3 x eri budjetin viinit joulupöytään ja lahjaksi

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja vaikka monelle meistä tämä on vuoden kiireisintä aikaa, joulusuunnitelmat on hyvä aloittaa ajoissa. Olen suunnitellut kolmen eri kukkaron viinit joulupöytään. Jokaisessa paketissa on kolme viiniä: kuohuviini, valkoviini ja punaviini.

Perinteinen suomalainen joulupöytä asettaa omat haasteensa viinien valinnalle. Mukana on graavikalaa, lipeäkalaa, mätiä, rosollia, laatikoita, jne. Sinänsä hienoa on, että perinteisestä joulupöydästä löytyy varmasti eri ruokavaliota noudattaville omat herkkunsa!

Kalapöydän viinit saavat mieluusti olla hapokkaita,  sillä hapokkuus leikkaa kalan ja äyriäisten rasvaisuutta. Lisäksi runsas ja täyteläinen rakenne taittaa haastavampiakin makuja. Laatikot, rosolli ja kinkku sinappeineen puolestaan asettavat omat vaatimuksensa. Roseekuohuviini sopii tähän pakkaan erinomaisen hyvin, sillä kuplat ja roseeviinin aromimaailma tukee ruokien makumaailmaa. Mikäli haluaa nauttia punaviiniä edellämainittujen perinteisten jouluruokien kanssa, kannattaa valita pehmeän hedelmäinen viini, mikä ei jyrää jouluruoan hienoja makua.

Viinien joukossa on myös useampi tuote, mikä myydään nyt jouluna lahjapakkauksessa eli löydät suositusten joukosta myös lahjaviini-ideoita. Taideviinit alle 15 euron paketista ovat myös kuin tehtyjä lahjaksi niiden ikonisten etikettien ansiosta.

Alkon verkkokaupasta 14.12. mennessä

Kaikki suosittelemani viinit ovat Alkon vakiovalikoiman tuotteita. Voit tilata valitsemasi viinit kätevästi Alkon verkkokaupan kautta lähi-Alkoosi. Kun tilaat (vakiovalikoiman) viinit verkkokaupasta 14.12. mennessä, ne ehditään toimittaa sinulle ennen joulua. Tämä päivämäärä on siis hyvä pitää mielessä!

Alle 15 euron viinit joulupöytään

Apulanta KuohAri Cava Brut, à 13,99 euroa

Aloita joulu rokkaavasti Apulanta KuohAri Cava Brutilla!

Tämä espanjalainen kuohuviini eli cava on kahden rypälelajikkeen, Macabeon ja Parelladan sekoite. Se on helposti lähestyttävä ja raikkaan hedelmäinen ja siinä voi aistia myös hentoa paahteisuutta. Kuohuviini sopii niin maljojen kohotteluun kuin aperitiiviksi. Sen kanssa sopii maistella myös kalapöydän herkkuja ja suolaisia alkupaloja.

Kuohuviini on Pago de Tharsys -nimisen bodegan käsialaa, jonka perustaja ja enologi Vicente García on palkittu useaan otteeseen muun muassa ”merkittävän viinintekijän” tittelillä meriiteistään Requenan alueen kuohuviininvalmistuksen kehittämisestä.

Kuohuviini on vegaaninen.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

The Great Wave Sauvignon Blanc 2020, 14,98 €

Tyylikkään hedelmäinen valkoviini kruunaa kalapöydän!

Pirteä & hedelmäinen The Great Wave Sauvignon Blanc -valkoviini on peräisin Uuden-Seelannin Marlborough’sta. Viinin moniulotteinen hedelmäisyys, raikas hapokkuus ja hiven mineraalisuutta tekevät siitä loistavan valinnan joulun kalapöydän herkkujen kanssa nautittavaksi. Sen runsas hedelmäisyys ja raikas happorakenne tasoittavat haastavampiakin makuja. Viini sopii myös aperitiiviksi.

Viinipullon etikettiä koristaa japanilaisen taidemaalari Katsushika Hokusain (1760–1849) kuuluisa maalaus ”The Great Wave” (suomeksi Suuri aalto).

