• Alexandran viinivinkit kevääseen

  Henkilökuntamme suosikit: esittelyvuorossa Alexandran viinivinkit kevääseen

  Kuukauden teemana Alkossa on henkilökunnan suosikit ja idea oli niin hauska että mekin päätimme aloittaa uuden vuoden samalla teemalla, ensimmäisenä vuorossa Alexandran suosikit alko-valikoimastamme – skål!

  Samppanja jota rakastavat kaikki

  Champagne Palmer & Co. – tästä aikoinaan koko tarina alkoi, työskentelin aikoinaan ravintolassa ja viinilistaa uudistaessa halusin samppanjan, joka toimii kaikille ja olisi samalla erityisempi. Olen ehdottomasti viininharrastajana uusia trendejä seuraava ja kokeileva: Palmerin samppanjatalo oli ollut paljon esillä alan arvostetuissa julkaisuissa ja kun selvisi että sitä maahantuo turkulainen sommelier-pariskunta, olin äärimmäisen innoissani!

  Mikä tekee siitä sitten niin erityisen? Ensimmäisenä hinta/laatu-suhde, joka on loistava! Palmer & Co. Brut Reservé, Alkon tilausvalikoima 44,90€ lahjalaatikossa. Toisena on paahteinen ja kermainen eleganssi, monesti messuilla saa ihmiset innostumaan Palmerin samppanjoista, koska juoman rakenne sekä hennot pienet kuplat ovat hienostuneet ja miellyttävät. Kolmantena on variaatio pullojen koossa – magnumit on näyttäviä isommissa juhlissa, oma suosikki on puolikkaat pullot. Viinin lisäksi harrastuksiin kuuluu vaellus ja puolikas pullo on juuri sopiva rinkkaan! Palmer Brut Reservé 0,375 l  24,99€ ja Palmer Brut Reservé Rosé Solera 0,375 l 29,90€ (molemmat linkit ohjautuu Alkon sivuille).

  Espanjalaiset kuplivat roseet ovat kevään trendikkäin juoma

  Pago de Tharsys Millessime Rosé – tämä rosee löytyy kaapista aina! Toimii juhlajuomana sellaisenaan, lahjaksi ystävälle, tunnelmointiin ystävänpäivänä ja illallisen kanssa tarjottavaksi. Monikäyttöisyys yhdistäessä ruokaan on eeppinen: todettu niin kalan ja äyriaisten kanssa, grillattuun karamellisoituun possuun, vappu-piknikillä, avocadopastaan sekä loppukesän marjapiirakkaan. Pago de Tharsys Millesime Rosé Reserva Cava Brut 2017, 19.99€, Alkon vakiovalikoima.

  Cavat ovat ylipäätään ovat omia suosikkeja ja suomalaisille laadukkaammat cavat tulevat edelleen hieman yllätyksenä.

  Sokkotestien suosikki

  Enate Gewürztraminer on yksi ehdottomia suosikkeja kun tullaan valkoviineihin, viini on niiiiiiiiin paljon kaikkea! Trendikäs ja rajoja rikkova tuottaja, klassisen gewürztraminerin kukkaiset elementit, raikkaus ja samalla moniulotteisuus. Köynnökset sijaitsevat 550 m merenpinnasta, joka tuo viiniin luonnollisen korkean hapokkuuden ja rakennetta. Kukkaiset elementit ja mausteisuus huijaavat useampaa maistajaa, viinissä on vain 3 g sokeria, joka tulee aina yllätyksenä. Ruokasuosituksena kasvisruuat sekä kylmäsavulohi. Enate Gewürztraminer 2020, 19.99€, Alkon vakiovalikoima.

  We love Alex!

  Pflüger Pinot Noir on kuin tehty kotimaiselle ruualle, Pfalzin alueen hienostunut pinot noir kannattaa yhdistää riistalle taikka maksaan. Itse tuottaja, luomuviljelyn pioneeri, Alexander Pflüger vierailee usein Suomessa ja hurmaa aina kaikki vauvasta vaariin – mutkaton ja maanläheinen asenne yhdistettynä laadukkaisiin viineihin on kyllä saanut kirjoittajankin ihastumaan tuottajaan. Pflüger Pinot Noir, 24.90€, Alkon tilausvalikoima.

  PS. Jos rakastat tulista aasialaista ruokaa, kannattaa ehdottomasti ottaa testiin Sushi & Me 15.98€, Alkon tilausvalikoima. Viinin jäännössokeri pyöristää ja rapsakka rakenne luo miellyttävän kokonaisuuden tuliseenkin ruokaan yhdistettynä.

  Italian helmet

  Legendaarisista tuottajista ja esikuvista on mainittava myös Guerrieri Rizzardi – tuottaja on parhaiten tunnettu amarone-viinien tuottajana, mutta viinitalon Keya Chiaretto Rosé on klassista bardolinoa parhaimmillaan. Erityismainintana myös Guerrieri Rizzardi Recioto di Soave Classico 2018 – jälkiruokaviini, joka kruunaa illan! Garganegasta valmistettu hedelmäinen ja pähkinäinen vaalea jälkiruokaviini on itsessään jo harvinaisuus Suomessa. Tarjoile viini hyvin jäähdytettynä kakkubrunssilla ystäville, juustojen kanssa elokuvaillan aikana taikka nautiskele mökkiterassilla sateensuojassa. Keya Chiaretto Classico 2020, 14.99€ ja Guerrieri Rizzardi Recioto di Soave 2018 28,90€, molemmat Alkon tilausvalikoiman tuotteita.

 • Viiniateljeen vieraskynä: miten varastoida viinit optimaalisesti?

  Viiniateljeen vieraskynä: viinin varastoinnin perusasiat

  Viini on herkkä tuote, minkä varastointi aiheuttaa helposti päänvaivaa niin harrastelijoille kuin ammattilaisille. Se on nimittäin arka valolle, mutta pitää viileydestä ja kosteudesta. Myöskään tärinä ei ole viinille hyväksi, varsinkaan jos viiniä halutaan varastoida pitkään. Lisäksi varaston pitäisi olla hajuton, ettei ilman kanssa kosketuksissa oleva viini pääse imemään ei-toivottuja hajuja itseensä. Mitä kaikkea viinin varastoinnissa sitten pitäisi huomioida?

  Tämän kertaisen tekstin ja Viiniateljeen Vieraskynän ensimmäinen kirjoittajavieras on BBWINES OY:n toimitusjohtaja, viinimestari Peetu Eklund, joka johdattaa meidät viinin varastointiin.

  Hei Viiniateljeen lukijat,

  Viinin varastointi on aina ajankohtainen aihe, mutta varsinkin näin joulun alla, kun hankitaan asiakkaille, ystäville ja tietysti itselle joululahjaksi arvokkaampia viinejä, on hyvä miettiä näitä asioita tarkemmin.

  Viinin varastoinnissa lähtökohtana on itse viini ja sen asettamat vaatimukset mahdolliselle varastoinnille. Suurin osa viineistä on tarkoitettu nuorena juotaviksi 1-4 vuoden sisällä satovuodesta ja vain harvat viinit hyötyvät tätä pidemmästä varastoinnista. Helpoin laadunmittari mietittäessä viinin kehityspotentiaalia on viinin hinta. Karkeasti yli 30 euron ja siitä ylöspäin olevat viinit kestävät hyvin ja hyötyvät oikeaoppisesta varastoinnista.

  Viinikaappi on hyvä vaihtoehto viinin varastointiin, sillä harvalla on mahdollisuus perinteiseen säilytysmuotoon eli viinikellariin. Nykyteknologian ansiosta viinikaappiin saadaan samantyyppiset olosuhteet kuin hyvään viinikellariin. Tarkoituksenahan on säilyttää viini oikeassa asennossa ja lämpötilassa sekä suojassa tärinältä ja valolta. Kaikki harrastajat eivät luonnollisesti tarvitse tai edes haaveile viinikellarista, vaan hankkivat viinikaapin saadakseen laadukkaammille viineilleen oikeanlaiset säilytysolosuhteet.

  Ilman viinikaappia viinit kannattaa säilyttää kodin viileimmässä paikassa. Jääkaappi on liian kylmä viinin  pidemmälle varastoinnille, vaikka hyvä on aina olla tarjoiluvalmiina kylmässä pullo tai kaksi Champagne Palmeria. Keittiön lämmönlähteitä kannattaa välttää ja usein viilein paikka löytyy kotioloissa makuuhuoneen vaatekaapeista tai varastohuoneiden lattiatasolta (olettaen, ettei lattialämmitys ole käytössä).

  Käyn seuraavaksi läpi viinin varastoinnin perusasioita.

  Lämpötila on kaiken a ja o

  Lämpötila on viinin varastoinnin kannalta oleellisin tekijä. Se vaikuttaa ratkaisevasti viinin oikeanlaiseen kypsymiseen ja sitä kautta viinin laatuun. Viinin ihanteellinen varastointilämpötila on 12–14 °C. Sopivat varastointilämpötilat kuitenkin vaihtelevat 10–16 °C:een välillä. Tärkeintä olisi pitää lämpötila vakiona, sillä viini ei pidä vaihtelevista lämpötiloista. Varsinkin äkilliset vaihtelut ovat viinille pahaksi.

  Viileä lämpötila on periaatteessa parempi kuin lämmin, mutta viinin kypsyminen käytännössä katsoen pysähtyy alle 8 °C:een lämpötilassa. Toisaalta liian lämpimässä viini kehittyy liian nopeasti. Tällöin puhutaan yli 18 °C:een lämpötilasta. Vielä 20 °C ei välttämättä vahingoita viiniä, mutta pysyvästi yli 25 °C:een lämpötilassa viinin aromit eivät kehity suotuisasti.

  Luonnollisesti varastoitavat viinit vaikuttavat niiden säilytyslämpötilaan. Nopeammin kiertoon menevät viinipullot voi varastoida tarjoilulämpötilassa 8-18 °C.

  Entä sitten ilmankosteus?

  Viinin ja ympäristön välillä tapahtuu pientä ilmanvaihtoa, vaikka pullo olisikin tiukasti suljettu korkilla ja kapselilla. Happi puolestaan aiheuttaa kemiallisia reaktioita, jotka vaikuttavat viinin makuun, tuoksuun ja väriin. Parhaan säilyvyyden kannalta ilmankosteuden tulisi olla tarkkaan säädelty viinikellarissa tai -kaapissa. Ilmankosteudella tarkoitetaan ilman vesihöyrypitoisuutta, ja se ilmaistaan suhteellisena kosteusprosenttina. Optimaalinen ilmankosteus on noin 60 %, mutta arvot 50–75 %:n välillä ovat kelvollisia viinin oikeaoppiselle varastonnille.

  Jos ilma on liian kuivaa, pulloon pääsee ilmaa ja neste haihtuu nopeammin. Liian kosteassa puolestaan korkit saattavat homehtua ja viinipullojen etiketit voivat vaurioitua. Se voi vaikeuttaa pullojen tunnistamista. Luonnollisesti etiketit kuluvat, kun viinipulloja varastoidaan vuosikymmeniä. Ilmankosteuden säätelyllä kulumista voidaan kuitenkin huomattavasti hidastaa. Liian korkea ilmankosteus vaurioittaa myös hyllyjä ja kellarin seiniä.

  Tasaisella ilmankosteudella estetään korkin kostuminen viinipullon ulkopuolelta. Viini itsessään oikeassa asennossa varastoituna pitää korkin sisäpuolelta kosteana ja hidastaa näin erilaisten kaasujen, kuten hapen reagoimista viinin kanssa.

  Suojaa viinipullosi valolta

  Valo ei ole viinille hyväksi, vaan viiniä pitäisi nimenomaisesti suojata valolta. Valonarkuuden vuoksi viini pullotetaankin yleensä vihreisiin tai ruskeisiin lasipulloihin, jotteivät ultraviolettisäteet pääsisi vahingoittamaan viiniä. Myös viinikellarin mahdollisten ikkunoiden ja ovien olisi hyvä olla valmistettu värjätystä lasista. Viinikellarin valaistuksen tulisi olla mieluiten hämärä. Valoa ei tulisi käyttää tarpeettomasti, vaan vain sen verran kuin tarvitsee oikean pullon löytämiseen, avaamiseen ja mahdolliseen dekantoimiseen. Parhaita lamppuja ovat himmennettävät pienen wattimäärän omaavat lamput tai loisteputkilamput, jotka eivät tuota paljoa lämpöä käytettäessä. Myös esimerkiksi liiketunnistimien käyttö ja ajastimella toimiva valaistus ovat hyviä ja turvallisia ratkaisuja viinikellareissa.

  Jatkuvalle valolle altis viini hapettuu nopeammin, altistuu helpommin erilaisille kemiallisille reaktioille ja ikääntyy turhan nopeasti. Lisäksi viinin askorbiinihappopitoisuus laskee, jonka seurauksena syntyy dioksimaalihappoa. Tämä saa puolestaan aikaan viinihapon autoksidaation eli itsehapetuksen, minkä johdosta viinin maku väljähtyy ja sen väri muuttuu.

  Viini ei tykkää vakaista säilytysolosuhteista

  Viinipullot tulisi säilyttää vakailla ja vankoilla hyllyillä tärinättömässä paikassa. Tärinästä muodostuu ongelma, kun se on liiallista ja jatkuvaa tai kun se saa viinisakan liikkeelle. Pahimmassa tapauksessa pullot voivat rikkoutua tärinän seurauksena. Esimerkiksi rekkaliikenteen aiheuttama tärinä tai lähistöllä olevien lämmityslaitteiden toistuvat värähtelyt vahingoittavat viiniä pysyvästi. Tosin tieteellistä todistusta tärinän vahingollisuudelle ei ole tähän päivään mennessä pystytty osoittamaan.

