• Grands Terroirs – uusi nimi Champagne Palmerin vuosikertasamppanjalle

  Champagne Palmerin Vintage eli vuosikertasamppanja saa kesällä 2022 uuden nimen Grands Terroirs, millä halutaan tuoda paremmin esille samppanjan alkuperä Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru -tarhoilta. Tarkoituksena on paitsi viestiä Palmerin vuosikertasamppanjoiden korkeaa laatua ja tyyliä, myös mielikuvaa vuosikertasamppanjan alkuperästä eli viinitarhoilta; sieltä, missä kaikki saa alkunsa.

  Mikäli et vielä tunne Palmerin vuosikertasamppanjoita, tervetuloa tutustumismatkalle Champagne Palmerin maailmaan! Vaikka nimi vaihtuu, tyyli ja laatu pysyvät samoina. Grands Terroirs on siis vain uusi nimi Palmerin vuosikertasamppanjalle.

  Grands Terroirs – Montagne de Reimsin kasvuolosuhteiden ilmentymä

  Champagne Palmer perustettiin vuonna 1947 ja alunperin se rekisteröitiin Société des Grands Terroirs de la Champagne -toiminimen alle. Nimellä korostetaan Champagnen mahtavia, “suuria” viljelymaita ja sen kasvuolosuhteita, ranskalaisittain terroirs.

  Koska jo samppanjatalon perustajat olivat nimenomaan Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru -tarhojen viljelijöitä, Grands Terroirs oli luonnollinen valinta vuosikertasamppanjan nimeksi. Nimellä makusteltiin jo vuonna 2019, kun Champagne Palmer lanseerasi Grands Terroirs 2003 Magnumin. Tämä äärimmäisten sääolosuhteiden vuosikertasamppanja sai huippuarvostelut ja palkittiin muun muassa arvostetulla Chairman’s Trophy -palkinnolla The Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) -kilpailussa vuonna 2019. Samppanjaan voit tutustua tästä linkistä. Uusi nimi Champagne Palmerin vuosikertasamppanjalle oli valmiina.

  Vuonna 2022 Palmer täyttää 75 vuotta ja perustajiensa kunniaksi Palmer vaihtaa vuosikertasampppanjansa nimen ilmentämään rypäleiden alkuperää ja talon historiaa: Grands Terroirs. Samppanjan nimi ilmentää kaikin puolin Champagne Palmerin vuosikertasamppanjoiden alkuperää Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru -tarhoilta sekä perustajiensa käyttämää reseptiikkaa.

  Vain parhaina vuosina

  Champagne Palmer valmistaa vuosikertasamppanjoita vain parhaina vuosina. Vuosikertasamppanjan tulee ilmentää paitsi kyseisen vuoden ilmastollisia olosuhteita myös talon tyyliä. Se on sekoite Grand ja Premier Cru -tarhojen rypäleitä Montagne de Reimsista.

  Chardonnay -rypäleet ovat peräisin Trépail’n ja Villers-Marmeryn Premier Cru -tarhoilta, Montage de Reimsista, mikä tunnetaan Pinot Noirin valta-alueena. Siellä Chardonnay on hyvin erilainen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen. Oman sinettinsä, pitkän elämän eliksiirin, tuo ripaus tammikypsytettyä Chardonnay -viiniä, mikä lisätään korkinvaihdon yhteydessä tasaamaan pullon vajaus ja määrittämään samppanjan makeusaste. Tästä liquer d’expédition -“cocktailista” voit lukea tarkemmin samppanjaa käsittelevästä blogikirjoituksestamme.

  Pinot Noir -rypäleet ovat puolestaan peräisin Maillyn ja Verzenayn Grand Cru -palstoilta sekä Rilly-la-Montagnen, Ludes’n ja Chigny les Roses’n Premier Cru -tarhoilta. Nämä kaikki sijaitsevat Montagne de Reimsin alueella, mitä pidetään Pinot Noirin oppikirjamaisena viljelyalueena. Meunier -rypäleet ovat niin ikään peräisin Rilly-la-Montagnen, Ludes’n ja Chigny les Roses’n Premier Cru -tarhoilta.

  Vuosikerrasta riippuen Chardonnayn ja Pinot Noirin osuus on noin 50 %. Meunier edustaa pienempää osaa samppanjasta ja sitä on keskimäärin 5-10 % samppanjasta.

  Palmerilla ei ole kiire; samppanjat kypsyvät hitaasti ja varmasti

  Champagne Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista. Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa.

  Kypsytysaika riippuu paitsi samppanjasta, myös pullokoosta. Vuosikerta Magnum -samppanjaa kypsytetään sakkansa päällä noin 10 vuotta. Palmerilaisittain tämä on noin puolet pitempi aika kuin 0.75 litran pulloissa, joita kypsytetään keskimäärin 5 vuotta.

  Vuosikertasamppanjat eivät siis mene käsi kädessä. Toisin sanoen, Magnum on aina vanhempaa vuosikertaa kuin litran “half magnum”.

  Champagne Palmer loistaa vuodesta toiseen vuosikertasamppanjoiden kärkikastissa. Esimerkiksi Essi Avellanin luotsaamassa Fine Champagne Magazine & Tasting Bookissa Palmerin vuosikertasamppanja on useampaan kertaan valittu parhaimmaksi vuosikertasamppanjaksi.

  Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys stragisia arvoja

  Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Esimerkiksi Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2021 Palmerin 415 hehtaarista jo 220 hehtaaria oli sertifioitu Haute Valeur Environmentalle -ympäristösertifikaatilla ja kunnianhimoisena tavoitteena on sertifioida kaikki viinitarhat vuoden 2023 loppuun mennessä.

  Tämä Ranskassa virallinen ympäristösertifikaatti kertoo ympäristön ja biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden arvostamisesta sekä kestävän kehityksen mukaisesta viljelystä ja viinin valmistuksesta. Ranskan maatalousministeriössä lanseerattiin Haute Valeur Environmentalle -sertifioinnit vuonna 2012 ja kunnianhimoisena tavoitteena on, että kaikki Ranskan viljelymaa olisi sertifioitu vuoteen 2025 mennessä.

  Grands Terroirs -vuosikertasamppanjoiden lahjalaatikoissa on myös otettu huomioon ympäristöystävällisyys. Nimittäin lahjapakkaukset on paitsi valmistettu 100-prosenttisesti FSC -sertifioitujen metsien kuidusta, ne ovat myös täysin kierrätettäviä, ja valmistettu paikallisesti. “Emme voi huomioida kestävän kehityksen arvoja pelkästään viinitarhoilla, vaan meidän on tuotava ne myös markkinoinnin ja myynnin puolelle”, toteaa Palmerin toimitusjohtaja, enologi Rémi Vervier.

  QR -koodin kautta tarkemmat tuotetiedot

  Palmerin samppanjoiden takaetiketeissä on qr -koodit, joiden kautta pääsee käsiksi tuotteen tarkempiin tietoihin. Se onnistuu helposti seuraavasti: skannaa qr -koodi ja kirjoita takaetiketistä löytyvä eränumero (L -kirjain ja sitä seuraava numerosarja) kenttään.

  Voit hakea tietoa eränumerosta myös Palmerin verkkosivuilta: https://www.champagne-palmer.fr/en/bottle-id/.

  Tuotetiedoista löydät muun muassa seuraavat tiedot:

  • pullotuspäivä
  • korkinvaihdon päivämäärä
  • dosage eli korkinvaihdon yhteydessä lisätty sokeri
  • rypälelajikkeiden prosenttiosuudet
  • reserviviinien määrä

  Palmer & Co. Grands Terroirs 2015

  Samppanja on ulkonäöltään kirkas, hennon kullankeltainen. Samppanjan moniulotteisesta tuoksukentästä löytyy kypsän omenan, sitruksen ja kivisten hedelmien aromeja sekä eleganttia paahteisuutta, vaaleita kukkia ja mineraalisuutta. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on pehmeän silkkinen ja sitä tasapainottavat ryhdikkäät hapot ja mineraalisuus. Kypsän sitruksen aromit ovat kauniisti tasapainossa briossin ja kuivattujen hedelmien kanssa. Kokonaisuus on harmoninen, elegantti ja uskomattoman raikas varustettuna pitkällä jälkimaulla.

  Lue lisää tuotteesta ja vuosikerrasta Viiniateljeen tuotesivulta.

  Samppanja tulee Alkoon heinäkuun alkupuolella. Samppanja on pakattu eleganttiin, täysin kierrätettävään lahjalaatikkoon, mitä kuvittaa Montagne de Reimsin kartta. Samppanjan hinta on 74.99 euroa.

  Palmer & Co. Grands Terroirs Magnum 2012

  Samppanja on ulkonäöltään kirkas, hennon kullankeltainen. Samppanjan upeasta aromimaailmasta löytyy kypsän sitruksen ja kuivattujen hedelmien aromeja sekä eleganttia paahteisuutta, hasselpähkinöitä, hunajaa sekä mineraalisia elementtejä. Kuiva, täyteläinen suutuntuma on pehmeän silkkinen ja sitä tasapainottavat ryhdikkäät hapot ja suolainen mineraalisuus. Kypsien sitrushedelmien ja kuivattujen hedelmien aromit ovat upeassa tasapainossa pitkän sakkakypsytyksen paahteisten aromien kanssa. Kokonaisuus on palmerilaisittain erittäin harmoninen ja elegantti.

  Lue lisää tuotteesta ja vuosikerrasta Viiniateljeen tuotesivulta.

  Samppanja tulee Alkoon heinäkuun alkupuolella. Samppanja on pakattu eleganttiin, täysin kierrätettävään lahjalaatikkoon, mitä kuvittaa Montagne de Reimsin kartta. Magnum -samppanja lahjalaatikossa maksaa 175 euroa.

  Pääsimme toukokuussa Saksan ProWein -messuilla näkemään livenä uudet Grands Terroirs -pullot ja kyllähän ne olivat molemmat todella upeita! Odotamme kollegoideni kanssa innolla, että saamme uudet tuotteet esille myös Alkoon.

  Aurinkoisia ja kuplivia kesäpäiviä toivotellen,

  Sinun viinimestarisi

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • 3 x viinimestarin viinisuositus: raikas ja trendikäs kesän valkoviini

  Ihana kesä on täällä! Auringon paistaessa valkoviini on ihana aperitiivi ja seurustelujuoma, ja kesän kala- ja äyriäisherkkujen kanssa se sopii kuin nenä päähän.

  Esittelen tässä blogikirjoituksessa täsmäsuositukset kesän valkoviineiksi! Kaikki viinit sopivat niin seurusteluun kuin monipuolisesti ruoan kanssa yhdistettäviksi. Mukana on perinteisistä lajikkeista Riesling, mutta sen alkuperä on astetta eksoottisempi, sillä se tulee Unkarista. Perinteistä valkoviinimaata, Saksaa, edustaa meidän otoksessamme puolikuiva sekoite, mikä on tehty nimenomaan sushia ja aasialaisen tvistin kanssa tehtyjä ruokia varten. Espanja ei profiloidu suomalaisille niinkään valkoviinimaana, mutta Albariñot yllättävät monikäyttöisyydellään.

  Tutustu viineihin, tilaa oma “kesäkassisi” Alkon verkkokaupasta ja nouda ostokset valitsemastasi Alkon myymälästä. Muistathan, että voit tilata viinit myös kesämökin tai lomanviettopaikan lähellä sijaitsevaan Alkon myymälään jo etukäteen.

  Heitä ennakkoluulot pois ja testaa unkarilaista Rieslingiä!

