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca ja Torelló kokoontuivat yhdessä ensimmäistä kertaa tammikuussa 2015. Edellä mainitut tilat sekä Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet ja Mas Candí erosivat DO Cava -laatuluokituksesta tammikuussa 2019. Silloin alkoi oman laatuluokituksen rakentaminen, mille haluttiin mahdollisimman tiukat säännöt. Arvojen keskiössä on alusta lähtien ollut laadukkaiden kuohuviinien valmistus Penedèsin alueen sydämessä, 100-prosenttisesti ekologisista, käsinpoimituista rypäleistä, jotka on vinifioitu etikettiin merkityllä viinitilalla. Myös perheellä ja perinteillä on merkittävä osansa, sillä kaikkien tilojen tulee olla perheomisteisia.

Corpinnatin perustajajäsenet kuvattuina vuonna 2018. Kuva on internetistä; alkuperäinen kuva on Corpinnatin sivustolta.

Kuohuviini Penedèsin sydämestä

Corpinnat on EU:hun rekisteröity, yksityinen luokitus. Sitä voidaan kutsua myös kollektiiviseksi brändiksi, joka tällä hetkellä kattaa yhteensä 11 tilaa (edellisessä kappaleessa mainittujen tilojen lisäksi Pardas ja Can Descregut) ja niiden perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit. Corpinnatilla ei siis ole ainakaan toistaiseksi omaa laatuluokitustaan Espanjan virallisella viinikartalla.

Corpinnat -nimi tulee sanoista cor, pinna ja nat. Cor tarkoittaa sydäntä ja pinna on yhtä kuin Penédès eli alueen nimi latinaksi. Nat puolestaan tarkoittaa syntynyt. Corpinnat -sanan merkityksen voikin suomentaa syntynyt Penedèsin sydämessä eli Corpinnat -kuohuviinit ovat peräisin suoraan Penedèsin sydämestä, Katalonian autonomiselta alueelta. Tässä kohtaa mainittakoon, että cavan sydänmaatahan on nimenomaan Penedèsin alue. Ja noin 95 % cavasta valmistetaan Katalonian alueella.

Siinä missä cavaa saa valmistaa kaikkiaan 7 provinssin alueella Espanjassa, Corpinnat -kuohuviinit voivat olla vain sydänmaalta eli Barcelonan provinssista. Alue kattaa yhteensä 39 kuntaa, joista 27 sijaitsee Alt Penedèsissä ja 7 sitä ympäröivissä kunnissa. Corpinnat kattaa tällä hetkellä yhteensä 997 km² alueen ja 22 966 hehtaaria viinitarhoja.

Corpinnat -kuohuviinejä saa valmistaa ainoastaan Penedèsin alueella, Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Vihreä, ympyröity alue oikeanpuoleisessa kartassa on Corpinnatin viljelyalue. Kartta kokonaisuudessaan kuvastaa Barcelonan provinssia. Kartta on Torelló -tilan esitteestä.
Tässä kartassa puolestaan nähdään vielä tarkemmin itse Corpinnat -alue. Tummalla reunustettu, vaaleanvihreä alue on Corpinnatin viljelyaluetta. Penedèsin alue on puolestaan rajattu vaaleankeltaisilla reunoilla. Cava -alue näkyy kartalla vihreänä. Kartta on ladattu Corpinnatin virallisilta sivuilta.

Perinteiset arvot ja laatu etunenässä

Laatuluokitukseen kuuluvien tilojen tulee olla perheomisteisia. Tilojen tulee olla luomusertifioituja ja rypäleet tulee poimia käsin. Rypäleitä saa ostaa Corpinnat -alueelta ja myös Cava -tuottajilta, jos nämä sijaitsevat vaaditulla alueella ja ovat luomusertifioituja. Rypäleiden ostoon vaaditaan kuitenkin pitkäjänteinen sopimuskumppanuus, jonka on tullut jatkua vähintään 3 vuoden ajan. Huomioitavaa on myös, että valmiin viinin ostaminen on kuitenkin kaikissa tapauksissa kiellettyä. Viinin tulee nimittäin olla 100-prosenttisesti valmistettu sillä tilalla, mikä on merkitty etikettiin tuottajaksi. Corpinnat -säännösten mukaan private label -viinien myyminen on kiellettyä.

