• Tervetuloa

    Hei, 

    Mukavaa kun päädyit sivuillemme! Ajankohtaista-osio on sekoitus blogia, resepti-pankkia, viiniemme tarinaa, tapahtumia ja tietoa yksittäisistä tuottajista sekä viineistä.

    Viiniateljee.fi on turkulaisen maahantuojan BBWINES OYn markkinointisivusto yrityksen tuotteille jotka löydät Alkon hyllyiltä sekä tilausvalikoimasta. Sivuston takana ovat Päivi ja Alexandra, jotka vastaavat BBWINES OYn Alkon valikoimasta sekä markkinoinnista. 

    Viiniateljeessa haluamme korostaa maahantuomiemme viinien lisäarvoa ja jokaisessa tuotteessa löytyy tuottaja-osio, josta voit lukea lisää. Muutamia ylpeyden aiheita ovat muun muassa:

    Weingut Pflüger perheyritys joka on ollut biodynaaminen ja luomuviljelyn edelläkävijä, Champagne Palmer & Co. ei tingi pitkistä kypsytysajoistaan, Ehrmanns pyrkii innovatiivisesti kehittämään kestävän kehityksen periaatteita ja pakkausmateriaaleja vähentääkseen uuden maailman viinien hiilijalanjälkeä, Rivetto tekee maailman kuuluja Baroloja luomu-periaatteella, Enate taas trendikäs edelläkävijä. Jokaisessa tuotteessa löytyy tuottaja-osio josta voit lukea lisää.

    oikealla Alexandra, vasemmalla Päivi

    Viiniateljeen tarkoitus on myös tehdä meistä helpommin lähestyttäviä – voit kysyä tuotteistamme, lukea tuottajistamme, sekä tuoda esille toiveesi valikoimamme suhteen tai antaa vinkkejä millaisia tuotteita kaipaisit valikoimaamme. 

    Ihanaa alkanutta syksyä kaikille!

    Terkuin,

    Päivi & Alexandra


    Vastuullisuus on meille tärkeää – mielestämme viini kuuluu yhdistää merkityksellisiin hetkiin ja ruokaan, joten nautithan viinejä kohtuudella sekä muita kunnioittaen.

  • Azienda Agricola Gillardi – Perhe Piemonten Syrah’n takana

    Kiellettyä rypälettä myytiin salanimellä

    Gillardi on viinitila neljännessä sukupolvessa eteläisen Piemonten Fariglianosta, mikä on Dolcetto -rypäleen sydänmaata. Tila istutti ensimmäisenä Piemontessa Syrah -köynnöksiä, vuonna 1990, ja se tunnetaankin parhaiten Syrah -viinistään, jota myytiin pitkään salanimellä Harys. Kun viinin nimeä katsoo tarkemmin, huomaa, että se on Syrah väärinpäin kirjoitettuna. Nimittäin rypäleen nimeä ei saanut merkitä etikettiin ennen vuotta 2005.

    Gillardin toinen, kolmas ja neljäs sukupolvi: Giacolino (vas.), Nonna ja Elena.

    Gillardin perheen historia Piemontessa alkoi vuonna 1928, kun perhe muutti Barolon kylästä lounaaseen, mutkittelevien teiden päässä sijaitsevaan Fariglianon kylään ja siellä Corsaletton kukkulalla sijaitsevaan maatilaan. Perhe alkoi viljellä viiniä tilaa ympäröivillä viinitarhoilla. Kokemusta viininviljelystä oli jo valmiina, sillä Giacomo Gillardi oli paitsi syntynyt Ranskassa, myös hankkinut kokemusta viinin saralla Côtes du Rhônen alueella. Kaipuu perheen italialaisia sukujuuria kohtaan sai Giacomon kuitenkin asettumaan Italiaan. Vasta kolmas sukupolvi alkoi pullottaa viiniä ja ensimmäinen Gillardin oma viini pullotettiin vuonna 1980.

    Legendaarinen Harys

    Giacolino Gillardi nosti tilan tunnetuksi niin Italiassa kuin merkittävillä vientimarkkinoilla istuttamalla ensimmäisenä Syrah -rypäleitä Dolcetton sydänmaalle 1990-luvulla. Harys -nimellä tunnettu viini (Syrah väärinpäin kirjoitettuna) on noussut legendaaristen viinien joukkoon, ja Giacolinoa pidetään Piemonten Syrah’n isänä. Giacolino Gillardi halusi näyttää ihmisille, että Piemontessa on hyvin samanlaiset maaperä ja mikroilmasto kuin Côtes du Rhônen alueella Ranskassa.

    Gillardin perhe viljelee viiniköynnöksiä luomuperiaatteiden mukaisesti. Alueen kuningatarrypäle on Dolcetto.

    Tällä hetkellä vetovastuussa ovat Elena Gillardi ja hänen miehensä Danilo. Gillardin tilalla perinteisiä viljelyn ”kaavoja” on rikottu perusteellisesti, nimittäin Elena on puolisoista maanviljelijä ja viininvalmistaja, kun taas hänen miehensä Danilo on pankissa töissä. Mies on tietysti myös tilan työskentelyssä vahvasti mukana, vaimonsa opissa! Jatkoa varmasti riittää tällä perinteikkäällä, laatuun keskittyvällä perhetilalla, sillä nuori perhe on hiljaittain täydentynyt viidennellä sukupolvella.

    Rypäleitä viljellään luomuperiaatteiden mukaisesti, vaikka tilalla ei ole virallista luomusertifikaattia. Gillardin perhe valmistaa vuositasolla noin 45 000 pulloa viiniä. Tänä päivänä tila valmistaa myös Baroloja, joita on saatavilla rajoitetusti. Puolet viinitarhoista sijaitsee Barolon kylässä (Cru Vignane, kuuluisan Cannubin edessä ) ja puolet La Morrassa (Cru Boiolo).

    Isoäiti nukkuu pyssy tyynyn alla

    Vieraillessamme Gillardin tilalla lokakuussa 2019 ihastuimme tilaan ikihyviksi. Iloinen ja positiivisuutta pursuava emäntämme Elena Gillardi oli onneksemme paikalla, sillä hän odotti meitä vasta seuraavaksi päiväksi… Nonnakaan ei ollut osannut odottaa vieraita, joten vastaanotto oli aluksi aika tomeran oloinen. Elena naureskeli, että on hänen isoäidillään asekin tyynyn alla eli häntä on syytä varoa! Nonna nimittäin koki olonsa turvattomaksi jäätyään leskeksi ja asumaan yksin Corsaletton kukkulalle. Tarmokas isoisoäiti ei enää osallistu viinitilan toimintaan, mutta on korvaamattoman apuna lastenlastenlasten kaitsemisessa.

    Päivi, Elena, Giacolino jo Peetu pääkallopaikalla Fariglianon Corsalettossa.

    Pandemian kurimuksessa kärsivässä Italiassa pienemmät tilat ovat hätää kärsimässä. Me halusimme omalta osaltamme kantaa kortemme kekoon ja tuoda tilan viinejä Alkoon suomalaisten saataville. Tästä solidaarisesta aspektista huolimatta viinien laatu puhuu puolestaan ja hei, ei sitä joka viinillä ole historiallista koodinimeä takanaan!

    Viinin ystävien iloksi olemme siis laittaneet Alkon verkkokauppaan Gillardin valikoimasta kaksi viiniä: alueen kuningatarrypäle Dolcettosta valmistetun Maestran ja tietysti legendaarisen Haryksen. Viinit voit tilata kätevästi valitsemaasi Alkon myymälään verkkokaupan kautta!