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

The Girl With A Pearl Earring Merlot 2020, à 11,69 euroa

Pehmeän hedelmäinen ja mausteinen punaviini laatikoille ja kinkulle!

Marjaisa & raikas The Girl with a Pearl Earring on monikäyttöinen punaviini Chilen Keskuslaaksosta. Viinissä on Merlot’n lisäksi mukana hieman Carménère -rypälette, mistä saadaan siihen mukavaa mausteisuutta. Pehmeän hedelmäisen ja mausteisen luonteensa ansiosta viini maistuu suomalaisen joulupöydän antimien, kuten rosollin, laatikoiden ja kinkun kanssa.

Viinipullon etiketissä on alankomaalaisen taidemaalari Johannes Vermeerin (1632–1675) kuuluisa maalaus ”The Girl with a Pearl Earring” (suomeksi Tyttö ja helmikorvakoru tai Turbaanipäinen tyttö).

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Alle 20 euron viinit joulupöytään

Pago de Tharsys Rosé Reserva Cava Brut 2017, à 19,99 euroa

Ihastuttava espanjalainen rosé cava tuo juhlavuutta joulupöytään!

Vivahteikas & ryhdikäs Pago de Tharsys Millésime Rosé on valmistettu Garnacha -lajikkeesta. Kuohuviiniä on kypsytetty vähintään 24 kk sakkansa päällä, jonka ansiosta siinä on ihanaa pähkinäisyyttä, tyylikästä paahteisuutta ja pienet, elegantit kuplat. Paitsi juhlamaljaksi, tätä kuohuviiniä kannattaa testata myös kalapöydän herkkujen kuten lohen ja mädin kanssa eikä se jätä laatikoita ja kinkkuakaan kylmäksi!

Tilan omistaja, enologi Vicente García tunnetaan pioneerina Valencian alueen kuohuviinin valmistuksessa. Työskenneltyään vuosikaudet isoilla cava -tuottajilla Kataloniassa, Vicente kaipasi takaisin synnyinseudulleen.

Kuohuviini on luomusertifioitu ja vegaaninen.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Pflüger Tradition Riesling 2020, à 19,98 euroa

Tyylikäs saksalainen luomu ja biodynaaminen Riesling maistuu kaikille!

Vivahteikas & ryhdikäs Tradition Riesling on niin sanottu ortswein eli kyläviini, jonka rypäleet poimitaan Pfalzissa sijaitsevan Bad Dürkheimin kylän parhailta palstoilta.Viiniä kypsytetään sakkansa päällä 4-5 kk ja lopputuloksena on pyöreän hedelmäinen, tyylikkään mineraalinen ja tasapainoisen hapokas valkoviini, mikä krunaa kalapöydän antimet. Viinin runsas hapokkuus tasapainottaa haastavampiakin makuja kuten mäti, silli ja graavikalat.

Pfalzissa sijaitseva perheomisteinen Pflüger on saksalaisen luomuviininviljelyn pioneereja ja yksi Ecovin -yhdistyksen perustajista. Vuonna 2010 tila siirtyi myös biodynaamiseen viljelyyn.

Valkoviini on luomusertifioitu, biodynaaminen ja vegaaninen.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Habla del Silencio 2019, à 19,99 euroa

Täyteläisen tummamarjainen ja tyylikkään paahteinen espanjalainen punaviini vie sydämen mennessään!

Mehevä & hilloinen Habla del Silencio on sekoite Syrah’ta, Cabernet Sauvignonia ja Tempranilloa, ja sitä on kypsytetty 6 kk ranskalaisessa tammessa. Habla del Silencio -nimen voi suomentaa vapaasti ”mitä hiljaisuus sinulle kertoo” ja viini sopiikin tunnelmallisiin hetkiin. Samettinen ja elegantti viini maistuu joulupöydän tuhdimpien kasvis- ja liha-annosten  sekä juustotarjottimen herkkujen kanssa, mikäli mahassa on vielä tilaa!