Corpinnatin perusajatuksena on tuottaa laadukkaita tuotteita uniikissa mikroilmastossa ja perinteisistä rypäleistä. Corpinnatin valmistuksessa tulee käyttää vähintään 90 % seuraavia perinteisiä lajikkeita: Macabeo, Parellada ja Xarel-lo sekä Malvasía (joka tunnetaan myös nimellä Subirat Parent), punainen Garnacha (tinta), Monastrell, Sumoll ja Xarel-loVermell. Muita sallittuja rypäleitä ovat Malvasía de Sitges, Trepat, Chardonnay ja Pinot Noir. Näitä rypälelajikkeita saa käyttää maksimissaan 10 % blendistä.

Corpinnat -kuohuviinien vähimmäiskypsytysaika on pitempi kuin samppanjan

Corpinnatin tiukat säädökset ulottuvat viinitarhoilta myös itse viinimöön. Lähtökohtana on luomusertifiointi ja viinin valmistaminen omassa bodegassa. Rypälemehun ja valmiin viinin ostaminen on siis tiukasti kiellettyä. Pullot tulee uudelleen korkittaa viinitilalla ja niiden suljennassa tulee käyttää luonnonkorkkia ja metallilankaa. Sulfiitteja saa lisätä korkeintaan 90 mg / l. Uudelleen korkituksesta (eli dégorgementista) ja perinteisestä eli samppanjamenetelmästä voit lukea lisää samppanjaa käsittelevästä blogi -kirjoituksestani.

Torellón kellarit Can Martí -tilalla. Tila kypsyttää kuohuviinejään vähintään 24 kuukautta, mutta esimerkiksi Torelló Corpinnat Tradicional Brut Nature 2015 kuohuviiniä on kypsytetty huimat 60 kuukautta.

Laadusta kertovat myös pitkät sakkakypsytysajat, nimittäin Corpinnat -kuohuviinejä tulee kypsyttää vähintään 18 kuukautta sakkansa päällä. Tämä on siis jopa pitempi kuin samppanjan vähimmäiskypsytysaika, mikä on 15 kuukautta! Lisäksi tilan täytyy valmistaa vähintään 30 kuukautta ja vähintään 60 kuukautta kypsytettyä kuohuviinejä ”perus-Corpinnatin” lisäksi. Nämä vastaavat DO Cavan Reserva- ja Gran Reserva -nimikkeitä, mutta koska kyseiset kypsytysluokitukset on varattu DO-laatuluokitukselle, niitä ei saa käyttää Corpinnat -pullojen etiketeissä. Huomioitavaa on myös, että kaikkien kuohuviinien tulee olla vuosikerrallisia. Lisäksi etikettiin tulee merkitä korkin vaihdon (dégorgement) päivämäärä.

Vuosikerran merkitsemistä etikettiin perustellaan sillä, että alueen sääolosuhteet ovat hyvin samankaltaiset vuodesta toiseen. Corpinnatin viljelyalueella ilmasto on välimerellinen eli kesät ovat kuumia ja kuivia. Talvikausi on puolestaan kostea ja sateinen.

Corpinnatin tilannekatsaus hankalan vuoden 2020 jälkeen

Perinteiden ja kasvupaikan kunnioittaminen, korkea laatu ja tinkimätön työ oman sekä yhteisen brändin näkyvyyden kasvattamiseksi jatkuvat edelleen. Korona toi notkahduksen Corpinnat -kuohuviinien myyntiin, mikä selittyy osaltaan turistien puutteesta ja espanjalaisten ravintoloiden suluista, sillä lähes 80 % Corpinnat -kuohuviineistä myytiin vuonna 2020 Espanjassa (vientimaita oli vuonna 2020 yhteensä 55). Koronan lisäksi vuotta 2020 kuvastaa kasvuolojen haastavuus, sillä Corpinnat -alue kärsi vakavasta sienisairaudesta, mikä tunnetaan nimellä härmähome (mildew englanniksi). Torelló -tilan omistajan Paco de la Rosa Torellón mukaan tilanne oli pahin viimeiseen 100 vuoteen. Härmähomeen suuri esiintyminen selittyy tavallista suuremmilla vesisateilla ja itse asiassa vettä tuli runsaasti lokakuusta 2019 aina toukokuuhun 2020. Sato jäi vuonna 2020 pienemmäksi, joskin laatu luokiteltiin onneksi hyväksi.

Luvut ovat aina mielenkiintoisia ja tässä onkin kaksi myyntiä kuvastavaa vertailuparia. Corpinnat -kuohuviinejä myytiin vuonna 2020 yhteensä 1.7 miljoonaa pulloa, kun kokonaismyynti vuonna 2019 oli 2.2 miljoonaa pulloa. Euromäärät olivat vuonna 2020 yhteensä 16,8 miljoonaa euroa, kun eurot edellisvuonna eli 2019 ylsivät 20,7 miljoonaan euroon.