    Gillardi Maestra Dolcetto di Dogliani DOCG (19,99 euroa)

    Tästä viinistä kannattaa lähteä liikkeelle, sillä Dolcetto -rypäle on alueen kruununjalokivi. Rypäleen kasvavasta arvostuksesta kertoo se, että se nostettiin vuonna 2011 korkeampaan DOCG -laatuluokkaan. Maestra Dolcetto di Dogliani on saanut nimensä Luigia -nimisen opettajan (italiaksi opettaja on maestra) mukaan, joka omisti aikaisemmin viinitarhan. Tila ei käytä tammea Dolcetto -rypäleen valmistuksessa, vaan viini on terästankkikypsytetty.

    Viini on ulkonäöltään lähes läpinäkymätön, tumman kirsikanpunainen. Sen tuoksua siivittävät tumman kirsikan ja lakritsan aromit sekä mausteisuus. Suussa viini on täyteläinen tai pikemminkin suuntäyttävä. Ryhdikkäät hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja niin ikään kuivattavat tanniinit ovat tasapainoiset. Pitkä jälkimaku. Kokonaisuus on todella harmoninen ja elegantti.

    Maestra Dogliani on erinomainen ruokaviini, mikä maistuu naudan, lampaan ja riistan kanssa sekä mausteisten makkaroiden ja salamien seurassa. Liha voi olla eri tavoin valmistettua (jopa grillistä) ja myös tartar sekä ilmakuivattu kinkku sopivat viinin makumaailmaan. Ensiluokkaisen hyvin viini sopii maksan kanssa, minkä seurassa on pekonia, sipulia ja kaprista. Viinin kylkeen sopivat lisäksi sienet, tomaatti ja mausteisemmat lisukkeet. Kokeilemisen arvoisia ovat niin ikään anjovista sisältävät ruoat ja kastikkeet.

    Gillardi Langhe Harys (58,89 euroa)

    Harys on hifistelijöiden ja herkuttelijoiden viini, joka nostetaan Italian huippu-Syrah -viinien joukkoon. Gillardin 3. sukupolven edustaja, Giacolino Gillardi, nosti tilan tunnetuksi  istuttamalla ensimmäisenä Piemontessa Syrah -rypäleitä, vuonna 1990. Harys -nimellä tunnettu viini (Syrah väärinpäin kirjoitettuna) on noussut legendaaristen viinien joukkoon, ja Giacolinoa pidetään Piemonten Syrah’n isänä. Syrah nostettiin vasta vuonna 2005 DOC Langhe -laatuluokkaan ja viiniä valmistettiin yli 10 vuotta ilman varsinaista lupaa, sillä etikettiin ei saanut merkitä Syrah -rypälettä. Uudesta vuosikerrasta kertovat yhä edelleen etiketin vaihtuvat värit, mutta aikanaan väri oli eränumeron lisäksi ainoa koodi viestimään uudesta vuosikerrasta. Viiniä on kypsytetty 18 kk tammessa.

    Viini on ulkonäöltään syvän rubiininpunainen. Sen elegantista, moniulotteisesta tuoksusta löytyy tummia kypsiä marjoja, mausteisuutta, lääkemäisyyttä ja lakritsaaa sekä hentoa nahkaa ja kukkaisuutta. Suussa viini on täyteläinen, tummanpuhuva ja mausteinen. Tuntuvat hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja tanniinit ovat samettiset, mutta hieman kuivattavat. Erittäin pitkä jälkimaku.

    Harys on kuin tehty punaisen lihan, riistan sekä lihapatojen kanssa nautittavaksi. Lisukkeeksi sopivat sienet, kypsennetyt kasvikset ja valkosipuli sekä yrtit. Niin ikään viini maistuu kypsien, voimakkaiden juustojen kanssa kuten pecorino ja parmesan. Tämä viini sopii niin sanotuksi meditaatioviiniksi takkatulen ääreen. Viinille kannattaa antaa hetki aikaa puhjeta kukkaansa.

    Nautinnollisia hetkiä Gillardin perheen viinien parissa!

    Päivi

  • Ystävänpäivänä nautitaan!

    Helmikuussa herkutellaan useaan otteeseen ja juhlista sydämellisin on tietysti 14.2., kun vietetään ystävänpäivää!

    Ystävänpäivän tai pikemminkin Pyhän Valentinon (St. Valentine) päivän historia ulottuu yhden tarinan mukaan 200-luvun Roomaan, ja siellä Valentino -nimiseen pappiin. Pappi kieltäytyi noudattamasta keisarin käskyä olla vihkimättä nuoria, rakastuneita avioliittoon. Keisari Claudio II:n mielestä nimittäin nuorukaiset olivat hyödyllisempiä sotilaina kuin aviomiehinä.

    Keisari tietysti pääsi asiasta selville ja pappi vangittiin. Mutkien kautta Valentino lopulta teloitettiin ja samalla julistettiin pyhimykseksi. Pyhästä Valentinosta tuli nimenomaan rakkauden ja pysyvän ystävyyden symboli.

    Roseesamppanja sopii niin juhlamaljaksi kuin läpi aterian nautittavaksi
    (kuva: Champagne Palmer)

    Hypätään aikamoinen harppaus ajassa eteenpäin! Nimittäin Englannissa Valentinen päivää alettiin viettää jo 1500-luvulla. Briteistä tapa levisi Yhdysvaltoihin. Suomeen ystävänpäivä rantautui historiaansa nähden todella myöhään. Se merkittiin kalenteriin vasta vuonna 1987. Ulkomailla ystävänpäivänä muistetaan erityisesti rakasta (puolisoa), mutta Suomessa ystävänpäivän pääpaino on nimensä mukaisesti ystävissä.

    Me Viiniateljeessa olemme valinneet kolme eri hintaista, asiaankuuluvasti pinkkiä kuohuvaa ystävänpäivän iloksi. Viinimaankaan ei pitäisi aiheuttaa päänvaivaa, sillä vaihtoehtoja on niin Italiasta, Espanjasta kuin Ranskasta.

    Fior di Rosa Spumante Extra Dry (16,90 euroa)

    Fior di Rosa on nimensä mukaisesti kuin ruusun kukka! Se on ulkonäöltään hennon ruusunpunainen ja siinä on paljon pieniä kuplia. Viehkeä tuoksu muodostuu mansikan ja kesäkukkien aromeista sekä hennosta mausteisuudesta ja yrttisyydestä.

    Kuohuviinissä on jäännössokeria 13,5 g / l, joten se sopii myös makeampaan makuun. Tosin raikas hapokkuus tasapainottaa puolikuivaa suutuntumaa. Maaperästä saatava mineraalisuus tuo myös eleganssia. Tässä on ihana kuohuviini sellaisenaan nautittavaksi tai antipastojen ja pehmeiden juustojen seuraan.

    Lue tuotteesta lisää: Fior di Rosa Spumante Extra Dry

    Pago de Tharsys Millésime Rosé Reserva Brut 2017 (19,99 euroa)

    Pago de Tharsyksen vuosikerta rosee -cava on 100-prosenttinen Garnacha Espanjan Valenciasta. Cavaa on kypsytetty vähintään 24 kuukautta sakkansa päällä, joten siinä on vadelmaisten ja metsämansikkaisten aromien lisäksi tyylikästä paahteisuutta. Raikas, tasapainoinen hapokkuus ja elegantti mineraalisuus tekevät tästä luomu-cavasta erinomaisen kumppanin esimerkiksi äyriäisille ja rasvaisille kaloille. Cava sopii hyvin myös tapaksille ja antipastoille, ja herkkupuolelta se on suorastaan suussa sulava valkosuklaan kanssa nautittuna.

    Lue tuotteesta lisää: Pago de Tharsys Millesime Rosé Reserva Brut

    Champagne Palmer Rosé Solera Brut (53,91 euroa)

    Champagne Palmerin Rosé Solera valmistetaan ainutlaatuisella Solera -menetelmällä. Nimittäin vakiosamppanja Brut Réserveen lisätään 7 % tammikypsytettyä Pinot Noir -punaviiniä, jota on kypsytetty jopa 40 vuotta suurissa terästankeissa. Tästä “eliksiiristä” roseesamppanjaan saadaan mausteisuutta ja hentoa vaniljaa. Ihastuttavan vadelmainen ja yrttinen samppanja saa pitkän sakkakypsytyksen ansiosta kauniin kermaisen rakenteen.