  Pannonhalmi Rajnai Rizling 2020 - pirteä & hedelmäinen Riesling Unkarista, à 14.99 €

  Viini on vuonna 996 perustetun Pannonhalman luostariviinitilan käsialaa ja se on nimensä mukaisesti peräisin Pannonhalman laatuviinialueelta Luoteis-Unkarista. Rajnai Rizling on eksoottisesta nimestään huolimatta meille suomalaisille hyvinkin tuttu rypälelajike. Rajnai tarkoittaa Rein -jokea ja kyse on Rheinrieslingistä eli meillä päin Riesling -nimellä tunnetusta rypäleestä.  Lyhyestä virsi kaunis tai jotain sinne päin 😉

  Viinissä tuoksuvat erityisesti  kypsät sitrushedelmät, vihreä omena, hento yrttisyys sekä kukkaiset elementit. Kuiva suuntuntuma on keskitäyteläisen täyteläinen ja sitä ryhdittävät tuntuvat, tasapainoiset hapot. Hennon mineraalinen. Kokonaisuus on raikkaan hedelmäinen.

  Rajnai Rizling on erinomainen aperitiivi ja monipuolinen ruokaviini. Täsmäsuosituksena vähärasvaiset kalat ja äyriäiset sekä tankoparsa, unohtamatta ihanan kesäistä fetasalaattia…

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Mikäli suunnittelet Unkariin reissua nyt kesällä, täältä vahva suositus vierailulle! Pannonhalman luostariviinitila on Unescon maailmanperintökohde ja siellä riittää viinien – ja loistavan ruoan – lisäksi paljon ihasteltavaa. Kesäviikonloppuisin luostarin mailla järjestetään myös jazz -konsertteja.Oheisesta linkistä löytyy tietoa myös englanniksi.

  Täydellinen kumppani sushille

  Pflüger Me & Sushi - pirteä & hedelmäinen sekote Saksasta, à 16.98 €

  Pfalzissa sijaitseva perheomisteinen Pflüger on saksalaisen luomuviininviljelyn pioneereja ja yksi Ecovin -yhdistyksen perustajista. Me & Sushi on sekoite luomuviljeltyjä Sauvignon Blanc-, Riesling-, Gewürztraminer- ja Pinot Blanc -rypäleitä, jotka kasvavat Bad Dürkheimin kylän ympärillä.

  Sushiviinin ihastuttavassa tuoksussa voi aistia kypsää sitrusta, aprikoosia, miellyttävää herukkaisuutta ja mausteisuutta sekä hentoa hunajaa ja vaaleita kukkia. Puolikuivaa, runsaan hedelmäistä suutuntumaa tasapainottavat ryhdikkäät hapot ja hento mineraalisuus. Kokonaisuus onkin varsin tasapainoinen ja raikkaan hedelmäinen.

  Me & Sushi on puolikuiva makeusasteeltaan ja se on tehty nimenomaan sushia ja aasialaista keittiötä varten, jotka hyötyvät jäännössokerin tasapainottavasta kontribuutiosta. Jäähdytä viini hyvin ja nappaa piknikille mukaan sushin kumppaniksi!

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Pflügerilläkin pääsee muuten vierailemaan! Webbisivut ovat saksaksi, mutta Facebookissa tietoa on englanniksi. Ja tilalla voi huoletta vierailla englannin kielellä!

  Albariñoa kutsutaan espanjalaiseksi Rieslingiksi

  Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño, vivahteikas & ryhdikäs viini Pohjois-Espanjasta, à 21.98 €

  Pohjois-Espanjan Rías Baixasissa, vain 45 minuutin ajomatkan päässä kuuluisasta Santiago de Compostelan kaupungista sijaitseva Bodegas Granbazán on pioneerin maineessa. Nimittäin sen Etiqueta Ámbar Albariño -viini oli aikanaan ensimmäinen sakkakypsytetty Albariño. Albariñoa voidaan kuvailla espanjalaiseksi Rieslingiksi: se kypsyy kauniisti ja sen piirteet vain kaunistuvat viinin ikääntyessä. Hedelmäisyys syvenee, aromien kirjo moninaistuu ja terävät hapot tasoittuvat, mutta tuovat edelleen ryhtiä viinille.

  Viinissä tuoksuvat kypsän sitruksen aromit, persikka, vaaleat kukat, hento hunajaisuus sekä yrttisyys. Sen runsaan hedlmäinen ja hennon kukkea aromimaailma muodostaa yhdessä mineraalisuuden kanssa elegantin makupaletin, jota ryhdittävät tuntuvat hapot. Pitkässä jälkimaussa maistuu meren suola.

  Ámbar Albariño on kuin tehtyä meren herkuille. Se sopii sekä rasvaisille että vähärasvaisille kaloille, simpukoille, ravuille sekä mustekalalle. Viinin hapokkuus sopii hyvin leikkaamaan esimerkiksi friteerattujen äyriäisten tai kalan rasvaisuutta sekä kermaisia kastikkeita. Sen rakenne tukee myös savustusta.

  Viini on vegaaniystävällinen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Bodegas Granbazánillakin pääsee vierailemaan, mikäli matka suuntautuu Pohjois-Espanjan Galiciaan. Tila järjestää erilaisia vierailuja ja niihin pääset tutustumaan tästä linkistä!

  Nyt nautitaan kesästä ja valoisista illoista! Ja toivottavasti pian taas lämmöstä! Tätä menoa juhannuksena tarvitaan Amaronea lämmikkeeksi

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • 5 x viinimestarin viinisuositusta pääsiäispöytään

  Pääsiäiseen kuuluu olennaisena osana herkuttelu! Koristaa pöytääsi pääsiäisen klassikko eli lammas tai jokin vegeversio, hyvä punaviini kruunaa aterian. Olemme valinneet valikoimastamme pääsiäseen sopivia punaviinejä eri hintaluokista. Osa on hyvinkin klassisia, kuten esimerkiksi Riojan Gran Reserva, mutta mukaan mahtuu myös eksoottisempia vaihtoehtoja kuten Madridin vuoristosta peräisin oleva Senda -alkuviini ja Campanian vulkaanisesta maaperästä kotoisin oleva Taurasi.

  Tutustu viineihin ja tee tilaus kätevästi Alkon verkkokaupan kautta. Juhlapyhien aikana Alkossa on aina ruuhkaa, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Alkon toimituslupaus on seuraavanlainen: Kun tilaat viimeistään ke 6.4. (tuotteista, joiden saatavuus on 1-5 arkipäivää), saat tuotteet pääsiäiseksi mihin tahansa myymälään ilman toimitusmaksua.

  Alle 15 euron viinisuositus pääsiäispöytään

  Las Moradas Senda Garnacha 2018 - vivahteikas alkuviini Espanjasta, à 14.99 €

  Senda on peräisin Sierra de Gredosin vuoristosta, Espanjan Madridista. Yli 60-vuotiaat, luomusertifioidut Garnacha -köynnökset kasvavat noin 900 metrin korkeudessa merenpinnasta karussa ympäristössä. Viiniä kypsytetään 10 kuukauden ajan ranskalaisessa tammessa.

  Tämän mehevän & hilloisen punaviinin aromimaailma muodostuu marjaisesta, kevyen rusinaisesta, paahteisen nahkeasta ja mausteisten aromien yhdistelmästä. Suutuntuma on melko täyteläinen, kypsän tummamarjainen, mansikkainen sekä hennon mausteinen ja orvokkinen. Nousevat hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Tanniinit ovat pehmeät, mutta ryhdikkäät. Tyylikkään mineraalinen. Jälkimaku on pitkä.

  Viini valmistetaan käsityönä ja sen valmistukseen puututaan mahdollisimman vähän. Alkuviinien periaatteiden mukaisesti viiniä ei ole suodatettu eikä kirkastettu. Vegaaniystävällinen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

   

  Alle 20 euron viinisuositukset pääsiäispöytään

  Reguengos Reserva Dos Socios 2019 - tyylikäs portugalilainen sekoite, à 18.99 €

  Reguengos Dos Socios Reserva -viini on kotoisin Portugalin Alentejosta, missä kylmän talven vastapainoksi aurinko hellii köynnöksiä jopa 3000 tuntia vuodessa!

  Viini on sekoite portugalilaisia rypälelajikkeita: Alicante Bouschet (50 %), Aragones (30 %) ja Trincadeira (20 %). Sitä on kypsytetty 12 kk ranskalaisessa ja amerikkalaisessa tammessa. Viinin takana on 1971 perustettu osuuskunta, Carmim, mikä on Alentejon suurin tuottaja ja Portugalin markkinajohtaja pullotettujen laatuviinien tuottajana.

  Vivahteikas & kehittynyt punaviini on kypsän tummamarjainen, mausteinen, paahteinen sekä pähkinäinen. Täyteläinen suutuntuma on pehmeä, kypsän tummamarjainen ja miellyttävän mausteinen.Hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja tanniinit ovat pyöristyneet. Pitkä jälkimaku.

  Viini on vegaaniystävällinen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Habla del Silencio 2020 - täyteläinen tunnelmantuoja, à 19.99 €

  Bodegas Habla sijaitsee Madridista kaakkoon Portugalin rajalla. Jo roomalaiset viljelivät alueella viiniä 2000 vuotta sitten, mutta tänä päivänä Extremaduran alue tunnetaan paremmin jamón serranosta eli ilmakuivatusta kinkusta kuin viineistään. London Wine Competition tituleerasi keväällä 2021 Bodegas Hablan ”Winery of the Year” -tittelillä eli kyllä alueella viiniäkin osataan valmistaa!

  Habla del Silencio on sekoite Syrah’ta, Cabernet Sauvignonia ja Tempranilloa, ja sitä on kypsytetty 6 kuukautta ranskalaisessa tammessa. Habla del Silencio -nimen voi suomentaa vapaasti ”mitä hiljaisuus sinulle kertoo” ja se on vuosikaudet ollut espanjalaisten suosikkiviinien joukossa.

  Mehevän & täyteläisen punaviinin moniulotteinen aromimaailma on kypsän tummamarjainen, karhunvatukkainen, miellyttävän mausteinen ja hennon paahteinen. Suussa viini on täyteläinen ja samettisen pehmeä. Tuntuvat tanniinit ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja niin ikään raikkaat hapot ovat tasapainoiset. Tammi on kauniisti integroitunut viiniin. Pitkä jälkimaku.

  Habla del Silencio on vegaaniystävällinen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Alle 30 euron viinisuositukset pääsiäispöytään

  Fatica Contadina Taurasi 2014, roteva & voimakas viini Etelä-Italiasta, à 25.49 €

  DOCG Taurasi ja sen mustanpuhuva, roteva Aglianico -rypäle on Etelä-Italian punaviinien kuningas. Viiniköynnökset kasvavat rinteillä noin 400–650 metrin korkeudella merenpinnasta vulkaanisessa maaperässä. Kasvupaikkana on useasti nukkuvien tulivuorten rinteet.

  Fatica Contadina Taurasia on kypsytetty 24 kk ranskalaisessa ja slavonialaisessa tammessa, jonka jälkeen pullokypsytys 36 kk.  Campanian sydämessä, Irpiniassa sijaitseva Terredora di Paolo on perhetila 11. sukupolvessa.

  Rotevan & voimakkaan viinin tyylikäs bouquet koostuu tummista kirsikoista, mausteisuudesta, hennosta orvokista ja tervasta sekä mineraalisista elementeistä. Suutuntuma on erittäin täyteläinen. Tuntuvat, tasapainoiset tanniinit ja hyvä happorakenne. jJälkimaku on uskomattoman pitkä. Tyylikäs kokonaisuus, mikä kannattaa ehdottomasti dekantoida.

  Viini on vegaaniystävällinen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Rioja Vega Gran Reserva 2013 - klassinen pääsiäisviini, à 29.98 €

  Rioja Vega Gran Reserva on vuonna 1882 perustetun Rioja Vegan käsialaa. Bodega kuuluu Riojan 3 vanhimman viinibrandin joukkoon. Lisäksi se on yksi 4 bodegasta, jonka nimeen on sallittu yhdistettävän laatuluokituoksen nimi, Rioja.

  Viini on sekoite Tempranillo-, Graciano- ja Mazuelo -rypäleitä. Sitä on kypsytetty Gran Reserva -kypsytysluokan mukaisesti vähintään 36 kuukautta tammessa ja 24 kuukautta pullossa ennen myyntiinlaskua.