Kun matkustaminen oli vielä arkipäivää, Corpinnat -tiloille tehtiin vuonna 2019 yhteensä lähes 35 000 visiittiä. Perinteiset, tunnetut brändit sekä Corpinnatin tunnettuuden kasvaminen varmasti kiinnostavat jatkossakin vierailjoita, kunhan matkustaminen on taas turvallista. Vinkkivinkkinä, Corpinnat -tilat järjestävät kesäkuukausina (noin 15.6-15.8.) Corpinnat Festival of Gastronomy -nimellä kulkevia lounaita ja illallisia. Nämä tietysti nautitaan Corpinnat -tilojen tarkkaan valituissa ympäröistöissä. Ruoan valmistavat paikalliset, maineikkaat kokit ja ruoan kanssa tarjoillaan asiaankuuluvasti kyseessä olevan tilan Corpinnat -kuohuviinejä.

Torellón veljekset ja vetäjät, Paco ja Toni, Alt-Penedèsin maisemissa, Can Martí -tilalla. Kuva on Torellón viinitalon ottama.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Ainakaan toistaiseksi Corpinnatilla ei ole Espanjan viinilainsäädännössä hyväksyttyä statusta eli DO-luokitusta. Alkuperäisen 9 tuottajan ryhmittymään on liittynyt tähän mennessä 2 bodegaa eli Corpinnat muodostuu tällä hetkellä 11 tuottajasta. Corpinnat ei ole siis suljettu uusilta jäseniltä ja halukkaita, potentiaalisia jäseniä on tälläkin hetkellä. Toki omat haasteensa antavat Corpinnatin tiukat laatuvaatimukset sekä kahdenkertainen auditointi, joista toinen suoritetaan sadonkorjuun yhteydessä. Luokitukseen kuuluvat tilat muuten auditoidaan myös kerran vuodessa eli Corpinnatin jäsenet haluavat ylläpitää parasta mahdollista laatua! Corpinnatin viralliset webbisivut englanniksi löytyvät täältä.

Kysymyksiä on aiheuttanut myös kuluttajien reagointi tuottajien siirtymiseen laatuluokasta toiseen. Corpinnat -tuottajat eivät kuitenkaan ole tästä huolissaan, sillä tutkimusten mukaan harva kuluttaja lukee suurennuslasilla etikettimerkintöjä. Suurimmalle osalle kuluttajista on tärkeintä ostaa tutun tuottajan kuohuviiniä, oli laatuluokka sitten Cava tai Corpinnat.

Alkossa on jo kivasti tuotteita saatavilla, joskin on hyvä pitää mielessä, että 11 tuottajalta ei kauhean isoa repertuaaria saada. Vuonna 2020 Corpinnat -kuohuviinejä oli markkinoilla saatavilla yhteensä 62.

Tutustu Corpinnat -kuohuviiniin

Minulla on tietysti oma suosikki suositeltavana eli Torelló Corpinnat Tradicional Brut Nature Vintage. Se on sekoite Xarel-lo, Macabeo ja Parellada -rypäleitä ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä 60 kuukautta ennen korkin vaihtoa. Brut Nature -tyyli on Torellón kuohuviineille ominainen ja tilan tuotannosta 70 % onkin kuohuviinejä, joihin ei ole lisätty lainkaan sokeria. Tästä kertoo etikettimerkintä Brut Nature. Kuohuviini on luomuperiaatteiden mukaisesti viljelty ja valmistettu, mutta virallinen luomusertifiointi tilalla on vuosikerrasta 2016 lähtien.

Kuohuviini on erittäin kuiva, keskitäyteläinen, sitruksinen, omenainen ja paahteinen. Se happorakenne on tuntuva ja kauniisti tasapainossa kermaisen rakenteen kanssa.

Lue lisää viinistä ja sen tuottajasta tästä linkistä.

Tuotteen voit tilata Alkon verkkokaupasta.

Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus Corpinnatista. Toivottavasti viihdyit seurassani! Seuraavaksi vuorossa on riistaviinisuositukset ja tulossa on juttua myös oranssiviinistä. Stay tuned!

Tunnelmallista alkusyksyä (pakko se on myöntää, että kesä alkaa olla ohi…),

Sinun viinimestarisi,

Päivi Eklund

Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.