    Palmerin rosee sopii niin juhlamaljaksi kuin läpi aterian nautittavaksi.

    Lue tuotteesta lisää: Champagne Palmer Rosé Solera Brut

    Tätä tuotetta on muuten saatavana myös Magnumina!

    Muista ystävää Alkon Pullopostin kautta

    Vallitsevista olosuhteista johtuen emme voi tavata rakkaitamme ja läheisiämme kuten normaalitilanteessa. Alkon Pulloposti on kätevä tapa muistaa ystävää lähellä tai kaukana! Nimittäin Alkon verkkokaupan kautta voit lähettää Alkon valikoimassa olevia tuotteita lahjaksi ystävällesi tai läheisellesi. Pulloposti on perillä 4-5 arkipäivässä tilauksesta ja se toimitetaan valitsemaasi Alkon myymälään, mistä lahjansaaja voi sen noutaa. Pullopostipalvelu on maksuton ja voit tutustua siihen tarkemmin tästä: Alkon Pulloposti.

    Ihanaa ystävänpäivää!

    <3 Viiniateljeen poppoo

  • Samppanjaa laskiaiseen

    Meidän perheessä laskiainen on aina ollut sellainen päivä, jolloin koko suku on kerääntynyt syömään hernekeittoa ja laskiaispullia äidin pöydän ääreen. Tänä vuonna näin ei kuitenkaan voi tehdä, mutta keiton voi kuitenkin pakata termariin ja lähteä luontopolulle nauttimaan talvisesta säästä. Hauskaa lumista laskiaista kaikille!

    Crème Ninon toimii laskiaiseen, jos haluaa vaihtelua perinteiselle hernekeitolle

    Alexandran koekeittiössä

    Aloitin siis Alkon nettisivuilta löytyvän reseptin mukaan, joskin olen allerginen ylimääräiselle tiskille ja työvaiheille sekä ruokahävikille, joten muokkasin reseptiä lennossa. Alkuperäisen inspiraationlähteen löydät kuitenkin täältä.

    • 2- 3 kpl salottisipulia tai 1 kpl perinteinen keltainen sipuli + sokeria
    • 1 kpl valkosipulinkynsi
    • 2-3 jauhoista perunaa
    • 6-8 dl kasvislientä
    • 750g pakasteherneitä
    • 2 dl kuohukermaa
    • 1 -1,5 dl kuivaa kuohuviiniä (viime viikonlopusta jäänyt kuiva valkoviini toimii myös)
    • voita

    – Kuori perunat, sipuli(t) ja valkosipuli, pese ja pilko pieneksi.

    – Laita (hyvään) metalliseen kattilaan voita (2-3 rkl) ja ruskista sipulit. Mikäli käytät keltaista sipulia, lisää n. 1 rkl sokeria sekä tilkka vettä.

    – Lisää perunat sekä valkosipuli. Anna aineksien ottaa hieman väriä pintaan. Voit halutessasi lisätä myös 1 rkl voita (Varsinkin jos käytät hellan toimintoja samalla tavalla kuin minä: aina täysillä, haha. Vaihtoehtoisesti suosittelen laskemaan levyn lämpötilaa hieman)

    – Lisää kattilaan 8 dl vettä sekä 2 kpl kasvisliemikuutiota. Jos jollakin on hienoa itsetehtyä kasvislientä, niin loistavaa. Itsellä ei ollut, joten 2 kasvisliemikuutiota per litra toimi tässäkin reseptissä.

    – Anna kiehua n. 10-15 min, ota puolet liemestä talteen, voit siivilöidä tämän puolikkaan.

    – Lisää herneet. Huomio, oletan että tässä vaikuttaa hyvin paljon minkälaisia herneitä käyttää. Monessa reseptissä sanotaan “muutama minuutti”. Nooh, itsellä pakasteherneiden kanssa sanoisin, että anna kiehua matalalla lämmöllä 15-20 min. Lisäsin myös hieman (1/2 tl) valkopippuria.

    – Vaahdota kuohukerma kevyesti. (Sellainen Irish Coffee – kevyesti.)

    – Jos haluat klassisen elegantin alkuruoka-annoksen, seuraa Alkon ohjetta ja siivilöi keitto (ja kannattaa varmaan seurata sitä ohjetta muutenkin). Jos taas haluat jättää väliin ylimääräiset vaihteet ja keitto saa olla ruokaisampi eikä keiton tarvitse olla sileä: Ota kattila hellalta ja soseuta hienoksi. Voit halutessasi lisätä hieman nestettä.

    – Kattila hellalle miedolle lämmölle, ja lisää joukkoon reilu puolet kermasta. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon kuohuviini. Käytä loput kermasta koristeluun. Huomioi että kuohuviiniä ei kiehauteta, joten mikäli seurueessa on alkoholittoman vaihtoehdon kannattajia tai lapsia ota osa keitosta sivuun ennen kuohuviinin lisäämistä.

    TAI

    – Jos aikomuksena on pakata keitto termariin mukaan, suosittelen kiehauttamaan keiton kuohuviinin ja kerman kanssa. Tämä on varmasti vastoin kaikkia klassisia ranskalaiskeittiön sääntöjä – ideana on, että kuohuviini ja kerma tekevät keitosta kuohkean kun niitä ei kiehauteta. Säännöistä poiketen itse kiehautin keiton kerman ja kuohuviinin lisäämisen jälkeen – eikä keiton rakenne kärsinyt merkittävästi. Vinkkinä myös: muista lämmittää termari ennen keiton pakkaamista.

    Tiesitkö: Alkoholi ruoan valmistuksessa

    Muutama vinkki alkoholin käytössä ruuan valmistuksessa:

    • Alkoholi alkaa haihtumaan 75 asteessa eli jos ruoasta tai padasta haluaa haihduttaa alkoholin, kannattaa ruoan antaa kiehua hiljalleen vähintään 10 min
    • Ruoanvalmistuksessa ei kannata käyttää sitä kalleinta viiniä, muttei myöskään sitä edullisinta – mikäli viini ei ole mieleinen sellaisenaan, se ei parane ruoassa
    • Jos kaappiin ei ole jäänyt avattua pulloa ruokaa varten, kannattaa valita Alkon hyllystä pienempiä pulloja.

    Juomasuositus

    Palmer & Co. Brut Rèserve 0,375 l talvimaisemissa

    Tarjoile keitto klassisen hienostuneen samppanjan kanssa, esim. Palmer & Co. Blanc de Blanc tai jos lähdet luontopolulle on pienemmässä pakkauskoossa oleva Palmer & Co. Brut Réserve loistava valinta! Itse keiton valmistuksessa voi käyttää vaikkapa Päivin lanseeraamaa “siivous-cavaa” eli Cava Papet del Mas Brut, laadukas peruscava, jossa on hinta kohdallaan. Nimitys siivouscava tuleekin siitä että pullo on juuri sopivassa koossa avattavaksi arjen piristäjäksi. Eli siis puolet keittoon ja puolet lasiin, niin saa hieman piristystä siihen keittiön siivoukseen.

    Ihanaa viikon jatkoa kaikille!

    terkuin,
    Alexandra

  • Laatua pienessä pakkauksessa

    Tammikuussa teemana on laatua pienessä pakkauksessa eli vähemmän on enemmän! Esittelyssä siis samppanja ja amarone joka on saatavilla Alkosta myös pienemmässä pakkauskoossa – laadusta tinkimättä, tottakai.