  Viinitelineet tulisi tukea pääsääntöisesti lattian varaan, sillä seinärakennelmat ovat aina alttiimpia tärinään. Viinipulloja tulisi liikuttaa vain tarpeen vaatiessa. Luonnollisesti kuljetuksen aikana viinin sakka on voinut lähteä liikkeelle ja sekoittua. Tällöin viinille tulee antaa aikaa asettua ja toipua kuljetuksen aiheuttamasta tärinästä.

  Missä asennossa viinit kannattaa varastoida?

  Viinipullot tulisi varastoida vaakasuorassa asennossa, jos niitä säilytetään pidemmän aikaa. Nesteen tulisi ulottua korkkiin asti, jotta korkki ei pääsisi kuivumaan. Näin pystytään välttämään ylimääräinen hapen vaikutus varastoitavaan viiniin. Lyhyeksi ajaksi varastoidut pullot voidaan säilyttää myös pystyasennossa, sillä korkki ei ehdi kuivua muutamassa kuukaudessa. Kierrekorkkipullot tulee myös varastoida pystyasennossa, sillä ne voivat vuotaa vaakasuoraan varastoituina. Tänä päivänähän useita laatuviinejäkin suljetaan kierrekorkilla, sillä niissä eliminoidaan korkkivian mahdollisuus.

  Kellarointivinkki: Terredora Fatica Contadina Taurasi

  DOCG Taurasi ja sen mustanpuhuva, roteva Aglianico -rypäle on Etelä-Italian punaviinien kuningas. Viiniköynnökset kasvavat rinteillä noin 400–650 metrin korkeudella merenpinnasta vulkaanisessa maaperässä. Kasvupaikkana on useasti nukkuvien tulivuorten rinteet. Campanian sydämessä, Irpiniassa sijaitseva Terredora di Paolo on perhetila 11. sukupolvessa. Viiniä on kypsytetty 24 kk ranskalaisessa ja slavonialaisessa tammessa, jonka jälkeen pullokypsytys 36 kk.

  Viinin kypsytyspotentiaali on 20-25 vuotta vuosikerrasta, kun sitä säilyttää optimaalisissa olosuhteissa. Tuottajan mukaan viini on optimaalisimmillaan noin 15-vuotiaana. Suosittelemme viinin dekantoimista.

  Tutustu tuottajan tarinaa ja lue lisää viinistä täältä.

  Viini on saatavilla Alkon vakiovalikoimasta hintaan 25,48 euroa.

   

  Kellarointivinkki: Guerrieri Rizzardi Calcarole Riserva 2015

  Calcarole on Guerrieri Rizzardin top-amarone ja palstaviini, jonka rypäleet tulevat Calcarole -nimiseltä palstalta Negrarista, Valpolicella Classicon sydämestä, mistä Rizzardin perhe hankki ensimmäiset viinitarhat jo vuonna 1649. Viiniä valmistetaan vain parhaimpina vuosina. Vuosikerrasta 2015 lähtien Calcarole on Riserva -luokiteltu ja sillä juhlistetaan viinin 30-vuotista taivalta (ensimmäinen vuosikerta 1985). Kypsytys 36 kk pääosin ranskalaisessa tammessa ja pullokypsytys vähintään 12 kk.

  Viinin kypsytyspotentiaali on vähintään 20 vuotta vuosikerrasta, kun sitä säilyttää optimaalisissa olosuhteissa. Viiniä ei tarvitse dekantoida ennen tarjoilua.

  Tutustu tuottajan tarinaa ja lue lisää viinistä täältä.

  Viini on saatavilla tyylikkässä lahjalaatikossa Alkon verkkokaupasta ja hyvin varustelluista myymälöistä hintaan 69.90 euroa.

   

  Toivottavasti sait tästä hyviä vinkkejä viinin varastoinnista! Jatkan Viiniateljeen Vieraskynä -palstalla viinikaappien ja viinikellareiden merkeissä ensi vuoden eli vuoden 2022 puolella.

  Tässä kohtaa kiitos ja kumarrus, ja oikein nautinnollista loppuvuotta 2021!

  Parhain terveisin,

  Peetu Eklund

  Viinimestari, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

   

  PS Alla olevasta painikkeesta pääset suoraan tutustumaan Viiniateljeen viineihin, joita suosittelemme kellaroitaviksi!

 • 3 x eri budjetin viinit joulupöytään ja lahjaksi

  3 x eri budjetin viinit joulupöytään ja lahjaksi

  Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja vaikka monelle meistä tämä on vuoden kiireisintä aikaa, joulusuunnitelmat on hyvä aloittaa ajoissa. Olen suunnitellut kolmen eri kukkaron viinit joulupöytään. Jokaisessa paketissa on kolme viiniä: kuohuviini, valkoviini ja punaviini.

  Perinteinen suomalainen joulupöytä asettaa omat haasteensa viinien valinnalle. Mukana on graavikalaa, lipeäkalaa, mätiä, rosollia, laatikoita, jne. Sinänsä hienoa on, että perinteisestä joulupöydästä löytyy varmasti eri ruokavaliota noudattaville omat herkkunsa!

  Kalapöydän viinit saavat mieluusti olla hapokkaita,  sillä hapokkuus leikkaa kalan ja äyriäisten rasvaisuutta. Lisäksi runsas ja täyteläinen rakenne taittaa haastavampiakin makuja. Laatikot, rosolli ja kinkku sinappeineen puolestaan asettavat omat vaatimuksensa. Roseekuohuviini sopii tähän pakkaan erinomaisen hyvin, sillä kuplat ja roseeviinin aromimaailma tukee ruokien makumaailmaa. Mikäli haluaa nauttia punaviiniä edellämainittujen perinteisten jouluruokien kanssa, kannattaa valita pehmeän hedelmäinen viini, mikä ei jyrää jouluruoan hienoja makua.

  Viinien joukossa on myös useampi tuote, mikä myydään nyt jouluna lahjapakkauksessa eli löydät suositusten joukosta myös lahjaviini-ideoita. Taideviinit alle 15 euron paketista ovat myös kuin tehtyjä lahjaksi niiden ikonisten etikettien ansiosta.

  Alkon verkkokaupasta 14.12. mennessä

  Kaikki suosittelemani viinit ovat Alkon vakiovalikoiman tuotteita. Voit tilata valitsemasi viinit kätevästi Alkon verkkokaupan kautta lähi-Alkoosi. Kun tilaat (vakiovalikoiman) viinit verkkokaupasta 14.12. mennessä, ne ehditään toimittaa sinulle ennen joulua. Tämä päivämäärä on siis hyvä pitää mielessä!

  Alle 15 euron viinit joulupöytään

  Apulanta KuohAri Cava Brut, à 13,99 euroa

  Aloita joulu rokkaavasti Apulanta KuohAri Cava Brutilla!

  Tämä espanjalainen kuohuviini eli cava on kahden rypälelajikkeen, Macabeon ja Parelladan sekoite. Se on helposti lähestyttävä ja raikkaan hedelmäinen ja siinä voi aistia myös hentoa paahteisuutta. Kuohuviini sopii niin maljojen kohotteluun kuin aperitiiviksi. Sen kanssa sopii maistella myös kalapöydän herkkuja ja suolaisia alkupaloja.

  Kuohuviini on Pago de Tharsys -nimisen bodegan käsialaa, jonka perustaja ja enologi Vicente García on palkittu useaan otteeseen muun muassa ”merkittävän viinintekijän” tittelillä meriiteistään Requenan alueen kuohuviininvalmistuksen kehittämisestä.

  Kuohuviini on vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  The Great Wave Sauvignon Blanc 2020, 14,98 €

  Tyylikkään hedelmäinen valkoviini kruunaa kalapöydän!

  Pirteä & hedelmäinen The Great Wave Sauvignon Blanc -valkoviini on peräisin Uuden-Seelannin Marlborough’sta. Viinin moniulotteinen hedelmäisyys, raikas hapokkuus ja hiven mineraalisuutta tekevät siitä loistavan valinnan joulun kalapöydän herkkujen kanssa nautittavaksi. Sen runsas hedelmäisyys ja raikas happorakenne tasoittavat haastavampiakin makuja. Viini sopii myös aperitiiviksi.

  Viinipullon etikettiä koristaa japanilaisen taidemaalari Katsushika Hokusain (1760–1849) kuuluisa maalaus ”The Great Wave” (suomeksi Suuri aalto).

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  The Girl With A Pearl Earring Merlot 2020, à 11,69 euroa

  Pehmeän hedelmäinen ja mausteinen punaviini laatikoille ja kinkulle!

  Marjaisa & raikas The Girl with a Pearl Earring on monikäyttöinen punaviini Chilen Keskuslaaksosta. Viinissä on Merlot’n lisäksi mukana hieman Carménère -rypälette, mistä saadaan siihen mukavaa mausteisuutta. Pehmeän hedelmäisen ja mausteisen luonteensa ansiosta viini maistuu suomalaisen joulupöydän antimien, kuten rosollin, laatikoiden ja kinkun kanssa.

  Viinipullon etiketissä on alankomaalaisen taidemaalari Johannes Vermeerin (1632–1675) kuuluisa maalaus ”The Girl with a Pearl Earring” (suomeksi Tyttö ja helmikorvakoru tai Turbaanipäinen tyttö).

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Alle 20 euron viinit joulupöytään

  Pago de Tharsys Rosé Reserva Cava Brut 2017, à 19,99 euroa

  Ihastuttava espanjalainen rosé cava tuo juhlavuutta joulupöytään!

  Vivahteikas & ryhdikäs Pago de Tharsys Millésime Rosé on valmistettu Garnacha -lajikkeesta. Kuohuviiniä on kypsytetty vähintään 24 kk sakkansa päällä, jonka ansiosta siinä on ihanaa pähkinäisyyttä, tyylikästä paahteisuutta ja pienet, elegantit kuplat. Paitsi juhlamaljaksi, tätä kuohuviiniä kannattaa testata myös kalapöydän herkkujen kuten lohen ja mädin kanssa eikä se jätä laatikoita ja kinkkuakaan kylmäksi!

  Tilan omistaja, enologi Vicente García tunnetaan pioneerina Valencian alueen kuohuviinin valmistuksessa. Työskenneltyään vuosikaudet isoilla cava -tuottajilla Kataloniassa, Vicente kaipasi takaisin synnyinseudulleen.

  Kuohuviini on luomusertifioitu ja vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Pflüger Tradition Riesling 2020, à 19,98 euroa

  Tyylikäs saksalainen luomu ja biodynaaminen Riesling maistuu kaikille!

  Vivahteikas & ryhdikäs Tradition Riesling on niin sanottu ortswein eli kyläviini, jonka rypäleet poimitaan Pfalzissa sijaitsevan Bad Dürkheimin kylän parhailta palstoilta.Viiniä kypsytetään sakkansa päällä 4-5 kk ja lopputuloksena on pyöreän hedelmäinen, tyylikkään mineraalinen ja tasapainoisen hapokas valkoviini, mikä krunaa kalapöydän antimet. Viinin runsas hapokkuus tasapainottaa haastavampiakin makuja kuten mäti, silli ja graavikalat.

  Pfalzissa sijaitseva perheomisteinen Pflüger on saksalaisen luomuviininviljelyn pioneereja ja yksi Ecovin -yhdistyksen perustajista. Vuonna 2010 tila siirtyi myös biodynaamiseen viljelyyn.

  Valkoviini on luomusertifioitu, biodynaaminen ja vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Habla del Silencio 2019, à 19,99 euroa

  Täyteläisen tummamarjainen ja tyylikkään paahteinen espanjalainen punaviini vie sydämen mennessään!

  Mehevä & hilloinen Habla del Silencio on sekoite Syrah’ta, Cabernet Sauvignonia ja Tempranilloa, ja sitä on kypsytetty 6 kk ranskalaisessa tammessa. Habla del Silencio -nimen voi suomentaa vapaasti ”mitä hiljaisuus sinulle kertoo” ja viini sopiikin tunnelmallisiin hetkiin. Samettinen ja elegantti viini maistuu joulupöydän tuhdimpien kasvis- ja liha-annosten  sekä juustotarjottimen herkkujen kanssa, mikäli mahassa on vielä tilaa!

  Bodegas Habla sijaitsee  Extremadurassa, pääkaupunki Madridista lounaseen. Viinitila palkittiin huhtikuussa 2021 arvostetussa London Wine Competition -kilpailussa huikealla Winery of the Year 2021 eli Vuoden Viinitila-palkinnolla!

  Punaviini on vegaaninen ja se myydään tyylikkäässä lahjalaatikossa.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Alle 30 euron viinit joulupöytään

  Champagne Palmer Brut Réserve 37,5 cl, à 24,99 euroa

  Tyylikäs ja helposti lähestyttävä samppanja kruunaa joulun!

  Vivahteikas & ryhdikäs Palmerin non-vintage samppanja on pääosin Montagne de Reimsin 1er- ja Grand cru -tarhojen Chardonnayta ja Pinot Noiria ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä noin 36 kk. Samppanjan tyyli on runsaan hedelmäinen, miellyttävän paahteinen ja tasapainoisen hapokas. Se sopii niin juhlamaljaksi kuin läpi aterian nautittavaksi. Samasta samppanjasta löytyy myös 0.75 litran pullo sekä 1.5 litran magnum!

