Poikkeuksellisissa olosuhteissa myös viinin nauttimiselle voi löytää uusia ulottuvuuksia! Me Viiniateljeessa haluamme tuoda viinejä ja niiden tarinoita lähemmäs kuluttajia. Koska joulu on tuhtien punaviinien aikaa, kannamme kortemme kekoon ja esittelemme viinitastingin -paketin Guerrieri Rizzardin viineille. Järjestä siis oma (ei niin vakava) viinitasting!

Yhdestä pullosta riittää jopa 10 hengelle, mikä on vielä tämän hetken turvarajojen mukaistakin.

Kerromme alla tarinaa tuottajasta, väritettynä valokuvilla sekä tietysti viiniluonnehdinoilla. Kerromme myös sekä amaronen että ripasson valmistamisesta niin, että niiden saloihin pääsee helposti käsiksi. Mikäli et tällä kertaa halua pitää kotikutoista tastingia, voit ohessa matkata Italian Venetoon ja tutustua Guerrieri Rizzardin sekä sen viinien maailmaan. Tervetuloa mielikuvitusmatkalle!

 

Pojegan viinitarhat avautuvat Villa Rizzardi -nimisen kartanon edessä.

Tasting -viinit voit kätevästi tilata Alkon verkkokaupasta valitsemaasi Alkon myymälään. Mikäli haluat keskittyä amaroneihin, valittavanasi on 3 eri hintatason amaronea: 3 Cru, Villa Rizzardi ja Calcarole, jotka ovat kaikki Amarone della Valpolicella Classico DOCG -laatuluokiteltuja eli ne ovat peräisin Amaronen klassiselta sydänmaalta. Jos haluat laajemman kattauksen, suosittelemme ottamaan tastingiin mukaan myös tilan ripasson eli Pojega Ripasso Superioren ja kenties myös alkukuohuna Fior diRosa, Bardolino Chiaretto Spumante Extra Dry Classico DOP. 

 

Tuottajan tarina

Guerrieri Rizzardin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Suvut yhdistyivät avioliiton voimalla vuonna 1913, kun Carlo Rizzardi nai Giuseppina Guerrierin. Tällöin sai alkunsa Guerrieri Rizzardin tarina. Mutta jo kauan sitä ennen molemmilla suvuilla oli pitkät perinteet viininviljelyssä. Guerrierin perheen puolelta tulee lähes 600 vuotta vanhan tila Bardolinosta, jonka tiluksiin kuuluu alueen parhaita viinitarhoja. Rizzardin perhe puolestaan hankki omistukseensa Negrarin viinitarhat sekä läheiset Calcarolen ja Roveretin tarhat Valpolicellan sydämestä vuonna 1649.

 

Rizzardin veljeset Giuseppe (oikealla) ja Agostino ovat vetovastuussa tilasta.

Tila kuuluu edelleen Rizzardin perheen omistukseen ja sen vetovastuussa on kreivi Giuseppe Rizzardi, sisaruksineen. Guerrieri Rizzardin ”keskus” sijaitsee Bardolinossa, Garda -järven rantamilla. Uusi viininvalmistamo valmistui vuonna 2010, minne toiminta siirtyi Bardolinon keskustassa olevista tiloista, joissa talo oli pitänyt päämajaansa aina vuodesta 1450. Bardolinon uudessa cantinassa pullotettiin ensimmäiset viinit vuonna 2011. Siellä käsitellään rypäleitä jopa 39 eri tarhalta!

Bardolinon viininvalmistamo on suunniteltu viimeisen päälle ympäristöystävällisten standardien mukaan. Siellä käytetään muun muassa painovoimaa hyväksi rypälemehun siirtämisessä terästankkeihin. Tila käyttää myös aurinkoenergiaa, mitä aurinkoisessa Bardolinossa kertyy niin paljon, että siitä riittää vielä muillekin myytäväksi. Viinitarhoilla arvostetaan biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuutta, ja niinpä tarhojen reunuksille on istutettu puita ja pensaita, ja köynnösten väliin aluskasvillisuutta. Näiden tarkoituksena on houkutella hyönteisiä ja lintuja sekä vahvistaa mullan alla asustavaa pieneliökuntaa.