  Rotevan & voimakkaan punaviinin tyylikkäässä bouquet’ssa voi aistia tummia kypsiä marjoja, luumua, kahvia, tummaa suklaata, lääkemäisyyttä sekä tupakan ja teen lehtiä. Suussa viini on suuntäyttävä ja samalla samettisen pehmeä. Täyteläistä suutuntumaa ryhdittävät hyvät hapot; tanniinit ovat kuivattavat, mutta tasapainoiset. Pitkä, tyylikäs jälkimaku.

  Punaviini on vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Herkullista pääsiäistä ja aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen,

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Mitä on alkuviini? Trendikäs paluu menneisyyteen?

  Alkuviini konseptina on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä se on kaikkea muuta kuin uusi keksintö. Itse asiassa alkuviini edustaa sitä, miten viiniä oli tapana valmistaa vuosisatojen ja -tuhansien aikana, ennen kuin tehotuotanto astui kuvioihin. Silti alkuviiniä pidetään tänä päivänä outona lintuna muiden, niin sanotusti normaaleina pitämiemme viinien joukossa. Alkuviini on kuin pisara valtameressä, kuten Master of Wine Isabelle Legeron tätä viinityyliä kuvaa osuvasti.

  Mitä alkuviini oikein on? Pahimmallaan arvio voi olla karmaisevan luotaansa poistyöntävä kuten “samea väri ja maku kuin hamsterihäkin oljissa“. Parhaimmillaan alkuviiniä voidaan ylistää viehkeän kiehtovaksi yhdistelmäksi samettista tekstuuria, raikkautta ja moniulotteista, alati muuttuvaa aromimaailmaa.

  Alkuviinien tuottaminen on elämäntapa ja -filosofia. Viinit valmistetaan kuten ennen muinoin, ikiaikaisten valmistusmenetelmien tavoin käsityönä ja niiden valmistukseen puututaan mahdollisimman vähän. Viinitarhoja viljellään usein luomuperiaatteiden mukaisesti; alkuviinituottajien joukossa on myös biodynaamisten viinien valmistajia. Luonnon ja sen monimuotoisuuden kunnioittaminen kuuluvat oleellisesti alkuviinien filosofiaan.

  VinNatur Associationin mukaan alkuviinien tuottaminen tarkoittaa maaperän, ympäristön ja sen luonnollisen elinkaaren kunnioittamista välttämällä vieras – ja lisäaineiden käyttöä niin viinitarhoilla kuin kellarissa.

  Mitä on alkuviini?

  Alkuviinien viljelyssä ja valmistuksessa huomioidaan usein seuraavat kriteerit:

  • Rypäleet viljellään luomu- ja tai biodynaamisen viljelyn mukaisesti
  • Rypäleet poimitaan käsin
  • Alkoholikäymisessä ei käytetä teollisia hiivoja, vaan niin sanottuja villihiivoja, joita löytyy paitsi rypäleiden kuorista myös viinitarhoilta
  • Malolaktista käymistä ei estetä (malolaktisella käymisellä tarkoitetaan niin sanottua toista alkoholikäymistä, minkä aikana kirpeät omenahapot muuttuvat pehmeiksi maitohapoiksi)
  • Viinejä ei kirkasteta
  • Viinejä ei pääsääntöisesti suodateta
  • Viineihin ei lisätä vieras- tai lisäaineita valmistusprosessin aikana. Osa tuottajista saattaa käyttää rikkidioksidia, jolloin sulfiittien määrä ei saa ylittää 50 mg / l.

  Alkuviinin vs. tavallinen viininvalmistus

  Viinitarha on kaiken viininviljelyn perusta, sillä huonoista rypäleistä ei saada millään tehtyä hyvää viiniä. Tämä prinsiippi pätee, oli sitten kyse alkuviinistä tai modernista viininvalmistuksesta.

  Siinä missä modernissa viininvalmistuksessa viinien käyminen saadaan aikaan kontrolloidusti teollisilla hiivoilla, säädetyssä lämpötilassa, alkuviinin valmistaja antaa luonnon hoitaa tehtävänsä. Viinirypäleiden kuoressa on nimittäin villihiivoja, jotka aloittavat spontaanisti käymisen.

  Suurin osa alkuviinin tuottajista ei suodata tai kirkasta viinejään, kun taas osa on sitä mieltä, että luomukananmunien käyttö kirkastamisessa ei tee viinistä yhtään vähemmän ”natua”.

  Moni alkuviinin valmistaja ei hyväksy rikkidioksidin (SO2) käyttöä viininvalmistuksen missään vaiheessa, mutta osa käyttää pientä määrää sulfiitteja pullotuksen yhteydessä epäpuhtauksien poistamista varten.

  Koska alkuviinien tuottajat eivät käytä korjaavia tekniikoita (eli vieras- ja lisäaineita tarhoilla ja kellarissa), alkuviinit vaihtelevat hyvin paljon vuosikerrasta toiseen.

  Punaviinin valmistus on perinteisempää kuin valkoviinin

  Punaisten alkuviinien valmistus ei eroa yhtä paljon ns. tavallisten punaviinien valmistuksesta, kun taas valkoiset alkuviinit valmistetaan hyvin eri tavalla kuin niiden vastaavat ns. tavalliset viinit. Käydään ensin läpi lyhyesti punaviinin valmistus. Punaviiniä valmistettaessa rypälekuoria, siemeniä ja joissain tapauksissa myös kantoja uutetaan rypälemehun kanssa. Näistä rypälemehuun uuttuu pigmentin eli värin lisäksi antioksidantteja ja tanniineja, jotka suojaavat rypälemehua hapettumiselta käymisen aikana.

  Mikä sitten tekee punaisista alkuviineistä erilaisia ns. tavallisiin punaviineihin verrattuna? Kuten yllä listasimme, alkuviinit valmistetaan yleensä luomuviljellyistä ja tai biodynaamisista rypäleistä. Rypäleet poimitaan yleensä, kun ne ovat fenolisesti kypsiä eli kun rypäleen tanniinit ovat maukkaita (verrattuna raa’an rypäleen koviin ja kiristäviin tanniineihin; tähän tosin vaikuttaa rypälelajike eli toisten rypäleiden tanniinit ovat vihreämpiä luonnostaan kuin toisten). Rypäleiden kypsyysaste on merkittävässä roolissa, sillä alkuviinien filosofian mukaisesti esimerkiksi hillomaisia rypäleitä ei voi ”korjata” lisäämällä happoja. Alkoholikäymisen osalta punaiset rypäleet käytetään yhä useammin kokonaisina terttuina, minkä ansiosta viiniin saadaan enemmän tekstuuria, raikkautta ja kukkeita aromeja. Tämä tosin edellyttää rypäleen puisten osien kypsyyttä, kuten edellä todettiin. Mikäli punainen alkuviini halutaan kypsyttää tammessa, sen ei haluta hallitsevan viinin aromimaailmaa, joten tuottaja valitsee yleensä käytettyjä tammitynnyreitä, joiden tammi ei ole yhtä hallitseva kuin uusien tynnyreiden.

  Hypättäessä valkoisten alkuviinien valmistukseen, noudatetaan samaa valmistusfilosofiaa kuin punaviinien valmistuksessa. Itse asiassa valkoviiniä valmistettiin tuhansien vuosien ajan samalla tavoin kuin punaviiniä, mutta tänä päivänä pääsääntöisesti valkoviini ei enää ole kuorikontaktissa rypälemehun kanssa ja kellarissa turvaudutaan esimerkiksi sulfiittien apuun suojaamaan viini hapettumiselta.

  Valkoiseen alkuviiniin tutustuminen herättääkin helposti monenlaisia tunteita ja ajatuksia juuri erilaisuutensa pohjalta. Valkoiset alkuviinit ovat yleisesti sanottuna värimaailmaltaan tummempia, täyteläisempiä, vähemmän hapokkaita sekä kehittyneempiä ja moniulotteisempia aromimaailmansa osalta. Verrattuna tavallisiin valkoviineihin, valkoiset alkuviinit voivat maistua oksidoituneilta eli hapettuneilta. Tällöin niistä löytyy usein sherrymäisiä aromeja, olkisuutta tai pölyisyyttä.

  Oranssiviineistä voit lukea lisää täältä.

  Miten alkuviinien tuotantoa valvotaan?

  Alkuviinien tuotannon vaiheissa näyttää yllä olevan mukaisesti olevan paljon eriäviä mielipiteitä, mutta mitä laki sanoo? Euroopan Unionissa ei ole edelleenkään tätä kirjoitettaessa alkuviinien tuotantoa säätelevää lainsäädäntöä. Niinpä tällä hetkellä asia ilmaistaan etikettimerkinnöin ja kuluttajan on luottaminen viinintuottajan sanaan, että kyseessä on alkuviini. Etiketissä voi lukea esimerkiksi ”natural wine” (alkuviini englanniksi) tai ”elaboración natural” (luonnonmukainen valmistus espanjaksi).

  Tarpeesta saada raamit toiminnalleen, alkuviinien tuottajat ovat yhdistäneet voimiaan ja perustaneet omia yhdistyksiään. Esimerkiksi vuonna 2006 Italiassa perustettu VinNatur -yhdistykseen kuuluu tänä päivänä yli 180 viinitilaa 9 maasta. Yhdistyksen tarkoituksena on paitsi tuoda alkuviinin tuottajia yhteen, myös jakaa tietotaitoa ja tutkimustuloksia jäsenilleen, ja näin tehdä jäsenistä vahvempia ja yhdenmukaistaa heidän toimintojaan. Yhdistykset myös laativat jäsenistölleen sääntöjä, joiden puitteissa niiden tulee toimia. Esimerkiksi viininvalmistuksen kehdossa, Georgiassa, Natural Wine Association myöntää logonsa yhdistyksen jäsenien käyttöön niin etiketissä kuin muutoinkin, kunhan jäsenet sitoutuvat noudattamaan yhdistyksen sääntöjä.

  Las Moradas de San Martín Senda - vivahteikas alkuviini Espanjasta

  Las Moradas de San Martín -niminen bodega sijaitsee Sierra de Gredosin vuoristossa, Madridissa. Tarhoilla on viljelty Garnacha -rypälettä jo 1100-luvulta lähtien ja vanhat köynnökset kasvavat pensaina uusien istutusten seassa. Viinitarhat sijaitsevat äärimmäisen karuissa olosuhteissa 900 metrin korkeudessa merenpinnasta.

  Tilalla on yhteensä 21 hehtaaria viinitarhoja, joita viljellään luomuperiaatteiden mukaisesti. Kaikki rypäleet poimitaan käsin. Viinit valmistetaan käsityönä ja niiden valmistukseen puututaan mahdollisimman vähän. Viinit luokitellaankin alkuviineiksi. Alkuviinien periaatteiden mukaisesti viinejä ei suodateta eikä kirkasteta.

  Viini on ulkonäöltään syvän kirsikanpunainen. Sen aromimaailma muodostuu marjaisesta, kevyen rusinaisesta, paahteisen nahkeasta ja mausteisten aromien yhdistelmästä. Suutuntuma on melko täyteläinen kypsän tummamarjaisten, mansikkainen sekä hennon mausteinen ja orvokkinen. Nousevat hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Tanniinit ovat pehmeät, mutta ryhdikkäät. Tyylikkään mineraalinen. Jälkimaku on pitkä.

  Senda on vivahteikas alkuviini, missä yhdistyvät raikkaus, runsaus ja silkkisyys. Se on luomusertifioitu ja vegaaninen alkuviini.

  Tutustu viinintuottajan sivuihin tästä linkistä.

  Tuotteen voit tilata Alkon verkkokaupasta. Sen hinta on à 14,99 euroa.

  Tarinaa viinistä ja tuottajasta sekä ruokasuositukset voit lukea Viiniateljeen sivuilta.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus alkuviineistä. Toivottavasti viihdyit seurassani! Seuraavaksi tutustumme Unkarin Pannonhalman luostariviinitilaan, missä on valmistettu viiniä aina vuodesta 996 lähtien.  Stay tuned!