  Champagne Palmer on samppanjatalojen kärkikastiin arvotettu tila, joka on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista ja korkeasta laadusta. Reimsissä päämajaansa pitävä talo omistaa 415 hehtaaria viinitarhoja pääosin Montagne de Reimsin alueella.

  Samppanja on vegaaninen.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Granbazán Ámbar Albariño 2020, 21,98 €

  Albariño on trendikäs ja monikäyttöinen valkoviini!

  Vivahteikas & ryhdikäs Granbazán Ámbar Albariño on 100-prosenttinen Albariño ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä 8 kuukautta. Viinissä yhdistyvät kauniisti pureskeltava hedelmäisyys, runsas tasapainoinen hapokkuus ja valtameren suola. Tämä viini sopii niin aperitiiviksi kuin kalapöydän moninaisten makujen kanssa nautittavaksi, lipeäkala mukaan lukien. Mikäli sinun joulupöytääsi kuuluu sushi, sekin on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

  Viinin takana on Bodegas Granbazán, jolla on pioneerin maine Rías Baixasissa. Ámbar oli nimittäin aikanaan ensimmäinen alueen sakkakypsytetty Albariño, mikä on saanut useita seuraajia vuosien varrella. Viini valittiin toukokuussa 2021 Espanjan parhaaksi valkoviiniksi!

  Valkoviini on vegaaninen ja se myydään lahjapakkauksessa.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Rioja Vega Gran Reserva 2013, 29.98 €

  Klassinen Riojan Gran Reserva joulupöytään tai lahjaksi!

  Roteva & voimakas Rioja Vega Gran Reserva on sekoite Tempranillo-, Graciano- ja Mazuelo -rypäleitä. Viiniä on kypsytetty Gran Reserva -kypsytysluokan mukaisesti vähintään 36 kuukautta tammessa ja 24 kuukautta pullossa ennen myyntiinlaskua. Viinin täyteläinen rakenne ja moniulotteinen aromimaailma tekee siitä upean kumppanin joulupöydän tuhdimmille liharuoille (erityisesti lammas, riista ja nauta) sekä koville, kypsytetyille juustoille. Suosittelemme viinin dekantoimista.

  Rioja Vega on perustettu vuonna 1882 ja se kuuluu Riojan 3 vanhimman viinibrandin joukkoon. Lisäksi se on yksi 4 bodegasta, jonka nimeen on sallittu yhdistettävän sana Rioja.

  Punaviini on vegaaninen ja se myydään lahjalaatikossa.

  Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

  Mikäli kaipaat lisää vinkkejä joulupöytään, laita kysymyksesi blogin -kommentit kenttään.

  Tunnelmallista joulun odotusta!

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Oranssiviini – unohda kaikki, mitä luulet tietäväsi viineistä

  Oranssiviini – unohda kaikki, mitä luulet tietäväsi viineistä

  Oranssiviini on ollut viime vuodet hyvinkin trendikäs puheenaihe viinimaailmassa, mutta itse asiassa sen juuret ovat kaukana menneisyydessä. Menneiden aikojen valkoviini oli nykypäivän trendikästä oranssia viiniä, sillä valkoviiniä valmistettiin tuolloin samalla tavalla kuin punaviiniä eli rypälekuorien annettiin olla kontaktissa rypälemehun kanssa. Renessanssin maalauksissakin viini näyttäytyy usein pikemminkin oranssin värisenä ja ikääntyneenä kuin läpinäkyvänä ja kirkkaana.

  Miten tätä värimaailmaltaan oranssin sävyistä viiniä sitten valmistetaan?

  Oranssiviini saa värinsä kuorikontaktin ansiosta

  Viinin väristä puhuttaessa on tärkeä tietää, että lähes kaikkien rypäleiden mehu on läpinäkyvää ja kirkasta. Viini saa värinsä siitä, kun rypälekuoria uutetaan eli maseroidaan rypälemehun kanssa. Kuten punaviiniä valmistettaessa, oranssiviinin valmistuksessa rypälekuoria, siemeniä ja joissain tapauksissa myös kantoja uutetaan rypälemehun kanssa. Näistä uuttuu rypälemehuun pigmentin eli värin lisäksi antioksidantteja ja tanniineja, jotka suojaavat rypälemehua hapettumiselta käymisen aikana. Tällä tavoin valkoviiniäkin valmistettiin tuhansien vuosien ajan, mutta pääsääntöisesti valkoviini ei enää tänä päivänä ole kuorikontaktissa rypälemehun kanssa lainkaan tai vain hyvin lyhyen aikaa.

  Oranssiviinin kuorikontakti eli maserointi kestää muutamasta päivästä useampaan kuukauteen, joskus jopa vuosien ajan. Lopputuloksena on viini, jonka värimaailma vaihtelee keltaisesta oranssin eri sävyihin, meripihkaan ja jopa ruosteeseen.

  Mitä on oranssiviini?
  Oranssiviinien väri vaihtelee keltaisesta oranssin eri sävyihin. Viinikategoria nimettiin värimaailmansa mukaisesti (vrt. orange wine englanniksi).

  Viehkeitä, luonteikkaita ja gastronomisia viinejä

  Kuorikontaktin ansiosta oranssiviini saa paljon muutakin kuin oranssin sävyisen värinsä. Ensikosketus oranssiviiniin on mitä luultavimmin mieleenpainuva ja makukokemus, josta on vaikea vetää yhtymäkohtia muihin viineihin. Oranssiviineissä nimittäin yhdistyvät viehkeästi punaviinin rakenne ja tekstuuri tanniinit mukaan lukien. Erityisesti viinien tanniinirakenne tekee niistä yllätyksellisiä. Oranssiviinien aromimaailma on myös intensiivisempi kuin valkoviineissä. Silmät peitettynä tai mustasta lasista maistettuna on erittäin hankala arvioida, mikä viini on kyseessä. Tämä toki tekee minkä viinin tahansa maistamisesta hankalaa.

  Minkä kanssa oranssiviinejä sopii nautiskella? Oranssiviinit ovat pääosin gastronomisia viinejä, sillä ruoka pehmentää niiden tanniinirakennetta ja vahvistaa niiden aromimaailmaa. Esimerkiksi kovat kypsytetyt juustot, mausteiset padat ja pähkinäiset ruoat sopivat erityisen hyvin oranssien viinien makumaailmaan. Oranssiviinien luonne pääsee parhaiten esille, kun niitä nautitaan isoista viinilaseista. Nimittäin ne tarvitsevat paljon happea auetakseen ja tuodakseen koko persoonallisuutensa esille. Joskus viini tarvitsee reilusti enemmän aikaa, erityisesti jos on kyse alkuviinistä. Tärkeää on myös muistaa, että tarjoilulämpötila ei ole liian matala. Isabelle Legeron MW, joka muuten on Ranskan ensimmäinen naispuolinen master of wine, suosittelee käsittelemään oranssiviinejä pikemmin puna- kuin valkoviineinä.

  Paluu menneisyyteen

  Oranssiviinit lähestulkoon katosivat teollisen viininvalmistuksen tehtyä läpimurtonsa. Maailman on kiittäminen erityisesti slovenialaisia, joiden joukossa nämä isovanhemmilta lapsenlapsille periytyneet viininvalmistustekniikat säilyivät ja saivat uuden alun 1990-luvulla. Kyse onkin hyvin pitkälti vanhojen perinteiden elvyttämisestä – ja valjastamisesta käyttöön. Artesaanituotteet versus teollisesti valmistetut tuotteet ovat tuttuja monelta eri alalta. Ei tarvitse kuin miettiä esimerkiksi juustoja, joita valmistetaan niin käsityönä ikivanhoja perinteitä kunnioittaen kuin isolla volyymilla suurissa tehtaissa.

  Oranssiviinin niin sanotusti klassisia valmistusalueita ovat esimeriksi Slovenia, Italian Friuli-Venezia-Giulian Collio sekä Georgia, joka ainakin muutama vuosi sitten oli maailman suurin oranssiviinin tuottaja. Kaukasuksella sijaitsevaa Georgiaa muuten pidetään nykytiedon mukaan viinin syntyalueena. Muita merkittäviä oranssiviinin tuottajia löytyy erityisesti Espanjasta, Sisiliasta ja Sveitsistä.

  Oranssiviinien haasteet

  Tänä päivänä oranssiviinejä on saatavilla jo huomattavasti laajemmalti ja alkuviinituottajien lisäksi moni tuottaja on tehnyt kokeiluja oranssiviinien saralla. Viinien saatavuus on siis myös huomattavasti laajempi kuin vielä muutamia vuosia sitten. Näin on myös oranssiviinien kirjo on huomattavasti suurempi. Erityisesti oranssin värin saaminen on haastavaa, jos lämpötilaa kontrolloidaan. Tiukimpien standardien mukaan oranssiviinin tuleekin käydä luonnonhiivoilla eikä käymisen lämpötilaa saa kontrolloida.

  Oranssiviinejä kritisoidaan usein siitä, että ne maistuvat kaikki samalle. On kuitenkin huomattava, että samalla tavalla kuin muidenkin viinien kohdalla, oranssiviinin kokonaisuuteen vaikuttaa valmistustekniikan lisäksi käytetty rypälelajike ja terroir eli kasvupaikan erityispiirteet mukaan lukien maaperä ja ilmasto. Meidän valikoimissamme oleva Kamnik The Orange on tällä erää valmistettu Gewürztraminer -lajikkeesta. Aiempi vuosikerta oli puolestaan Pinot Grigio. Ensimmäistä kertaa uutta vuosikertaa maistettaessa makumuisto oli niin erilainen, että se oli jonkin asteinen sokki. Mietimme, että onko kyse ollenkaan samasta viinistä. Asia selvisi hyvin nopeasti, kun saimme tietää, että uusi vuosikerta oli valmistettu ihan eri lajikkeesta.

  Entä mistä oranssiviini on saanut nimensä? Termiä käytti ensimmäisen kerran David Harvey -niminen brittiläinen viiniasiantuntija vuonna 2004. Hänen mukaansa tuolloin ei ollut standardoitua nimeä tälle viinikategorialle ja koska määritämme viinejä värien mukaan, tuntui selvältä kutsua tätä viinityyliä oranssiviiniksi (engl. orange wine).

  Tutustu oranssiviiniin

  The Orange on Château Kamnik -nimisen tilan käsialaa, mikä on ainakin tällä hetkellä Alkon ainoa viinitila Pohjois-Makedoniasta. Se on myös Pohjois-Makedonian palkituin viinitila! Viini on valmistettu Gewürztraminer -lajikkeesta. Rypälekuoria uutettiin noin 6 kuukauden ajan, jonka jälkeen viini kypsyi sakkansa päällä tammitynnyreissä 10 kuukautta.

  Tuloksena on vivahteikas viini, jonka moniulotteisessa tuoksussa voi aistia kypsää aprikoosia, kumkvattia, mausteisia elementtejä, parfyymisuutta sekä hunajaa. Puolikuiva suutuntuma on niin ikään runsaan hedelmäinen, jota ryhdittävät nousevat hapot.

  Lue lisää viinistä ja sen tuottajasta täältä.

  Château Kamnik sijaitsee Skopjessa ja siellä voi myös vierailla, vink vink. Tutustu tilan verkkosivuihin tästä.

  Tuotteen voit tilata Alkon verkkokaupasta tästä linkistä. Sen hinta on à 29,90 euroa.

  Mikäli aihe alkoi kiinnostaa enemmän, tutustu esimerkiksi Alkon Tuomas Satokankaan kirjoittamaan artikkeliin oranssiviineistä. Tuomakseen tutustuin jo useampi vuosi sitten Grand Champagne Helsinki -messuilla ja hänen kanssaan saa aina hyvät keskustelut aikaiseksi viinin ja myös ruoan yhteydessä.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus oranssiviinistä. Toivottavasti viihdyit seurassani! Seuraavina aiheina ovat viinien varastointi ja tietysti loppuvuotta kohden kun mennään, esittelemme myös tulevan juhlakauden suositusviinejämme.

  Tunnelmallista syksyn jatkoa – nyt jos koskaan on aika kaivaa kynttilät ja villasukat esiin!

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Viinisuositukset syksyn sadolle

  Viinisuositukset syksyn sadolle – syksy on ihan parasta aikaa: samalla kerätään oman puutarhan sato sekä nautiskellaan metsänantimista.

  Sienet, kurpitsa ja tomaatit aloittavat italialaisten viinien syksyn sesongin

  Syksy on ihan yksi suosikki vuodenaikoja – samaan aikaan kerätään oman puutarhan sato sekä nautiskellaan metsänantimista.

  Italialaiset viinit pääsevät oikeuksiinsa tomaatin, sienien, munakoison ja kurpitsojen kanssa yhdistettynä. Metsäsienien sekoitus on täydellinen risottoon, jonka kanssa Piemonten alueen nebbiolo on takuuvarmasti onnistunut yhdistelmä. Legendaaristen barolo-tuottajan Rivetton luomu- ja biodynaaminen Rivetto Langhe Nebbiolo on Piemontea parhaimmillaan. Viini Alkossa 24,99€.

  Syksy on ihan yksi suosikki vuodenaikoja – samaan aikaan kerätään oman puutarhan sato sekä nautiskellaan metsänantimista.