    Vivahteikas & ryhdikäs  Champagne Palmer Brut Réserve (0,375 l) on valmistettu samppanjamenetelmällä varsinaisessa myyntipullossa, toisin kuin yleensä Champagnessa toimitaan. Vivahteikas & kehittynyt makupalettiin sopiva Guerrieri Rizzardi 3 Cru Amarone Classico 2012 (0,375 l) on puolestaan palkittu Decanterissa Best Amarone -tittelillä ja platinamitalilla.

    CHAMPAGNE PALMER BRUT RÉSERVE (0,375 l)

    Palmerin Brut Réserve on pääosin Montagne de Reimsin 1er- ja Grand Cru -tarhojen Chardonnayta (50–55 %) ja Pinot Noiria (35–40 %) sekä Meunieria (10–15 %), ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä 24–36 kk. Talo ei tingi laadusta eli puolikkaatkin pullot valmistetaan samppanjamenetelmällä varsinaisessa myyntipullossa

    Samppanja on ulkonäöltään vaalean kullankeltainen ja siinä on runsaasti pieniä kuplia. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Siitä löytyy omenan ja sitruksen aromien lisäksi paahteisuutta ja hentoa mokkaa. Suutuntuma on kuiva ja runsaan hedelmäinen. Runsasta ja eleganttia suutuntumaa siivittävät raikkaat, tasapainoiset hapot ja mineraaliset elementit.  

    Palmerin Brut Réserve non-vintage on monikäyttöinen samppanja. Se sopii hyvin kahdelle jaettavaksi eikä ole liian suuri annos yksin nautittavaksikaan. Samppanja sopii niin aperitiiviksi, juhlamaljaksi kuin läpi aterian nautittavaksi. Niin ikään samppanjan kanssa maistuvat vaalea liha ja kala. Sen rakenne kestää myös kermaisia keittoja ja kastikkeita.  

    Tuote on saatavilla osassa Alkon myymälöitä sekä verkkokaupasta (24,98€).

    GUERRIERI RIZZARDI 3 CRU AMARONE CLASSICO 2012 (0,375 l)

    Guerrieri Rizzardin 3 Cru Amarone on nimensä mukaisesti sekoite 3 huippupalstan (cru) rypäleitä: Calcarole, Pojega ja Rovereti. Vuosikerta 2012 palkittiin Decanterissa Best Amarone -tittelillä ja platinamitalilla v. 2017. Viini säilyy pullotuksesta (vuonna 2018) aina 5 vuotta eli se on nyt optimaalisimmillaan. Rizzardin perhe hankki Negrarista, Valpolicella Classicon sydämestä viinitarhoja jo vuonna 1649. Se yhdistyi Guerrierin aatelisperheeseen avioliitolla 1913.  

    Viini on ulkonäöltään melko syvä, tumman kirsikanpunainen. Tuoksu on kehittynyt ja siinä voi aistia kypsiä punaisia ja tummia marjoja, mausteisuutta, suklaata ja kahvia. Suussa viini on täyteläisen pehmeä ja mehevän mausteinen. Tanniinit ovat pyöristyneet. Hyvä hapokkuus tuo rakennetta viinille. Pitkä, viipyvä jälkimaku. 

    Guerrieri Rizzardi 3 Cru Amarone on monipuolinen ruokaviini. Se maistuu erityisen hyvin punaisen lihan sekä riistalintujen kanssa. Viinin kanssa maistuvat lihapadat, tuhdit pasta-annokset ja risotot. Myös juustoille kuten Pecorino, Parmesan ja Gorgonzola.

     Tuote on saatavilla osassa Alkon myymälöitä sekä verkkokaupasta (19,98€).

  • Champagne Palmer: paras non-vintage vakiosamppanja ja paras non-vintage blanc de blancs

    Champagne Palmer loisti jälleen maailman arvostetuimmassa kuohuviinien kansainvälisessä kilpailussa, The Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) 2020, missä se sai huikean World Champion Classic -mitalin sekä peräti kolme Best in Class -mitalia!

    Champagne Palmerin Brut Réserve Magnum (150 cl) kruunattiin Classic Non-Vintage Brut -sarjassa World Championiksi eli maailmanmestariksi.

    Palmerin Brut Réserve Magnum kruunattiin maailmanmestariksi Non-Vintage Brut -sarjassa.

    Niin ikään Palmer Brut Réserve Magnum (150 cl) sekä Palmer Brut Blanc de Blancs Magnum (150 cl) saivat mitalit seuraavissa kategorioissa:

    • Best in Class Champagne Non-vintage Blend Brut: Palmer Brut Réserve Magnum (150 cl)
    • Best in Class Champagne Magnum: Palmer Brut Réserve Magnum (150 cl)
    • Best in Class Champagne Non-vintage Blanc de Blancs: Palmer Brut Blanc de Blancs Magnum (150 cl) – toiseen kertaan peräkkäin

    Nämä upeat meriitit osoittavat, että Champagne Palmer on lunastanut paikkansa maailman huippusamppanjatuottajien joukossa. Pitkät kypsytysajat, reserviviinien merkittävä osuus sekä Montagne de Reimsin huippurypäleet ovat tinkimättömän laadun takeena.

    Palmerin Blanc de Blancs Magnum valittiin toista kertaa peräkkäin parhaaksi Non-Vintage Blanc de Blancs’ksi.

    The Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) on maailman arvostetuin kuohuviinien kansainvälinen kilpailu, jota vetävät maailman huippu kuohuviiniasiantuntijat Tom Stevenson, Essi Avellan ja George Markus.

    The Champagne & Sparkling Wine World Championships -kilpailuun ja vuoden 2020 kilpailun tuloksiin voit tutustua tästä.

    Champagne Palmer – The Art of Elegance

    La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän Grand Cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeaux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959.

    Päivi ja Peetu Champagne Palmerilla Reimsin keskustassa.

    Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan viiden enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista. Palmerilaisittain magnum on optimi -koko ja 0.75 litran pullo joutuukin tyytymään half magnum -nimikkeeseen. Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa. Jokaisella pullokoolla ja samppanjalla on oma vähimmäiskypsytysaikansa. Esimerkiksi magnumeita kypsytetään pääsääntöisesti kaksi kertaa niin kauan kuin half magnumeita.

    Montagne de Reimsin aarteet

    Palmerin tärkeimmät viinitarhat sijaitsevat Montagne de Reimsissä ja kaikki Montagne de Reimsin viinitarhat ovat joko Grand Cru- tai Premier Cru -luokiteltuja. Rypäleistä tärkeimmät ovat Chardonnay ja Pinot Noir. Chardonnay -palstat sijaitsevat pääosin Trépail’n ja Villers-Marmeryn Premier Cru -tarhoilla Montage de Reimsissa, mikä tunnetaan Pinot Noirin valta-alueena. Siellä Chardonnay on hyvin erilainen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen ja kermainen pikemmin kuin sitruksinen. Chardonnayn alkuperä määrittääkin Palmerin koko tuoteperhettä kermaisen mineraalisella ja runsaan hedelmäisellä ja elegantilla olemuksellaan. Palmerin Pinot Noir -rypäleet ovat puolestaan pääosin peräisin Verzenayn ja Maillyn Grand Cru -kylistä. Montagne de Reimsin lisäksi Champagne Palmerilla on viinitarhoja myös Côte de Sézannen, Côtes des Barin ja Marnen laakson alueilla.

    Pinot Noir -tarhoja Verzenayssa, Montagne de Reimsissa.

    Vuonna 2012 Palmer lähti arvostetun samppanja-asiantuntija Tom Stevensonin houkuttelemana ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin. Menestys arvostetuissa kilpailuissa, kuten International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition ja Champagne & Sparkling Wine World Championships, on ollut päätä huimaavaa. Lyhyessä ajassa Champagne Palmer on ajanut tiensä maailmankartalle ja samppanjan ystävien sydämeen.

    Samppanjabrändin takana osuuskuntien kuningas

    Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat Grand Cru- ja Premier Cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 320 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 450 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.