  Aurinkoisia kevättalven päiviä!

  Sinun viinimestarisi,

   

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Alexandran viinivinkit

  Henkilökuntamme suosikit: esittelyvuorossa Alexandran viinivinkit kevääseen

  Kuukauden teemana Alkossa on henkilökunnan suosikit ja idea oli niin hauska että mekin päätimme aloittaa uuden vuoden samalla teemalla, ensimmäisenä vuorossa Alexandran suosikit alko-valikoimastamme – skål!

  Samppanja jota rakastavat kaikki

  Champagne Palmer & Co. – tästä aikoinaan koko tarina alkoi, työskentelin aikoinaan ravintolassa ja viinilistaa uudistaessa halusin samppanjan, joka toimii kaikille ja olisi samalla erityisempi. Olen ehdottomasti viininharrastajana uusia trendejä seuraava ja kokeileva: Palmerin samppanjatalo oli ollut paljon esillä alan arvostetuissa julkaisuissa ja kun selvisi että sitä maahantuo turkulainen sommelier-pariskunta, olin äärimmäisen innoissani!

  Mikä tekee siitä sitten niin erityisen? Ensimmäisenä hinta/laatu-suhde, joka on loistava! Palmer & Co. Brut Reservé, Alkon tilausvalikoima 44,90€ lahjalaatikossa. Toisena on paahteinen ja kermainen eleganssi, monesti messuilla saa ihmiset innostumaan Palmerin samppanjoista, koska juoman rakenne sekä hennot pienet kuplat ovat hienostuneet ja miellyttävät. Kolmantena on variaatio pullojen koossa – magnumit on näyttäviä isommissa juhlissa, oma suosikki on puolikkaat pullot. Viinin lisäksi harrastuksiin kuuluu vaellus ja puolikas pullo on juuri sopiva rinkkaan! Palmer Brut Reservé 0,375 l  24,99€ ja Palmer Brut Reservé Rosé Solera 0,375 l 29,90€ (molemmat linkit ohjautuu Alkon sivuille).

  Espanjalaiset kuplivat roseet ovat kevään trendikkäin juoma

  Pago de Tharsys Millessime Rosé – tämä rosee löytyy kaapista aina! Toimii juhlajuomana sellaisenaan, lahjaksi ystävälle, tunnelmointiin ystävänpäivänä ja illallisen kanssa tarjottavaksi. Monikäyttöisyys yhdistäessä ruokaan on eeppinen: todettu niin kalan ja äyriaisten kanssa, grillattuun karamellisoituun possuun, vappu-piknikillä, avocadopastaan sekä loppukesän marjapiirakkaan. Pago de Tharsys Millesime Rosé Reserva Cava Brut 2017, 19.99€, Alkon vakiovalikoima.

  Cavat ovat ylipäätään ovat omia suosikkeja ja suomalaisille laadukkaammat cavat tulevat edelleen hieman yllätyksenä.

  Sokkotestien suosikki

  Enate Gewürztraminer on yksi ehdottomia suosikkeja kun tullaan valkoviineihin, viini on niiiiiiiiin paljon kaikkea! Trendikäs ja rajoja rikkova tuottaja, klassisen gewürztraminerin kukkaiset elementit, raikkaus ja samalla moniulotteisuus. Köynnökset sijaitsevat 550 m merenpinnasta, joka tuo viiniin luonnollisen korkean hapokkuuden ja rakennetta. Kukkaiset elementit ja mausteisuus huijaavat useampaa maistajaa, viinissä on vain 3 g sokeria, joka tulee aina yllätyksenä. Ruokasuosituksena kasvisruuat sekä kylmäsavulohi. Enate Gewürztraminer 2020, 19.99€, Alkon vakiovalikoima.

  We love Alex!

  Pflüger Pinot Noir on kuin tehty kotimaiselle ruualle, Pfalzin alueen hienostunut pinot noir kannattaa yhdistää riistalle taikka maksaan. Itse tuottaja, luomuviljelyn pioneeri, Alexander Pflüger vierailee usein Suomessa ja hurmaa aina kaikki vauvasta vaariin – mutkaton ja maanläheinen asenne yhdistettynä laadukkaisiin viineihin on kyllä saanut kirjoittajankin ihastumaan tuottajaan. Pflüger Pinot Noir, 24.90€, Alkon tilausvalikoima.

  PS. Jos rakastat tulista aasialaista ruokaa, kannattaa ehdottomasti ottaa testiin Sushi & Me 15.98€, Alkon tilausvalikoima. Viinin jäännössokeri pyöristää ja rapsakka rakenne luo miellyttävän kokonaisuuden tuliseenkin ruokaan yhdistettynä.

  Italian helmet

  Legendaarisista tuottajista ja esikuvista on mainittava myös Guerrieri Rizzardi – tuottaja on parhaiten tunnettu amarone-viinien tuottajana, mutta viinitalon Keya Chiaretto Rosé on klassista bardolinoa parhaimmillaan. Erityismainintana myös Guerrieri Rizzardi Recioto di Soave Classico 2018 – jälkiruokaviini, joka kruunaa illan! Garganegasta valmistettu hedelmäinen ja pähkinäinen vaalea jälkiruokaviini on itsessään jo harvinaisuus Suomessa. Tarjoile viini hyvin jäähdytettynä kakkubrunssilla ystäville, juustojen kanssa elokuvaillan aikana taikka nautiskele mökkiterassilla sateensuojassa. Keya Chiaretto Classico 2020, 14.99€ ja Guerrieri Rizzardi Recioto di Soave 2018 28,90€, molemmat Alkon tilausvalikoiman tuotteita.

 • Viiniateljeen vieraskynä: miten varastoida viinit optimaalisesti?

  Viiniateljeen vieraskynä: viinin varastoinnin perusasiat

  Viini on herkkä tuote, minkä varastointi aiheuttaa helposti päänvaivaa niin harrastelijoille kuin ammattilaisille. Se on nimittäin arka valolle, mutta pitää viileydestä ja kosteudesta. Myöskään tärinä ei ole viinille hyväksi, varsinkaan jos viiniä halutaan varastoida pitkään. Lisäksi varaston pitäisi olla hajuton, ettei ilman kanssa kosketuksissa oleva viini pääse imemään ei-toivottuja hajuja itseensä. Mitä kaikkea viinin varastoinnissa sitten pitäisi huomioida?

  Tämän kertaisen tekstin ja Viiniateljeen Vieraskynän ensimmäinen kirjoittajavieras on BBWINES OY:n toimitusjohtaja, viinimestari Peetu Eklund, joka johdattaa meidät viinin varastointiin.

  Hei Viiniateljeen lukijat,

  Viinin varastointi on aina ajankohtainen aihe, mutta varsinkin näin joulun alla, kun hankitaan asiakkaille, ystäville ja tietysti itselle joululahjaksi arvokkaampia viinejä, on hyvä miettiä näitä asioita tarkemmin.

  Viinin varastoinnissa lähtökohtana on itse viini ja sen asettamat vaatimukset mahdolliselle varastoinnille. Suurin osa viineistä on tarkoitettu nuorena juotaviksi 1-4 vuoden sisällä satovuodesta ja vain harvat viinit hyötyvät tätä pidemmästä varastoinnista. Helpoin laadunmittari mietittäessä viinin kehityspotentiaalia on viinin hinta. Karkeasti yli 30 euron ja siitä ylöspäin olevat viinit kestävät hyvin ja hyötyvät oikeaoppisesta varastoinnista.

  Viinikaappi on hyvä vaihtoehto viinin varastointiin, sillä harvalla on mahdollisuus perinteiseen säilytysmuotoon eli viinikellariin. Nykyteknologian ansiosta viinikaappiin saadaan samantyyppiset olosuhteet kuin hyvään viinikellariin. Tarkoituksenahan on säilyttää viini oikeassa asennossa ja lämpötilassa sekä suojassa tärinältä ja valolta. Kaikki harrastajat eivät luonnollisesti tarvitse tai edes haaveile viinikellarista, vaan hankkivat viinikaapin saadakseen laadukkaammille viineilleen oikeanlaiset säilytysolosuhteet.

  Ilman viinikaappia viinit kannattaa säilyttää kodin viileimmässä paikassa. Jääkaappi on liian kylmä viinin  pidemmälle varastoinnille, vaikka hyvä on aina olla tarjoiluvalmiina kylmässä pullo tai kaksi Champagne Palmeria. Keittiön lämmönlähteitä kannattaa välttää ja usein viilein paikka löytyy kotioloissa makuuhuoneen vaatekaapeista tai varastohuoneiden lattiatasolta (olettaen, ettei lattialämmitys ole käytössä).

  Käyn seuraavaksi läpi viinin varastoinnin perusasioita.

  Lämpötila on kaiken a ja o

  Lämpötila on viinin varastoinnin kannalta oleellisin tekijä. Se vaikuttaa ratkaisevasti viinin oikeanlaiseen kypsymiseen ja sitä kautta viinin laatuun. Viinin ihanteellinen varastointilämpötila on 12–14 °C. Sopivat varastointilämpötilat kuitenkin vaihtelevat 10–16 °C:een välillä. Tärkeintä olisi pitää lämpötila vakiona, sillä viini ei pidä vaihtelevista lämpötiloista. Varsinkin äkilliset vaihtelut ovat viinille pahaksi.

  Viileä lämpötila on periaatteessa parempi kuin lämmin, mutta viinin kypsyminen käytännössä katsoen pysähtyy alle 8 °C:een lämpötilassa. Toisaalta liian lämpimässä viini kehittyy liian nopeasti. Tällöin puhutaan yli 18 °C:een lämpötilasta. Vielä 20 °C ei välttämättä vahingoita viiniä, mutta pysyvästi yli 25 °C:een lämpötilassa viinin aromit eivät kehity suotuisasti.

  Luonnollisesti varastoitavat viinit vaikuttavat niiden säilytyslämpötilaan. Nopeammin kiertoon menevät viinipullot voi varastoida tarjoilulämpötilassa 8-18 °C.

  Entä sitten ilmankosteus?

  Viinin ja ympäristön välillä tapahtuu pientä ilmanvaihtoa, vaikka pullo olisikin tiukasti suljettu korkilla ja kapselilla. Happi puolestaan aiheuttaa kemiallisia reaktioita, jotka vaikuttavat viinin makuun, tuoksuun ja väriin. Parhaan säilyvyyden kannalta ilmankosteuden tulisi olla tarkkaan säädelty viinikellarissa tai -kaapissa. Ilmankosteudella tarkoitetaan ilman vesihöyrypitoisuutta, ja se ilmaistaan suhteellisena kosteusprosenttina. Optimaalinen ilmankosteus on noin 60 %, mutta arvot 50–75 %:n välillä ovat kelvollisia viinin oikeaoppiselle varastonnille.

  Jos ilma on liian kuivaa, pulloon pääsee ilmaa ja neste haihtuu nopeammin. Liian kosteassa puolestaan korkit saattavat homehtua ja viinipullojen etiketit voivat vaurioitua. Se voi vaikeuttaa pullojen tunnistamista. Luonnollisesti etiketit kuluvat, kun viinipulloja varastoidaan vuosikymmeniä. Ilmankosteuden säätelyllä kulumista voidaan kuitenkin huomattavasti hidastaa. Liian korkea ilmankosteus vaurioittaa myös hyllyjä ja kellarin seiniä.

  Tasaisella ilmankosteudella estetään korkin kostuminen viinipullon ulkopuolelta. Viini itsessään oikeassa asennossa varastoituna pitää korkin sisäpuolelta kosteana ja hidastaa näin erilaisten kaasujen, kuten hapen reagoimista viinin kanssa.