Guerrieri Rizzardi on erityisen kuuluisa amaroneistaan ja se kuuluukin Amarone Families -nimiseen järjestöön. Siihen kuuluu perheomisteisia, top -tuottajia, joiden joukossa siis on Guerrieri Rizzardi. Amarone -viinien lisäksi Guerrieri Rizzardi valmistaa muun muassa Ripassoa ja muita Valpolicellan alueen punaviinejä, Soave -valkoviinejä, kuohuviinejä sekä Bardolino -laatuluokiteltuja viinejä.

Mutta lähdetään liikkeelle!

 

Fior di Rosa Bardolino Chiaretti Spumante Classico Extra Dry

 

 

 • Corvina 70 %, Rondinella 20 %, Sangiovese & Merlot 10 %
 • Jäännössokeri // hapot: 12,0 g / l // 5,1 g / l

Bardolinon ja Cavaionin kukkuloilta, Garda-järven rannalta peräisin oleva Fior di Rosa (ruusunkukka) on saanut kauniin värinsä 12 tunnin maseroinnista (rypälekuoret ovat kontaktissa rypälemehuun, mikä on pääsääntöisesti aina kirkasta ja saa värinsä kuorikontaktin aikana). Kuohuviini on valmistettu tankkikäymismenetelmällä eli niin sanotulla Charmat -metodilla. Rypälemehu on ensin käynyt viiniksi, jonka jälkeen toinen käyminen (minkä aikana viini saa kuplat) tapahtuu suurissa terästankeissa. Kuohuviinin annetaan olla sakkansa päällä useita kuukausia ennen pullotusta

Kuohuviini on ulkonäöltään hennon ruusunpunainen ja siinä on paljon pieniä kuplia. Viehkeä tuoksu muodostuu mansikan ja kesäkukkien aromeista sekä hennosta mausteisuudesta ja yrttisyydestä. Puolikuivaa suuntumaa ryhdittävät raikkaat, tasapainoiset hapot sekä hennon mineraaliset elementit. Keskitäyteläinen hedelmäisyys myötäilee tuoksun aromeita ripauksella kypsää sitrusta. Jälkimaussa voi aistia erityisesti sitruunan kuorta ja mineraalisia elementtejä. Kokonaisuus on tyylikkään hedelmäinen.

 

Amaronen valmistuksessa käytetään rusinoituneita rypäleitä.

 

Knoppi-tietoa, olkaa hyvä!

Siirrytään seuraaviin viineihin! Tarkoituksena on maistaa ensin ripasso, mutta jotta pääsee ripasson maailmaan käsiksi, on ensin syytä käydä läpi lyhyesti amaronen valmistusta.

Amarone on Veneton alueen erikoisuus, joka valmistetaan niin kutsutulla apassimento -menetelmällä rusinoituneista rypäleistä. Rypäleet kerätään kokonaisina terttuina ja asetetaan väljästi puu- tai muovilaatikoihin. Niiden annetaan kuivua 3–6 kuukautta erityisissä kuivatushuoneissa (it. ”fruttaio”, joissa on hyvä (yleensä nykyään koneellinen) ilmanvaihto. Kuivatuksen aikana rypäleiden painosta tippuu pois jopa 40 %. Consorzio eli paikallinen viininvalvontaelin valvoo rypäleiden kuivatusta ja antaa luvan puristukselle, kun rypäleet ovat kuivuneet optimaalisesti. Rusinoituneet rypäleet puristetaan ja kuorien annetaan maseroitua rypälemehussa noin 20 päivän ajan. Alkoholikäymisen jälkeen viiniä kypsytetään vähintään 18 kuukautta tammessa. Kuivattujen rypäleiden sokeripitoisuus on korkea ja näin ollen myös potentiaalinen alkoholitilavuus on tavanomaista korkeampi (noin 15–16 %:n tietämillä).