  Italialaisista Guerrieri Rizzardi Pojega Valpollicella Ripasso Superiore on ihanan pehmeä ripasso, joka kannattaa yhdistää kokonaisena paistetun peuran fileen pariksi. Tiesitkö muuten että lainmuutoksen myötä ripassoiksi luokiteltuihin viineihin sekoitetaan amaronea?  Guerrieri Rizzardi valitsi ottaa uuden lain käyttöön jo vuoden 2018 vuosikerrassaan. Ja kyllä, uusi vuosikerta on samettisen elegantti ja gastronominen kokonaisuus. Alkon tilausvalikoima 19,99€.

  Syksyn suosikkeja on ehdottomasti sienet, riistat ja kaalit – eurooppalaisen keittiön suosikkireseptit vie ajatukset klassisiin viinialueisiin.

  Ja eihän syksyn antimista voi puhua nostamatta esille punajuurta! Punajuuren ja hienostuneen pinot noirin yhdistelmä on oma joka syksyinen suosikki. Pflüger Tradition Pinot Noir yhditettynä punajuuririsottoon sekä routapaistiin on jotain mikä hurmaa myös ystävät: lähituotettua ruokaa sekä luomu- ja biodynaamisen viljelyn pioneerina tunnettu. Pflüger hurmaa kaikki, niin jöröjukkamaisen isoisän kuin vihreitä valintoja arvostavan milleniaalin!

  Uutuus Alkossa: Pflüger Pinot Noir Tradition -toimii loistavastii syksyn makuihin. (Viini saatavilla Alkoista 27.9. alkaen)

  Ja syksyn makujen kanssa ei missään nimessä saa unohtaa Ranskaa! Kodin hyllyihin on säästetty kaikki ruokalehdet joissa mainitaan savoijin-kaali ja porttobello-sienet, kaalit on suora makumatka ranskalaiseen keittiöön. Klassisinta Ranskaa ja koko kesän odottaen ruualle pääsee vihdoin yhdistämään myös  Château Maucoilin viinejä, Maucoilin Chateuneuf-du-pape (Alkon tilausvalikoima, 39.98€) toimii loistavasti voimakkaampien riista-annosten parina ja Château Maucoil 1895 (Alkon tilausvalikoima, 29.90€) on ollut henkilökohtainen ikuisuussuosikkina syksyn juhlatilaisuuksiin sekä nautiskeluun. Château Maucoilin viinit Alkossa löydät täältä.

   Suvussa kiertävässä reseptikirjassa syksy on erityisesti lihapatojen aikaa: pitkään haudutetut lihapadat tehdään kannattaa valmistaa edullisemmista naudan ruhonosista ja varata aikaa kypsytykseen. Syksyisin meillä on ollut tapana valmistaa lihapata jo ennen lähtöä viimeiselle mökkireissulle, poikkeuksetta seuraavana päivänä valurautapannussa lämmitetty lihapata on parasta ja tuo parhaimpia alkusyksyn muistoja mieleen – hauskaa on miten jokainen sukupolvi muuttaa reseptiä hieman: yksi vaihtaa lihaa, toinen lisää hillosipulit jne. Näihin hetkiin olen ehdottomasti säästänyt Château Maucoilin punaviinit ja erityismaininnan saavat myös unkarilainen Bock Cabernet Franc Alkossa 19,98€ sekä La Conreria D´Scala dei Nona Alkossa 23,90€ .

  Väriloistoa syksyyn toivottaen,

  Alexandra

   

   

 • Tiesitkö kuohuviinistä? Corpinnat -kuohuviinit, Katalonian lahja laatutietoisille kuluttajille

  Tiesitkö kuohuviinistä? Corpinnat -kuohuviinit, Katalonian lahja laatutietoisille kuluttajille

  Toukokuussa 2021 kirjoitin cavasta, espanjalaisesta perinteisellä menetelmällä valmistetusta kuohuviinistä. Kirjoitukseen voit tutustua tästä linkistä. Tällä kertaa aiheena on niin ikään espanjalainen, samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini, joka tunnetaan nimellä Corpinnat. Laatuluokitus on toistaiseksi melko tuntematon, joten se ansaitsee ehdottomasti oman kirjoituksensa Tiesitkö kuohuviinistä ? -sarjassa.

  Espanjalaisena fanina olin heti innoissani, kun Torelló -niminen Corpinnat -tuottaja otti maahantuontiyritykseemme yhteyttä. Olin toki luokituksesta lukenut ja siihen kuuluvat tuottajat olivat suurelta osin entuudestaan tuttuja, mutta halusimme ehdottomasti päästä pieneen piiriin mukaan. Snobbailut sikseen, mutta piiri on melkoisen pieni, sillä Corpinnat -luokitus kattaa tällä erää vain 11 tuottajaa. Lähdetään tutustumaan luokitukseen tarkemmin! Ensin käydään läpi lyhyesti taustoja uuden luokituksen tarpeelle ja sen jälkeen päästää itse asiaan.

  Tarve uudelle laatuluokitukselle

  Cava -tuottajien riveissä oli kuohunut jo pitemmän aikaa. Markkinoita hallitsevat muutamat isot toimijat ja niiden suuret volyymit ja hintojen polkeminen eivät luonnollisestikaan miellytä kaikkia, ja ainakaan niitä, jotka keskittyvät tuotannossaan korkeaan laatuun. Sanna Pöyry kirjoittaa Viinilehden (3/2021) artikkelissa Myrsky kuohuviinilasissa – cava vai corpinnat?, että nykyisille Corpinnat -tuottajille ”ei jäänyt vaihtoehtoa, koska DO [Cava] ei neuvotteluista huolimatta sallinut Corpinnat -nimeä cava-pulloihin”. Erimielisyyksistä johtuen 9 tuottajaa jätti DO Cava -laatuluokituksen taakseen vuonna 2019. Viinilehden artikkelissa on kerrottu mielenkiintoisesti muutenkin Corpinnatin taustasta; kannattaa lukea!

  Torellón perhe on viljellyt viiniköynnöksiä Penedèsin alueella jo vuodesta 1395. Kuva on Torellón viinitalon.

  Uusi kuohuviiniluokitus ei syntynyt hetkessä. Ryhmä eli perustajajäsenet Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca ja Torelló kokoontuivat yhdessä ensimmäistä kertaa tammikuussa 2015. Edellä mainitut tilat sekä Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet ja Mas Candí erosivat DO Cava -laatuluokituksesta tammikuussa 2019. Silloin alkoi oman laatuluokituksen rakentaminen, mille haluttiin mahdollisimman tiukat säännöt. Arvojen keskiössä on alusta lähtien ollut laadukkaiden kuohuviinien valmistus Penedèsin alueen sydämessä, 100-prosenttisesti ekologisista, käsinpoimituista rypäleistä, jotka on vinifioitu etikettiin merkityllä viinitilalla. Myös perheellä ja perinteillä on merkittävä osansa, sillä kaikkien tilojen tulee olla perheomisteisia.

  Corpinnatin perustajajäsenet kuvattuina vuonna 2018. Kuva on internetistä; alkuperäinen kuva on Corpinnatin sivustolta.

  Kuohuviini Penedèsin sydämestä

  Corpinnat on EU:hun rekisteröity, yksityinen luokitus. Sitä voidaan kutsua myös kollektiiviseksi brändiksi, joka tällä hetkellä kattaa yhteensä 11 tilaa (edellisessä kappaleessa mainittujen tilojen lisäksi Pardas ja Can Descregut) ja niiden perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit. Corpinnatilla ei siis ole ainakaan toistaiseksi omaa laatuluokitustaan Espanjan virallisella viinikartalla.

  Corpinnat -nimi tulee sanoista cor, pinna ja nat. Cor tarkoittaa sydäntä ja pinna on yhtä kuin Penédès eli alueen nimi latinaksi. Nat puolestaan tarkoittaa syntynyt. Corpinnat -sanan merkityksen voikin suomentaa syntynyt Penedèsin sydämessä eli Corpinnat -kuohuviinit ovat peräisin suoraan Penedèsin sydämestä, Katalonian autonomiselta alueelta. Tässä kohtaa mainittakoon, että cavan sydänmaatahan on nimenomaan Penedèsin alue. Ja noin 95 % cavasta valmistetaan Katalonian alueella.

  Siinä missä cavaa saa valmistaa kaikkiaan 7 provinssin alueella Espanjassa, Corpinnat -kuohuviinit voivat olla vain sydänmaalta eli Barcelonan provinssista. Alue kattaa yhteensä 39 kuntaa, joista 27 sijaitsee Alt Penedèsissä ja 7 sitä ympäröivissä kunnissa. Corpinnat kattaa tällä hetkellä yhteensä 997 km² alueen ja 22 966 hehtaaria viinitarhoja.

  Corpinnat -kuohuviinejä saa valmistaa ainoastaan Penedèsin alueella, Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Vihreä, ympyröity alue oikeanpuoleisessa kartassa on Corpinnatin viljelyalue. Kartta kokonaisuudessaan kuvastaa Barcelonan provinssia. Kartta on Torelló -tilan esitteestä.
  Tässä kartassa puolestaan nähdään vielä tarkemmin itse Corpinnat -alue. Tummalla reunustettu, vaaleanvihreä alue on Corpinnatin viljelyaluetta. Penedèsin alue on puolestaan rajattu vaaleankeltaisilla reunoilla. Cava -alue näkyy kartalla vihreänä. Kartta on ladattu Corpinnatin virallisilta sivuilta.

  Perinteiset arvot ja laatu etunenässä

  Laatuluokitukseen kuuluvien tilojen tulee olla perheomisteisia. Tilojen tulee olla luomusertifioituja ja rypäleet tulee poimia käsin. Rypäleitä saa ostaa Corpinnat -alueelta ja myös Cava -tuottajilta, jos nämä sijaitsevat vaaditulla alueella ja ovat luomusertifioituja. Rypäleiden ostoon vaaditaan kuitenkin pitkäjänteinen sopimuskumppanuus, jonka on tullut jatkua vähintään 3 vuoden ajan. Huomioitavaa on myös, että valmiin viinin ostaminen on kuitenkin kaikissa tapauksissa kiellettyä. Viinin tulee nimittäin olla 100-prosenttisesti valmistettu sillä tilalla, mikä on merkitty etikettiin tuottajaksi. Corpinnat -säännösten mukaan private label -viinien myyminen on kiellettyä.

  Corpinnatin perusajatuksena on tuottaa laadukkaita tuotteita uniikissa mikroilmastossa ja perinteisistä rypäleistä. Corpinnatin valmistuksessa tulee käyttää vähintään 90 % seuraavia perinteisiä lajikkeita: Macabeo, Parellada ja Xarel-lo sekä Malvasía (joka tunnetaan myös nimellä Subirat Parent), punainen Garnacha (tinta), Monastrell, Sumoll ja Xarel-loVermell. Muita sallittuja rypäleitä ovat Malvasía de Sitges, Trepat, Chardonnay ja Pinot Noir. Näitä rypälelajikkeita saa käyttää maksimissaan 10 % blendistä.

  Corpinnat -kuohuviinien vähimmäiskypsytysaika on pitempi kuin samppanjan

  Corpinnatin tiukat säädökset ulottuvat viinitarhoilta myös itse viinimöön. Lähtökohtana on luomusertifiointi ja viinin valmistaminen omassa bodegassa. Rypälemehun ja valmiin viinin ostaminen on siis tiukasti kiellettyä. Pullot tulee uudelleen korkittaa viinitilalla ja niiden suljennassa tulee käyttää luonnonkorkkia ja metallilankaa. Sulfiitteja saa lisätä korkeintaan 90 mg / l. Uudelleen korkituksesta (eli dégorgementista) ja perinteisestä eli samppanjamenetelmästä voit lukea lisää samppanjaa käsittelevästä blogi -kirjoituksestani.

  Torellón kellarit Can Martí -tilalla. Tila kypsyttää kuohuviinejään vähintään 24 kuukautta, mutta esimerkiksi Torelló Corpinnat Tradicional Brut Nature 2015 kuohuviiniä on kypsytetty huimat 60 kuukautta.

  Laadusta kertovat myös pitkät sakkakypsytysajat, nimittäin Corpinnat -kuohuviinejä tulee kypsyttää vähintään 18 kuukautta sakkansa päällä. Tämä on siis jopa pitempi kuin samppanjan vähimmäiskypsytysaika, mikä on 15 kuukautta! Lisäksi tilan täytyy valmistaa vähintään 30 kuukautta ja vähintään 60 kuukautta kypsytettyä kuohuviinejä ”perus-Corpinnatin” lisäksi. Nämä vastaavat DO Cavan Reserva- ja Gran Reserva -nimikkeitä, mutta koska kyseiset kypsytysluokitukset on varattu DO-laatuluokitukselle, niitä ei saa käyttää Corpinnat -pullojen etiketeissä. Huomioitavaa on myös, että kaikkien kuohuviinien tulee olla vuosikerrallisia. Lisäksi etikettiin tulee merkitä korkin vaihdon (dégorgement) päivämäärä.

  Vuosikerran merkitsemistä etikettiin perustellaan sillä, että alueen sääolosuhteet ovat hyvin samankaltaiset vuodesta toiseen. Corpinnatin viljelyalueella ilmasto on välimerellinen eli kesät ovat kuumia ja kuivia. Talvikausi on puolestaan kostea ja sateinen.