  Suojaa viinipullosi valolta

  Valo ei ole viinille hyväksi, vaan viiniä pitäisi nimenomaisesti suojata valolta. Valonarkuuden vuoksi viini pullotetaankin yleensä vihreisiin tai ruskeisiin lasipulloihin, jotteivät ultraviolettisäteet pääsisi vahingoittamaan viiniä. Myös viinikellarin mahdollisten ikkunoiden ja ovien olisi hyvä olla valmistettu värjätystä lasista. Viinikellarin valaistuksen tulisi olla mieluiten hämärä. Valoa ei tulisi käyttää tarpeettomasti, vaan vain sen verran kuin tarvitsee oikean pullon löytämiseen, avaamiseen ja mahdolliseen dekantoimiseen. Parhaita lamppuja ovat himmennettävät pienen wattimäärän omaavat lamput tai loisteputkilamput, jotka eivät tuota paljoa lämpöä käytettäessä. Myös esimerkiksi liiketunnistimien käyttö ja ajastimella toimiva valaistus ovat hyviä ja turvallisia ratkaisuja viinikellareissa.

  Jatkuvalle valolle altis viini hapettuu nopeammin, altistuu helpommin erilaisille kemiallisille reaktioille ja ikääntyy turhan nopeasti. Lisäksi viinin askorbiinihappopitoisuus laskee, jonka seurauksena syntyy dioksimaalihappoa. Tämä saa puolestaan aikaan viinihapon autoksidaation eli itsehapetuksen, minkä johdosta viinin maku väljähtyy ja sen väri muuttuu.

  Viini ei tykkää vakaista säilytysolosuhteista

  Viinipullot tulisi säilyttää vakailla ja vankoilla hyllyillä tärinättömässä paikassa. Tärinästä muodostuu ongelma, kun se on liiallista ja jatkuvaa tai kun se saa viinisakan liikkeelle. Pahimmassa tapauksessa pullot voivat rikkoutua tärinän seurauksena. Esimerkiksi rekkaliikenteen aiheuttama tärinä tai lähistöllä olevien lämmityslaitteiden toistuvat värähtelyt vahingoittavat viiniä pysyvästi. Tosin tieteellistä todistusta tärinän vahingollisuudelle ei ole tähän päivään mennessä pystytty osoittamaan.

  Viinitelineet tulisi tukea pääsääntöisesti lattian varaan, sillä seinärakennelmat ovat aina alttiimpia tärinään. Viinipulloja tulisi liikuttaa vain tarpeen vaatiessa. Luonnollisesti kuljetuksen aikana viinin sakka on voinut lähteä liikkeelle ja sekoittua. Tällöin viinille tulee antaa aikaa asettua ja toipua kuljetuksen aiheuttamasta tärinästä.

  Missä asennossa viinit kannattaa varastoida?

  Viinipullot tulisi varastoida vaakasuorassa asennossa, jos niitä säilytetään pidemmän aikaa. Nesteen tulisi ulottua korkkiin asti, jotta korkki ei pääsisi kuivumaan. Näin pystytään välttämään ylimääräinen hapen vaikutus varastoitavaan viiniin. Lyhyeksi ajaksi varastoidut pullot voidaan säilyttää myös pystyasennossa, sillä korkki ei ehdi kuivua muutamassa kuukaudessa. Kierrekorkkipullot tulee myös varastoida pystyasennossa, sillä ne voivat vuotaa vaakasuoraan varastoituina. Tänä päivänähän useita laatuviinejäkin suljetaan kierrekorkilla, sillä niissä eliminoidaan korkkivian mahdollisuus.

  Kellarointivinkki: Terredora Fatica Contadina Taurasi

  DOCG Taurasi ja sen mustanpuhuva, roteva Aglianico -rypäle on Etelä-Italian punaviinien kuningas. Viiniköynnökset kasvavat rinteillä noin 400–650 metrin korkeudella merenpinnasta vulkaanisessa maaperässä. Kasvupaikkana on useasti nukkuvien tulivuorten rinteet. Campanian sydämessä, Irpiniassa sijaitseva Terredora di Paolo on perhetila 11. sukupolvessa. Viiniä on kypsytetty 24 kk ranskalaisessa ja slavonialaisessa tammessa, jonka jälkeen pullokypsytys 36 kk.

  Viinin kypsytyspotentiaali on 20-25 vuotta vuosikerrasta, kun sitä säilyttää optimaalisissa olosuhteissa. Tuottajan mukaan viini on optimaalisimmillaan noin 15-vuotiaana. Suosittelemme viinin dekantoimista.

  Tutustu tuottajan tarinaa ja lue lisää viinistä täältä.

  Viini on saatavilla Alkon vakiovalikoimasta hintaan 25,48 euroa.

   

  Kellarointivinkki: Guerrieri Rizzardi Calcarole Riserva 2015

  Calcarole on Guerrieri Rizzardin top-amarone ja palstaviini, jonka rypäleet tulevat Calcarole -nimiseltä palstalta Negrarista, Valpolicella Classicon sydämestä, mistä Rizzardin perhe hankki ensimmäiset viinitarhat jo vuonna 1649. Viiniä valmistetaan vain parhaimpina vuosina. Vuosikerrasta 2015 lähtien Calcarole on Riserva -luokiteltu ja sillä juhlistetaan viinin 30-vuotista taivalta (ensimmäinen vuosikerta 1985). Kypsytys 36 kk pääosin ranskalaisessa tammessa ja pullokypsytys vähintään 12 kk.

  Viinin kypsytyspotentiaali on vähintään 20 vuotta vuosikerrasta, kun sitä säilyttää optimaalisissa olosuhteissa. Viiniä ei tarvitse dekantoida ennen tarjoilua.

  Tutustu tuottajan tarinaa ja lue lisää viinistä täältä.

  Viini on saatavilla tyylikkässä lahjalaatikossa Alkon verkkokaupasta ja hyvin varustelluista myymälöistä hintaan 69.90 euroa.

   

  Toivottavasti sait tästä hyviä vinkkejä viinin varastoinnista! Jatkan Viiniateljeen Vieraskynä -palstalla viinikaappien ja viinikellareiden merkeissä ensi vuoden eli vuoden 2022 puolella.

  Tässä kohtaa kiitos ja kumarrus, ja oikein nautinnollista loppuvuotta 2021!

  Parhain terveisin,

  Peetu Eklund

  Viinimestari, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

   

  PS Alla olevasta painikkeesta pääset suoraan tutustumaan Viiniateljeen viineihin, joita suosittelemme kellaroitaviksi!

 • 3 x eri budjetin viinit joulupöytään ja lahjaksi

  3 x eri budjetin viinit joulupöytään ja lahjaksi

  Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja vaikka monelle meistä tämä on vuoden kiireisintä aikaa, joulusuunnitelmat on hyvä aloittaa ajoissa. Olen suunnitellut kolmen eri kukkaron viinit joulupöytään. Jokaisessa paketissa on kolme viiniä: kuohuviini, valkoviini ja punaviini.

  Perinteinen suomalainen joulupöytä asettaa omat haasteensa viinien valinnalle. Mukana on graavikalaa, lipeäkalaa, mätiä, rosollia, laatikoita, jne. Sinänsä hienoa on, että perinteisestä joulupöydästä löytyy varmasti eri ruokavaliota noudattaville omat herkkunsa!

  Kalapöydän viinit saavat mieluusti olla hapokkaita,  sillä hapokkuus leikkaa kalan ja äyriäisten rasvaisuutta. Lisäksi runsas ja täyteläinen rakenne taittaa haastavampiakin makuja. Laatikot, rosolli ja kinkku sinappeineen puolestaan asettavat omat vaatimuksensa. Roseekuohuviini sopii tähän pakkaan erinomaisen hyvin, sillä kuplat ja roseeviinin aromimaailma tukee ruokien makumaailmaa. Mikäli haluaa nauttia punaviiniä edellämainittujen perinteisten jouluruokien kanssa, kannattaa valita pehmeän hedelmäinen viini, mikä ei jyrää jouluruoan hienoja makua.

  Viinien joukossa on myös useampi tuote, mikä myydään nyt jouluna lahjapakkauksessa eli löydät suositusten joukosta myös lahjaviini-ideoita. Taideviinit alle 15 euron paketista ovat myös kuin tehtyjä lahjaksi niiden ikonisten etikettien ansiosta.

  Alkon verkkokaupasta 14.12. mennessä

  Kaikki suosittelemani viinit ovat Alkon vakiovalikoiman tuotteita. Voit tilata valitsemasi viinit kätevästi Alkon verkkokaupan kautta lähi-Alkoosi. Kun tilaat (vakiovalikoiman) viinit verkkokaupasta 14.12. mennessä, ne ehditään toimittaa sinulle ennen joulua. Tämä päivämäärä on siis hyvä pitää mielessä!

  Alle 15 euron viinit joulupöytään

  Apulanta KuohAri Cava Brut, à 13,99 euroa

  Aloita joulu rokkaavasti Apulanta KuohAri Cava Brutilla!

  Tämä espanjalainen kuohuviini eli cava on kahden rypälelajikkeen, Macabeon ja Parelladan sekoite. Se on helposti lähestyttävä ja raikkaan hedelmäinen ja siinä voi aistia myös hentoa paahteisuutta. Kuohuviini sopii niin maljojen kohotteluun kuin aperitiiviksi. Sen kanssa sopii maistella myös kalapöydän herkkuja ja suolaisia alkupaloja.

  Kuohuviini on Pago de Tharsys -nimisen bodegan käsialaa, jonka perustaja ja enologi Vicente García on palkittu useaan otteeseen muun muassa ”merkittävän viinintekijän” tittelillä meriiteistään Requenan alueen kuohuviininvalmistuksen kehittämisestä.

  Kuohuviini on vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  The Great Wave Sauvignon Blanc 2020, 14,98 €

  Tyylikkään hedelmäinen valkoviini kruunaa kalapöydän!

  Pirteä & hedelmäinen The Great Wave Sauvignon Blanc -valkoviini on peräisin Uuden-Seelannin Marlborough’sta. Viinin moniulotteinen hedelmäisyys, raikas hapokkuus ja hiven mineraalisuutta tekevät siitä loistavan valinnan joulun kalapöydän herkkujen kanssa nautittavaksi. Sen runsas hedelmäisyys ja raikas happorakenne tasoittavat haastavampiakin makuja. Viini sopii myös aperitiiviksi.

  Viinipullon etikettiä koristaa japanilaisen taidemaalari Katsushika Hokusain (1760–1849) kuuluisa maalaus ”The Great Wave” (suomeksi Suuri aalto).

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  The Girl With A Pearl Earring Merlot 2020, à 11,69 euroa

  Pehmeän hedelmäinen ja mausteinen punaviini laatikoille ja kinkulle!

  Marjaisa & raikas The Girl with a Pearl Earring on monikäyttöinen punaviini Chilen Keskuslaaksosta. Viinissä on Merlot’n lisäksi mukana hieman Carménère -rypälette, mistä saadaan siihen mukavaa mausteisuutta. Pehmeän hedelmäisen ja mausteisen luonteensa ansiosta viini maistuu suomalaisen joulupöydän antimien, kuten rosollin, laatikoiden ja kinkun kanssa.

  Viinipullon etiketissä on alankomaalaisen taidemaalari Johannes Vermeerin (1632–1675) kuuluisa maalaus ”The Girl with a Pearl Earring” (suomeksi Tyttö ja helmikorvakoru tai Turbaanipäinen tyttö).

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Alle 20 euron viinit joulupöytään

  Pago de Tharsys Rosé Reserva Cava Brut 2017, à 19,99 euroa

  Ihastuttava espanjalainen rosé cava tuo juhlavuutta joulupöytään!

  Vivahteikas & ryhdikäs Pago de Tharsys Millésime Rosé on valmistettu Garnacha -lajikkeesta. Kuohuviiniä on kypsytetty vähintään 24 kk sakkansa päällä, jonka ansiosta siinä on ihanaa pähkinäisyyttä, tyylikästä paahteisuutta ja pienet, elegantit kuplat. Paitsi juhlamaljaksi, tätä kuohuviiniä kannattaa testata myös kalapöydän herkkujen kuten lohen ja mädin kanssa eikä se jätä laatikoita ja kinkkuakaan kylmäksi!