Ripassoa puolestaan kutsutaan usein Amaronen pikkuveljeksi. Nimittäin viini valmistetaan käyttämällä Amaronen valmistuksessa käytettyjä, pitkään kuivatettuja rypälekuoria. Kuorimassan annetaan maseroitua tammitynnyreissä valmiin Valpolicellan punaviinin kanssa, jolloin viiniin uuttuu väriä, tekstuuria ja aromeja, jotka erottavat sen perinteisestä Valpolicellan punaviinistä. Tässä kohtaa viini käy myös toisen käymisen, minkä saa aikaan  Amaronen kuorimäskissä oleva jäännössokeri. Ripasso della Valpolicella sai oman DOC-luokituksensa vasta vuonna 2009 ja samana vuonna Amarone nostettiin korkempaan DOCG -laatuluokkaan.

Nyt siis taas maistamaan!

 

Calcarolen huippupalstalta on näkymä Negrarin kylään.

 

Pojega Valpolicella Classico Ripasso Superiore Single Vineyard 2017

 

 

 •  Corvina 50 %, Corvinone 30 %, Rondinella 10 %, Merlot 10 %
 • Cru Pojega (palstaviini eli rypäleet tulevat nimensä mukaiselta palstalta)
 • Viiniä on kypsytetty 12 kk ranskalaisessa tammessa.
 • Jäännössokeri // hapot: 0,6 g / l // 5,3 g / l

Viini on palkittu muun muassa Italian arvostetussa Gambero Rossossa tre bicchierillä eli ”kolmella lasilla”, mikä on erinomainen saavutus ripassolle! Se on elegantti, gastronominen ripasso ja siinä on jäännössokeria huomattavasti vähemmän kuin ns. kaupallisissa ripassoissa.

Viini on ulkonäöltään kirsikanpunainen. Tuoksussa voi aistia erityisesti punaisia kypsiä marjoja, pähkinää, orvokkia, hentoa lakritsaa sekä miellyttävää mausteisuutta. Suussa viini on keskitäyteläinen. Maun aromeissa on punaisia kypsiä marjoja, hieman lakritsaa ja tammea, erityisesti jälkimaussa. Tuntuva tasapainoinen hapokkuus ja alkoholi pyöristävät maun elegantiksi kokonaisuudeksi, jota ryhdittävät kuivattavat tanniinit. Pitkä jälkimaku. Pehmeän elegantti, todella viinillinen kokonaisuus.

Ja nyt amaronejen kimppuun!

 

 

3 Cru Amarone

 

Classico della Valpollicella DOCG 2014

 

 

 • Corvina & Corvinone 80 %, Rondinella 10 %, Barbera 10 %
 • Sekoite Villa Rizzardin ja Calcarolen rypäleitä
 • Rypäleet kuivatettiin (appassimento), kypsytys 36 kk tammessa ja vähintään 3 kk pullossa
 • Jäännössokeri / hapot: 6,3 g / l // 5,75 g / l

 

3 Cru Amarone on nimensä mukaisesti sekoite 3 palstan (cru) rypäleitä: Calcarole, Pojega ja Rovereti. Näiden palstojen rypäleistä valmistetaan parhaimpina vuosina myös tilan top-amaronet (Villa Rizzardi ja Calcarole) eli viinissä on huippuraaka-aineet.  Vuosikerta 2012 palkittiin Decanterissa Best Amarone -tittelillä ja platinamitalilla v. 2017.

Viini on ulkonäöltään melko syvä, tumman kirsikanpunainen. Sen kehittyneessä tuoksussa voi aistia kirsikoita, luumuja, makean mausteista rusinaisuutta sekä suklaan ja kahvin aromeita. Täyteläisen pehmeä ja mehevän mausteinen. Hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja tanniinit ovat tuntuvat, mutta pyöristyneet. Pitkä, viipyvä jälkimaku. Tyylikäs kokonaisuus!

 

 

Villa Rizzardi Amarone della Valpolicella DOCG 2011

 

 

 • Corvina 43 %, Corvinone 31 %, Rondinella 16 %, Barbera 10 %
 • Cru Pojega ja hitunen rypäleitä Clos Roaretista
 • Rypäleet kuivatettiin (appassimento), kypsytys 36 kk tammessa ja vähintään 3 kk pullossa
 • Jäännössokeri // hapot: 6, 5 g / l // 5,57 g / l

Villa Rizzardi on saanut nimensä 1870-luvulla rakennetusta samaa nimeä kantavasta villasta, joka sijaitsee viinitarhojen vieressä. Rypäleet ovat peräisin Pojega -ja Rovereti -nimisiltä tarhoilta, joissa rypäleiden keski-ikä on yli 30 vuotta. Viiniä valmistetaan vain parhaimpina vuosina.