    Kun koolla on väliä

    Samppanjan ystävien iloksi Alkon Viiniateljeen valikoimasta löytyy eri kokoisia Palmerin helmiä niin arkeen kuin juhlaan – ja myös keräilijöille! Samppanjavalikoimamme ulottuu puolikkaasta (0,375 l) pullosta aina 15 litran nebukadnessariin. Tutustu valikoimaamme tästä ja liity Palmerin ystävien joukkoon, mikäli talo ei ole sinulle vielä tuttu. Palmerin verkkosivuille pääset oheisesta linkistä: Champagne Palmer.

    Henri tarjoilemassa Palmerin Mathusalemia (6 litran pullo) Grand Champagne Helsinki -tapahtumassa vuonna 2019.

    Samppanja -reissusta unelmoiville kannattaa laittaa vinkki korvan taakse. Nimittäin Champagne Palmer hankki vuonna 2017 Madame Pommerylle kuuluneen Domaine du Chalet’n, ylellisen luksushuvilan, missä voi yöpyä, nauttia saunasta ja katetusta uima-altaasta sekä herkutella Michelin tähti -tasoisen keittiön herkuilla yhdistettynä tietysti Palmerin samppanjoihin. Voit tutustua Domaine du Chalet’hen tästä.

    Kuplivin terveisin,

    Päivi

  • Barolon pioneeri luomu- ja biodynaamisessa viiininviljelyssä

    Rajoja rikkova Rivetto

    Tässä blogikirjoituksessa esittelemme Piemonten huippualue Barolon luomu- ja biodynaamisen viininviljelyn pioneerin, jopa vallankumouksellisena pidetyn Rivetton viinitilan. Tervetuloa mielikuvamatkalle Sinion kukkuloille! Matkasta tulee vielä huomattavasti parempi, kun lasissa on Rivetton Barolo Serralunga d’Albaa, minkä saa kätevästi tilattua Alkon verkkokaupasta.

    Lähdetään matkaan!

    Rivetto on viinitila neljännessä sukupolvessa Piemonten sydämessä. Tilan nykyisen omistajan, Enricon, isoisoisä perusti tilan vuonna 1902. Vuonna 1932 oli aika laajentaa liiketoimintaa ja silloin hankittiin Tenuta Lirano, mikä sijaitsee Serralunga d’Alban ja Sinion kukkuloiden välissä ja missä Rivetton tilat edelleen sijaitsevat.

    Näkymä Rivetton tarhoilta Serralunga d’Alban linnaan.

    Vuonna 1999 kuvaan astui virallisesti Enrico. Hän aloitti luomuviljelyn vuonna 2010 (virallinen sertifiointi vuonna 2016) ja siitä hän jatkoi biodynaamiseen viljelyyn vuonna 2015. Virallisen luomusertifikaatin Rivetto sai vuonna 2016 ja joulukuussa 2019 tila sai ensimmäisenä viinitilana koko Piemontessa virallisen Demeter -sertifioinnin (biodynaaminen sertifikaatti).

    Biodiversiteetin puolestapuhuja

    Enricon ajatuksena on kehittää biodiversiteettiä niin pitkälle kuin mahdollista. Tilalla on yhteensä 30 hehtaaria maata, joista puolessa viljellään viiniköynnöksiä. Köynnösten lomassa kasvaa hedelmä- ja pähkinäpuita, viljaa, yrttejä (salviasta ja rosmariinista valmistetaan öljyä, millä suojataan köynnöksiä sienitauteja vastaan) ja erilaisia vihanneksia. Ne puolestaan houkuttelevat hyönteisiä ja lintuja, ja näin luonto muodostaa oman ekosysteeminsä. Eli toisin sanoen Rivetton tilalla arvostetaan luontoa minimaalisella interventiolla. Enricon sanojen mukaisesti luomu ja biodynaamisuus ovat keinoja eivät tuloksia. Ja näistä työn ”hedelmistä” Enrico valmistaa upeita viinejä, jotka ovat saaneet sekä Italiassa että kansainvälisillä markkinoilla erinomaisen vastaanoton. Vuosien saatossa Rivetton viinejä on muun muassa valittu ”Vuoden Baroloksi” ja listattu maailman parhaimpien viinien TOP100 -listaille. Tila valmistaa noin 100 000 pulloa vuodessa. Tilan tuotannosta 90 % on punaviiniä. Viinit käyvät spontaanin käymisen.

    Biodiversiteetin ylläpitäminen on tärkeä osa Rivetton filosofiaa.

    Enricoa voisi kuvailla luovaksi vallankumoukselliseksi. Hänen ajatusmaailmansa luonnon biodiversiteetista on vastaan nykypäivän tehotuotannon ajattelumallia. Hänen kilpailijansa pitävät häntä suorastaan hulluna, kun hän on repinyt viiniköynnöksiä pois ja istuttanut niiden tilalle muuta kasvillisuutta. Viime vuosina Rivetton tilalle on istutettu yli 300 puuta! Luovuutta Enricolta ei puutu, sillä hän tekee asiat omalla tavallaan ja hänellä on aina uusia projekteja käynnissä.

    Enrico Rivettoa pidetään toisinajattelijana Barolossa.

    Serralunga d’Alba on Barolon arvostetuimpia alueita

    Serralunga d’Albassa talvet ovat kylmiä ja kylmimpinä päivinä lämpötila laskee -7 ja -10 °C:een tuntumaan. Muutamina päivinä vuodessa sataa myös lunta. Heinä-elokuussa puolestaan lämpötilat nousevat jopa +36 °C:een. Kukkuloilla lämpötilat ovat hieman maltillisempia kuin laaksoissa. Kuumat kesät hellivät erityisesti Barbera -rypäleitä, mutta esimerkiksi Barolon valmistuksessa käytettäville Nebbiolo -rypäleille kuumuus ei tarkoita erinomaisia tuloksia. Nykyään Nebbiolo -rypäleet kerätään yleensä lokakuun alussa, mikä tarkoittaa noin 20 päivää myöhemmin kuin aikaisemmin. Enricon isän aikana Baroloiden alkoholipitoisuus ei yleensä ylittänyt 13.5 %:ia, mutta nykylainsäädännön mukaan Pohjois-Italiassa alkoholipitoisuus ei saa ylittää 16 til-%:ia.

    Jottei homma menisi pelkäksi teoariaksi, toivottavasti saimme mielenkiintosi herätettyä! Eli tässä kohtaa vielä linkki Alkon verkkokauppaan, mistä voit kätevästi tilata Rivetton Barolo Serralunga d’Albaa vaikkapa joulun herkkuviiniksi: siirry Alkon verkkokauppaan tästä.

    Alta löydät tietoa viinistä sekä arviomme ja ruokasuosituksemme.

    Rivetto Barolo Serralunga d’Alba DOCG 2016

    Rypälelajike:Nebbiolo 100 %

    Tammikypsytys 30 kk (slavonialainen tammi), jonka jälkeen vähintään 10 kk  pullokypsytys

    Jäännössokeri // hapot: 0,2 g / l // 5, 9 g / l

    Barolo di Serralunga d’Alban rypäleet tulevat nimensä mukaisesti Serralunga d’Albasta (Serran, Manocinon ja San Bernardon tarhoilta), 340-420 metriä merenpinnan korkeudesta. Tarhat antavat itään, koilliseen ja kaakkoon. Maaperä tarhoilla on savensekaista kalkkia ja pohjamaassa on monia eri mineraaleja kuten kalkkia, magnesiumia ja rautaa. Rypäleet kerätään käsin mahdollisimman myöhään ja ne valikoidaan tarkoin kolmessa eri erässä. Maseraatio kestää yhteenstä 20–25 päivää. Alkoholikäymisen jälkeen viini käy myös malolaktisen käymisen ennen kuin se siirretään kypsymään slavonialaisiin tammitynnyreihin. Viini saa vuosittain erinomaiset arvostelut muun muassa Wine Enthusiastilta, Wine Spectatorilta, Decanterilta ja Ian D’Agatalta (Best Wines of Italy). Vuonna 2011 Decanter valitsi Rivetton Barolo Serralunga d’Alban (vuosikerta 2006) ”Vuoden Baroloksi”. Wine Spectator puolestaan listasi saman viinin maailman 100 parhaimman viinin listalla sijalle 16. Nykyinen vuosikerta 2016 on saanut kriitikoilta erinomaiset arviot ja Enrico suositteleekin laittamaan viiniä sivuun 🙂

