Ihana kesä on täällä! Auringon paistaessa valkoviini on ihana aperitiivi ja seurustelujuoma, ja kesän kala- ja äyriäisherkkujen kanssa se sopii kuin nenä päähän.

Esittelen tässä blogikirjoituksessa täsmäsuositukset kesän valkoviineiksi! Kaikki viinit sopivat niin seurusteluun kuin monipuolisesti ruoan kanssa yhdistettäviksi. Mukana on perinteisistä lajikkeista Riesling, mutta sen alkuperä on astetta eksoottisempi, sillä se tulee Unkarista. Perinteistä valkoviinimaata, Saksaa, edustaa meidän otoksessamme puolikuiva sekoite, mikä on tehty nimenomaan sushia ja aasialaisen tvistin kanssa tehtyjä ruokia varten. Espanja ei profiloidu suomalaisille niinkään valkoviinimaana, mutta Albariñot yllättävät monikäyttöisyydellään.

Tutustu viineihin, tilaa oma “kesäkassisi” Alkon verkkokaupasta ja nouda ostokset valitsemastasi Alkon myymälästä. Muistathan, että voit tilata viinit myös kesämökin tai lomanviettopaikan lähellä sijaitsevaan Alkon myymälään jo etukäteen.

Heitä ennakkoluulot pois ja testaa unkarilaista Rieslingiä!

Pannonhalmi Rajnai Rizling 2020 - pirteä & hedelmäinen Riesling Unkarista, à 14.99 €

Viini on vuonna 996 perustetun Pannonhalman luostariviinitilan käsialaa ja se on nimensä mukaisesti peräisin Pannonhalman laatuviinialueelta Luoteis-Unkarista. Rajnai Rizling on eksoottisesta nimestään huolimatta meille suomalaisille hyvinkin tuttu rypälelajike. Rajnai tarkoittaa Rein -jokea ja kyse on Rheinrieslingistä eli meillä päin Riesling -nimellä tunnetusta rypäleestä.  Lyhyestä virsi kaunis tai jotain sinne päin 😉

Viinissä tuoksuvat erityisesti  kypsät sitrushedelmät, vihreä omena, hento yrttisyys sekä kukkaiset elementit. Kuiva suuntuntuma on keskitäyteläisen täyteläinen ja sitä ryhdittävät tuntuvat, tasapainoiset hapot. Hennon mineraalinen. Kokonaisuus on raikkaan hedelmäinen.

Rajnai Rizling on erinomainen aperitiivi ja monipuolinen ruokaviini. Täsmäsuosituksena vähärasvaiset kalat ja äyriäiset sekä tankoparsa, unohtamatta ihanan kesäistä fetasalaattia…

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Mikäli suunnittelet Unkariin reissua nyt kesällä, täältä vahva suositus vierailulle! Pannonhalman luostariviinitila on Unescon maailmanperintökohde ja siellä riittää viinien – ja loistavan ruoan – lisäksi paljon ihasteltavaa. Kesäviikonloppuisin luostarin mailla järjestetään myös jazz -konsertteja.Oheisesta linkistä löytyy tietoa myös englanniksi.

Täydellinen kumppani sushille

Pflüger Me & Sushi - pirteä & hedelmäinen sekote Saksasta, à 16.98 €

Pfalzissa sijaitseva perheomisteinen Pflüger on saksalaisen luomuviininviljelyn pioneereja ja yksi Ecovin -yhdistyksen perustajista. Me & Sushi on sekoite luomuviljeltyjä Sauvignon Blanc-, Riesling-, Gewürztraminer- ja Pinot Blanc -rypäleitä, jotka kasvavat Bad Dürkheimin kylän ympärillä.

Sushiviinin ihastuttavassa tuoksussa voi aistia kypsää sitrusta, aprikoosia, miellyttävää herukkaisuutta ja mausteisuutta sekä hentoa hunajaa ja vaaleita kukkia. Puolikuivaa, runsaan hedelmäistä suutuntumaa tasapainottavat ryhdikkäät hapot ja hento mineraalisuus. Kokonaisuus onkin varsin tasapainoinen ja raikkaan hedelmäinen.

Me & Sushi on puolikuiva makeusasteeltaan ja se on tehty nimenomaan sushia ja aasialaista keittiötä varten, jotka hyötyvät jäännössokerin tasapainottavasta kontribuutiosta. Jäähdytä viini hyvin ja nappaa piknikille mukaan sushin kumppaniksi!

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Pflügerilläkin pääsee muuten vierailemaan! Webbisivut ovat saksaksi, mutta Facebookissa tietoa on englanniksi. Ja tilalla voi huoletta vierailla englannin kielellä!

Albariñoa kutsutaan espanjalaiseksi Rieslingiksi

Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño, vivahteikas & ryhdikäs viini Pohjois-Espanjasta, à 21.98 €

Pohjois-Espanjan Rías Baixasissa, vain 45 minuutin ajomatkan päässä kuuluisasta Santiago de Compostelan kaupungista sijaitseva Bodegas Granbazán on pioneerin maineessa. Nimittäin sen Etiqueta Ámbar Albariño -viini oli aikanaan ensimmäinen sakkakypsytetty Albariño. Albariñoa voidaan kuvailla espanjalaiseksi Rieslingiksi: se kypsyy kauniisti ja sen piirteet vain kaunistuvat viinin ikääntyessä. Hedelmäisyys syvenee, aromien kirjo moninaistuu ja terävät hapot tasoittuvat, mutta tuovat edelleen ryhtiä viinille.

Viinissä tuoksuvat kypsän sitruksen aromit, persikka, vaaleat kukat, hento hunajaisuus sekä yrttisyys. Sen runsaan hedlmäinen ja hennon kukkea aromimaailma muodostaa yhdessä mineraalisuuden kanssa elegantin makupaletin, jota ryhdittävät tuntuvat hapot. Pitkässä jälkimaussa maistuu meren suola.

Ámbar Albariño on kuin tehtyä meren herkuille. Se sopii sekä rasvaisille että vähärasvaisille kaloille, simpukoille, ravuille sekä mustekalalle. Viinin hapokkuus sopii hyvin leikkaamaan esimerkiksi friteerattujen äyriäisten tai kalan rasvaisuutta sekä kermaisia kastikkeita. Sen rakenne tukee myös savustusta.

Viini on vegaaniystävällinen.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Bodegas Granbazánillakin pääsee vierailemaan, mikäli matka suuntautuu Pohjois-Espanjan Galiciaan. Tila järjestää erilaisia vierailuja ja niihin pääset tutustumaan tästä linkistä!

Nyt nautitaan kesästä ja valoisista illoista! Ja toivottavasti pian taas lämmöstä! Tätä menoa juhannuksena tarvitaan Amaronea lämmikkeeksi

Sinun viinimestarisi,

Päivi Eklund

Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.