  Corpinnatin tilannekatsaus hankalan vuoden 2020 jälkeen

  Perinteiden ja kasvupaikan kunnioittaminen, korkea laatu ja tinkimätön työ oman sekä yhteisen brändin näkyvyyden kasvattamiseksi jatkuvat edelleen. Korona toi notkahduksen Corpinnat -kuohuviinien myyntiin, mikä selittyy osaltaan turistien puutteesta ja espanjalaisten ravintoloiden suluista, sillä lähes 80 % Corpinnat -kuohuviineistä myytiin vuonna 2020 Espanjassa (vientimaita oli vuonna 2020 yhteensä 55). Koronan lisäksi vuotta 2020 kuvastaa kasvuolojen haastavuus, sillä Corpinnat -alue kärsi vakavasta sienisairaudesta, mikä tunnetaan nimellä härmähome (mildew englanniksi). Torelló -tilan omistajan Paco de la Rosa Torellón mukaan tilanne oli pahin viimeiseen 100 vuoteen. Härmähomeen suuri esiintyminen selittyy tavallista suuremmilla vesisateilla ja itse asiassa vettä tuli runsaasti lokakuusta 2019 aina toukokuuhun 2020. Sato jäi vuonna 2020 pienemmäksi, joskin laatu luokiteltiin onneksi hyväksi.

  Luvut ovat aina mielenkiintoisia ja tässä onkin kaksi myyntiä kuvastavaa vertailuparia. Corpinnat -kuohuviinejä myytiin vuonna 2020 yhteensä 1.7 miljoonaa pulloa, kun kokonaismyynti vuonna 2019 oli 2.2 miljoonaa pulloa. Euromäärät olivat vuonna 2020 yhteensä 16,8 miljoonaa euroa, kun eurot edellisvuonna eli 2019 ylsivät 20,7 miljoonaan euroon.

  Kun matkustaminen oli vielä arkipäivää, Corpinnat -tiloille tehtiin vuonna 2019 yhteensä lähes 35 000 visiittiä. Perinteiset, tunnetut brändit sekä Corpinnatin tunnettuuden kasvaminen varmasti kiinnostavat jatkossakin vierailjoita, kunhan matkustaminen on taas turvallista. Vinkkivinkkinä, Corpinnat -tilat järjestävät kesäkuukausina (noin 15.6-15.8.) Corpinnat Festival of Gastronomy -nimellä kulkevia lounaita ja illallisia. Nämä tietysti nautitaan Corpinnat -tilojen tarkkaan valituissa ympäröistöissä. Ruoan valmistavat paikalliset, maineikkaat kokit ja ruoan kanssa tarjoillaan asiaankuuluvasti kyseessä olevan tilan Corpinnat -kuohuviinejä.

  Torellón veljekset ja vetäjät, Paco ja Toni, Alt-Penedèsin maisemissa, Can Martí -tilalla. Kuva on Torellón viinitalon ottama.

  Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

  Ainakaan toistaiseksi Corpinnatilla ei ole Espanjan viinilainsäädännössä hyväksyttyä statusta eli DO-luokitusta. Alkuperäisen 9 tuottajan ryhmittymään on liittynyt tähän mennessä 2 bodegaa eli Corpinnat muodostuu tällä hetkellä 11 tuottajasta. Corpinnat ei ole siis suljettu uusilta jäseniltä ja halukkaita, potentiaalisia jäseniä on tälläkin hetkellä. Toki omat haasteensa antavat Corpinnatin tiukat laatuvaatimukset sekä kahdenkertainen auditointi, joista toinen suoritetaan sadonkorjuun yhteydessä. Luokitukseen kuuluvat tilat muuten auditoidaan myös kerran vuodessa eli Corpinnatin jäsenet haluavat ylläpitää parasta mahdollista laatua! Corpinnatin viralliset webbisivut englanniksi löytyvät täältä.

  Kysymyksiä on aiheuttanut myös kuluttajien reagointi tuottajien siirtymiseen laatuluokasta toiseen. Corpinnat -tuottajat eivät kuitenkaan ole tästä huolissaan, sillä tutkimusten mukaan harva kuluttaja lukee suurennuslasilla etikettimerkintöjä. Suurimmalle osalle kuluttajista on tärkeintä ostaa tutun tuottajan kuohuviiniä, oli laatuluokka sitten Cava tai Corpinnat.

  Alkossa on jo kivasti tuotteita saatavilla, joskin on hyvä pitää mielessä, että 11 tuottajalta ei kauhean isoa repertuaaria saada. Vuonna 2020 Corpinnat -kuohuviinejä oli markkinoilla saatavilla yhteensä 62.

  Tutustu Corpinnat -kuohuviiniin

  Minulla on tietysti oma suosikki suositeltavana eli Torelló Corpinnat Tradicional Brut Nature Vintage. Se on sekoite Xarel-lo, Macabeo ja Parellada -rypäleitä ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä 60 kuukautta ennen korkin vaihtoa. Brut Nature -tyyli on Torellón kuohuviineille ominainen ja tilan tuotannosta 70 % onkin kuohuviinejä, joihin ei ole lisätty lainkaan sokeria. Tästä kertoo etikettimerkintä Brut Nature. Kuohuviini on luomuperiaatteiden mukaisesti viljelty ja valmistettu, mutta virallinen luomusertifiointi tilalla on vuosikerrasta 2016 lähtien.

  Kuohuviini on erittäin kuiva, keskitäyteläinen, sitruksinen, omenainen ja paahteinen. Se happorakenne on tuntuva ja kauniisti tasapainossa kermaisen rakenteen kanssa.

  Lue lisää viinistä ja sen tuottajasta tästä linkistä.

  Tuotteen voit tilata Alkon verkkokaupasta. Sen hinta on à 27,90 euroa.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus Corpinnatista. Toivottavasti viihdyit seurassani! Seuraavaksi vuorossa on riistaviinisuositukset ja tulossa on juttua myös oranssiviinistä. Stay tuned!

  Tunnelmallista alkusyksyä (pakko se on myöntää, että kesä alkaa olla ohi…),

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Viiniateljeen viinisuositukset: valkoviinit kesäiseen kala- ja äyriäispöytään

  Viiniateljeen viinisuositukset: valkoviinit kesäiseen kala- ja äyriäispöytään

  Suomen kesä on IHANA, ja kyllä tätä jo odotettiinkin! Heinäkuussa tosin ainakin allekirjoittaneelle alkaa tulla hätä, että eihän tämä lopu milloinkaan… Varsinkin, kun joka päivä seuraa auringon laskevan hieman edellistä päivää aikaisemmin. Kesää on kuitenkin vielä jäljellä vaikka kuinka, ja kesän kunniaksi keskityn tässä blogikirjoituksessa kala- ja äyriäispöydän kruunaaviin viineihin. Viinisuositukset ovat poimintoja Viiniateljeen valikoimasta ja eri hintaluokista.

  Sillanrakentamisen taito

  Kala- ja äyriäispöytään on vaihtoehtoja vaikka kuinka paljon ja yleensä kauniilla säällä ja hyvässä seurassa kaikki maistuu hyvälle. Muutamia perusjuttuja on kuitenkin hyvä pitää mielessä viinivalintaa tehdessä.

  Yksi hyvä lähtökohta ruoan ja viinin yhdistämiselle on raaka-aineen painontunne suussa eli suomeksi sanottuna kevyelle annokselle keveämpi viini ja runsaammalle annokselle puolestaan runsaampi viini. Vähärasvainen kala kaipaa seuraansa raikkaan hedelmäistä valkoviiniä, kun taas rasvaisten kalojen seuraan sopivat täyteläisemmät, jopa tammitetut valkoviinit. Niin ikään savustettu kala saa tyylikkään ja tasapainoisen kumppanin tammikypsytetystä valkoviinistä. Kermaiset kastikkeet saavat myös parhaiten vastusta tammitetuista viineistä. Kalan rasvaisuutta saa myös tainnutettua sitruunasillalla ja tasapainoisen hapokkaalla viinillä.

  Ravustuskausi alkaa 21.7.

  Ravustuskausi on pian käsillä ja juhlia on tiedossa! Rapujen liha on hiemaan makeaan vivahtavaa, joten ei ole sattumaa, että esimerkiksi rapujuhlissa ravut ”kesytetään” sitruunalla. Happaman sitruunan avulla saadaan rakennettua silta ravun ja viinin välille, jolloin ravun makeus saadaan häivytettyä ja kokonaisuudesta tulee miellyttävän raikas ja harmoninen. Perinteiseen toast skageniin lisättävällä majoneesilla on myös ravun makeutta taittava merkitys. Mikäli rapujen kanssa tarjotaan aasialaistyylisiä lisukkeita, viinissä saa mieluusti olla hieman jäännössokeria. Näin on myös taskurapujen kanssa, joiden lihan makeus on miltei käsinkosketeltavaa. Hummerin kanssa puolestaan kannattaa panostaa laatuun ja valitan pöytään samppanjaa tai klassinen (ranskalainen) valkoviini, mikä saa myös olla tammessa kypsytettyä.

  Palmerin Blanc de Blancs on tyylikäs kumppani rapupöytään. Mikäli snapsit haluaa jättää välistä, tässä on myös tyylikäs alkumalja.

  Simpukat ovat rapujen tapaan makumaailmaltaan makeaan vivahtavia, joten niidenkin kanssa kannattaa tarjota jotain hapanta, jotta viinin ja ruoan liitto on tasapainoinen. Mikäli siltaa happaman ja makeahkon välillä ei ole, viinin happamuus nousee pintaan eikä yhdistelmä ole harmoninen. Simpukoiden kanssa toimivat parhaiten ei-tammitetut viinit, sillä tammi jyrää helposti simpukoiden herkän, merellisen maun.

  Mustekala on meillä harvinaisempaa herkkua, mutta ah niin ihastuttava lisä kalapöytään! Mustekalan kohdalla itselläni ajatukset viinin suhteen suuntautuvat yleensä Espanjaan ja Italiaan, missä sitä on usein tarjolla. Taas yksi nyrkkisääntö eli viinin ja ruoan yhdistämisessä voi lähteä liikkeelle siitä, missä viinimaassa perinteisesti ruokaa tai raaka-ainetta tarjoillaan paikallisen viinin kanssa. Friteeratut mustekalan renkaat kaipaavat hapokasta viiniä rinnalleen, millä saadaan taitettua friteerauksen rasvaisuutta. Grillattu mustekala vaatii myös hapokkuutta, kun taas höyrytetyn mustekalan seuraan sopii matalahappoisempikin viini.

  Kala- ja äyriäispöydässä kannattaa testata erilaisia viinejä ja katsoa, miten ne toimivat eri raaka-aineiden kanssa.

  Myös merenelävien ja viinin yhdistelmässä toimii laadukasta laadukkaalle -periaate eli kun tarjolla on arvokkaampia raaka-aineita, niille kannattaa valita myös astetta parempi viini. Runsaan hapokkuuden ja keskimäärin moniulotteisen aromimaailmansa puolesta samppanjat ja muut laadukkaat kuohuviinit sopivat kala- ja äyriäispöytään läpi aterian.

  Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc on aromaattinen rapupöydän kruunaaja

  Uusi-Seelanti: The Great Wave Sauvignon Blanc

  The Great Wave Sauvignon Blanc Uuden-Seelannin Marlborough’sta on tyylikäs niin ulkoa kuin sisältä. Viinin etikettiä koristaa japanilaisen Katsushika Hokusain (1760–1849) maailmankuulu taideteos, The Great Wave (suomeksi Suuri aalto). Tämä kuiva, kypsän sitruksinen, trooppisen hedelmäinen, miellyttävän mustaherukkainen ja hennon mineraalinen viini on varustettu tuntuvilla, tasapainoisilla hapoilla. Kokonaisuus on raikkaan hedelmäinen ja harmoninen.

  The Great Wave Sauvignon Blanc -viiniä koristaa maailmakuulu Hokusain taideteos, jonka Art of Wine -niminen yritys on saanut käyttöönsä.

  The Great Wave Sauvignon Blanc on helposti lähestyttävä Marlborough’n Sauvignon Blanc, millä voi mukavasti aloittaa aterian tai nauttia lasillisen kesäterassilla. Viini on kuin tehty merenelävien kanssa nautittavaksi. Se maistuu äyriäisistä erityisesti jokirapujen ja katkarapujen (skagen on loistoyhdistelmä) kanssa eikä se häpeä yhtään merirapujenkaan seurassa. Sauvignon Blancin aromaattisuus istuu kuin nenä päähän rapujen kanssa yleensä nautitun tillin kera. Myös sitruuna istuu hyvin makupalettiin, sillä hapokas viini nauttii myös hapokkaasta lisukkeesta. Niin ikään sini- ja vihersimpukat sopivat tämän Sauvignon Blancin makumaailmaan. Vähärasvaisista kaloista The Great Wave Sauvignon Blancin seuraan sopivat erityisesti ahven ja kuha.

  Viinin hinta on à 14,99 € ja voit lisätä sen ostoskoriisi tästä: The Great Wave Sauvignon Blanc. Alkon tuotenumero on 949176.

  Valitse trendikäs sakkakypsytetty Albariño ruokapöytääsi

  Espanja: Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño

  Pohjois-Espanjan Rías Baixasin sakkakypsytettyjen Albariñojen pioneeri, Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2019, valittiin Espanjan parhaaksi valkoviiniksi International Wine Challengessa toukokuussa 2021. Viini sai samalla 95 pistettä arvovaltaiselta tuomaristolta, joka muodostuu maailman johtavista viiniasiantuntijoista. Ámbar on kuiva, täyteläinen viini, jossa yhdistyvät kauniisti hedelmäiset aromit, meren suola, mineraalisuus ja tasapainoinen, tuntuva hapokkuus.

  Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño on Espanjan Rías Baixasin sakkakypsytettyjen albariñojen esikuva. Sakkakypsytyksellä tarkoitetaan sitä, että alkoholikäymisen jälkeen kuolleita hiivasoluja ei heti suodateta pois, vaan viinin annetaan niin sanotusti uuttua hiivasolujen kanssa.

  Tämä tyylikäs Albariño sopii erinomaisesti mereneläville laidasta laitaan. Sen täyteläisyyden ja pitkän sakkakypsytyksen tuoman rakenteen ja aromimaailman ansiosta se maistuu myös runsaampien lisukkeiden kanssa eikä se kaihda kermaa, friteerausta, savustusta eikä grilliä. Rapukategorista Ámbarista saa hyvän vastuksen katkaravuista aina elegantimpiin merirapuihin (keisarihummeri, langustiini tai scampi). Meren suola, kypsä sitrus ja herkkä yrttisyys tekevät siitä erinomaisen kumppanin myös perinteiseen rapupöytään.

  Ámbar maistuu myös mustakalan kanssa ja simpukoista erityisesti kampasimpukat sopivat sen makumaailmaan.  Kotimaisista kaloista erityisesti kuha ja siika sopivat tämän Rías Baixasin helmen seuraan. Myös erilaiset carpacciot kalasta sekä japanilaisen keittiön herkut sushi mukaan lukien sopivat viinin kanssa nautittavaksi. Viinin hapokkuus sopii hyvin leikkaamaan esimerkiksi friteerattujen äyriäisten ja mustekalan, tai kalan rasvaisuutta sekä kermaisia kastikkeita.

  Viinin hinta on à 21,98 € ja voit lisätä sen ostoskoriisi tästä: Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño. Alkon tuotenumero on 908737.

  Riesling on klassikko kala- ja äyriäispöytään

  Saksa: Pflüger Tradition Riesling (luomu ja biodynaaminen)

  Weingut Pflüger on pioneeri luomuviinien viljelyssä Saksassa. Bernd Pflüger aloitti luomuviljelyn jo 1980-luvulla kollegoiden pudistellessa päätään ja hänen poikansa, tilan nykyinen vetäjä Alexander Pflüger, jatkoi isänsä jalanjäljissä biodynaamiseen viljelyyn 2010. Vuosikerran 2020 yhteydessä Alex päätti vaihtaa Dürkheimer Rieslingin nimen Tradition Rieslingiin, astetta kansainvälisempään nimeen. Kyse on siis samasta viinistä eri nimellä! Viini on kuiva, runsaan hedelmäinen, hennon petrolinen ja mineraalinen varustettuna tuntuvilla, tasapainoisilla hapoilla.

  Pflüger Tradition Riesling tunnettiin aikaisemmin nimellä Pflüger Dürkheimer Riesling.

  Pflüger Riesling Tradition on monipuolinen ruokaviini, mikä maistuu erilaisten kalaruokien ja äyriäisten kanssa. Kotimaisista kaloista erityisesti siika, ahven, hauki ja kuha sopivat viinin eleganttiin makumaailmaan. Myös rasvaisemmat kalat lohi mukaan lukien sopii viinin kanssa nautittavaksi, kunhan lisukkeilla saadaan sopiva silta kalan ja viinin välille. Runsaan hapokkuuden ansiosta viinin kanssa maistuvat myös kermaiset keitot ja kastikkeet.

  Riesling kruunaa usein myös perinteisen rapupöydän ja viinin moniulotteinen aromimaailma, runsas, tasapainoinen hapokkuus ja elegantti mineraalisuus tekevät siitä ravuille tyylikkään kumppanin.

  Viinin hinta on à 19,99 € ja voit lisätä sen ostoskoriisi tästä: Pflüger Tradition Riesling. Alkon tuotenumero on 953216.

  Rasvainen kala, savustus ja kerma kaipaavat tammitettua viiniä

  Unkari: Pannonhalmi Hemina

  Hemina on paitsi kauniisti tammitetun unkarilaisen valkoviinin nimi, sillä viitataan myös vuonna 996 perustetun Pannonhalman munkkiluostarin perustusasiakirjaan. Nimittäin asiakirjassa määrättiin, että jokainen munkki oli oikeutettu heminaan viiniä päivässä. No mitä hemina sitten tarkoittaa? Viinin määrä jätettiin munkkien oman harkinnan varaan eli munkit saivat nauttia heminan viiniä päivässä. Tätä Chardonnay -pohjaista sekoitetta, missä on mukana Viognieria ja Sauvignon Blancia, on kypsytetty keskimääräin 6 kuukautta tammessa. Kuiva, runsaan täyteläinen viini huokuu trooppisten hedelmien, voin, vaniljan ja pähkinän aromeita. Tuntuvat hapot tasapainottavat kauniisti viinin runsasta suutuntumaa.

  Pannonhalman viinitila sijaitsee samannimisellä laatuviinialueella ja sen yhteydessä on edelleen toimiva munkkiluostari.

   

  Viinin suutuntumassa voi aistia kaunista kermaisuutta ja tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta. Hemina onkin upea ruokaviini, mikä sopii erityisesti rasvaisille kaloille (erityisesti lohi ja lohensukuiset rasvaiset kalat sekä siika). Viinin rakenne tukee kermaisia kastikkeita ja savustusta, ja pakko sitä on hehkuttaa, että sienikastike sopii viinin kanssa kuin nenä päähän.

  Viinin hinta on à 19,99 € ja voit lisätä sen ostoskoriisi tästä: Pannonhalmi Hemina. Alkon tuotenumero on 918817.

  Pannonhalman viinitila on yksi Euroopan vanhimpia, edelleen toimivia viinitilaluostareita ja kunhan ajat ovat suotuisammat, se on upea vierailukohde. Tutustu luostariviinitilaan tästä linkistä.

  Kala- ja äyriäispöydän jokeri ja tyylikäs kesälahja

  Ranska: Champagne Palmer Brut Blanc de Blancs

  Champagne Palmer Blanc de Blancs on saanut viime aikoina erityisen paljon suitsutusta. Joulukuussa 2020 se valittiin parhaaksi non-vintage blanc de blanc -samppanjaksi Champagne & Sparkling Wine World Championships -kilpailussa ja heinäkuussa 2021 International Wine & Spirit Competition antoi sille kultamitalin ja 95 pistettä! Tämä 100-prosenttinen Chardonnay, pääosin Montagne de Reimsin 1er Cru -kylien huippurypäleitä sisältävä samppanja kruunaa kala- ja äyriäispöydän ja on myös tyylikäs kesälahja. Samppanjan tyylikäs, moniulotteinen aromimaailma muodostuu eksoottisista hedelmistä, paahtoleivän ja briossin aromeista sekä hennosta kermaisuudesta. Mineraalisuus ja tasapainoinen hapokkuus kruunaavat elegatin kokonaisuuden.

  Palmer Blanc de Blancs myydään tyylikkäässä lahjapakkauksessa. Myös Magnum on saatavilla lahjapakkauksessa.

  Palmerin Blanc de Blancs sopii erinomaisesti aperitiiviksi ja läpi aterian nautittavaksi. Parhaat puolensa se tuo esiin merenelävien (kala, äyriäiset ja simpukat) kanssa nautittuna. Samppanjassa on jäännössokeria 12 g / l, mikä tekee siitä erinomaisen kumppanin esimerkiksi rapujen ja simpukoiden kanssa, joissa on paljon umamia eli makuisuutta. Sitruunasta tai happamasta kastikkeesta saadaan toimiva silta viinin ja äyriäisten/nilviäisten välille.  Kaloista erityisesti vaalealihaiset kalat sopivat tämän samppanjan makumaailmaan. Hapokkuutta leikkaamaan sopivat erinomaisesti myös kermaiset kastikkeet.

  Viinin hinta on à 59,99 € ja voit lisätä sen ostoskoriisi tästä: Champagne Palmer Brut Blanc de Blancs. Alkon tuotenumero on 924837. Mikäli haluat oikein keulia, tilaa Blanc de Blancs Magnumina Alkon verkkokaupasta.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus kala- ja äyriäissuosituksineen. Toivottavasti löydät yllä olevista tuotteista kesäiseen kala- tai äyriäispöytään sopivan viinin! Mikäli kaipaat punaviinisuosituksia grilliherkuille, lue Alexandran blogikirjoitus ja suositukset.

  Ihanan aurinkoista ja viinillistä kesän jatkoa toivotellen,

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Grillikausi on kuumimmillaan!

  Kesägrilliin voi keksiä innovatiivisesti uusia herkkuja ja vain oikeastaan vain mielikuvitus on rajana! Tässä muutama viinivinkki eri makuyhdistelmien pariksi.

  Klassikkojen klassikko! Savuisten ja BBQ-tyylisten lihojen kanssa on tammitynnyreissä kypsytetty punaviini varma valinta

  Beefsteak-sarja: Beefsteak Club Reservé (24,99€), Beefsteak Club Shiraz (14,99€), Beefsteak Club Malbec (10,99€), Beefsteak Mini Malbec (3,99€)
  Hedonist Shiraz (24,99€) on biodynaaminen luomuviini

  Savustetulle lihalle tai pippuriselle marinadille, toimivat parhaiten Uuden-maailman viinit. Lämpötila, korkeuserot sekä niukka vesimäärä luovat viinistä mehevän ja tanniinisen – tammikypsytys tuo viinille luonnetta joka kestää savuisimmat ja pippurisimmatkin mausteet. Erityisesti argentiinalaiset malbecit sekä australialaiset shirazit on suosittu yhdistelmä savustettuihin makuihin tänä kesänä.

  Beefsteak viinit löydät täältä ja Hedonistista voit lukea lisää täältä

  Kokonaisena paistetut lihat sekä klassiset mausteet ja yrtit

  Kokonaisena grillatusta lihasta saa näyttävän kattauksen ja pitkään hautunut liha on takuuvarmasti mehevä sekä pehmeä. Klassisiin mustapippuriin ja yrtteihin yhdistettynä keskitäyteläinen punaviini sopii parhaiten. 

  Erityisesti makutyypin marjaisa & raikas-tyypin viinit ovat hyviä! Katse Alkossa kannattaa ohjata klassisiin maihin: yrttisiin mausteisiin sopii perinteiset ranskalaiset punaviinit, tomaattisiin annoksiin italialaiset – jos viinin valitseminen pihville aiheuttaa tuskaa kannattaa muistaa muistaa seuraava: alue/maa josta annos saa inspiraationsa toimii useimmissa tapauksissa yhdistää myös kyseisen alueen viiniin.

  Pientalon Herkkusuut testasivat marjaisia viinejä Beef Wellingtonin pariksi, katso lisää täältä
  (Kuva: alkuperäinen artikkeli, Maru Lemmetty)

  Pehmeitä punaviinejä kesän tunnelmointiin ovat muun muassa: Guerrieri Rizzardi Pojega Valpollicella Ripasso Superiore (19,99€), Château Maucoil Châteauneuf-du-Pape Tradition (39,98€) ja Girl with a Pearl Earring (11,69€)

  Vaaleat lihat – valkoviinit ja rosét viilentävät kesähelteellä

  Uskaliaimmat kokeilevat vaalealle grillilihalle oranssia viiniä ja rosé-kuohuviinit ovat täydellisiä karamellisoituun possuun. Grillattu possu ja rosé kuohuviini – takuuvarma yllätyselementti myös vieraille.

  Kanalle tai vaalealle lihalle tarjoiltu viini kannattaa pohtia lisukkeiden kautta: kanasalaatti eri variaation sopii ihanasti hieman hapokkaan, kukkaisen ja sitruksisen rosén kanssa, kun taas grillatulle kanalle kannattaa yhdistää vivahteikas ja ryhdikäs – makutyypin valkoviini. Guerrieri Rizzardi Keya Chiaretto Rose (14,99€) on täydellinen kanasalaatille, Pago de Tharsys Millesime Rosé (19,99€) taas rasvaisimmille ja paistetuille annoksille.

  Kuplivista roséet ovat monikäyttöisimpiä: aina grillatusta lihasta marjaisiin jälkiruokiin!

  Grillatut vihannekset ja salaatit

  Kevyemmät viinit ja raikkaat rieslingit toimivat aina kasviksille, sekä tietysti ovat myös useimpien mieleen. Biodynaaminen luomu riesling, Pflüger Durkheim Riesling (19,99€) on aina varma valinta! Kaaleille, parsalle ja sitruunalle kannattaa valita klassinen sauvignon blanc taikka chardonnay. Mikäli kasvikset tarjoillaan juuston tai pähkinöiden kanssa voi annokseen yhdistää myös kevyemmän punaviinin. Annoksiin joissa on munakoisoa, tomaattia ja juustoa on italialaiset punaviinit ehdoton valinta!

  Parsalle tietysti on aina myös klassinen suosikki – samppanja! Champagne Palmer

  Grillatut kalat & äyriäiset

  Varaslähdön rapusesonkiin voi ottaa grillaamalla äyriäisiä – klassisille mausteille suosittelemme samppanjaa ja tulisempiin versiohin rosét antavat tarpeeksi vastusta.