Bodegas Habla sijaitsee  Extremadurassa, pääkaupunki Madridista lounaseen. Viinitila palkittiin huhtikuussa 2021 arvostetussa London Wine Competition -kilpailussa huikealla Winery of the Year 2021 eli Vuoden Viinitila-palkinnolla!

Punaviini on vegaaninen ja se myydään tyylikkäässä lahjalaatikossa.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Alle 30 euron viinit joulupöytään

Champagne Palmer Brut Réserve 37,5 cl, à 24,99 euroa

Tyylikäs ja helposti lähestyttävä samppanja kruunaa joulun!

Vivahteikas & ryhdikäs Palmerin non-vintage samppanja on pääosin Montagne de Reimsin 1er- ja Grand cru -tarhojen Chardonnayta ja Pinot Noiria ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä noin 36 kk. Samppanjan tyyli on runsaan hedelmäinen, miellyttävän paahteinen ja tasapainoisen hapokas. Se sopii niin juhlamaljaksi kuin läpi aterian nautittavaksi. Samasta samppanjasta löytyy myös 0.75 litran pullo sekä 1.5 litran magnum!

Champagne Palmer on samppanjatalojen kärkikastiin arvotettu tila, joka on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista ja korkeasta laadusta. Reimsissä päämajaansa pitävä talo omistaa 415 hehtaaria viinitarhoja pääosin Montagne de Reimsin alueella.

Samppanja on vegaaninen.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Granbazán Ámbar Albariño 2020, 21,98 €

Albariño on trendikäs ja monikäyttöinen valkoviini!

Vivahteikas & ryhdikäs Granbazán Ámbar Albariño on 100-prosenttinen Albariño ja sitä on kypsytetty sakkansa päällä 8 kuukautta. Viinissä yhdistyvät kauniisti pureskeltava hedelmäisyys, runsas tasapainoinen hapokkuus ja valtameren suola. Tämä viini sopii niin aperitiiviksi kuin kalapöydän moninaisten makujen kanssa nautittavaksi, lipeäkala mukaan lukien. Mikäli sinun joulupöytääsi kuuluu sushi, sekin on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

Viinin takana on Bodegas Granbazán, jolla on pioneerin maine Rías Baixasissa. Ámbar oli nimittäin aikanaan ensimmäinen alueen sakkakypsytetty Albariño, mikä on saanut useita seuraajia vuosien varrella. Viini valittiin toukokuussa 2021 Espanjan parhaaksi valkoviiniksi!

Valkoviini on vegaaninen ja se myydään lahjapakkauksessa.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Rioja Vega Gran Reserva 2013, 29.98 €

Klassinen Riojan Gran Reserva joulupöytään tai lahjaksi!

Roteva & voimakas Rioja Vega Gran Reserva on sekoite Tempranillo-, Graciano- ja Mazuelo -rypäleitä. Viiniä on kypsytetty Gran Reserva -kypsytysluokan mukaisesti vähintään 36 kuukautta tammessa ja 24 kuukautta pullossa ennen myyntiinlaskua. Viinin täyteläinen rakenne ja moniulotteinen aromimaailma tekee siitä upean kumppanin joulupöydän tuhdimmille liharuoille (erityisesti lammas, riista ja nauta) sekä koville, kypsytetyille juustoille. Suosittelemme viinin dekantoimista.

Rioja Vega on perustettu vuonna 1882 ja se kuuluu Riojan 3 vanhimman viinibrandin joukkoon. Lisäksi se on yksi 4 bodegasta, jonka nimeen on sallittu yhdistettävän sana Rioja.

Punaviini on vegaaninen ja se myydään lahjalaatikossa.

Lue lisää viinistä Viiniateljeen verkkosivuilta.

Mikäli kaipaat lisää vinkkejä joulupöytään, laita kysymyksesi blogin -kommentit kenttään.

Tunnelmallista joulun odotusta!

Sinun viinimestarisi,

Päivi Eklund

Viinimestari, FM, KTM, yrittäjä (Viiniateljee ja BBWINES OY)

Lämpimästi tervetuloa Viiniateljee-sivustolle!

Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.