  Tilan omistaja, enologi Vicente García tunnetaan pioneerina Valencian alueen kuohuviinin valmistuksessa. Työskenneltyään vuosikaudet isoilla cava -tuottajilla Kataloniassa, Vicente kaipasi takaisin synnyinseudulleen.

  Kuohuviini on luomusertifioitu ja vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Pflüger Tradition Riesling 2020, à 19,98 euroa

  Tyylikäs saksalainen luomu ja biodynaaminen Riesling maistuu kaikille!

  Vivahteikas & ryhdikäs Tradition Riesling on niin sanottu ortswein eli kyläviini, jonka rypäleet poimitaan Pfalzissa sijaitsevan Bad Dürkheimin kylän parhailta palstoilta.Viiniä kypsytetään sakkansa päällä 4-5 kk ja lopputuloksena on pyöreän hedelmäinen, tyylikkään mineraalinen ja tasapainoisen hapokas valkoviini, mikä krunaa kalapöydän antimet. Viinin runsas hapokkuus tasapainottaa haastavampiakin makuja kuten mäti, silli ja graavikalat.

  Pfalzissa sijaitseva perheomisteinen Pflüger on saksalaisen luomuviininviljelyn pioneereja ja yksi Ecovin -yhdistyksen perustajista. Vuonna 2010 tila siirtyi myös biodynaamiseen viljelyyn.

  Valkoviini on luomusertifioitu, biodynaaminen ja vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Habla del Silencio 2019, à 19,99 euroa

  Täyteläisen tummamarjainen ja tyylikkään paahteinen espanjalainen punaviini vie sydämen mennessään!

  Mehevä & hilloinen Habla del Silencio on sekoite Syrah’ta, Cabernet Sauvignonia ja Tempranilloa, ja sitä on kypsytetty 6 kk ranskalaisessa tammessa. Habla del Silencio -nimen voi suomentaa vapaasti ”mitä hiljaisuus sinulle kertoo” ja viini sopiikin tunnelmallisiin hetkiin. Samettinen ja elegantti viini maistuu joulupöydän tuhdimpien kasvis- ja liha-annosten  sekä juustotarjottimen herkkujen kanssa, mikäli mahassa on vielä tilaa!

  Bodegas Habla sijaitsee  Extremadurassa, pääkaupunki Madridista lounaseen. Viinitila palkittiin huhtikuussa 2021 arvostetussa London Wine Competition -kilpailussa huikealla Winery of the Year 2021 eli Vuoden Viinitila-palkinnolla!

  Punaviini on vegaaninen ja se myydään tyylikkäässä lahjalaatikossa.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Alle 30 euron viinit joulupöytään

  Champagne Palmer Brut Réserve 37,5 cl, à 24,99 euroa

  Tyylikäs ja helposti lähestyttävä samppanja kruunaa joulun!

  Vivahteikas & ryhdikäs Palmerin non-vintage samppanja on pääosin Montagne de Reimsin 1er- ja Grand cru -tarhojen Chardonnayta ja Pinot Noiria ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä noin 36 kk. Samppanjan tyyli on runsaan hedelmäinen, miellyttävän paahteinen ja tasapainoisen hapokas. Se sopii niin juhlamaljaksi kuin läpi aterian nautittavaksi. Samasta samppanjasta löytyy myös 0.75 litran pullo sekä 1.5 litran magnum!

  Champagne Palmer on samppanjatalojen kärkikastiin arvotettu tila, joka on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista ja korkeasta laadusta. Reimsissä päämajaansa pitävä talo omistaa 415 hehtaaria viinitarhoja pääosin Montagne de Reimsin alueella.

  Samppanja on vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Granbazán Ámbar Albariño 2020, 21,98 €

  Albariño on trendikäs ja monikäyttöinen valkoviini!

  Vivahteikas & ryhdikäs Granbazán Ámbar Albariño on 100-prosenttinen Albariño ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä 8 kuukautta. Viinissä yhdistyvät kauniisti pureskeltava hedelmäisyys, runsas tasapainoinen hapokkuus ja valtameren suola. Tämä viini sopii niin aperitiiviksi kuin kalapöydän moninaisten makujen kanssa nautittavaksi, lipeäkala mukaan lukien. Mikäli sinun joulupöytääsi kuuluu sushi, sekin on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

  Viinin takana on Bodegas Granbazán, jolla on pioneerin maine Rías Baixasissa. Ámbar oli nimittäin aikanaan ensimmäinen alueen sakkakypsytetty Albariño, mikä on saanut useita seuraajia vuosien varrella. Viini valittiin toukokuussa 2021 Espanjan parhaaksi valkoviiniksi!

  Valkoviini on vegaaninen ja se myydään lahjapakkauksessa.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Rioja Vega Gran Reserva 2013, 29.98 €

  Klassinen Riojan Gran Reserva joulupöytään tai lahjaksi!

  Roteva & voimakas Rioja Vega Gran Reserva on sekoite Tempranillo-, Graciano- ja Mazuelo -rypäleitä. Viiniä on kypsytetty Gran Reserva -kypsytysluokan mukaisesti vähintään 36 kuukautta tammessa ja 24 kuukautta pullossa ennen myyntiinlaskua. Viinin täyteläinen rakenne ja moniulotteinen aromimaailma tekee siitä upean kumppanin joulupöydän tuhdimmille liharuoille (erityisesti lammas, riista ja nauta) sekä koville, kypsytetyille juustoille. Suosittelemme viinin dekantoimista.

  Rioja Vega on perustettu vuonna 1882 ja se kuuluu Riojan 3 vanhimman viinibrandin joukkoon. Lisäksi se on yksi 4 bodegasta, jonka nimeen on sallittu yhdistettävän sana Rioja.

  Punaviini on vegaaninen ja se myydään lahjalaatikossa.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Mikäli kaipaat lisää vinkkejä joulupöytään, laita kysymyksesi blogin -kommentit kenttään.

  Tunnelmallista joulun odotusta!

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Oranssiviini – unohda kaikki, mitä luulet tietäväsi viineistä

  Oranssiviini – unohda kaikki, mitä luulet tietäväsi viineistä

  Oranssiviini on ollut viime vuodet hyvinkin trendikäs puheenaihe viinimaailmassa, mutta itse asiassa sen juuret ovat kaukana menneisyydessä. Menneiden aikojen valkoviini oli nykypäivän trendikästä oranssia viiniä, sillä valkoviiniä valmistettiin tuolloin samalla tavalla kuin punaviiniä eli rypälekuorien annettiin olla kontaktissa rypälemehun kanssa. Renessanssin maalauksissakin viini näyttäytyy usein pikemminkin oranssin värisenä ja ikääntyneenä kuin läpinäkyvänä ja kirkkaana.

  Miten tätä värimaailmaltaan oranssin sävyistä viiniä sitten valmistetaan?

  Oranssiviini saa värinsä kuorikontaktin ansiosta

  Viinin väristä puhuttaessa on tärkeä tietää, että lähes kaikkien rypäleiden mehu on läpinäkyvää ja kirkasta. Viini saa värinsä siitä, kun rypälekuoria uutetaan eli maseroidaan rypälemehun kanssa. Kuten punaviiniä valmistettaessa, oranssiviinin valmistuksessa rypälekuoria, siemeniä ja joissain tapauksissa myös kantoja uutetaan rypälemehun kanssa. Näistä uuttuu rypälemehuun pigmentin eli värin lisäksi antioksidantteja ja tanniineja, jotka suojaavat rypälemehua hapettumiselta käymisen aikana. Tällä tavoin valkoviiniäkin valmistettiin tuhansien vuosien ajan, mutta pääsääntöisesti valkoviini ei enää tänä päivänä ole kuorikontaktissa rypälemehun kanssa lainkaan tai vain hyvin lyhyen aikaa.

  Oranssiviinin kuorikontakti eli maserointi kestää muutamasta päivästä useampaan kuukauteen, joskus jopa vuosien ajan. Lopputuloksena on viini, jonka värimaailma vaihtelee keltaisesta oranssin eri sävyihin, meripihkaan ja jopa ruosteeseen.

  Mitä on oranssiviini?
  Oranssiviinien väri vaihtelee keltaisesta oranssin eri sävyihin. Viinikategoria nimettiin värimaailmansa mukaisesti (vrt. orange wine englanniksi).

  Viehkeitä, luonteikkaita ja gastronomisia viinejä

  Kuorikontaktin ansiosta oranssiviini saa paljon muutakin kuin oranssin sävyisen värinsä. Ensikosketus oranssiviiniin on mitä luultavimmin mieleenpainuva ja makukokemus, josta on vaikea vetää yhtymäkohtia muihin viineihin. Oranssiviineissä nimittäin yhdistyvät viehkeästi punaviinin rakenne ja tekstuuri tanniinit mukaan lukien. Erityisesti viinien tanniinirakenne tekee niistä yllätyksellisiä. Oranssiviinien aromimaailma on myös intensiivisempi kuin valkoviineissä. Silmät peitettynä tai mustasta lasista maistettuna on erittäin hankala arvioida, mikä viini on kyseessä. Tämä toki tekee minkä viinin tahansa maistamisesta hankalaa.

  Minkä kanssa oranssiviinejä sopii nautiskella? Oranssiviinit ovat pääosin gastronomisia viinejä, sillä ruoka pehmentää niiden tanniinirakennetta ja vahvistaa niiden aromimaailmaa. Esimerkiksi kovat kypsytetyt juustot, mausteiset padat ja pähkinäiset ruoat sopivat erityisen hyvin oranssien viinien makumaailmaan. Oranssiviinien luonne pääsee parhaiten esille, kun niitä nautitaan isoista viinilaseista. Nimittäin ne tarvitsevat paljon happea auetakseen ja tuodakseen koko persoonallisuutensa esille. Joskus viini tarvitsee reilusti enemmän aikaa, erityisesti jos on kyse alkuviinistä. Tärkeää on myös muistaa, että tarjoilulämpötila ei ole liian matala. Isabelle Legeron MW, joka muuten on Ranskan ensimmäinen naispuolinen master of wine, suosittelee käsittelemään oranssiviinejä pikemmin puna- kuin valkoviineinä.

  Paluu menneisyyteen

  Oranssiviinit lähestulkoon katosivat teollisen viininvalmistuksen tehtyä läpimurtonsa. Maailman on kiittäminen erityisesti slovenialaisia, joiden joukossa nämä isovanhemmilta lapsenlapsille periytyneet viininvalmistustekniikat säilyivät ja saivat uuden alun 1990-luvulla. Kyse onkin hyvin pitkälti vanhojen perinteiden elvyttämisestä – ja valjastamisesta käyttöön. Artesaanituotteet versus teollisesti valmistetut tuotteet ovat tuttuja monelta eri alalta. Ei tarvitse kuin miettiä esimerkiksi juustoja, joita valmistetaan niin käsityönä ikivanhoja perinteitä kunnioittaen kuin isolla volyymilla suurissa tehtaissa.

  Oranssiviinin niin sanotusti klassisia valmistusalueita ovat esimeriksi Slovenia, Italian Friuli-Venezia-Giulian Collio sekä Georgia, joka ainakin muutama vuosi sitten oli maailman suurin oranssiviinin tuottaja. Kaukasuksella sijaitsevaa Georgiaa muuten pidetään nykytiedon mukaan viinin syntyalueena. Muita merkittäviä oranssiviinin tuottajia löytyy erityisesti Espanjasta, Sisiliasta ja Sveitsistä.

  Oranssiviinien haasteet

  Tänä päivänä oranssiviinejä on saatavilla jo huomattavasti laajemmalti ja alkuviinituottajien lisäksi moni tuottaja on tehnyt kokeiluja oranssiviinien saralla. Viinien saatavuus on siis myös huomattavasti laajempi kuin vielä muutamia vuosia sitten. Näin on myös oranssiviinien kirjo on huomattavasti suurempi. Erityisesti oranssin värin saaminen on haastavaa, jos lämpötilaa kontrolloidaan. Tiukimpien standardien mukaan oranssiviinin tuleekin käydä luonnonhiivoilla eikä käymisen lämpötilaa saa kontrolloida.