  Hyvin suolaisiin kalaruokiin kannattaa valita valkoviini joka on miellyttävän makea, tämä tasapainottaa kokonaisuutta. Varmista, että valkoviini tarjoillaan hyvin jäähdytettynä, ideaali tarjoilulämpötila makealle viinille 8-10°C.

  The Great Wave Sauvignon Blanc ja Pflüger Durkheimer Riesling (Kuva: pientalon herkkusuut ja Maru Lemmetty)

  Ja kansallissuosikkiin, savukaloihin (varsinkin lohi) kannattaa yhdistää kupliva samppanja taikka kuiva sauvignon blanc kuten The Great Wave Sauvignon Blanc (13,99€).

  Makeat grilliherkut 

  Vain mielikuvitus asettaa rajat sille, mitä grilliin voidaan laittaa. Maissin tai hedelmien, kuten persikoiden ja ananasten, grillaus voi olla vain menestys. Näissä on hyvä muistaa, että viinin tulee olla hieman makeampi kuin mitä tarjoiltu ruoka. Makea kuohuviini tuo eleganttia tunnelmaa ja kesäisen fiiliksen! Kuohuviinistä kannattaa etsiä myös samoja elementtejä kuin itse ruuasta: sitrusta, päärynää, trooppisia hedelmiä, kesän marjat tai vaaleat kukat. Cava Naveran Vintage Brut (16,90€) on kuin tehty makeille herkuille yhdistettäväksi!

  Extra: Sadepäivän lohturuokaa:

  Sateisena päivänä kannattaa luottaa kermaisiin makuihin: paras valinta on kuiva, keskitäyteläinen ja kukkainen hedelmäinen valkoviini Enaten Gewürstraminer (19,98€) on täydellinen kukkakaalille taikka kermaiseen sipulipastaan.

  Enate Gewürstraminer on ihanan kukkainen ja samalla ryhdikäs kuiva valkoviini

  Aurinkoista kesää kaikille!

 • Tiesitkö kuohuviinistä? Prosecco, Pohjois-Italian trendikäs kuohuviini

  Tiesitkö kuohuviinistä? Prosecco, Pohjois-Italian trendikäs kuohuviini

  Prosecco on Pohjois-Italian hedelmäinen helmi, mikä on saavuttanut runsaasti menestystä ympäri maailman. Päärynäiset, omenaiset, hennon kukkeat ja raikkaat kuohuviinit sopivat niin aperitiiviksi, seurusteluun kuin ruoan kanssa nautittavaksi. Maailmalla prosecco on ollut trendikäs jo pitkään ja viime vuosina se on valloittanut myös suomalaisten sydämet.

  Tässä Viiniateljee -blogikirjoituksessa käsittelen proseccoa eli italialaista, tankkikäymismenetelmällä valmistettua kuohuviiniä. Prosecco on työn ulkopuolella tullut minulle parhaiten tutuksi ulkomaan messumatkoilla, työn lomassa tehtyjen shoppailukierrosten “välipalana”. Mies on kiltisti seurannut mukana, kun ostosten lomassa on nautittu lasit saatavilla olevaa kuohuviiniä, mikä yleensä aina on ollut proseccoa. Näillä proseccoilla ei tosin ole mitään tekemistä ylemmän laatuluokan Conegliano Valdobbiadene Superiore proseccojen kanssa, joista huokuu eleganttius ja jotka parhaassa tapauksessa ilmentävät kasvuympäristöään eli terroiria. Mutta mitä prosecco oikein on ja miten se on valmistettu?

  Prosecco muutospaineiden alla

  Aloittaessani viinimestariopinnot vuonna 2005, proseccosta puhuttaessa viitattiin niin kuohuviinityyliin kuin rypäleeseen. Mainittakoon tässä kohtaa, että Pohjois-Italiassa, Friuli Venezia Giuliassa on Prosecco -niminen kylä, joka on antanut nimensä kuohuviinille. Aina vuoteen 2009 asti prosecco -nimi viittasi kuohuviinityylin – ja kylän- lisäksi siis myös rypäleeseen. Proseccon valmistusta ei ollut rajattu mihinkään maantieteelliseen alueeseen eli sitä sai valmistaa Italiassa ja periaatteessa missä päin maailmaa tahansa. Tämä kasvoi ongelmaksi, kun uuden maailman viinimaat alkoivat valmistaa omia prosecco -kuohuviinejään ja tuoda niitä eurooppalaisille markkinoille. Italialaiset halusivat suojata kuohuviininsä alkuperän ja alkoivat kiireesti muuttaa viinilakiaan. Syy nimenmuutokseen oli siis puhtaasti kaupallinen ja protektionistinen.

  Prosecco -nimi varattiin pelkästään tuotantoalueelle, missä tätä keveää ja keskihapokasta kuohuviiniä saa valmistaa, ja rypäle sai uuden nimen: Glera. Näin turvattiin proseccon säilyminen italialaisena kuohuviininä. Glera on itsessään on melko neutraali lajike, jolle tyypillisiä aromeja ovat omena, päärynä ja vaaleat kukat. Mikäli haluat tietää enemmän Glerasta tai pikemminkin Glera -lajikkeista, suosittelen tutustumaan Viinilehden artikkeliin 3/2021, missä käsitellään Gleraa yksityiskohtaisesti. Artikkelin pääset lukemaan tästä linkistä.

  Missä proseccoa tänä päivänä sitten saa valmistaa?

  Proseccon tuotantoalueet sijaitsevat Friuli Venezia Giulian alueella (tarkennuksena Gorizian, Pordenonen, Triesten ja Udinen provinsseissa) ja Veneton alueella Koillis-Italiassa (tarkennuksena Bellunon, Paduan, Trevison, Venicen ja Vicenzan provinsseissa). DOC Prosecco on yleinen laatuluokka ja rypäleet voivat tulla mistä tahansa sallitulta alueelta.

  Proseccoa valmistetaan Pohjois-Italiassa Friuli Venezia Giulian ja Veneton alueella. Kuva Beniamino Maschio.

  Kun siirrytään rajatummalle alueelle, etikettiin merkitään Prosecco DOC Treviso tai Prosecco DOC Trieste, jos sekä rypäleet, viinin valmistus ja pullotus tapahtuvat ao. alueilla. Valdobbiadenen ja Coneglianon kylien ympäröimät jyrkät rinteet kuuluvat proseccon tuotannon sydänmaahan, ja näistä raaka-aineista valmistetut kuohuviinit nostettiin vuonna 2009 ylempään laatuluokkaan eli DOCG Prosecco di Conegliano Valdobbiadene Superiore. Samana vuonna myös Asolo nostettiin ylempään DOCG -laatuluokkaan.

  Arvostetuimmat proseccot tulevat rinteillä kasvavista köynnöksistä. Kuva Rebuli.

  Prosecco Superiorella viitataan klassisen, sydänmaan viljelyalueisiin ja merkintä löytyy DOCG -luokiteltujen viinien etiketistä. Muualla Italiassa usein käytetään nimitystä classico klassisesta, perinteisestä tuotantoalueesta, mutta se ei sovi proseccon yhteyteen, sillä classico -sana kuuluu kiinteästi perinteiseen eli samppanjamenetelmään.

  Conegliano Valdobbiadenen alueella on yhteensä 43 cruta, joita kutsutaan Rive -nimellä. Näiden tarhojen rypäleistä valmistetaan proseccon huiput ja niissä on nähtävissä myös niin sanottua terroir -ajattelua eli tuottajat pohtivat kunnianhimoisesti viinitarhojensa mikroilmastoa ja maaperää. Parhaista parhaimmat proseccot tulevat Cartizze -nimisen jyrkän kukkulan rinteiltä ja näiden eleganttien proseccojen etiketistä löytyy merkintä Cartizze.

  Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä

  Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä (tunnetaan myös nimellä Charmat Method, Cuve Close ja Martinotti Method) eli toinen käyminen tapahtuu pullon sijaan suurissa terästankeissa. Proseccoa ei siis ole valmistettu samppanjamenetelmällä kuten esimerkiksi samppanja ja cava. Tarkempaa tietoa perinteisestä menetelmästä voit lukea samppanjaa käsittelevästä kirjoituksestani.

  Glera -rypäleitä Rebulin viinitarhoilla.

  Tankkikäymismenetelmässä perusviini, sokeria ja hiivaa sekä kirkastusainetta siirretään suuriin painetankkeihin, jotka suljetaan huolellisesti. Tankeista käytetään nimitystä autoklaavi. Käyminen alkaa uudestaan hiivan syödessä sokeria. Alkoholikäymisen sivutuotteena syntyvä hiilidioksidi liukenee viiniin ja tällöin siis kuohuviini saa kuplansa. Proseccon kuplat eivät kuitenkaan ole yhtä runsaita, pieniä ja pitkäkestoisia kuin samppanjamenetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä. Proseccossa on painetta keskimäärin noin 3,5 baria (minimipaine 3,0 baria), kun taas se samppanjassa on noin 6,0 baria. Proseccoa ei siis kannata lähteä avaamaan sapelilla.

  Toinen käyminen kestää keskimäärin noin 30 päivää. Käyminen saadaan lopetettua laskemalla lämpötilaa, jolloin hiiva lopettaa toimintansa ja kuolee. Osa tuottajista jättää valmiin viinin sakkansa päälle (sur lie) kypsymään muutamaksi kuukaudeksi. Lopuksi kuohuviinistä suodatetaan pois kuolleet hiivasolut. Tämän jälkeen sen sokeriaste määritellään ja valmis kuohuviini pullotetaan suoraan tankista, paineen alla, jotta kuplat saadaan paremmin säilymään. Tässä kohtaa on hyvä tuoda esille, että prosecco ei kuitenkaan hyödy kypsytyksestä, joten se kannattaa nauttia nuorena.

  Proseccon tyypillisin makeusastemerkintä on Extra Dry, mikä viittaa 12–17 grammaa per litra (g / l) jäännössokeriin. Kansainvälinen tyyli on kohti kuivaa eli Brutia, mutta nähtäväksi jää, ohjaavatko markkinat tuottajia tähän suuntaan.

  Proseccon tulevaisuudennäkymät

  Prosecco on ollut jo pitkään erittäin trendikäs juoma muualla Euroopassa ja meilläkin se on kasvattanut suosiotaan viime vuosina huimasti. Vuonna 2019 proseccon myynti ylitti cavan myynnin, mikä oli merkittävä rajapyykki molemmille osapuolille. Viimeisimmän statistiikan mukaan proseccoa valmistettiin (vuonna 2020) 486 miljoonaa pulloa. Maahantuojan näppituntumalta italialaiset ovat osanneet paremmin hinnoitella tuotteensa, minkä valmistus vie ajallisesti vain pienen siivun cavan valmistuksesta. Parhaimmillaan (tai pitäisikö sanoa pahimmillaan) proseccon toinen käyminen on ohi 3 viikossa, kun cavalle minimikypsytysaika on 9 kuukautta. Siitä huolimatta maahantuojan on edelleen helpompi löytää edullista cavaa kuin proseccoa ja se näkyy pitkälti myös Alkon hinnoittelussa. Isot tuottajat tietysti pystyvät skaalaamaan tuotantonsa ja siten määrittelemään hintatason, mutta ei tarvitse kovin paljon tehdä salapoliisityötä, että saa asiasta näyttöä.

  Prosecco sopii erinomaisen hyvin kauniiseen kesäpäivään ja seurustelujuomaksi.

  Prosecco -buumia lisää niin ikään Rosé Proseccon lanseeraminen tai siis sen valmistamisen salliminen loppuvuodesta 2020. Rosé Proseccoon lisätään Glera -rypäleen lisäksi 10–15 prosenttia Pinot Neroa eli ranskalaisittain Pinot Noir -rypälettä. Gleran osuus blendistä pitää siis olla vähintään 85 %. Pinot Nerosta saadaan kuohuviiniin värin lisäksi marjaisia ja vivahteikkaita aromeja. Tässä tuotekategoriassa halutaan selvästi lisätä laatuaspektia, nimittäin Rosé Proseccon tulee aina olla vuosikerrallista (millesimato) ja sitä tulee kypsyttää vähintään 60 päivän ajan sakkansa päällä ennen pullotusta. Markkinoilla on jo useampia Rosé Proseccoja saatavilla, mutta valitettavasti osa niistä on nopeasti kyhättyjä ja melko mitäänsanomattomia. Ensi vuonna laatu on toivottavasti jo parempi.

  Virallista tietoa proseccosta löydät Italian viralliselta Consorzio Tutela Prosecco DOC -sivustolta.

  DOCG Prosecco -laatuluokituksesta voit lukea lisää tästä linkistä.

  Viiniateljeen valikoimiin olemme parhaillaan valitsemassa uusia proseccoja, mutta tästä linkistä voit tutustua voimassa olevaan kuohuviinivalikoimaamme. Alkon valikoimasta puolestaan löytyy useita proseccoja ja niitä pääset tarkastelemaan tästä linkistä.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus proseccosta. Toivottavasti viihdyit seurassani! Seuraavaksi siirrymme Tiesitkö kuohuviinistä? -postauksista kesän viinisuosituksiin ja ensimmäisenä ovat vuorossa grilliviinit. Pysythän linjoilla!

  Kuplivaa kevään jatkoa toivotellen,

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi Eklund

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

 • Tiesitkö kuohuviinistä? Cava, Espanjan vastine samppanjalle

  Espanjalla on aina erityinen paikka minun sydämessäni siellä viettämäni vaihto-oppilasvuoden ansiosta. Ja voisinpa sanoa, että espanjalaisella isälläni, Alfonsolla, on ollut myös vaikutusta viiniharrastukseni alkamiseen. Hän oli nimittäin sitä mieltä, että jos en joka ilta nauti hänen kanssaan pientä lasia viiniä, se on sen merkki, että minulla on koti-ikävä enkä viihdy heillä. Ja viihdyinhän minä!