    Viinin luonnehdinta

    Viini on ulkonäöltään kehittynyt, rubiininpunainen oranssein häivähdyksin. Viinin eleganttia tuoksukenttää siivittävät tummakirsikkaiset, mausteiset, paahteiset ja kauniit ruusun ja orvokin aromit. Täyteläinen suutuntuma on samalla rotevan tiivis sekä viinillisen tyylikäs. Korkea hapokkuus on tasapainossa tummakirsikkaisen, mausteisen ja paahteisen suutuntuman kanssa. Tanniinit ovat pyöristyneet. Jälkimaku on viipyvä. Kokonaisuudessaan viiniä voisi luonnehtia karun ryhdikkääksi ja samalla samettiseksi.

    Ruokasuositukset

    Rivetton Barolo di Serralunga d’Alba on erinomainen ruokaviini, mikä maistuu suurriistan, naudan, härän ja lampaan kanssa eri tavoin valmistettuna. Myös tuhdit pataruoat, pastat ja risotot sopivat viinin makumaailmaan. Unohtaa ei sovi sieniä ja tryffeleitä eikä kovia kypsytettyjä juustoja. Viini sopii erityisen hyvin myös täyteläisten, rodukkaiden viinien ystäville tunnelmallisiin hetkiin.

    Päivi, Sergio ja Enrico Rivetto ja Peetu lokakuussa 2019.

    Mielikuvamatka on lähestymässä loppuaan ja toivottavasti vähitellen myös koronapandemiasta johtuvat erityisolot. Kun matkailu on taas turvallista, Enrico toivottaa vierailijat tervetulleeksi Barolon sydänmaille. Sitä ennen voi onneksi turvautua Alkon verkkokaupan antimiin 🙂

    Aurinkoisia ajatuksia päivääsi!

    Päivi

  • Espanjan paras valkoviini 2020

    Granbazán Limousin Albariño valittiin Espanjan parhaaksi valkoviiniksi International Wine Challenge 2020 -kisassa

    Loistavia uutisia! Viiniateljeen valikoimasta löytyvä Granbazán Limousin Albariño voitti Espanjan vuoden 2020 parhaimman valkoviinin palkinnon! Huippuviinin voit tilata itsellesi Alkon tilausvalikoimasta täältä.

    Granbazán Limousin Albariño

    Tuottajan tarinaa

    Bodegas Granbazánin viinejä löytyy miltei mistä tahansa arvonsa tuntevasta ravintolasta Espanjasta ja sen viinit ovat jo vuosia nauttineet arvostusta kansainvälisillä kentillä. Vuonna 1981 perustettu bodega oli vuoden 2017 syksyyn asti Oteron perheen käsissä, jolloin se siirtyi Riojassa päämajaansa pitävän, perheomisteisen Bodegas Baigorrin omistukseen. Bodegas Granbazánin tilukset ja tarhat sijaitsevat Pohjois-Espanjan Galiciassa, Rías Baixasin DO -alueella. Vajaa kilometrin päässä Atlantin valtamerestä sijaitseva Finca Tremoedo sijaitsee Rías Baixasin sydämessä, Valle del Salnésissa, missä on koko alueen viilein ilmasto.

    Viinitarhat olivat ensimmäisten joukossa Salnésin laaksossa ja ne istutettiin tieteelliseltä pohjalta. Laakson ilmasto-olosuhteet, kuten Rías Baixasissa yleensäkin, ovat hyvin vaativat. Viiniköynnökset istutettiin pergola -tyylisesti, jotta lehvästö suojelee rypäleitä sateilta. Vuotuinen sademäärä alueella on jopa yli 1500 mm ja kosteus tuo mukanaan sienitauteja, jotka ovat suurin uhka rypäleille. Bodegalla on yhteensä 17 hehtaaria omia viinitarhoja ja niiden lisäksi sillä on pitkäaikaisia sopimuksia pienten paikallisten viljelijöiden kanssa Valle de Salnésissa. Maaperä alueella on graniittia.

    Bodegas Granbazán oli mukana perustamassa DO Rías Baixasia ja vaikka bodega on suhteellisen nuori, se on ehtinyt tehdä paljon töitä ja toimia pioneerina DO -alueella. Se on muun muassa kehittänyt kylmämaseraatiota ja valmistanut alueen sekä ensimmäisen sakkakypsytetyn että ensimmäisen ranskalaisessa tammessa kypsytetyn Albariñon Rías Baixasissa.

    Piristyksenä kaamokseen myös tasting-terveiset tilalta, Granbázanin oma ihana enologi Diego Ríos kertoo viinistä enemmän täällä (www.bodegasgranbazan.com/en/)

    Lisää voiton napanneesta viinistä voit lukea täältä: GRANBAZÁN LIMOUSIN ALBARIÑO, suosittelemme myös tutustumaan muihin Bodegas Granbazán albariñoihin eli GRANBAZÁN ETIQUETA VERDE ALBARIÑO sekä GRANBAZÁN ETIQUETA ÁMBAR ALBARIÑO.

    Albariño yleisesti

    Tässä vielä vähän nippelitietoa albariñosta yleisesti:

    • Lajikkeen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta lajikkeen moninaisuus viittaa, että kyse on vanhasta lajikkeesta 
    • Espanjassa Albariñoa pidetään yhtenä luoteis-Espanjan vanhimmista lajikkeista ja siellä on jopa 200–300 vuotta vanhoja Albariño -köynnöksiä 
    • Kypsyy aikaisin, rypäleet kasvavat pienissä tertuissa
    • Rypäleet ovat keskikokoisia ja melko paksukuorisia, ja ne ovat hyvin alttiita sienisairauksille ja homeelle.
    • Alttius sienisairauksille ja homeelle, ja toisaalta Rías Baixasin sateiset sääolosuhteet tuovat haastetta viininviljelyyn ja selittävät myös albariño -viinien rajallisen saatavuuden sekä korkeamman hinnan
    • Tyypilliset aromit: yhdistelmä hedelmäisiä (appelsiinin kuori, rypäle, bergamot, persikka ja vihreä omena) ja kukkeita (akaasia, appelsiininkukka, lehmus, kuusama, sitruunaruoho) aromeja 
    • Viinit ovat tyypillisesti raikkaan hapokkaita, täyteläisiä, ryhdikkäitä ja niissä on hieman meren suolaa
    • Lajikkeella on Espanjassa kulttirypäleen maine
    • Tunnetaan Portugalissa nimellä Alvarinho

    Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

    terkuin, Alexandra

  • Järjestä oma viinitasting Guerrieri Rizzardin tyyliin!

    Poikkeuksellisissa olosuhteissa myös viinin nauttimiselle voi löytää uusia ulottuvuuksia! Me Viiniateljeessa haluamme tuoda viinejä ja niiden tarinoita lähemmäs kuluttajia. Koska joulu on tuhtien punaviinien aikaa, kannamme kortemme kekoon ja esittelemme viinitastingin -paketin Guerrieri Rizzardin viineille. Järjestä siis oma (ei niin vakava) viinitasting!

    Yhdestä pullosta riittää jopa 10 hengelle, mikä on vielä tämän hetken turvarajojen mukaistakin.  