  Oranssiviinejä kritisoidaan usein siitä, että ne maistuvat kaikki samalle. On kuitenkin huomattava, että samalla tavalla kuin muidenkin viinien kohdalla, oranssiviinin kokonaisuuteen vaikuttaa valmistustekniikan lisäksi käytetty rypälelajike ja terroir eli kasvupaikan erityispiirteet mukaan lukien maaperä ja ilmasto. Meidän valikoimissamme oleva Kamnik The Orange on tällä erää valmistettu Gewürztraminer -lajikkeesta. Aiempi vuosikerta oli puolestaan Pinot Grigio. Ensimmäistä kertaa uutta vuosikertaa maistettaessa makumuisto oli niin erilainen, että se oli jonkin asteinen sokki. Mietimme, että onko kyse ollenkaan samasta viinistä. Asia selvisi hyvin nopeasti, kun saimme tietää, että uusi vuosikerta oli valmistettu ihan eri lajikkeesta.

  Entä mistä oranssiviini on saanut nimensä? Termiä käytti ensimmäisen kerran David Harvey -niminen brittiläinen viiniasiantuntija vuonna 2004. Hänen mukaansa tuolloin ei ollut standardoitua nimeä tälle viinikategorialle ja koska määritämme viinejä värien mukaan, tuntui selvältä kutsua tätä viinityyliä oranssiviiniksi (engl. orange wine).

  Tutustu oranssiviiniin

  The Orange on Château Kamnik -nimisen tilan käsialaa, mikä on ainakin tällä hetkellä Alkon ainoa viinitila Pohjois-Makedoniasta. Se on myös Pohjois-Makedonian palkituin viinitila! Viini on valmistettu Gewürztraminer -lajikkeesta. Rypälekuoria uutettiin noin 6 kuukauden ajan, jonka jälkeen viini kypsyi sakkansa päällä tammitynnyreissä 10 kuukautta.

  Tuloksena on vivahteikas viini, jonka moniulotteisessa tuoksussa voi aistia kypsää aprikoosia, kumkvattia, mausteisia elementtejä, parfyymisuutta sekä hunajaa. Puolikuiva suutuntuma on niin ikään runsaan hedelmäinen, jota ryhdittävät nousevat hapot.

  Lue lisää viinistä ja sen tuottajasta täältä.

  Château Kamnik sijaitsee Skopjessa ja siellä voi myös vierailla, vink vink. Tutustu tilan verkkosivuihin tästä.

  Tuotteen voit tilata Alkon verkkokaupasta tästä linkistä. Sen hinta on à 29,90 euroa.

  Mikäli aihe alkoi kiinnostaa enemmän, tutustu esimerkiksi Alkon Tuomas Satokankaan kirjoittamaan artikkeliin oranssiviineistä. Tuomakseen tutustuin jo useampi vuosi sitten Grand Champagne Helsinki -messuilla ja hänen kanssaan saa aina hyvät keskustelut aikaiseksi viinin ja myös ruoan yhteydessä.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus oranssiviinistä. Toivottavasti viihdyit seurassani! Seuraavina aiheina ovat viinien varastointi ja tietysti loppuvuotta kohden kun mennään, esittelemme myös tulevan juhlakauden suositusviinejämme.

  Tunnelmallista syksyn jatkoa – nyt jos koskaan on aika kaivaa kynttilät ja villasukat esiin!

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Viinisuositukset syksyn sadolle

  Viinisuositukset syksyn sadolle – syksy on ihan parasta aikaa: samalla kerätään oman puutarhan sato sekä nautiskellaan metsänantimista.

  Sienet, kurpitsa ja tomaatit aloittavat italialaisten viinien syksyn sesongin

  Syksy on ihan yksi suosikki vuodenaikoja – samaan aikaan kerätään oman puutarhan sato sekä nautiskellaan metsänantimista.

  Italialaiset viinit pääsevät oikeuksiinsa tomaatin, sienien, munakoison ja kurpitsojen kanssa yhdistettynä. Metsäsienien sekoitus on täydellinen risottoon, jonka kanssa Piemonten alueen nebbiolo on takuuvarmasti onnistunut yhdistelmä. Legendaaristen barolo-tuottajan Rivetton luomu- ja biodynaaminen Rivetto Langhe Nebbiolo on Piemontea parhaimmillaan. Viini Alkossa 24,99€.

  Syksy on ihan yksi suosikki vuodenaikoja – samaan aikaan kerätään oman puutarhan sato sekä nautiskellaan metsänantimista.

  Italialaisista Guerrieri Rizzardi Pojega Valpollicella Ripasso Superiore on ihanan pehmeä ripasso, joka kannattaa yhdistää kokonaisena paistetun peuran fileen pariksi. Tiesitkö muuten että lainmuutoksen myötä ripassoiksi luokiteltuihin viineihin sekoitetaan amaronea?  Guerrieri Rizzardi valitsi ottaa uuden lain käyttöön jo vuoden 2018 vuosikerrassaan. Ja kyllä, uusi vuosikerta on samettisen elegantti ja gastronominen kokonaisuus. Alkon tilausvalikoima 19,99€.

  Syksyn suosikkeja on ehdottomasti sienet, riistat ja kaalit – eurooppalaisen keittiön suosikkireseptit vie ajatukset klassisiin viinialueisiin.

  Ja eihän syksyn antimista voi puhua nostamatta esille punajuurta! Punajuuren ja hienostuneen pinot noirin yhdistelmä on oma joka syksyinen suosikki. Pflüger Tradition Pinot Noir yhditettynä punajuuririsottoon sekä routapaistiin on jotain mikä hurmaa myös ystävät: lähituotettua ruokaa sekä luomu- ja biodynaamisen viljelyn pioneerina tunnettu. Pflüger hurmaa kaikki, niin jöröjukkamaisen isoisän kuin vihreitä valintoja arvostavan milleniaalin!

  Uutuus Alkossa: Pflüger Pinot Noir Tradition -toimii loistavastii syksyn makuihin. (Viini saatavilla Alkoista 27.9. alkaen)

  Ja syksyn makujen kanssa ei missään nimessä saa unohtaa Ranskaa! Kodin hyllyihin on säästetty kaikki ruokalehdet joissa mainitaan savoijin-kaali ja porttobello-sienet, kaalit on suora makumatka ranskalaiseen keittiöön. Klassisinta Ranskaa ja koko kesän odottaen ruualle pääsee vihdoin yhdistämään myös  Château Maucoilin viinejä, Maucoilin Chateuneuf-du-pape (Alkon tilausvalikoima, 39.98€) toimii loistavasti voimakkaampien riista-annosten parina ja Château Maucoil 1895 (Alkon tilausvalikoima, 29.90€) on ollut henkilökohtainen ikuisuussuosikkina syksyn juhlatilaisuuksiin sekä nautiskeluun. Château Maucoilin viinit Alkossa löydät täältä.

   Suvussa kiertävässä reseptikirjassa syksy on erityisesti lihapatojen aikaa: pitkään haudutetut lihapadat tehdään kannattaa valmistaa edullisemmista naudan ruhonosista ja varata aikaa kypsytykseen. Syksyisin meillä on ollut tapana valmistaa lihapata jo ennen lähtöä viimeiselle mökkireissulle, poikkeuksetta seuraavana päivänä valurautapannussa lämmitetty lihapata on parasta ja tuo parhaimpia alkusyksyn muistoja mieleen – hauskaa on miten jokainen sukupolvi muuttaa reseptiä hieman: yksi vaihtaa lihaa, toinen lisää hillosipulit jne. Näihin hetkiin olen ehdottomasti säästänyt Château Maucoilin punaviinit ja erityismaininnan saavat myös unkarilainen Bock Cabernet Franc Alkossa 19,98€ sekä La Conreria D´Scala dei Nona Alkossa 23,90€ .

  Väriloistoa syksyyn toivottaen,

  Alexandra

   

   

 • Tiesitkö kuohuviinistä? Corpinnat -kuohuviinit, Katalonian lahja laatutietoisille kuluttajille

  Tiesitkö kuohuviinistä? Corpinnat -kuohuviinit, Katalonian lahja laatutietoisille kuluttajille

  Toukokuussa 2021 kirjoitin cavasta, espanjalaisesta perinteisellä menetelmällä valmistetusta kuohuviinistä. Kirjoitukseen voit tutustua tästä linkistä. Tällä kertaa aiheena on niin ikään espanjalainen, samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini, joka tunnetaan nimellä Corpinnat. Laatuluokitus on toistaiseksi melko tuntematon, joten se ansaitsee ehdottomasti oman kirjoituksensa Tiesitkö kuohuviinistä ? -sarjassa.

  Espanjalaisena fanina olin heti innoissani, kun Torelló -niminen Corpinnat -tuottaja otti maahantuontiyritykseemme yhteyttä. Olin toki luokituksesta lukenut ja siihen kuuluvat tuottajat olivat suurelta osin entuudestaan tuttuja, mutta halusimme ehdottomasti päästä pieneen piiriin mukaan. Snobbailut sikseen, mutta piiri on melkoisen pieni, sillä Corpinnat -luokitus kattaa tällä erää vain 11 tuottajaa. Lähdetään tutustumaan luokitukseen tarkemmin! Ensin käydään läpi lyhyesti taustoja uuden luokituksen tarpeelle ja sen jälkeen päästää itse asiaan.

  Tarve uudelle laatuluokitukselle

  Cava -tuottajien riveissä oli kuohunut jo pitemmän aikaa. Markkinoita hallitsevat muutamat isot toimijat ja niiden suuret volyymit ja hintojen polkeminen eivät luonnollisestikaan miellytä kaikkia, ja ainakaan niitä, jotka keskittyvät tuotannossaan korkeaan laatuun. Sanna Pöyry kirjoittaa Viinilehden (3/2021) artikkelissa Myrsky kuohuviinilasissa – cava vai corpinnat?, että nykyisille Corpinnat -tuottajille ”ei jäänyt vaihtoehtoa, koska DO [Cava] ei neuvotteluista huolimatta sallinut Corpinnat -nimeä cava-pulloihin”. Erimielisyyksistä johtuen 9 tuottajaa jätti DO Cava -laatuluokituksen taakseen vuonna 2019. Viinilehden artikkelissa on kerrottu mielenkiintoisesti muutenkin Corpinnatin taustasta; kannattaa lukea!

  Torellón perhe on viljellyt viiniköynnöksiä Penedèsin alueella jo vuodesta 1395. Kuva on Torellón viinitalon.

  Uusi kuohuviiniluokitus ei syntynyt hetkessä. Ryhmä eli perustajajäsenet Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca ja Torelló kokoontuivat yhdessä ensimmäistä kertaa tammikuussa 2015. Edellä mainitut tilat sekä Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet ja Mas Candí erosivat DO Cava -laatuluokituksesta tammikuussa 2019. Silloin alkoi oman laatuluokituksen rakentaminen, mille haluttiin mahdollisimman tiukat säännöt. Arvojen keskiössä on alusta lähtien ollut laadukkaiden kuohuviinien valmistus Penedèsin alueen sydämessä, 100-prosenttisesti ekologisista, käsinpoimituista rypäleistä, jotka on vinifioitu etikettiin merkityllä viinitilalla. Myös perheellä ja perinteillä on merkittävä osansa, sillä kaikkien tilojen tulee olla perheomisteisia.

  Corpinnatin perustajajäsenet kuvattuina vuonna 2018. Kuva on internetistä; alkuperäinen kuva on Corpinnatin sivustolta.

  Kuohuviini Penedèsin sydämestä

  Corpinnat on EU:hun rekisteröity, yksityinen luokitus. Sitä voidaan kutsua myös kollektiiviseksi brändiksi, joka tällä hetkellä kattaa yhteensä 11 tilaa (edellisessä kappaleessa mainittujen tilojen lisäksi Pardas ja Can Descregut) ja niiden perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit. Corpinnatilla ei siis ole ainakaan toistaiseksi omaa laatuluokitustaan Espanjan virallisella viinikartalla.