  Mutta mitä cava on, muuta kuin maanalainen kellari espanjaksi? Cava on espanjalaista, perinteisellä menetelmällä valmistettua kuohuviiniä. Perinteinen menetelmä on yhtä kuin samppanjamenetelmä ja se tarkoittaa sitä, että viini on käynyt toisen käymisen myyntipullossa. Ja tuon toisen käymisen sivutuotteena ovat syntyneet myös kuohuviinille ominaiset kuplat. Tarkempaa tietoa perinteisestä menetelmästä voit lukea viimekertaisesta kirjoituksestani.

  Kuka keksi cavan?

  Kirjoitusten mukaan nykyisen Espanjan alueella on valmistettu helmeilevää kuohuviiniä jo 1340-luvulla, mutta ajassa pitää mennä eteenpäin aina 1850-luvulle, jolloin sinnikkäät pioneerit Katalonian alueella alkoivat valmistaa tosissaan kuohuviiniä perinteisellä menetelmällä. Moni pitää ensimmäisenä virstanpylväänä vuotta 1872, jolloin Josep Raventós valmisti ensimmäisen kuohuviinin nykyään cavan päärypäleinä pidetyistä lajikkeista eli Macabeo, Parellada ja Xarel-lo. Kerron näistä tarkemmin alempana. Vuodesta 1872 kului vielä yli 100 vuotta, ennen kuin cava lähti kunnolla valloittamaan maailmaa.

  Toinen merkittävä vuosiluku cavalle oli vuosi 1986, jolloin Espanja liittyi Euroopan Unioniin. Cava -nimikettä oli aiemmin saanut käyttää mistä tahansa, Espanjan alueella valmistetusta kuohuviinistä, mutta EU -säännösten mukaan laatuluokitukselle piti luoda tarkat rajat. Cavan keskus oli jo tuolloin Katalonia ja siellä Penèdesissä sijaitseva Sant-Sadurní d’Anoian kaupunki ympäristöineen. Cavaa valmistettiin myös pienessä mittakaavassa muualla päin Espanjaa, joten nämä alueet laskettiin kuuluvaksi DO Cava -laatuluokitukseen. Kaikki muut kuohuviinit joutuivat tyytymään nimikkeeseen vino espumoso eli kuohuviini. Cava -nimike viittaa itsessään jo tietyillä alueilla, tietyin kriteerein, perinteisellä menetelmällä valmistettuun kuohuviiniin. Se ei siis vaadi kirjainlyhennettä DO (Denominación de Origen eli laatuviinialue) nimensä eteen, vaikka se kuuluukiin yhteen Espanjan 68 DO -alueesta.

  Pago de Tharsyksen 200 vuotta vanha cava eli maanalainen kellari, joka sijaitsee Requenassa, noin tunnin ajomatkan päässä Valenciasta.

  Cavan valmistusalueet uudistuksen alla

  Cavaa saa valmistaa yhteensä 7 alueella, mutta vuonna 2020 annetussa uudistusmallissa nämä viljelyalueet on niputettu 4 kategoriaan ja osittain alakategoriohin. Uusilla rajauksilla nimittäin halutaan tuoda tarkemmin kuohuviinin alkuperää esille. Tosin tässä kohtaa on mainittava, että maatalousministeriö ei ole vielä allekirjoittanut vuoden 2020 suurta cava -uudistusta. Joka tapauksessa uudistus esitellään mittavasti DO Cavan virallisella -sivustolla ja käsittelen cavan valmistusalueita alempana sen pohjalta.

  Uusia alueita on siis yhteensä 4 (suluissa olevat alueet viittaavat itsehallintoalueisiin, joiden alueella ne sijaitsevat): Comtats de Barcelona (Katalonia), Valle del Ebro (Rioja, Baskimaa, Navarra ja Aragonia), Viñedos de Almendralejo (Extremadura) ja Levante (Valencia).

  Comtats de Barcelona on cavan synnyinaluetta ja valmistuksen sydänmaata, missä valmistetaanoin 95 % cavasta. Katalonian itsehallintoalueella sijaitsevalla Comtats de Barcelonalla on 5 ala-aluetta: Serra de Mar, Valls d’Anoia, Conca del Gaià, Serra de Prades ja Pla de Ponent. Valle de Ebro on pohjoisinta cavan valmistusaluetta, joka sijaitsee Ebro -joen vaikutusalueella. Sen alle lasketaan kuuluvaksi Alto Ebro (osa Riojan ja Navarran itsehallintoalueita sekä Baskimaata) ja Valle del Cierzo (osa Aragonian itsehallintoaluetta). Viñedos de Almendralejo puolestaan sijaitsee Badajozin provinssissa, Madridista lounaaseen, Portugalin rajan tuntumassa. Alue kuuluu Extremaduran itsehallintoalueeseen, mikä on tunnetumpi ilmakuivatuista kinkuistaan kuin viineistään. Viimeisenä listalla on Levante, mikä kattaa itärannikolla sijaitsevan Valencian provinssin ja siellä Requenan vuoristokaupungin lähiympäristöineen.

  Cava on perinteisesti kolmen rypäleen kopla

  Cavan päärypälelajikkeet ovat Macabeo, Parellada ja Xarel-lo. Kukaan ei itse asiassa tiedä, miksi cavaa alettiin valmistaa näistä kolmesta lajikkeesta, mutta niillä jokaisella lajikkeella on oma paikkansa cavassa. Tosin ne eivät ole pakollisia. Esimerkiksi cava -tuottajamme Pago de Tharsys Requesta ei käytä cavoissaan Xarel-lo -rypälettä. Tästä voit tutustua Pago de Tharsyksen cavoihin, jotka ovat saatavilla Alkosta.

  Macabeo, joka tunnetaan myös nimellä Viura, tuo cavaan hedelmäisyyttä ja hentoa kukkeutta sekä kypsytyspotentiaalia. Parellada puolestaan tuo sekoitteeseen pehmeyttä ja kermaisuutta, tai pikemminkin kernimäisyyttä. Kernimäisyyden yhdistän isoäidin keittiön pöydän vanhaan vahakankaaseen. Mikäli cavassa on Parelladaa, nimenomaan tuo kernimäisyys paljastaa sokkotastingissa yleensä aina kuohuviinin olevan cavaa. Xarel-lo on yhtä kuin cavan selkäranka. Lisäksi se tuo kypsän hedelmäisten aromien rinnalle miellyttävää yrttimäisyyttä.

  Parellada -köynnöksiä Cavas Naveranin luomuviinitarhoilla Alt-Penèdesissä (kuva Cavas Naveran).

  Muita sallittuja rypälelajikkeita ovat Malvasía (tunnetaan myös nimellä Subirat Parent), mitä käytetään erityisesti puolimakeiden ja makeiden cavojen valmistuksessa, ja Chardonnay. Esimerkiksi Viiniateljeen valikoimissa olevassa Cava Naveran Brut Vintage -cavassa nimenomaan Chardonnay tuo tyylikästä kermaisuutta ja eleganssia blendiin. Rosee -cavan valmistuksessa puolestaan sallittuja lajikkeita ovat Garnacha, Monastrell, Pinot Noir ja Trepat. Pago de Tharsys Cava Millésime Rosé Reserva Brut on hieno esimerkki 100-prosenttisesta Garnachasta.

  Cava käy toisen käymisen myyntipullossa

  Cavaa siis valmistetaan samalla tavalla kuin samppanjaa eli se käy toisen käymisen myyntipullossa. Espanjalaisittain perinteistä menetelmää kutsutaan nimellä método tradicional. Kypsytysaika on huomattavasti lyhyempi kuin Champagnessa. Nimittäin cavan vähimmäiskypsytysaika sakkansa päällä (ranskalaisittain sur lie, espanjalaisittain sur lías) on 9 kk (kun se Champagnessa on 15 kk). Uuden luokituksen mukaan nuori, vähintään 9 kk sakkansa päällä kypsytetty cava tulisi kuulumaan nimekkeen cava de guarda (vapaasti suomennettuna kypsytetty cava) alle.

  Cava -pullot tanssitetaan käsin Pago de Tharsyksen kellareissa. Espanjaksi tanssitus tunnetaan nimellä removido (ranskaksi remuage). Kuva Pago de Tharsys.

  Ylempään laatuluokkaan kuuluvat cavat puolestaan esitetään kuuluvaksi cava de guarda superior -kategoriaan. Paitsi pitempi kypsytysaika, tämän luokituksen cavoille tulisi useita muitakin vaatimuksia. Näitä ovat viiniköynnösten ikä (vähintään 10 vuotta), luomuviljellyt rypäleet, rajoitettu satomäärä sekä vuosikerrallisuus. Nykyluokituksen mukaan Reserva -luokiteltua cavaa pitää kypsyttää vähintään 15 kk ja Gran Reserva Cavaa vähintään 30 kk sakkansa päällä.

  Uusin lisäys Cavan olemassa olevaan laatuluokitukseen on Cava de Paraje Calificado, millä viitataan tietyltä mikroilmastoltaan ja sijainniltaan erityislaatuiselta – ja pieneltä- alueelta- tulevaan cavaan. Oman kokemukseni pohjalta cava on yleensä parasta nuorena nautittuna. Reserva -cavoista löytyy lukuisia elegantteja esimerkkejä, mutta valitettavan usein Gran Reserva cavojen hedelmäisyys on lähtenyt jo laskemaan, kun tuotteet vasta saadaan myyntiin.

  Cavan tulevaisuuden näkymiä

  Ilmaston lämpeneminen on yksi cavan suurimpia uhkakuvia. Mikäli Espanjan pinnanmuodostus ei olisi niin vuoristoinen ja mikäli siellä ei olisi mesetaa eli keskisen Espanjan korkeaa tasankoa, mikä sijaitsee keskimäärin 600 metrin korkeudella merenpinnasta, suurin osa Espanjasta olisi aavikkoa. Kuuma ilmasto aiheuttaa myös sen, että sato per köynnös on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Italiassa tai Ranskassa. Monena vuonna Espanja on ollut maailman suurin viinintuottaja viiniköynnösten määrässä, mutta viinin valmistuksen mittarista tarkasteltuna vasta kolmantena. Laaturypäleitä viljelläänkin usein korkeammalla merenpinnasta sijaitsevilla tarhoilla.

  Pago de Tharsyksen perustajalla, Vicente Garcíalla on Valencian Requenassa pioneerin maine. Hän on kehittänyt alueella cavan valmistusta ja hänet on palkittu muun muassa vuoden enologi -tittelillä.

  Espanjalaiset suuret bodegat ovat jo vuosikausia polkeneet hintoja ja näin luoneet cavalle edullisen kuohuviinin maineen. Tämä aiheuttaa suuria ongelmia laatuun keskittyville tuottajille (ottamatta kantaa jättibodegojen hinta-laatuun), joiden tuotekustannuksia valtavien volyymeiden skaalaus ei pääse laskemaan. Valitettavasti törmään tähän tosiasiaan lähes joka kerta, kun espanjalainen cavaa tuottava bodega ottaa minuun yhteyttä. Vastalauseena vuosikymmeniä jatkuneelle hintojen polkemiselle yhdeksän cava -tuottajaa jätti DO Cava -laatuluokituksen taakseen vuonna 2019. Nämä tuottajat perustivat Corpinnat -nimisen luokituksen. Corpinnat ansaitsee oman kirjoituksensa, mutta mikäli kaipaat jo tässä kohtaa lisätietoa näistä huippu-kuohuviineistä, vieraile tällä sivustolla. Vuoden 2020 suurta cava -uudistusta voidaan pitää vastavetona Corpinnatille ja se varmasti tuokin kauan odotettuja ja tarpeellisia uudistuksia laatuluokkaan, kunhan se hyväksytään virallisesti.

  Oman lusikkansa soppaan tuo Proseccon kysynnän kasvu, mikä ylitti vuonna 2019 ensimmäistä kertaa cavan myynnin.

  Virallista tietoa cavasta löydät täältä DO Cava -sivustolta.

  Ja täältä löydät lisätietoa Viiniateljeen cavoista.

  Tästä vielä lopuksi täsmäsuosituksena juuri lanseerattu Apulanta KuohAri, Apulanta yhtyeen virallinen faniviini!

  Apulanta KuohArissa tuoksuvat kypsä sitrus ja omena. Suussa se on kuiva, mutta runsaan hedelmäinen ja raikas. Pehmeät hapot yhdistettynä pitkään jälkimakuun tekevät KuohArista helposti lähestyttävän, suomalaiseen suuhun sopivan kuohuviinin. Lisäksi kuohuviini on vegaaninen. Apulanta KuohAria on kypsytetty 15 kuukauden ajan sakkansa päällä. Kuohuviinistä voit lukea lisää tästä linkistä.

  Tässä oli tämän kertainen Viiniateljee -blogikirjoitus cavasta, mikä muuten tarkoittaa maanalaista kellaria. Toivottavasti viihdyit cavan maailmassa! Seuraava Tiesitkö kuohuviinistä? -postaus käsittelee Italian Proseccoa, joten palaathan linjoille!

  Cin cin eli kippis!

  Sinun viinimestarisi,

  Päivi

  Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.