    Kerromme alla tarinaa tuottajasta, väritettynä valokuvilla sekä tietysti viiniluonnehdinoilla. Kerromme myös sekä amaronen että ripasson valmistamisesta niin, että niiden saloihin pääsee helposti käsiksi. Mikäli et tällä kertaa halua pitää kotikutoista tastingia, voit ohessa matkata Italian Venetoon ja tutustua Guerrieri Rizzardin sekä sen viinien maailmaan. Tervetuloa mielikuvitusmatkalle! 

    Pojegan viinitarhat avautuvat Villa Rizzardi -nimisen huvilan edessä.

    Tasting -viinit voit kätevästi tilata Alkon verkkokaupasta valitsemaasi Alkon myymälään. Mikäli haluat keskittyä amaroneihin, valittavanasi on 3 eri hintatason amaronea: 3 Cru, Villa Rizzardi ja Calcarole, jotka ovat kaikki Amarone della Valpolicella Classico DOCG -laatuluokiteltuja eli ne ovat peräisin Amaronen klassiselta sydänmaalta. Jos haluat laajemman kattauksen, suosittelemme ottamaan tastingiin mukaan myös tilan ripasson eli Pojega Ripasso Superioren ja kenties myös alkukuohuna Fior diRosa, Bardolino Chiaretto Spumante Extra Dry Classico DOP. 

    Tuottajan tarina

    Guerrieri Rizzardin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Suvut yhdistyivät avioliiton voimalla vuonna 1913, kun Carlo Rizzardi nai Giuseppina Guerrierin. Tällöin sai alkunsa Guerrieri Rizzardin tarina. Mutta jo kauan sitä ennen molemmilla suvuilla oli pitkät perinteet viininviljelyssä. Guerrierin perheen puolelta tulee lähes 600 vuotta vanhan tila Bardolinosta, jonka tiluksiin kuuluu alueen parhaita viinitarhoja. Rizzardin perhe puolestaan hankki omistukseensa Negrarin viinitarhat sekä läheiset Calcarolen ja Roveretin tarhat Valpolicellan sydämestä vuonna 1649. 

    Rizzardin veljeset Giuseppe (oikealla) ja Agostino ovat vetovastuussa tilasta.

    Tila kuuluu edelleen Rizzardin perheen omistukseen ja sen vetovastuussa on kreivi Giuseppe Rizzardi, sisaruksineen. Guerrieri Rizzardin ”keskus” sijaitsee Bardolinossa, Garda -järven rantamilla. Uusi viininvalmistamo valmistui vuonna 2010, minne toiminta siirtyi Bardolinon keskustassa olevista tiloista, joissa talo oli pitänyt päämajaansa aina vuodesta 1450. Bardolinon uudessa cantinassa pullotettiin ensimmäiset viinit vuonna 2011. Siellä käsitellään rypäleitä jopa 39 eri tarhalta! 

    Bardolinon viininvalmistamo on suunniteltu viimeisen päälle ympäristöystävällisten standardien mukaan. Siellä käytetään muun muassa painovoimaa hyväksi rypälemehun siirtämisessä terästankkeihin. Tila käyttää myös aurinkoenergiaa, mitä aurinkoisessa Bardolinossa kertyy niin paljon, että siitä riittää vielä muillekin myytäväksi. Viinitarhoilla arvostetaan biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuutta, ja niinpä tarhojen reunuksille on istutettu puita ja pensaita, ja köynnösten väliin aluskasvillisuutta. Näiden tarkoituksena on houkutella hyönteisiä ja lintuja sekä vahvistaa mullan alla asustavaa pieneliökuntaa.  

    Guerrieri Rizzardi on erityisen kuuluisa amaroneistaan ja se kuuluukin Amarone Families -nimiseen järjestöön. Siihen kuuluu perheomisteisia, top -tuottajia, joiden joukossa siis on Guerrieri Rizzardi. Amarone -viinien lisäksi Guerrieri Rizzardi valmistaa muun muassa Ripassoa ja muita Valpolicellan alueen punaviinejä, Soave -valkoviinejä, kuohuviinejä sekä Bardolino -laatuluokiteltuja viinejä. 

    Mutta lähdetään liikkeelle! 

    Fior di Rosa Bardolino Chiaretti Spumante Classico Extra Dry

    • Corvina 70 %, Rondinella 20 %, Sangiovese & Merlot 10 % 
    • Jäännössokeri // hapot: 12,0 g / l // 5,1 g / l 

    Bardolinon ja Cavaionin kukkuloilta, Garda-järven rannalta peräisin oleva Fior di Rosa (ruusunkukka) on saanut kauniin värinsä 12 tunnin maseroinnista (rypälekuoret ovat kontaktissa rypälemehuun, mikä on pääsääntöisesti aina kirkasta ja saa värinsä kuorikontaktin aikana). Kuohuviini on valmistettu tankkikäymismenetelmällä eli niin sanotulla Charmat -metodilla. Rypälemehu on ensin käynyt viiniksi, jonka jälkeen toinen käyminen (minkä aikana viini saa kuplat) tapahtuu suurissa terästankeissa. Kuohuviinin annetaan olla sakkansa päällä useita kuukausia ennen pullotusta

    Kuohuviini on ulkonäöltään hennon ruusunpunainen ja siinä on paljon pieniä kuplia. Viehkeä tuoksu muodostuu mansikan ja kesäkukkien aromeista sekä hennosta mausteisuudesta ja yrttisyydestä. Puolikuivaa suuntumaa ryhdittävät raikkaat, tasapainoiset hapot sekä hennon mineraaliset elementit. Keskitäyteläinen hedelmäisyys myötäilee tuoksun aromeita ripauksella kypsää sitrusta. Jälkimaussa voi aistia erityisesti sitruunan kuorta ja mineraalisia elementtejä. Kokonaisuus on tyylikkään hedelmäinen. 

    Amaronen valmistuksessa käytetään rusinoituneita rypäleitä.

    Knoppi-tietoa, olkaa hyvä!

    Siirrytään seuraaviin viineihin! Tarkoituksena on maistaa ensin ripasso, mutta jotta pääsee ripasson maailmaan käsiksi, on ensin syytä käydä läpi lyhyesti amaronen valmistusta. 

    Amarone on Veneton alueen erikoisuus, joka valmistetaan niin kutsutulla apassimento -menetelmällä rusinoituneista rypäleistä. Rypäleet kerätään kokonaisina terttuina ja asetetaan väljästi puu- tai muovilaatikoihin. Niiden annetaan kuivua 3–6 kuukautta erityisissä kuivatushuoneissa (it. ”fruttaio”, joissa on hyvä (yleensä nykyään koneellinen) ilmanvaihto. Kuivatuksen aikana rypäleiden painosta tippuu pois jopa 40 %. Consorzio eli paikallinen viininvalvontaelin valvoo rypäleiden kuivatusta ja antaa luvan puristukselle, kun rypäleet ovat kuivuneet optimaalisesti. Rusinoituneet rypäleet puristetaan ja kuorien annetaan maseroitua rypälemehussa noin 20 päivän ajan. Alkoholikäymisen jälkeen viiniä kypsytetään vähintään 18 kuukautta tammessa. Kuivattujen rypäleiden sokeripitoisuus on korkea ja näin ollen myös potentiaalinen alkoholitilavuus on tavanomaista korkeampi (noin 15–16 %:n tietämillä). 

    Ripassoa puolestaan kutsutaan usein Amaronen pikkuveljeksi. Nimittäin viini valmistetaan käyttämällä Amaronen valmistuksessa käytettyjä, pitkään kuivatettuja rypälekuoria. Kuorimassan annetaan maseroitua tammitynnyreissä valmiin Valpolicellan punaviinin kanssa, jolloin viiniin uuttuu väriä, tekstuuria ja aromeja, jotka erottavat sen perinteisestä Valpolicellan punaviinistä. Tässä kohtaa viini käy myös toisen käymisen, minkä saa aikaan  Amaronen kuorimäskissä oleva jäännössokeri. Ripasso della Valpolicella sai oman DOC-luokituksensa vasta vuonna 2009 ja samana vuonna Amarone nostettiin korkempaan DOCG -laatuluokkaan.  