  Corpinnat -nimi tulee sanoista cor, pinna ja nat. Cor tarkoittaa sydäntä ja pinna on yhtä kuin Penédès eli alueen nimi latinaksi. Nat puolestaan tarkoittaa syntynyt. Corpinnat -sanan merkityksen voikin suomentaa syntynyt Penedèsin sydämessä eli Corpinnat -kuohuviinit ovat peräisin suoraan Penedèsin sydämestä, Katalonian autonomiselta alueelta. Tässä kohtaa mainittakoon, että cavan sydänmaatahan on nimenomaan Penedèsin alue. Ja noin 95 % cavasta valmistetaan Katalonian alueella.

  Siinä missä cavaa saa valmistaa kaikkiaan 7 provinssin alueella Espanjassa, Corpinnat -kuohuviinit voivat olla vain sydänmaalta eli Barcelonan provinssista. Alue kattaa yhteensä 39 kuntaa, joista 27 sijaitsee Alt Penedèsissä ja 7 sitä ympäröivissä kunnissa. Corpinnat kattaa tällä hetkellä yhteensä 997 km² alueen ja 22 966 hehtaaria viinitarhoja.

  Corpinnat -kuohuviinejä saa valmistaa ainoastaan Penedèsin alueella, Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Vihreä, ympyröity alue oikeanpuoleisessa kartassa on Corpinnatin viljelyalue. Kartta kokonaisuudessaan kuvastaa Barcelonan provinssia. Kartta on Torelló -tilan esitteestä.
  Tässä kartassa puolestaan nähdään vielä tarkemmin itse Corpinnat -alue. Tummalla reunustettu, vaaleanvihreä alue on Corpinnatin viljelyaluetta. Penedèsin alue on puolestaan rajattu vaaleankeltaisilla reunoilla. Cava -alue näkyy kartalla vihreänä. Kartta on ladattu Corpinnatin virallisilta sivuilta.

  Perinteiset arvot ja laatu etunenässä

  Laatuluokitukseen kuuluvien tilojen tulee olla perheomisteisia. Tilojen tulee olla luomusertifioituja ja rypäleet tulee poimia käsin. Rypäleitä saa ostaa Corpinnat -alueelta ja myös Cava -tuottajilta, jos nämä sijaitsevat vaaditulla alueella ja ovat luomusertifioituja. Rypäleiden ostoon vaaditaan kuitenkin pitkäjänteinen sopimuskumppanuus, jonka on tullut jatkua vähintään 3 vuoden ajan. Huomioitavaa on myös, että valmiin viinin ostaminen on kuitenkin kaikissa tapauksissa kiellettyä. Viinin tulee nimittäin olla 100-prosenttisesti valmistettu sillä tilalla, mikä on merkitty etikettiin tuottajaksi. Corpinnat -säännösten mukaan private label -viinien myyminen on kiellettyä.

  Corpinnatin perusajatuksena on tuottaa laadukkaita tuotteita uniikissa mikroilmastossa ja perinteisistä rypäleistä. Corpinnatin valmistuksessa tulee käyttää vähintään 90 % seuraavia perinteisiä lajikkeita: Macabeo, Parellada ja Xarel-lo sekä Malvasía (joka tunnetaan myös nimellä Subirat Parent), punainen Garnacha (tinta), Monastrell, Sumoll ja Xarel-loVermell. Muita sallittuja rypäleitä ovat Malvasía de Sitges, Trepat, Chardonnay ja Pinot Noir. Näitä rypälelajikkeita saa käyttää maksimissaan 10 % blendistä.

  Corpinnat -kuohuviinien vähimmäiskypsytysaika on pitempi kuin samppanjan

  Corpinnatin tiukat säädökset ulottuvat viinitarhoilta myös itse viinimöön. Lähtökohtana on luomusertifiointi ja viinin valmistaminen omassa bodegassa. Rypälemehun ja valmiin viinin ostaminen on siis tiukasti kiellettyä. Pullot tulee uudelleen korkittaa viinitilalla ja niiden suljennassa tulee käyttää luonnonkorkkia ja metallilankaa. Sulfiitteja saa lisätä korkeintaan 90 mg / l. Uudelleen korkituksesta (eli dégorgementista) ja perinteisestä eli samppanjamenetelmästä voit lukea lisää samppanjaa käsittelevästä blogi -kirjoituksestani.

  Torellón kellarit Can Martí -tilalla. Tila kypsyttää kuohuviinejään vähintään 24 kuukautta, mutta esimerkiksi Torelló Corpinnat Tradicional Brut Nature 2015 kuohuviiniä on kypsytetty huimat 60 kuukautta.

  Laadusta kertovat myös pitkät sakkakypsytysajat, nimittäin Corpinnat -kuohuviinejä tulee kypsyttää vähintään 18 kuukautta sakkansa päällä. Tämä on siis jopa pitempi kuin samppanjan vähimmäiskypsytysaika, mikä on 15 kuukautta! Lisäksi tilan täytyy valmistaa vähintään 30 kuukautta ja vähintään 60 kuukautta kypsytettyä kuohuviinejä ”perus-Corpinnatin” lisäksi. Nämä vastaavat DO Cavan Reserva- ja Gran Reserva -nimikkeitä, mutta koska kyseiset kypsytysluokitukset on varattu DO-laatuluokitukselle, niitä ei saa käyttää Corpinnat -pullojen etiketeissä. Huomioitavaa on myös, että kaikkien kuohuviinien tulee olla vuosikerrallisia. Lisäksi etikettiin tulee merkitä korkin vaihdon (dégorgement) päivämäärä.

  Vuosikerran merkitsemistä etikettiin perustellaan sillä, että alueen sääolosuhteet ovat hyvin samankaltaiset vuodesta toiseen. Corpinnatin viljelyalueella ilmasto on välimerellinen eli kesät ovat kuumia ja kuivia. Talvikausi on puolestaan kostea ja sateinen.

  Corpinnatin tilannekatsaus hankalan vuoden 2020 jälkeen

  Perinteiden ja kasvupaikan kunnioittaminen, korkea laatu ja tinkimätön työ oman sekä yhteisen brändin näkyvyyden kasvattamiseksi jatkuvat edelleen. Korona toi notkahduksen Corpinnat -kuohuviinien myyntiin, mikä selittyy osaltaan turistien puutteesta ja espanjalaisten ravintoloiden suluista, sillä lähes 80 % Corpinnat -kuohuviineistä myytiin vuonna 2020 Espanjassa (vientimaita oli vuonna 2020 yhteensä 55). Koronan lisäksi vuotta 2020 kuvastaa kasvuolojen haastavuus, sillä Corpinnat -alue kärsi vakavasta sienisairaudesta, mikä tunnetaan nimellä härmähome (mildew englanniksi). Torelló -tilan omistajan Paco de la Rosa Torellón mukaan tilanne oli pahin viimeiseen 100 vuoteen. Härmähomeen suuri esiintyminen selittyy tavallista suuremmilla vesisateilla ja itse asiassa vettä tuli runsaasti lokakuusta 2019 aina toukokuuhun 2020. Sato jäi vuonna 2020 pienemmäksi, joskin laatu luokiteltiin onneksi hyväksi.

  Luvut ovat aina mielenkiintoisia ja tässä onkin kaksi myyntiä kuvastavaa vertailuparia. Corpinnat -kuohuviinejä myytiin vuonna 2020 yhteensä 1.7 miljoonaa pulloa, kun kokonaismyynti vuonna 2019 oli 2.2 miljoonaa pulloa. Euromäärät olivat vuonna 2020 yhteensä 16,8 miljoonaa euroa, kun eurot edellisvuonna eli 2019 ylsivät 20,7 miljoonaan euroon.

  Kun matkustaminen oli vielä arkipäivää, Corpinnat -tiloille tehtiin vuonna 2019 yhteensä lähes 35 000 visiittiä. Perinteiset, tunnetut brändit sekä Corpinnatin tunnettuuden kasvaminen varmasti kiinnostavat jatkossakin vierailjoita, kunhan matkustaminen on taas turvallista. Vinkkivinkkinä, Corpinnat -tilat järjestävät kesäkuukausina (noin 15.6-15.8.) Corpinnat Festival of Gastronomy -nimellä kulkevia lounaita ja illallisia. Nämä tietysti nautitaan Corpinnat -tilojen tarkkaan valituissa ympäröistöissä. Ruoan valmistavat paikalliset, maineikkaat kokit ja ruoan kanssa tarjoillaan asiaankuuluvasti kyseessä olevan tilan Corpinnat -kuohuviinejä.

  Torellón veljekset ja vetäjät, Paco ja Toni, Alt-Penedèsin maisemissa, Can Martí -tilalla. Kuva on Torellón viinitalon ottama.

  Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

  Ainakaan toistaiseksi Corpinnatilla ei ole Espanjan viinilainsäädännössä hyväksyttyä statusta eli DO-luokitusta. Alkuperäisen 9 tuottajan ryhmittymään on liittynyt tähän mennessä 2 bodegaa eli Corpinnat muodostuu tällä hetkellä 11 tuottajasta. Corpinnat ei ole siis suljettu uusilta jäseniltä ja halukkaita, potentiaalisia jäseniä on tälläkin hetkellä. Toki omat haasteensa antavat Corpinnatin tiukat laatuvaatimukset sekä kahdenkertainen auditointi, joista toinen suoritetaan sadonkorjuun yhteydessä. Luokitukseen kuuluvat tilat muuten auditoidaan myös kerran vuodessa eli Corpinnatin jäsenet haluavat ylläpitää parasta mahdollista laatua! Corpinnatin viralliset webbisivut englanniksi löytyvät täältä.

  Kysymyksiä on aiheuttanut myös kuluttajien reagointi tuottajien siirtymiseen laatuluokasta toiseen. Corpinnat -tuottajat eivät kuitenkaan ole tästä huolissaan, sillä tutkimusten mukaan harva kuluttaja lukee suurennuslasilla etikettimerkintöjä. Suurimmalle osalle kuluttajista on tärkeintä ostaa tutun tuottajan kuohuviiniä, oli laatuluokka sitten Cava tai Corpinnat.

  Alkossa on jo kivasti tuotteita saatavilla, joskin on hyvä pitää mielessä, että 11 tuottajalta ei kauhean isoa repertuaaria saada. Vuonna 2020 Corpinnat -kuohuviinejä oli markkinoilla saatavilla yhteensä 62.

  Tutustu Corpinnat -kuohuviiniin

  Minulla on tietysti oma suosikki suositeltavana eli Torelló Corpinnat Tradicional Brut Nature Vintage. Se on sekoite Xarel-lo, Macabeo ja Parellada -rypäleitä ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä 60 kuukautta ennen korkin vaihtoa. Brut Nature -tyyli on Torellón kuohuviineille ominainen ja tilan tuotannosta 70 % onkin kuohuviinejä, joihin ei ole lisätty lainkaan sokeria. Tästä kertoo etikettimerkintä Brut Nature. Kuohuviini on luomuperiaatteiden mukaisesti viljelty ja valmistettu, mutta virallinen luomusertifiointi tilalla on vuosikerrasta 2016 lähtien.

  Kuohuviini on erittäin kuiva, keskitäyteläinen, sitruksinen, omenainen ja paahteinen. Se happorakenne on tuntuva ja kauniisti tasapainossa kermaisen rakenteen kanssa.

  Lue lisää viinistä ja sen tuottajasta tästä linkistä.

  Tuotteen voit tilata Alkon verkkokaupasta. Sen hinta on à 27,90 euroa.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus Corpinnatista. Toivottavasti viihdyit seurassani! Seuraavaksi vuorossa on riistaviinisuositukset ja tulossa on juttua myös oranssiviinistä. Stay tuned!

  Tunnelmallista alkusyksyä (pakko se on myöntää, että kesä alkaa olla ohi…),

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.