Viini on ulkonäöltään melko syvä, tiilenpunainen. Sen upeassa tuoksussa voi aistia kypsiä tummia marjoja, pähkinää, suklaata, tfyffeliä, savua ja lääkemäisyyttä. Viinin suutuntuma on täyteläisen samettinen. Sen maun aromeista löytyy salmiakkia, lääkemäisyyttä ja tyylikästä, mausteista paahteisuutta. Tuntuva hapokkuus on tasapainossa tummien kypsien marjojen verhoaman hedelmäisyyden kanssa. Tanniinit ovat pyöristyneet. Pitkä, lämmittävä jälkimaku, missä lääkemäiset ja lakritsin aromit kantavat pitkään. Upea, tyylikäs, harmoninen Amarone!

 

 

Calcarole Amarone Classico della Valpollicella DOCG 2011

 

 

 • Corvina 56 %, Rondinella 20 %, Barbera 10 %, Sangiovese 10 %, Rondinella, Corvinone 4 %
 • Cru Calcarole (palstaviini)
 • Rypäleet kuivatettiin (appassimento), kypsytys 36 kk tammessa ja vähintään 3 kk pullossa
 • Jäännössokeri // hapot: 9,5 g / l // 5,54 g / l

Calcarole Amarone on palstaviini nimensä mukaiselta viinitarhalta, Cru Calcarole, missä köynnökset ovat yli 25-vuotiaita. Viiniä valmistetaan vain parhaimpina vuosina. Rajallinen saatavuus! Gambero Rosso valitsi Calcarolen vuosikerta 2009 Italian parhaaksi punaviiniksi ja se oli ensimmäinen kerta, kun Amarone valittiin saapasmaan ykköspunaviiniksi. Vuodesta toisen viini saa myös Gambero Rossossa himoitut kolme lasia eli ”tre bicchieri”.

Viini on ulkonäöltään kehittynyt, tiilenpunainen. Sen moniulottinen bouquet muodostuu kypsän taatelin, luumun, hasselpähkinän ja vaniljan aromeista. Niin ikään viinin tuoksussa voi aistia suklaata, rusinaisuutta, lakrtsia, yrttejä, balsamisuuta, kahvia, mokkaa… Viinin auetessa tuoksusta löytyy uusia, upeita ulottuvuuksia. Suussa viini on suun täyttävä ja samalla pehmeän samettinen. Se ikään kuin sulaa suuhun. Tanniinit ovat pyöristyneet, hapot tuovat ryhtiä monikerroksiselle hedelmäisyydelle. Uskomattoman pitkä ja viipyvä jälkimaku.

Psst, onko vuosikerralla väliä? Katso Guerrierin Rizzardin vuosikertaoppaasta täältä (vintage guide)

 

Päivi vierailulla Guerrieri Rizzardin tilalla 2017

Noniiin, nyt ollaan päästy maaliin! Hauskaa on myös jos jokainen osallistuja on kirjannut muutamalla sanalla omat suosikit, makuja on monia ja variaatiota varmasti löytyy!

Guerrieri Rizzardin koko Alko-valikoiman löydät täältä: Guerrieri Rizzardi- tuotteet Alkon valikoimassa.

Mikäli kaipaat lisää materiaalia tai vaikkapa vinkkejä viinin maistelutekniikkaan, laita meille rohkeasti viestiä info@viiniateljee.fi. Järjestämme myös virtuaalitastingeja eli jos kaipaat ohjelmaa yrityksesi pikkujouluihin taikka virkistyspäivään ota meihin yhteyttä!

 

Tasting terveisin,

 

Päivi & Alexandra

 


Vastuullisuus on meille tärkeää – mielestämme viini kuuluu yhdistää merkityksellisiin hetkiin ja ruokaan, joten nautithan viinejä kohtuudella sekä muita kunnioittaen.

 

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.