    Nyt siis taas maistamaan! 

    Calcarolen huippupalstalta on näkymä Negrarin kylään.

    Pojega Valpolicella Classico Ripasso Superiore Single Vineyard 2017

    •  Corvina 50 %, Corvinone 30 %, Rondinella 10 %, Merlot 10 % 
    • Cru Pojega (palstaviini eli rypäleet tulevat nimensä mukaiselta palstalta) 
    • Viiniä on kypsytetty 12 kk ranskalaisessa tammessa. 
    • Jäännössokeri // hapot: 0,6 g / l // 5,3 g / l 

    Viini on palkittu muun muassa Italian arvostetussa Gambero Rossossa tre bicchierillä eli ”kolmella lasilla”, mikä on erinomainen saavutus ripassolle! Se on elegantti, gastronominen ripasso ja siinä on jäännössokeria huomattavasti vähemmän kuin ns. kaupallisissa ripassoissa. 

    Viini on ulkonäöltään kirsikanpunainen. Tuoksussa voi aistia erityisesti punaisia kypsiä marjoja, pähkinää, orvokkia, hentoa lakritsaa sekä miellyttävää mausteisuutta. Suussa viini on keskitäyteläinen. Maun aromeissa on punaisia kypsiä marjoja, hieman lakritsaa ja tammea, erityisesti jälkimaussa. Tuntuva tasapainoinen hapokkuus ja alkoholi pyöristävät maun elegantiksi kokonaisuudeksi, jota ryhdittävät kuivattavat tanniinit. Pitkä jälkimaku. Pehmeän elegantti, todella viinillinen kokonaisuus. 

    Ja nyt amaronejen kimppuun! 

    3 Cru Amarone

    Classico della Valpollicella DOCG 2014

    • Corvina & Corvinone 80 %, Rondinella 10 %, Barbera 10 % 
    • Sekoite Villa Rizzardin ja Calcarolen rypäleitä 
    • Rypäleet kuivatettiin (appassimento), kypsytys 36 kk tammessa ja vähintään 3 kk pullossa 
    • Jäännössokeri / hapot: 6,3 g / l // 5,75 g / l 

    3 Cru Amarone on nimensä mukaisesti sekoite 3 palstan (cru) rypäleitä: Calcarole, Pojega ja Rovereti. Näiden palstojen rypäleistä valmistetaan parhaimpina vuosina myös tilan top-amaronet (Villa Rizzardi ja Calcarole) eli viinissä on huippuraaka-aineet.  Vuosikerta 2012 palkittiin Decanterissa Best Amarone -tittelillä ja platinamitalilla v. 2017. 

    Viini on ulkonäöltään melko syvä, tumman kirsikanpunainen. Sen kehittyneessä tuoksussa voi aistia kirsikoita, luumuja, makean mausteista rusinaisuutta sekä suklaan ja kahvin aromeita. Täyteläisen pehmeä ja mehevän mausteinen. Hapot ovat tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja tanniinit ovat tuntuvat, mutta pyöristyneet. Pitkä, viipyvä jälkimaku. Tyylikäs kokonaisuus! 

    Villa Rizzardi Amarone della Valpolicella DOCG 2011

    • Corvina 43 %, Corvinone 31 %, Rondinella 16 %, Barbera 10 % 
    • Cru Pojega ja hitunen rypäleitä Clos Roaretista 
    • Rypäleet kuivatettiin (appassimento), kypsytys 36 kk tammessa ja vähintään 3 kk pullossa 
    • Jäännössokeri // hapot: 6, 5 g / l // 5,57 g / l 

    Villa Rizzardi on saanut nimensä 1870-luvulla rakennetusta samaa nimeä kantavasta villasta, joka sijaitsee viinitarhojen vieressä. Rypäleet ovat peräisin Pojega -ja Rovereti -nimisiltä tarhoilta, joissa rypäleiden keski-ikä on yli 30 vuotta. Viiniä valmistetaan vain parhaimpina vuosina. 

    Viini on ulkonäöltään melko syvä, tiilenpunainen. Sen upeassa tuoksussa voi aistia kypsiä tummia marjoja, pähkinää, suklaata, tfyffeliä, savua ja lääkemäisyyttä. Viinin suutuntuma on täyteläisen samettinen. Sen maun aromeista löytyy salmiakkia, lääkemäisyyttä ja tyylikästä, mausteista paahteisuutta. Tuntuva hapokkuus on tasapainossa tummien kypsien marjojen verhoaman hedelmäisyyden kanssa. Tanniinit ovat pyöristyneet. Pitkä, lämmittävä jälkimaku, missä lääkemäiset ja lakritsin aromit kantavat pitkään. Upea, tyylikäs, harmoninen Amarone! 

    Calcarole Amarone Classico della Valpollicella DOCG 2011

    • Corvina 56 %, Rondinella 20 %, Barbera 10 %, Sangiovese 10 %, Rondinella, Corvinone 4 % 
    • Cru Calcarole (palstaviini) 
    • Rypäleet kuivatettiin (appassimento), kypsytys 36 kk tammessa ja vähintään 3 kk pullossa
    • Jäännössokeri // hapot: 9,5 g / l // 5,54 g / l 

    Calcarole Amarone on palstaviini nimensä mukaiselta viinitarhalta, Cru Calcarole, missä köynnökset ovat yli 25-vuotiaita. Viiniä valmistetaan vain parhaimpina vuosina. Rajallinen saatavuus! Gambero Rosso valitsi Calcarolen vuosikerta 2009 Italian parhaaksi punaviiniksi ja se oli ensimmäinen kerta, kun Amarone valittiin saapasmaan ykköspunaviiniksi. Vuodesta toisen viini saa myös Gambero Rossossa himoitut kolme lasia eli ”tre bicchieri”. 

    Viini on ulkonäöltään kehittynyt, tiilenpunainen. Sen moniulottinen bouquet muodostuu kypsän taatelin, luumun, hasselpähkinän ja vaniljan aromeista. Niin ikään viinin tuoksussa voi aistia suklaata, rusinaisuutta, lakrtsia, yrttejä, balsamisuuta, kahvia, mokkaa… Viinin auetessa tuoksusta löytyy uusia, upeita ulottuvuuksia. Suussa viini on suun täyttävä ja samalla pehmeän samettinen. Se ikään kuin sulaa suuhun. Tanniinit ovat pyöristyneet, hapot tuovat ryhtiä monikerroksiselle hedelmäisyydelle. Uskomattoman pitkä ja viipyvä jälkimaku. 

    Psst, onko vuosikerralla väliä? Katso Guerrierin Rizzardin vuosikertaoppaasta täältä (vintage guide)

    Päivi vierailulla Guerrieri Rizzardin tilalla 2017

    Noniiin, nyt ollaan päästy maaliin! Hauskaa on myös jos jokainen osallistuja on kirjannut muutamalla sanalla omat suosikit, makuja on monia ja variaatiota varmasti löytyy!

    Guerrieri Rizzardin koko Alko-valikoiman löydät täältä: Guerrieri Rizzardi- tuotteet Alkon valikoimassa.

    Mikäli kaipaat lisää materiaalia tai vaikkapa vinkkejä viinin maistelutekniikkaan, laita meille rohkeasti viestiä info@viiniateljee.fi. Järjestämme myös virtuaalitastingeja eli jos kaipaat ohjelmaa yrityksesi pikkujouluihin taikka virkistyspäivään ota meihin yhteyttä!

    Tasting terveisin,

    Päivi & Alexandra


    Vastuullisuus on meille tärkeää – mielestämme viini kuuluu yhdistää merkityksellisiin hetkiin ja ruokaan, joten nautithan viinejä kohtuudella sekä muita kunnioittaen.

9

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.